Forvandling: Herregård bygges om til filmstudie
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Når der skal optages film på Fyn, bliver der i fremtiden endnu flere produktionsmuligheder. Herregården Boltinggaard satser på filmbranchen.
- Nu skal I passe på, at I ikke falder i alle ledningerne her.
Godsejer og direktør Peter-Vilhelm Rosenstand åbner døren til den gamle kostald, der har gennemgået en voldsom forandring. Håndværkere er i gang med lægge fliser, spartle og installere ventilationsrør. Alt sammen som en del af bygningens forandring til at være filmstudie. En forandring, der skal være færdig denne weekend.
Peter-Vilhelm Rosenstand havde sammen med hustruen Nicoline vurderet, at der skulle ske noget med de gamle bygninger for at skabe aktivitet.
- Vi havde fulgt den spændende rejse, som filmproduktionen har haft her på Fyn. Og så tænkte vi at byde ind med et studie, for sådan en lade har jo dimensionerne. Og der er ikke ret mange, der har budt sig til med nogle rammer til at servicere filmbranchen. Så hvorfor ikke støtte den udvikling, spørger Peter-Vilhelm Rosenstand.
I forvejen er der filmstudier ved Fjællebroen på Sydfyn, men godsejeren mener, at der også vil være efterspørgsel efter denne løsning. Der er nemlig tale om mange forskellige faciliteter, som man kan leje sig ind i.
Ombygningen af herregården omfatter filmstudiet på 326 kvadratmeter, møde- og kontorlokaler, biograf og 28 værelser til overnatning.
Og skulle det knibe med at få fuld belægning fra filmbranchen, er filmstudiet indrettet så fleksibelt, at det også kan fungere som kulturlokale med sceneoptræden.
Filmfyns direktør, Bo Damgaard, hilser initiativet velkomment. Det vil give branchen flere muligheder, når der skal planlægges optagelser på Fyn.
- Der er ingen tvivl om, at Boltinggaard nu har et luksustilbud. Et kunstnerisk kolonitilbud til filmproducenterne, hvor de ikke bare har filmstudierne, men de kan også bo der. Det betyder noget, når et selskab vælger, hvor det vil slå sig ned. Omvendt er det sådan, at det foregår til markedspriser, så Boltinggaard bevæger sig ind på et marked, hvor der er andre i forvejen. Og det er fint for alle parter, siger Filmfyns direktør.
Boltinggaard har allerede gjort sig de første erfaringer med filmfolk på gården. Da Casper Christensen og Frank Hvams filmhold i sommer skulle optage filmen 'Dan-dream', havde de base på den midtfynske herregård med overnatning og kontorer.
Nye funktioner til danske herregårde
Ombygningen koster 18 millioner kroner, hvoraf 400.000 kroner kommer fra LAG-midlerne og syv millioner fra Realdania, der i disse år har fokus på fremtiden for de danske herregårde.
- Vi tror på, at bygningsarven skal aktiveres. Den eneste måde, de bygninger kan overleve på, det er ved at blive brugt, og der bliver tilført nogle tidssvarende funktioner. Så vi har ikke støttet Boltinggaard, fordi det er et filmstudie, men der skal være nogle aktiviteter, der giver liv i bygningen, siger Eske Møller, der er projektleder ved Realdania.
For Peter-Vilhelm Rosenstand handler projektet netop om at have en fremtidsplan for godset, så bygningerne bliver brugt. Parrets børn skal ikke overtage et støvet museumsgods.
- De skal få ejerskab og ikke bare gå rundt og være kustode her. Det er vigtigt, at vi skaber nogle nye aktivieter og tænker på, hvad fremtiden er for sådan et sted her.
På lang sigt er det også tanken at indrette et kostume- og filmkulissemuseum på herregården.
Du kan læse mere om Boltinggaards ombygning på godsets hjemmeside.