Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Robotvirksomheden MiR er blandt favoritterne, når den eftertragtede EY Entrepreneur of the year 2018 uddeles i Forum i aften.
Malerne dypper flittigt rullerne i spanden med hvid maling. En interimistisk masonitplade er sat op omkring testbanen, hvor den nye MiR-500 robot kører rundt.
På bordene ligger bunker af elektronik, som medarbejderne er i gang med at samle til en succes.
For produktionen er vokset så meget, så der er brug for nye 400 kvadratmeter til udvikling og test af de rullende robotter.
- Det er lige nok til tre måneder, så er her ikke længere plads. Vi vokser simpelthen så stærkt, fortæller stifter af robotvirksomheden MiR, Niels Jul Jacobsen.
Årets entreprenør på Fyn: De dygtigste til vækst
Fynske Mobile Industrial Robots er blevet kåret som EY Entrepreneur Of The Year 2018.
Robotter med blå lys ruller ned ad ramperne i hallen, hvor montørerne er i fuld gang. MiR 500 er den nye baby hos årets entreprenør på Fyn.
Den er netop lanceret på markedet og er designet til at flytte paller og tung last i forskellige typer industrier. Robotten kan løfte op til 500 kilo, og har fået stor opmærksomhed ude i verden.
Indtil videre har robotvirksomheden bygget 20 eksemplarer af den nye robot. Målet er at producere 100 styk i løbet af i år.
Ambitionerne er store og har været det fra starten.
- Da vi startede med at lave MiR i sin tid var målet netop at skabe en virksomhed, som var verdensførende indenfor det her. Det synes jeg, vi er ved at være, nu skal vi bare ud i alle kroge i hele verden. Det er ret fedt, siger Niels Jul Jacobsen, der har været med til at stifte virksomheden.
Iværksætterhjerte og stædighed
Prisen som EY Entrepreneur Of The Year går til den virksomhed, som er den bedste vækstskaber. På Fyn har 137 virksomheder kvalificeret sig, og det er 27 procent flere end sidste år.
Men ikke kun vækst tæller. Juryen kigger også på virksomhedens værdier, socialt engagement og lederevner.
Juryen mener blandt andet, at Thomas Visti og Niels Jul Jacobsen begge har et stort drive, iværksætterhjerte, stædighed, disciplin og energi.
- Det er et stort skulderklap til hele organisationen og vi er stolte af den vækst, vi har opnået. Vi skal huske at hjælpe hinanden og kommunikere, så alle er med på, hvor virksomheden er på vej hen, mener adminstrerende direktør, Thomas Visti Jensen.
MiR 500 er et eksempel på, at robotvirksomheden er først på verdensmarkedet - og de har travlt.
Siden direktøren vendte hjem efter fem uger i Kina i sidste uge, har han sagt goddag til 17 nye medarbejdere.
Ekstra indsats fra medarbejderne
Virksomheden holder månedlige medarbejdermøder og afholder interne træningsprogrammer for nye medarbejdere i de første par uger. Herefter får de gradvist flere opgaver. Det gælder også Maibritt Larsen, som har været ansat i to måneder som robotoperatør.
- Der er en rigtig god stemning herude, og man arbejder sådan meget selvstændigt, når man er lært op. Det kan jeg rigtig godt lide, siger hun.
Mobile Industrial Robots er i år vokset med 150 procent og har ansat 75 nye medarbejdere siden årsskiftet.
Stresset ville nogle måske mene, men det er en del af mindsettet, at medarbejderne skal have lyst til at tage del i væksteventyret. De skal være villige til at yde en ekstra indsats på nogle tidspunkter, og det er ikke et 9-16-job at bygge robotter.
- Det er klart, jeg også har travlt indimellem og føler mig presset. Men når det går godt, så er det meget nemmere at håndtere. Det synes jeg, det gør her hos os, og derfor tror jeg, vi har været så gode til at vækste i den her periode, fortæller Thomas Visti Jensen.
Han lægger vægt på kommunikation og muligheden for at spørge og hjælpe hinanden i den hurtigt voksende organisation.
Finalister 2018
- Larsen og Ibsen Holding A/S
- Mobile Industrial Robots ApS
- Nature Planet
- Scangrib A/S
- Trade Point A/S
Moden vækstvirksomhed
EY Entrepreneur of the Year gives hvert år til en moden og etableret vækstvirksomhed, der stadigt vokser.
Virksomheden skal være mindst tre år gammel og seneste regnskab skal vise positivt resultat og positiv egenkapital.
Kravet er mindst 20 ansatte og en vækst i antallet af medarbejdere foruden vækst i omsætning og bruttoavance på mindst 15 procent.
En uafhængig jury af erhvervsfolk kårer seks vindere i regionerne, som går videre til landsfinalen.
Sidste år gik prisen til den fynske møbelvirksomhed Carl Hansen & Søn, men også Micro Matic og Niels Thorborg har tidligere vundet prisen.
Årets fynske entreprenør er førende producent af de samarbejdende mobile robotter, som alle er udviklet og bygget i Danmark.
Nystartet: Vi skal nå 80 mere i år
Mathias Pedersen er netop startet som robotmontør efter gymnasiet.
- Det er nyt og udfordrende at bygge den nye MiR500. Vi er alle nye og skal sætte os ind i tingene og vi skal nå at have lavet 80 mere i løbet af i år. Vi har lavet 20, så vi har lidt travlt, fortæller han.
Det kræver vilje i hele organisationen
Ifølge EY's jury er det virksomhedens evne til at disrupte markedet kombineret med et stort drive og et stædigt iværksætterhjerte, som gør Mobile Industrial Robots til årets entreprenør.
Ambitionen for MiR i år er at vokse fra en omsætning på 75 millioner kroner til knapt 200 millioner kroner og få cirka 1.200 robotter ud at køre.
- Jeg tror, det kræver en mentalitet i at synes, at vi skal lykkes. Det kræver simpelthen viljen i hele organisationen til at vide, at det er en kæmpestor forandring, mener Thomas Visti Jensen.
Robotvirksomheden blev, efter at have eksisteret i bare fire år, i foråret solgt for 1,6 milliarder kroner til amerikanske Teradyne.
100 nye medarbejdere
Robotvirksomheden skal torsdag aften konkurrere med fem andre vækstvirksomheder fra hele landet om den eftertragtede EY Entrepreneur of the year 2018.
Det går altså strålende i den fynske robotvirksomhed.
MiR forventer da også et salg i 2018 på over 200 millioner kroner og satser på at fordoble omsætningen næste år. Det betyder 100 nye medarbejdere.
Siden amerikanske Teradyne opkøbte den fynske virksomhed for 1,7 milliarder kroner, er svimlende summer tikket ind på kontoen.
Men omfanget af penge er endnu ikke gået op for Niels Jul Jacobsen. Hans mål er ikke pengene, men at lave robotter til hele verden. Da han stiftede Mobile Industrial Robots, var ideen helt simpel.
Finalister til EY Entrepreneur Of The Year 2018
- Mobile Industrial Robots, vinder af Region Fyn
- Bila, vinder af Region Nordjylland
- Mountain Top Industries, vinder af Region Sjælland
- Netcompany, vinder af Region København
- NTG, vinder af Region Syd- og Sønderjylland
- Søstrene Grenes Holding, vinder af Region Midtjylland
Han ville udvikle et køretøj, som var bedre og billigere end alle andre på markedet. Dermed opfandt fynboerne en ny industri, som de amerikanske ejere har store forventninger til.
- Evnen til ikke bare at skabe noget interessant men gøre det til en kommerciel succes. Mange virksomheder har det ene eller det andet, men ikke begge evner, siger koncerndirektør Mark Jagiela til TV 2/Fyn.
Købte en jaguar
Stifterens hverdag bliver ikke lavet om, for pengene har ikke hans store interesse.
- Det er stadig lidt uvirkeligt. Jeg tror ikke helt, det er gået op for os, hvad vi har af midler der, fortæller Niels Jul Jacobsen til TV 2/Fyn.
Pengene giver dog muligheder for at få hans gamle drømme opfyldt. Det gælder for eksempel muligheden for at flytte ind i et hus ved vandet i Svendborg. Og så har hans kone fået noget at glæde sig over.
- Jeg har købt en jaguar til min kone, for det lovede jeg hende, da jeg var 20 år gammel. Hvis jeg engang blev rig, så ville jeg gøre det. Så det har hun fået nu. Det er små ting, der ændrer sig, griner han.
For administrerende direktør, Thomas Visti Jensen, blev amerikanernes opkøb af virksomheden den anden gang, han blev en del af en milliardexit.
- Da jeg forlod Universal Robots, var jeg ret sikker på, det var sidste gang, jeg nogensinde var med til sådan en oplevelse. Så det er jeg enormt stolt og glad over, fortæller han.
Kunderne er medudviklere
Den fynske robotproducent har med stor succes udviklet robotterne i tæt samarbejde med kunderne fra starten. De første udgaver af MiR-robotterne blev testet af to forskellige kunder.
Robotterne havde ikke kameraer indbygget og så derfor ikke udfordringer, der kunne være på deres vej. For eksempel kunne planter på den måde stoppe robotten, der ikke kunne se rummet i 3D.
Hermed kunne udviklerne finde fejlene og justere dem med det samme. Netop hastigheden i at komme hurtigt på markedet med robotterne er afgørende i en branche med stor konkurrence fra hele verden.
På gulvet i det kommende nye showroom går vi forbi en af robotterne med en krog monteret.
- Den er jo lavet ud fra at sygehuset havde et behov for at transportere nogle vogne rundt og sige - hvordan kunne vi gøre det? fortæller Niels Jul Jacobsen.
Eksklusivt interview med rigmand: Vi kan sælge fynske robotter for milliarder
De amerikanske ejere forventer at sælge fynske robotter for over 6,5 milliarder kroner indenfor de næste tre til fire år.
Vi møder Teradynes koncerndirektør, Mark Jagiela, i Mobile Industrials hovedkvarter. Her har de ansatte travlt med at samle de splinternye MiR500-robotter.
Teradyne har opkøbt både MiR og Universal Robots, og i det seneste kvartalsregnskab nævner den amerikanske koncern begge de fynske robotvirksomheder som vækstskabere. De står sammen med Energid for en vækst i koncernen på 64 procent i forhold til sidste års tredje kvartalsregnskab.
Vækstrater i den kaliber ser man kun hos få virksomheder. Samtidigt har koncernen ikke andre at spejle sig i eller kigge over skulderen for at se, hvordan de løser opgaven med at være globale men forankrede i et område som Fyn.
- Der er ikke mange andre virksomheder, vi kan kigge over skulderen og se, sådan har de løst det. Så vi lærer på egen hånd, men jeg er fortrøstningsfuld, og alle er topmotiverede her, fortæller Mark Jagiela til TV 2/Fyn
Fakta om Teradyne
- Koncernen har hovedkontor i Boston, USA og har eksisteret i mere end 58 år.
- Teradyne er en stor spiller på markedet for leverancer af automatiseret testudstyr.
- I 2017 havde Teradyne en omsætning på 12,87 milliarder kroner.
- Koncernen beskæftiger globalt cirka 4.500 medarbejdere.
Kilde: Mobile Industrial Robots
Koncerndirektøren er i Odense på et af sine jævnlige møder med fynboerne. Det er tre et halvt år siden, de købte Universal Robots for 1,9 milliarder kroner, og siden er salget i virksomheden næsten femdoblet.
Flere fynske job
Alligevel er planerne fortsat ambitiøse, for der er ifølge ejerne et kollosalt salgspotentiale i de fynske robotter. Teradyne forventer at sælge fynske robotter op mod 15 milliarder danske kroner inden for de næste ti år.
Det kræver et stort udviklingsarbejde, så robotterne bliver bedre og mere inteligente. De skal i fremtiden kunne se og træffe de rigtige beslutninger, samtidigt med at de kan bevæge sig.
Derfor vil den største vækst i job være inden for forskning og udvikling. Teradyne vil etablere andre sattelitorganisationer til at hjælpe med nogle områder inden for forskning og udvikling. Det gælder for eksempel i Boston nær Teradynes hovedkvarter, hvor en lille gruppe arbejder med software.
Men hovedparten af de nye job vil være forankrede på Fyn.
- Jeg tror altid udvikling og forskningafdelingerne vil blive her. Vi har fundet noget meget specielt i de mennesker med forstand på teknologi, som er vokset op i industrien her og er vaskeægte innovative. Den største vækst i antal arbejdspladser vil være her, siger han til TV 2/Fyn.
Mangler infrastruktur
Som global virksomhed har Teradyne kunnet hjælpe de fynske robotvirksomheder med nogle af de logistiske opgaver, som møder små virksomheder, der vokser så hurtigt globalt. De har erfaring med at få nye virksomheder integreret og få nye medarbejdere ombord.
Det har været svært at finde lokal arbejdskraft, men ikke umuligt. En større effektivitet har gjort det muligt, men som global virksomhed er de fleksible og henter også specialiseret arbejdskraft i udlandet for at sikre væksten.
- Det er et smukt område, men der er ikke tilstrækkeligt infrastruktur til at hjælpe mange udenlandske medarbejdere. Det gælder især børnefamilier, som skal flytte ind og har brug for et uddannelsessystem. Vi har gjort det med nogle få. Jeg ville ønske, vi kunne få flere, siger koncerndirektøren.
Selvom MiR og Universal Robots ligger i Odense, er der tale om globale virksomheder. Og de får lov at beholde en vis grad af autonomi. Der står ikke Teradyne på skiltene, og ejerne står bag den entreprenørånd, som skal bevare i virksomhederne.
Direktør i Mobile Industrial Robots, Thomas Visti Jensen, har oplevet begge milliardopkøb, selvom han aldrig havde troet det.
Teradynes opkøb
- I 2015 opkøbte Teradyne den fynske robotvirksomhed Universal Robots for 1,9 milliarder kroner
- I 2018 købte Teradyne Mobile Industrial Robots for 1,7 milliarder kroner
- Da jeg forlod Universal Robots, var jeg ret sikker på, det var sidste gang, jeg skulle være med til sådan en oplevelse. Så det er jeg enormt stolt og glad over, at vi har været med til at sætte Odense og Danmark på verdenskortet, siger han.
Men amerikanerne møder en stor kulturforskel i den danske måde at arbejde på. De oplever kaos og færre processer end hos amerikanerne.
Kulturclash på Fyn
Et kaos, som betyder lange danske møder med masser af dialog, fordi det tager lang tid at forstå fynboernes arbejdsgange. Når han bruger hele dagen på et møde i Odense, ville et lignende møde med en langt større amerikansk virksomhed tage den halve tid.
- I vores to danske selskaber er der ikke meget proces. Derfor er der meget mere kaos i forhold til, hvordan folk udfører arbejdet, end vi er vant til i USA. PÅ en måde vil vi gerne vise dem en måde, som er nyttig at arbejde på, især fordi de vokser. I stedet for at ansætte ti medarbejdere om året ansætter de jo nu i størrelsesorden 150-200 mennesker om året. Det er en udfordring at få alle til at være effektive uden en proces.
I Universal Robots nikker HR-chef Anette Dahl genkendende til den problemtstilling. Hun kan godt se, at amerikanerne har langt flere processer, men vil gerne bevare friheden til at være entreprenant.
- Vi er en entreprenørvirksomhed, og vi har ikke altid processerne på plads. Så det er et af de steder, hvor vi bruger af deres kompetencer. Jeg tror, vi kan mødes et sted midt i. Omvendt bidrager vi med en hurtig reaktionstid og at kunne træffe beslutninger på kortere tid, siger hun.
De to kulturer mødes på midten, for dansk kaos er også en fordel for friheden og kreativiteten til at udforske. Og det er netop entreprenørånden og de nye ideer, som ifølge Mark Jagiela er nøglen til succes.
Ved at styrke kreativitet og innovation kan de fynske robotter beholde førertrøjen på foran konkurrenter fra Asien.
- Den fine linje mellem de to skal vi finde og finde balance. Vi skal holde fast i kreativiteten, men sikre, at virksomhederne ikke bliver så kaotiske, at de falder ud over klippen og stopper med at vokse. Det er meget udfordrende, siger Mark Jagiela.
Fordelen på Fyn
Amerikanerne ser en fordel i at være i Odense og i at kunne være en del af innovationen inden for robotområdet. Koncerndirektøren ser kombinationen af kloge mennesker, som grundlagde virksomhederne kombineret med en pragmatisk sans for forretninger.
Evnen til ikke bare at skabe noget interessant, men samtidigt gøre det til en kommerciel succes har været en anden af nøglerne til succesen.
- Mange virksomheder har den ene eller den anden evne, men ikke begge. Nøglen til vækst er ikke bare kloge ingeniører og en tilknytning til universitet, men også hvordan de finder kaptial og investorer, der kan tage det ud på markedet. Den kombination i de to fynske virksomheder har været meget effektiv og meget unik, siger Mark Jagiela.
Ifølge koncerndirektøren kan det for nystartede virksomheder nogle gange være en forbandelse at have for mange penge, ikke en velsignelse.
Både Universal Robots og Mobile Industrial Robots har fra dag et været nødt til at tænke sig om og undgå for mange fejl, for de er startet uden stor kapital. Det har tvunget dem til at være fokuserede og træffe de hårde beslutninger fra starten.
- Det er næsten sværere at vælge fra end at beslutte, hvad man gerne vil. Startup-virksomheder, som får en masse venturekapital eller funding, har dilemmaet. De har nok penge til at gøre mange ting. Men de er ikke i stand til at fokusere på de vigtige ting. Det har absolut været et nøglepunkt, at Universal Robots og MiR er startet helt fra bunden, mener Mark Jagiela.
Globale konkurrenter
Han vurderer, at der er opstået mellem 30 og 40 konkurrenter til Universal Robots ude i verden, som gerne vil gøre fynboerne kunsten efter.
- Så vi bliver nødt til at blive ved med at innovere for at blive ved med at skubbe foran. Jeg er sikker på, dette team kan gøre det. Men det stopper aldrig. Sådan er det for en teknologivirksomhed. Man skal blive ved med at genopfinde sit produkt, fortæller Mark Jagiela.
Teradyne kigger fortsat efter nye investeringer globalt, ikke kun i Danmark. Men fundet og investeringen i to succesfulde virksomheder på Fyn gør dem mere opmærksomme på, hvad der rører sig i den fynske robotbranche.
Yngste finalist
I dag eksporterer de mellem 95 og 96 procent af robotterne fra Odense og ud til resten af verden. Planen er at åbne et kontor i Japan, og de overvejer at åbne salgskontorer i Sydkorea og Singapore også.
Direktør Thomas Visti Jensen er netop kommet hjem til Danmark efter en tur til San Diego, Japan og Singapore. Både for at være tæt på kunderne og salgskanalerne og for at holde samtaler med nye medarbejdere.
Som vækstvirksomhed er der ikke tid til at ramme forkert, når man skal ansætte nye medarbejdere. Derfor håber salgschefen at vinde prisen som EY Entrepreneur of the year 2018.
Om EY Entrepreneur of the year
- Virksomheden skal have eksisteret i mindst tre år og have mindst 20 ansatte
- Virksomheden skal have minimum 15 procent vækst og seneste regnskab skal vise positiv egenkapital og positivt resultat
- EY gennemgår samtlige danske virksomheder undtagen virksomheder med under 20 ansatte, offentlig ejede selskaber og dem med udenlandsk aktiemajoritet.
- Kandidaterne præsenteres for en uafhængig jury, der kårer de regionale og nationale vindere
Den er nemlig en anerkendelse af medarbejderne, som man lægger mærke til, både i Danmark og i udlandet. I feltet af finalister er de langt den yngste repræsentant blandt virksomhederne.
- Bare det at vi vandt på Fyn, er rigtig mange medarbejdere stolte af. Det har vi da stor fordel af, at alle de hårdarbejdende medarbejdere får et skulderklap og en anerkendelse også udefra, mener Thomas Visti Jensen.
Den betragtes som en slags erhvervslivets Oscar-uddeling, og som vinder af den danske konkurrence går man videre til den verdensomspændende finale i Monaco i juni næste år. Her vil vindere fra over 50 lande dyste om sejren.
Åbner døre
En ære, som fynske Micro Matic oplevede forrige år som vinder af kategorien "globalization". Virksomheden leverer dele til fadølsanlæg i hele verden og for virksomheden har prisen åbnet mange døre både hos leverandører, medarbejdere og kunder.
- Over for de store internationale bryggerier kan man jo lige pludselig se, at vores lille danske underleverandør altså er vækstvinderen fra Danmark. Det er jo nok dem, man skal satse på. Jeg synes jo prisen er god, fordi man ikke kårer en enkelt person, men det er hele holdet, og det har været alle medarbejdernes pris, siger han.
Prisen uddeles torsdag aften kl 22.20. TV 2/Fyn vil løfte sløret, om MiR går hen og vinder.
Politiet er til stede på Langebyende i Søndersø, hvor de har afspærret et større område.
- Vi er til stede grundet et mistænkeligt forhold. Der er ingen fare på færde for offentligheden, men vi vil være til stede et stykke tid endnu, oplyser Mads Boel fra Fyns Politi.
TV 2 Fyns reporter er på stedet, og han fortæller, at der er tre politibiler, en ambulance og en hundepatrulje.
Fyns Politi oplyser nu nyt i sagen.
- Vi er ude til et dødsfald, hvor en 31-årig er fundet død. De pårørende er underrettet. Efterforskning skal nu klarlægge omstændighederne, siger Mads Boel.
kopieret!
Ulykken i Odense er den tredje fynske arbejdsulykke på to måneder, der har haft dødelig udgang. I alt er fem personer omkommet.
Den 26. november omkom tre medarbejdere ved Flemløse Biogas, da et nystøbt betontag faldt sammen.
22. december mistede en 20-årig medarbejder livet, da taget styrtede ned på en landbrugsejendom ved Svendborg.
Og fredag eftermiddag døde en tømrer, da svalegangen styrtede sammen i Munkebjerg Park. De tre ulykker chokerer fagforeningen 3F, som mener at der er brug for mere kontrol.
Folketingsmedlem Karsten Hønge (F) har selv en fortid som håndværker, og han er enig med 3F.
- En af indsatserne er, at vi skal have et langt stærkere arbejdstilsyn, siger Karsten Hønge.
En række antikke italienere fandt søndag eftermiddag vej til Odense. 29 Vespaer stod i dag klar til at finde nye danske ejere.
Og de bragte stor begejstring hos de fremmødte entusiaster.
- I fem år er det blevet voldsomt, hvad folk køber af de her tohjulede knallerter, siger indehaver Jesper Bjørnestad.
Til trods for at beboerne regnede med, at de kun skulle forlade deres hjem i Munkebjerg Park i Odense M en eftermiddag, efter en svalegang kollapsede fredag, forholdt det sig ikke sådan.
Søndag omkring klokken 13 kunne flere af beboerne igen rykke ind i deres egne hjem.
- De fortæller os, at intet er ændret siden før Svalegangen braste sammen, men der er jo sindssygt meget, der har ændret sig oppe i hovedet, siger Kasper Martensen, der sammen med sin kæreste bor i Munkebjerg Park.
Siden fredag har de været indlogeret hos kærestens søster, og søndag eftermiddag kunne de rykke tilbage i eget hjem. Men det er ikke uden bekymringer.
- Vi skal bare prøve at leve vores liv, som vi gjorde inden da, men det er svært, når vi kigger ud af vinduet og kan se, at byggeriet stadig pågår. Det er sindssygt svært, siger han.
I fredags sad Kasper Martensen på sit arbejde, da beskeden om den kollapsede svalegang tikkede ind.
- Da vi kom hjem, var vi meget rundt på gulvet, for det var meget slemmere, end hvad vi havde regnet med, siger han.
Derfor er det følelsen af utryghed, der fylder.
- Man stiller sig selv spørgsmål til, om det rent faktisk kan holde på de andre byggerier, for det må jo være de samme projekteringer, siger han.
De fleste kommer hjem i dag
I følge bygherren Frederik Barfoed forløber alt efter planen. Det skriver han til TV 2 Fyn:
- Bygningerne er igen tilgængelige for beboerne i hele ejendommen - på nær 3. salen i bygning 13.
Han oplyser, at der i starten af næste uge skal bygges nye sikkerhedshegn, da de fleste blev beskadiget under ulykken.
- De fleste beboere flytter tilbage i dag, skriver han.
Trods sjælden diagnose, er der fuld fart på Willie
Det er nok de færreste, der havde givet den fuld gas i en håndboldhal, hvis både deres syn, hørelse og motorik var svækket. Det er dog ikke tilfældet hos 13-årige Willie Krupsdahl. Han født med diagnosen CHARGE, der medfølger en lang liste af udfordringer, som blandt andet retarderet vækst, svækkede organer, og dårlige sanser. Men det sætter ikke en stopper for den unge dreng fra Middelfart. For selvom hans start på livet har været en lang kamp for ham selv og familien, så går han til livet med stort gåpåmod, og en ukueligt appetit på livet.
Det er nok de færreste, der havde givet den fuld gas i en håndboldhal, hvis både deres syn, hørelse og motorik var svækket. Det er dog ikke tilfældet hos 13-årige Willie Krupsdahl. Han født med diagnosen CHARGE, der medfølger en lang liste af udfordringer, som blandt andet retarderet vækst, svækkede organer, og dårlige sanser. Men det sætter ikke en stopper for den unge dreng fra Middelfart. For selvom hans start på livet har været en lang kamp for ham selv og familien, så går han til livet med stort gåpåmod, og en ukueligt appetit på livet.
Trods sjælden diagnose, er der fuld fart på Willie
Det er nok de færreste, der havde givet den fuld gas i en håndboldhal, hvis både deres syn, hørelse og motorik var svækket.
Det er dog ikke tilfældet hos 13-årige Willie Krupsdahl.
Han født med diagnosen CHARGE, der medfølger en lang liste af udfordringer, som blandt andet retarderet vækst, svækkede organer, og dårlige sanser.
Men det sætter ikke en stopper for den unge dreng fra Middelfart.
For selvom hans start på livet har været en lang kamp for ham selv og familien, så går han til livet med stort gåpåmod, og en ukueligt appetit på livet.
LYD
DEL
LYD
DEL
Fyns Politi og øvrige myndigheder har afsluttet indsatsen i Munkebjerg Park i Odense M, hvor en svalegang kollapsede fredag eftermiddag. Det skriver Fyns Politi på deres hjemmeside.
Dermed er politiafspærringer i området ophævet, og man igen sikkert bevæge sig rundt.
Dog vil Fyns Politi fortsat efterforske sagen yderligere for at vurdere, om der kan placeres et strafferetlig ansvar for ulykken, hvor en mand omkom og to blev såret. Det skriver de i samme pressemeddelelse.
Politiet oplyser ikke yderligere om de involverede personer.
Da hun vågnede op fra narkosen på OUH, startede rutsjebaneturen for Gitte Krupsdahl.
Inden hun så sit barn, kom der en overlæge ind på fødestuen, og læste, hvad der svarede til et A4-ark af diagnosetræk for hendes nyfødte dreng.
Men der var noget, som ikke gav mening.
- Han så så lille og fin ud, og lignede jo slet ikke det, som lægen havde beskrevet. Jeg beder faktisk om at blive kørt væk igen, for jeg troede, de havde kørt mig hen til det forkerte barn, siger Gitte Krupsdahl.
Men det havde de ikke.
Det var hendes lille Willie.
Liv eller død
Willie Krupsdahl fra Middelfart er født med diagnosen CHARGE.
En bred diagnose, der blandt andet kan medføre dårligt syn og hørelse, svækkede organer og retarderet vækst.
Willie var især udfordret af et blødt luftrør, og af at hans spiserør og mavesæk ikke hang sammen ved fødslen.
Det resulterede i en operation, da han var blot 20 timer gammel – derefter gik der syv døgn før, at Gitte Krupsdahl fik lov til at holde sit lille barn for første gang.
Da han var seks måneder gammel, blev de udskrevet fra OUH for første gang.
De første to år af hans liv levede familien isoleret i deres hjem uden gæster – hans egen storebror var nægtet adgang til Willies værelse grundet Willies dårlige immunforsvar.
Selv den lokale brugsforening gik med til, at Gitte Krupsdahl handlede 30 minutter før, at de åbnede.
Hun tog ingen chancer.
- Det var skrækkelige år, fordi alt hele tiden var sat på spidsen. Vi skulle hele tiden tage stilling til behandlinger og måske forberede os på at tage afsked. Det hele handlede om liv eller død, siger Gitte Krupsdahl.
Hvad er CHARGE?
CHARGE syndromet opstår i den tidlige fosterudvikling og påvirker mange organsystemer.
Navnet kommer fra de første bogstaver i de engelske betegnelser for de hyppigste sygdomstegn:
C – Colobom (spalte i øjets regnbue- eller nethinde)
H – Hjertemisdannelser
A – koanal Atresi (manglende passage mellem næse og svælg)
R – Retarderet (forsinket) vækst og/eller udvikling
G – underudviklede Genitalier (kønsdele)
E – misdannede ører (Ears) og nedsat hørelse
De fleste børn med CHARGE har også andre problemer i forskelligt antal og omfang, bl.a. lammelse af ansigtsnerve, ganespalte, misdannelse af spiserør eller forbindelse mellem spiserør og luftrør
Årsagen til CHARGE er som regel en nyopstået mutation i CHD7-genet.
Skønnet til 1 per 8.500 levendefødsler.
Der fødes omkring 5 børn med CHARGE om året i Danmark.
Kilde: Sundhed.dk
Ustyrlig appetit på livet
Willie Krupsdahl er i dag 13 år gammel – fyldt med livsglæde, gåpåmod, og så elsker han YouTube og sociale medier.
Det er på trods af, at han har over 30 operationer og 50 gange i fuld narkose på sit CV.
Han lever med en trangstomi, han er tilkoblet en respirator, når han sidder stille eller sover, og så er der en hjælper tilknyttet 24 timer i døgnet.
Til trods for, at han stadig er udsat, så skal der mere end en dum diagnose til at stoppe Willie.
- Han har imponeret mig gang på gang ved at modbevise, hvad der er blevet sagt. Han har en stædighed, der gør, at han kommer langt. Han har på mirakuløs vis snydt døden op til flere gange, og hans udvikling har trodset manges forventninger. Det er kun Willie, der sætter grænsen for, hvor langt han kan nå, siger Gitte Krupsdahl.
I morgen får vi højst sandsynligt ikke solen at se.
Morgenen vil starte med blæst og regn – muligt med slud. Der kan også være risiko for rim på bilruden, oplyser TV 2 Vejret.
Temperaturerne stiger i løbet af dagen, og der er mulighed for 7 til 8 grader op ad dagen. Vinden vil dreje fra en sydøstlige retning. I aftentimerne bliver det klart og med tørvejr.
DM i issvømning, sauna og vildmarksbade.
Det er blot nogle af de ting, de har succes med i weekenden til Faaborg Vinterdage. Det fortæller Johanne Holten, der er koordinator for arrangementet.
- Jeg tror, det betyder, at flere besøger Faaborg udenfor højsæsonen, og får øje på det vi har at byde på – ikke kun om sommeren. Forhåbentligt har de lyst til at komme igen på mange forskellige tidspunkter af året, siger hun.
Over 450 billetter er solgt til forskellige aktiviteter til vinterdagene, hvor der både er ude- og inde aktiviteter. Johanne Holten fortæller, at arrangementet er vokset med 50 procent siden sidste år, og derfor forestiller hun sig også, at konceptet er tilbage igen næste år.
Siden fredag eftermiddag har Fyns Politi været til stede i Munkebjerg Park, hvor en svalegang kollapsede.
Lørdag startede nedtagningen af svalegangen, og søndag er Fyns Politi fortsat til stede i området. Vagtchef fra Fyns Politi fortæller til TV 2 Fyn, at de har afsluttet nogle af opgaverne, men at der fortsat er meget arbejde tilbage.
- Det drejer sig om nedtagning af bygningsdele, som har nedstyrtningsfare, siger Sten Nyland fra Fyns Politi.
Samme arbejde, som de også var i gang med lørdag.
Derudover laver de vurderinger af, hvad der har foregået, og hvad der foregår, samt hvornår det er sikkert at vende tilbage. Det er der dog ingen fastlagt tidshorisont for endnu, oplyser Fyns Politi.
Håndværkere har travlt med at fjerne asbest for tiden.
Travlheden skyldes, at en ny lov trådte i kraft 1. januar, og det gør det mere omstændigt at fjerne materialer med asbest.
En af de væsentligste nye regler betyder, at det kun er firmaer, der har en særlig autorisation, der må rive asbest ned. En anden regel handler om, at man som privat ikke selv må pille sit asbesttag ned.
Og det har blandt andet givet ekstra travlhed hos Odense Nedrivning.
- Jeg tror, at der ringer tre hver dag om tage, siger Henrik Schmidt, der er ejer af firmaet.
Han understreger dog, at han ikke synes, at der er grund til panik grundet tage.
Søndag vil begynde med skyet vejr og enkelte regnbyger i løbet af formiddagen.
Hen ad eftermiddagen klarer det op, og solen vil også titte frem.
Temperaturerne vil være mellem en og fem grader. Det oplyser DMI.
Sidste år blev DM i issvømning skudt i gang for første gang i Faaborg. Det blev en kæmpe succes.
I weekenden er stævnet tilbage, og i år er det en endnu større succes. Næsten 400 er tilmeldt.
- Sidste år syntes vi, at der kom vildt mange. I år er vi blevet over dobbelt så mange, siger stævnechef Rico Busk. Det glæder ham, at så mange har lyst til at svømme i det iskolde hav i Faaborg.
Og deltagerne synes også, at det er sjovt.
- At man som ny og ikke så erfaren svømmer, kan få lov til at svømme mod de meget dygtige issvømmere, det er helt fantastisk, siger Nanna Svendsen, som er issvømmer.
Rico Busk er helt sikker på, at DM i issvømning vender tilbage til Faaborg igen næste år.
Fredagens dødsulykke i Munkebjerg Park er kulminationen på en lang periode med problemer for beboerne.
Sådan lyder det fra Diana Klos, som har boet i sin lejlighed på Munkebjergvænget 5F i tre måneder.
- Jeg har haft problemer med vandskader. Der løber vand fra min emhætte. De kommer godt nok og laver det, men de vil ikke erstatte mine møbler, som er blevet våde. De henviser bare til min indboforsikring og smider bare problemet videre og taget slet ikke ansvar for det, siger hun.
Hun tilføjer, at hun også har revner i vægge og gener på grund af larm fra byggeriet.
Oplevelserne er identiske med flere af de beretninger, TV 2 Fyn har fået fra andre beboere i Munkebjerg Park.
- Generelt oplever vi mange skader på de forskellige lejligheder. Vandskader, nogle har fået boret hul igennem loftet, der er en masse støj og ikke så meget hensyn, lyder det fra beboeren Mia Pedersen.
Et andet sted i Munkebjerg Park bor Ann Dorthe Henningsen. Hun kan sagtens genkende historierne om særligt støj fra byggeriet.
- Jeg kan sidde i min stue og hverken høre fjernsynet eller telefonen. Der er også en masse ubehagelige nedfald fra fjerde sal. Og rigtig meget vand, fortæller beboeren.
Ejendomskonge afviser
Frederik Barfoed, direktør hos ejendomsselskabet Barfoed Group, er blevet foreholdt kritikken fra beboerne.
- Alle skader er registreret, og det ved beboerne også, siger han og tilføjer:
- Alt er i skønneste orden, og de fejl, der måtte være, vil blive udbedret.
Direktøren fortæller også, at alle beboerne har fået besked om, at de er opmærksomme på fejl og skader. En af dem er Diana Klos, men da TV 2 Fyn besøger hende dagen efter ulykken, løber der vand ned fra emhætten.
- Alt er jo ikke i skønneste orden. Det er tydeligt, at det ikke er det, siger hun.
Ulykken fredag eftermiddag, hvor en fynbo afgik ved døden, gjorde kun bekymringerne større hos beboerne. De frygter, at en lignende hændelse kan ske i den bygning, de bor i.
- Vi har også en ny svalegang på min blok, og det er samme procedure, går jeg ud fra. Jeg synes, det er stærkt bekymrende, forklarer Mia Pedersen.
Diana Klos oplyser, at hun ikke længere har lyst til at bo i Munkebjerg Park:
- Jeg synes, det er så uhyggeligt. Jeg føler mig overhovedet ikke tryg her. Jeg opsiger mit lejemål allerede fra på mandag.
Beboerrepræsentation på vej
Diana Klos, Ann Dorthe Henningsen og Mia Pedersen er ikke de eneste, der oplever problemer.
Flere lejere har siden slutningen af 2024 været i kontakt med Danske Lejere for at få etableret en beboerrepræsentation. En beboerrepræsentation består af repræsentanter, som bliver valgt blandt lejerne i ejendommen. Det er dem, der skal varetage lejernes interesser over for udlejer.
Der har længe været aftalt et besøg den 25. januar med direktøren fra Danske Lejere. Derfor er det også helt tilfældigt, at det er dagen efter den tragiske ulykke.
- Der har været vandskader, og der har også været brand. Nogle af beboerne har været udsat for, at de måtte genhuses, siger Jørgen Dyrholm, der er direktør for Danske Lejere.
Han anslår, at Danske Lejere er i kontakt med cirka halvdelen af beboerne i de 188 lejemål i den del af Munkebjerg Park, der kaldes “Ved Søen”.
Beboerne har i længere tid forsøgt at komme i kontakt med Barfoed Group om de problemer, der forekommer. Det er netop en af grundene til, at de har taget fat i Danske Lejere.
Jørgen Dyrholm har en forventning om, at Danske Lejere kommer i dialog med Barfoed Group om de forhold, beboerne i Munkebjerg Park oplever.
Middagsindkøbet forløb i ro og mag lørdag omkring middagstid. Men pludselig blev Føtex Faaborg omdannet til en scene for Faaborg Gospel. Koret brød spontant ud i sang i en såkaldt flashmob.
- Det var skideskægt. Det må jeg sige. Det var virkelig sjovt at se folks ansigter, fortæller formanden for Faaborg Gospel Inge Damgaard.
Koret blev af varehuschef Didde Lauvring spurgt, om de ville bryde ud i sang.
- Det var egentlig bare et spørgsmål om at lave et eller andet ekstra som en oplevelse for kunderne. Det er ikke noget, man forventer, når man tager ned for at købe ind. Så det handlede egentlig bare om at skabe godt humør, siger varehuschefen.
Hvad er en flashmob?
En flashmob er et fænomen, der opstod omkring 2003 i USA, hvorfra det bredte sig internationalt. En flashmob udføres af en menneskemængde, der laver en uventet happening på et offentligt sted for derefter at spredes lige så hurtigt, som den dukkede op.
Oftest kender deltagerne ikke hinanden på forhånd, da aktiviteten og stedet er aftalt over internettet eller mobiltelefonen. En væsentlig sideeffekt af en vellykket flashmob består i, at den optages og lægges ud på internettet, fx på YouTube, hvor den kan inspirere til efterligning.
Kilde: lex.dk
Byggearbejdere fortsætter arbejdet på ulykkesstedet lørdag, hvor en svalegang i Munkebjerg Park i Odense M kollapsede fredag eftermiddag.
Fyns Politi oplyser til TV 2 Fyn, at de skal sikre bygningen.
- De ting, der er faldet ned, skal helt ned på jorden – dels for at sikre, at der ikke falder mere ned, men også for at kunne undersøge det nærmere, siger Sten Nyland, der er vagtchef hos Fyns Politi.
Mia Pedersen sad og kiggede ud af sit vindue fredag eftermiddag, da svalegangen på nabobygningen kollapsede.
- Jeg er ekstremt chokeret. Jeg kan godt se, det er meget alvorligt, fortæller Mia Pedersen om sine tanker, da hændelsen fandt sted.
Hun er bare en af de beboere, som dagen derpå stadig er dybt rystede og chokerede. Ann Dorthe Henningsen var lige kommet hjem fra en tur i Bilka, da hun så, hvad der var sket.
- Jeg blev simpelthen så rystet, siger hun.
En mand er omkommet i ulykken, mens to yderligere er kommet let til skade.
Politiet og Beredskab Fyn er i gang med undersøgelser i Munkebjerg Park. De kan ikke sige noget om, hvordan det kunne gå til.
Brug vores app og få de vigtigste nyheder fra Fyn lige ved hånden.
Dit digitale aftryk
Vi bruger cookies for at gøre din oplevelse bedre. Enkelte bruges til reklameformål. Vi klatter ikke med dine data, og du kan altid trække dit samtykke tilbage. Læs mere her.
Du kan altid ændre dine præferencer senere
Her kan du finde en oversigt over, hvilke cookies vi potentielt sætter.
Se flere detaljer om vores cookies her