Maria Borring Jakobsen

Journalist

17. mar. 2021 kl. 9:29
Fyn
Lasse Back Frost

Test dig selv: Hvor pokker bliver din løn af?

Artiklen er mere end 30 dage gammel

LYT
Del
Link
kopieret!

Alle får lønsedler, men det er ikke alle, der ved nøjagtigt, hvad der står på dem, og hvad ens løn egentligt går til. Test, hvad du ved, og bliv klogere.

Alle får lønsedler, men det er måske de færreste, der ved, hvad der står på dem, og hvad ens løn egentligt går til.

Generelt er privatøkonomi et svært landskab at bevæge sig rundt i. Fyn er det sted i landet, hvor unges RKI-gæld er steget mest fra 2019-2020. Det viser en ny rapport om 18-30-åriges økonomi fra Finans Danmark.

Spørger man eksperter er manglende viden og overblik nogle af forklaringerne på, hvorfor det ender galt for nogen.

- Jeg ved ikke rigtigt, hvad der står på min lønseddel. Det er ikke engang altid, jeg kan finde ud af, hvad jeg har tjent. Hvis jeg vidste mere, ville jeg bedre vide, om det hele passede, siger Alma Sol Mikkelsen, der går i 1. M på Svendborg Gymnasium.

- Ja, det er vigtigt at vide noget om, så man ikke bliver snydt, tilføjer hendes veninde Alberte Bagge, der også går i 1. M.

Lønsedlen step-by-step

Lønsedler ser forskellige ud alt efter, hvilken arbejdsplads der udbaler lønnen. Derfor kan der stå alt fra timeløn til normaltimer til arbejdstimer om noget, der egentlig dækker over det samme.

Men groft set betaler vi alle til de samme ting, så uanset hvordan det står skrevet, så betyder det det samme.

Hvad er normaltimer, arbejdstimer, timeløn?

  • 'Normaltimer' dækker over det antal arbejdstimer, du har haft i perioden. På lønsedler er der typisk en kolonne med ’enheder’ og en kolonne med ’sats’. Enheder er i dette tilfælde det antal timer, du har arbejdet, og satsen er den løn, du får i timen – altså timelønnen.

ATP - hvad for noget? 

  • Hvis man arbejder mere end ni timer om ugen, skal man også betale til noget, der hedder ATP. Det er en form for tvungen pensionsopsparing, man får udbetalt som supplement til folkepensionen.

  • Det står for arbejdsmarkedets tillægspension, og den er betalt delvist af din egen løn og et tillæg fra din arbejdsgiver. Men det er altså en lille procentdel, man betaler. Derfor kan man kalde ATP for den lille penionsopsparing.

Her kan du klikke rundt og læse om punkterne på lønsedlen:

Og hvad er det nu, AM-bidrag er? 

  • 'AM-bidrag står' for arbejdsmarkedsbidrag. Det er et langt og kringlet ord, men skal egentlig bare ses som en lille skattebetaling på otte procent, som alle betaler.

  • Pengene går til arbejdsmarkedet - dagpenge og efteruddannelse – hvis for eksempel minkavlerne skal til at finde på noget nyt at lave.

Hvad er skattefradrag og frikort?

  • Alle, der arbejder, har et frikort eller et skattefradrag. Et fradrag skal forstås som en slags rabat i skat – altså nogle penge, man må tjene uden at betale skat af dem.

Vidste du, at...

...man må tjene 46.500 før skat, hvis man er over 18 år, og 36.100 hvis man er under 18 år.

 

Kilde: Skat.dk 

  • Hvis man tjener flere penge, end man har mulighed for på sit frikort, så skal man til at betale skat. Og her skal man have styr på, om ens arbejdsplads trækker skat fra hovedkortet eller bikortet. Der kan kun trækkes rabat – skattefradrag – fra hovedkortet. Så det er bedst at bruge hovedkortet der, hvor du tjener mest. Har du et job ved siden af SU’en, så skal du til at bruge bikortet. Det skal du bruge der, hvor du tjener mindst.

  • Hvis du ikke bruger dit bikort ved din anden indtægt, risikerer du at betale for lidt i skat, og så kan det altså ende med en stor regning fra skattefar. Hvis du derimod bruger bikortet ved den store indtægt, æder skattefar alle dine penge, du tjener i løbet af året. Og spytter dem først ud, når årsopgørelsen kommer.

Hovedkort, bikort, frikort

Frikort: Alle unge har et såkaldt frikort, som oversat kan kaldes for en slags rabat i skat. Altså nogle penge du må tjene hvert år - uden at betale skat af dem (hvis du er under 18 har du et personfradrag på 35.300 kroner før skat. Er du over 18 år, er dit årlige personfradrag på 46.200 kroner før skat.) 

 

Hovedkort: Når du har tjent over den grænse, skal du betale skat. Her kommer hovedkortet ind i billedet. Hovedkortet bruges til din hovedindtægt - for eksempel din SU eller et fuldtidsjob. Den medregner automatisk din rabat (personfradrag) og tjener du over den, skal du betale de 37 procent i skat. Hvis man kun har en indtægt, så vil skatten automatisk blive trukket fra hovedkortet.  

 

Bikort: Hvis du så har to job – eller et job ved siden af SU’en - så skal du have fat i bikortet. Her bliver der trukket fuld skat af din løn. Det er vigtigt, at man ikke bruger sit hovedkort flere steder, da den så fratrækker rabatten flere steder, og derfor kommer man til at betale for lidt i skat. Dem skal man så betale tilbage – og få et ordentligt skattesmæk. 

 

Kilde: Skat.dk

Hvad er A-skat? 

  • Hvis du tjener mere end pengene på dit frikort, så skal du betale A-skat. Det er den store skattebetaling på omkring 40 procent, som alle på arbejdsmarkedet betaler.

  • Skatteprocenten – eller trækprocenten – svinger fra 37 - 53 procent, alt efter om du betaler top- eller bundskat, kirkeskat eller lignende.

  • Den indeholder kommuneskat, sundhedsbidrag, statsskat og eventuelt kirkeskat, hvis du er medlem af folkekirken.

  • A-skatten går til hele velfærdssamfundet – blandt andet SU, sygehusene, bibliotekerne, politiet, daginstitutioner osv.

Til disposition - er det ikke? 

  • Det er den lykkelige og glædesfrembringende dato, hvor pengene triller ind på din konto.

Feriepenge lyder rart. Hvad er det? 

FerieKonto

FerieKonto er styret af det offentlige. Det er altså en konto, der holder på dine feriepenge, indtil du kan få dem udbetalt. De modtager altså alle feriepenge fra arbejdsgiverne. Og derfra bliver de udbetalt til dig. 

 

Kilde: Skat.dk

  • Til ethvert godt job, hører en god ferie. Her i Danmark har vi en ferielov, der gør, at din arbejdsgiver er forpligtet til at betale feriepenge til dig. Uanset antal arbejdstimer. Hvis man ikke er fuldtidsansat, kan det også hedde feriegodtgørelse.

  • Det er 12,5 procent af din samlede løn, som du sparer sammen som feriepenge, og som du skal søge om at få udbetalt på borger.dk. Tjener du for eksempel 1000 kroner på en måned, så optjener du 125 kroner fra dit arbejde til feriepenge. Derefter trækkes både AM-bidrag og A-skat (som du naturligvis ved, hvad er nu).

Pension er til at forstå. Men hvordan fungerer det? 

  • Det er meeeget forskelligt fra arbejdsplads til arbejdsplads, om der sættes penge til side fra ens løn til en pensionsopsparing. Og det er altså værd lige at tjekke op på. Man kan nemlig hurtigt betale en stor del af sin løn til en pensionsopsparing, der så bliver ædt op af gebyrer og afgifter.

Tal for hele året eller saldi er? 

  • Noget andet der er drønforvirrende på lønsedlen er alle de fremmedord og tal, der står nederst på lønsedlen. De er ikke så vigtige at holde øje med, men her kan du blandt andet læse, hvad du samlet har fået udbetalt i løn i året, og hvad du samlet har betalt i skat.

  • Det allerbedste råd her er blot at kigge på din samlede opsparing af feriepenge, fordi det er det, du skal bruge til mest.

Har du brug for hjælp? Spørg vores økonomiske eksperter:

Torsdag den 18. marts hjælper to økonomiske eksperter fynboerne med at finde plads i budgettet til et drømmekøb. Er det din økonomi, de skal tage et kig på? Udfyld skemaet her, og fortæl os, hvad eksperterne kan hjælpe dig med at få råd til. Se med på Facebook klokken 19.30.   

15. mar. 2021 kl. 22:35
Fyn
Lasse Back Frost

Undgå skattesmæk: Få styr på årsopgørelsen og forskudsopgørelsen

Artiklen er mere end 30 dage gammel

LYT
Del
Link
kopieret!

Skat, fradrag og årsopgørelse er ord, der ofte skaber forvirring. Men frygt ej. Her får du en kort gennemgang af hele molevitten, så du er klar til at angribe skat.dk og undgå et økonomisk smæk.

Det tager kun fem minutter, men man skulle tro, at Skat gerne vil have, at du bliver lidt længere. De har indrettet en skatteside fyldt med fremmedord og forvirrende felter, som man kan udfylde, men ikke nødvendigvis skal udfylde.

“Det handler om at få flere penge mellem hænderne i hverdagen til alt det sjove. ”

— Lars Pedersen, økonomikonsulent, Spiir.

Generelt er privatøkonomi et svært landskab at bevæge sig rundt i. Fyn er det sted i landet, hvor unges RKI-gæld er steget mest fra 2019-2020. Det viser en ny rapport om 18-30-åriges økonomi fra Finans Danmark.

Spørger man eksperter er manglende viden og overblik nogle af forklaringerne på, hvorfor det ender galt for nogen.

Et af de steder, hvor det kan være svært at holde overblikket, er i ens forskudsopgørelse. Men hvis man ved bare en lille smule om det og fokuserer på de punkter, der er relevante, tager det kun et par minutter at ordne. Og der kan være en god grund til at blive venner med den berygtede opgørelse.

- Det handler om at få flere penge mellem hænderne i hverdagen til alt det sjove, siger økonomikonsulent ved Spiir Lars Pedersen.

En lyn-gennemgang af forskudsopgørelsen.

De vigtigste felter

Forskudsopgørelsen er en oversigt over din indkomst. Altså SU, løn, dagpenge eller lignende. Ud fra de tal laver Skat en beregning af, hvor meget du skal betale i skat. Den kan udfyldes fra november med tal for det år, der kommer efterfølgende.

Modsat kigger årsopgørelsen tilbage på det år, der er gået. Den kommer i marts måned og viser resultatet af skattebetalinger fra året, der er gået. Her kan du se, om du har betalt for lidt eller for meget i skat.

Hvad er en forskudsopgørelse og årsopgørelse?

Forskudsopgørelsen er en oversigt over din indkomst – altså SU, løn, dagpenge eller lignende. Og ud fra de tal laver skat en beregning af, hvor meget du skal betale i skat. Den kan udfyldes fra november med tal for det år, der kommer. 

 

Årsopgørelsen kommer i marts og kigger tilbage på året, der gik. Det er altså resultatet af skatteåret, der viser, om du har betalt det rigtige beløb til skattefar. Eller om du skal betale en hulens masse penge tilbage. 

 

Kilde: Skat.dk 

Skat er som regel god til selv at sortere i det vigtigste felter og viser som udgangspunkt de relevante ting for dig.

- Systemet er lavet sådan, at alle – pensionister som studerende - skal kunne udfylde alle ting, så det kan virke meget uoverskueligt og rodet, men det er noget, man tager løbende. Man skal fokusere på de punkter, der er relevante for en, forklarer Lars Pedersen.

Hvis du er studerende og får SU, behøver du ikke tænke over at skrive den ind, for det sker helt automatisk. Som ung er der derfor ikke så mange af punkterne, der er relevante at kigge på.

- Som ung er det typisk meget få felter, man skal udfylde. Man skal tænke på SU, et eventuelt studiejob og kørsel til og fra jobbet. Resten af felterne kan man springe over, siger Lars Pedersen.

Inden man kaster sig ud i den nådesløse opgave, så er det derfor en god ide at have styr på, dels hvad du har af job, og hvad du får at indtægter.

Skat udfylder automatisk forskudsopgørelsen med de informationer, de har fra det år, du er i. Det vil sige, at de laver et estimat for, hvad du kommer til at tjene i det kommende år.

Så hvis du har det samme arbejdsliv som foregående år, vil der ikke være de store ændringer, men har du derimod fået nyt job, så er det ekstra vigtigt. Udover lønindkomsten skal man altid kigge på fradrag.

Bliv en anelse rigere

Fradrag kan ses som en slags rabat i skat, og dem er der altså adskillige at hente af i skattesystemet.

Det er lidt forskelligt, om fradragene bliver indberettet automatisk, eller om du selv skal skrive dem ind i forskudsopgørelsen. Du kan også notere dem, når du modtager din årsopgørelse i marts måned.

Fire gode rabatter ved skat, der måske er relevante for dig.
Video: Fotograf: Lasse Beck Frost Redigering: Lasse Beck Frost

Rabat på kørsel – befordringsfradrag

  • Du kan blandt andet kigge på din afstand til din arbejdsplads. Hvis du har over 12 kilometer per vej, kan du nemlig få penge tilbage for kørsel - altså kørselsfradrag også kaldet befordringsfradrag.

  • Her i coronaåret har der dog været mange, der har arbejdet hjemmefra, hvor de måske plejer at køre. Det skal man lige ændre, fordi man selvfølgelig ikke kan få penge tilbage, hvis man ikke har kørt til og fra arbejde.

Penge for kørsel

  • Man får cirka 1,93 kroner per kilometer, man kører udover de 12 kilometer.
  • Eksempel: Kører du 30 kilometer i alt til og fra arbejde, får du fradrag for de seks kilometer, som svarer til cirka 11,5 kroner per arbejdsdag.

Kilde: Skat.dk 

Rabat på donationer

  • Hvis du er godhjertet og donerer en skilling til velgørenhed som for eksempel Amnesty, Red Barnet eller Greenpeace, kan du også få noget af donationen tilbage i skat.

  • Dette sker som regel automatisk, hvis du giver dit CPR-nummer, når du donerer pengene.

Penge for donationer

  • Man får cirka 26 procent tilbage af donationsbeløbet.
  • Eksempel: Hvis du donerer 100 kroner, kan du putte 26 kroner i lommen igen.

Kilde: Skat.dk 

Rabat på a-kasse og fagforening

  • Hvis man er i praktik, elev eller har fuldtidsjob, er det en god idé at være medlem af en a-kasse. Som studerende på videregående uddannelser kan man også melde sig ind i en fagforening. Og her er der også penge at hente.

Andre fradrag, du ikke må glemme ​​​​​​

  • Pendlerfradrag. 
  • Servicefradrag - også kaldet håndværkerfradrag.
  • Kost og logi som udsendt.

Kilde: Skat.dk

  • Hvis det er en fagforening, skriver man den forventede betaling ind i ”Faglig kontingent (458)” på forskudsopgørelsen. Er det en a-kasse-betaling, skriver man den ind i feltet ”Bidrag til A-kasse, efterlønsordning og fleksydelse (439)”. Hvis du ikke skriver det ind i løbet af året, får du automatisk din rabat, når året slutter, og skatten gøres op i din årsopgørelse.

Penge for fagforening

  • Man får cirka 30 procent tilbage af fagforenings- eller a-kasse-betalingen.
  • Eksempel: Betaler du 100 kroner om måneden, får du 30 kroner tilbage.

Kilde: Skat.dk 

Rabat på renter

  • Hvis man har et lån, man betaler renter af, kan man få penge tilbage for selve rentebetalingen. Dette oplyses helt automatisk til Skat, og derfor behøver du ikke aktivt gå ind og rette i noget.

  • Så der er altså lidt ekstra penge at hente, hvis man ved, hvor man skal kigge hen. Desuden er der penge at beholde, hvis man ved, hvilke felter man skal udfylde, så man ikke risikerer at få skattesmæk, når skatteåret gøres op.

Penge for renter

  • Rentefradraget ligger på lidt under 25 procent.
  • Eksempel: Hvis man betaler 1000 kroner i renter om måneden, kan man trække cirka 25 procent fra. Det vil sige, man får cirka 250 kroner tilbage.

Kilde: Skat.dk 

- Forskudsopgørelsen er vigtig at udfylde, så man ikke får en stor regning til sidst. Og så er det en god øvelse at komme ind i systemet, for det vil være der hele livet, siger Lars Pedersen og fortsætter:

- Og så når den er udfyldt, så tager man champagnen frem og fejrer det med kage. Og hvis man så får et nyt job, skal man huske at rette det til.

Har du brug for hjælp? Spørg vores økonomiske eksperter:

Torsdag den 18. marts hjælper to økonomiske eksperter fynboerne med at finde plads i budgettet til et drømmekøb. Er det din økonomi, de skal tage et kig på? Udfyld skemaet her, og fortæl os, hvad eksperterne kan hjælpe dig med at få råd til. Se med på Facebook klokken 19.30.   

Dit digitale aftryk

Vi bruger cookies for at gøre din oplevelse bedre. Enkelte bruges til reklameformål. Vi klatter ikke med dine data, og du kan altid trække dit samtykke tilbage. Læs mere her.

Du kan altid ændre dine præferencer senere

Her kan du finde en oversigt over, hvilke cookies vi potentielt sætter.

Se flere detaljer om vores cookies her