Klarere coronaregler til social adfærd efterlyses
Artiklen er mere end 30 dage gammel
Danskerne opfordres til at begrænse den sociale kontakt. SF og DF efterlyser klarere coronaregler - blandt andet et antal.
På et pressemøde fredag opfordrede statsminister Mette Frederiksen (S) danskerne til at begrænse den sociale omgang.
Hvor mange personer danskerne bør omgås, ville statsministeren dog ikke sætte tal på. Og det vækker kritik hos Socialistisk Folkeparti (SF) og Dansk Folkeparti (DF).
Tjener - nu med mundbind:
- Det er en meget underlig og bizar situation
Fra lørdag middag trådte de nye regler for mundbind på restauranter, caféer og barer i kraft. En tjener føler sig pludselig som en robot der er dækket af.
Det er ikke det samme, at servere når man bærer mundbind.
Det må Julie Gam Christensen konstatere efter, kravet om at mundbind skal bæres af personalet i restaurationsbranchen.
Hun er tjener på Café Cuckoo's Nest i centrum af Odense og plejer at være mere afslappet, og tør godt at røre ved ting og snakke med gæsterne.
- Men nu er det lidt anderledes, synes jeg.
- Der er ikke den frihed der var før, hvor jeg kunne snakke med gæsten, spørge til gæsten og servere ordentligt.
- Nu er det næsten som om, at jeg er en robot der er dækket af, siger Julie.
Mundbind fra lørdag middag
Restriktionerne blev indført med virkning fra klokken 12.00 lørdag.
Restriktionerne kom som en følge af, at Danmark i øjeblikket oplever det største antal nye smittede siden coronapandemien ramte landet for godt seks måneder siden.
Således blev det først eftermiddagen lørdag offentliggjort af Statens Serum Institut (SSI), at det daglige smittetal satte rekord for anden dag i træk. Denne gang med 589 smittede.
En lukket port mellem tjener og gæst
Ikke nok med at Julie føler sig anderledes, så opstår der samtidig en uvant situation, når gæster ankommer uden mundbind. Gæsterne skal nemlig bære mundbind, så længe de ikke sidder ned.
- Vi ved ikke rigtig, hvordan vi skal sige det til gæsterne, når de kommer uden mundbind. Og om vi skal smide dem ud eller sige, at de simpelthen ikke må komme ind ind uden mundbind, siger Julie Gam Christensen.
Hun føler at mundbindet er en lukket port mellem hende og gæsten.
- Jeg føler ikke jeg kan være så gæstfri, som jeg plejer at være. Overhovedet ikke. Det er en meget underlig og bizar situation, siger Julie Gam Christensen.
Kan ikke tyde folk med mundbind
Gæsten Cecilie Hansen synes det er fint, at blandt andet mundbind er et af værktøjerne for at stoppe smittespredningen af covid-19.
Hun forstår udmærket Julie Gam Christensens udfordring som tjener. Cecilie føler sig fremmedgjort med et mundbind.
- Jeg føler mig ikke helt som mig, når jeg står og snakker med en. Og jeg synes ikke man kan se folk og tyde folk på samme måde, siger Cecilie.
Cecilies mor, Dorthe Frimann Hansen, synes det er angstprovokerende, at bære mundbind.
- Måske fordi alvoren bliver tydeligere, når statsministeren siger, at nu er det alvor. Jeg arbejder på et sygehus og ved, at det er alvor.
Hun tilføjer, at hun havde overvejet at droppe café-besøget på grund af mundbind.
- Jeg synes ikke det er hyggeligt på samme måde. Fremadrettet tror jeg ikke det er noget vi vil benytte os af. Så vil jeg hellere lave en hyggelig middag derhjemme, siger Dorthe Frimann Hansen.
- Jeg synes ikke det er hyggeligt, at hver gang jeg skal på toilettet eller bare skal have et glas juice, så skal jeg tage det her mundbind på.
- Hvis jeg ikke gør det, risikerer jeg at få en bøde, men det er også angsten for at få denne her møg-sygdom.
- Så det gør et eller andet inderst inde, siger hun og slår fast at hun selvfølgelig følger reglerne.
Især restaurationsbranchen har regeringens og sundhedsmyndighedernes opmærksomhed.
Udover krav om mundbind skal restauranter, caféer, barer og lignende lukke senest klokken 22.00. Dog kan serveringssteder holde åbent for takeway frem til klokken 05.00.
Til Jyllands-Posten siger SF's sundhedsordfører, Kirsten Normann Andersen, at hun er bekymret over, at udmeldingerne ikke er mere præcise.
- Hvis man ønsker, at vi skal lave begrænsninger, i forhold til de mennesker vi er sammen med, er det godt at have en rettesnor, så det ikke er op til den enkeltes samvittighed, siger hun.
DF's sundhedsordfører, Liselott Blixt, mener også, der mangler en klar udmelding. Hun frygter, at mange bliver "hinandens værste politibetjente".
Peder Hvelplund, sundhedsordfører hos Enhedslisten, er dog forstående over for, at der ikke sættes et antal på.
- Det ville være dejligt, hvis vi kunne. Men jeg tror, det her er et af de tilfælde, hvor der er op til den enkeltes dømmekraft, siger han til Ritzau.
Det skyldes blandt andet, at folk har forskellige familiekonstellationer, ligesom han ikke ved, hvordan et fast antal skulle kunne håndhæves.
Den seneste tid er coronasmitten taget til i det danske samfund, og det fik fredag statsminister Mette Frederiksen (S) til at holde et pressemøde.
Fyn her og nu: Liveblog flytter
Her kan du få et overblik de seneste nyheder fra Fyn.
Her og nu:
Følg opdateringerne herunder
Liveblog starter om:
Livebloggen er slut. Tak, fordi du fulgte med.
Spørg til selve livebloggen:
Her blev en række lokale tiltag til at dæmpe smitten bredt ud, så de ikke blot gælder i København, men i hele landet.
Det betyder, at barer og restauranter fra lørdag skal lukke klokken 22. Forsamlingsforbuddet er samtidig blevet sat ned til 50 personer.
Allerede tidligere på ugen blev restriktionerne annonceret i København, da der særligt i og omkring hovedstaden har været tiltagende smitte.
Større dele af landet er dog nu ramt af stigende coronasmitte, og derfor er restriktionerne blevet bredt ud.
Lørdag viste tal, at der det seneste døgn er registreret 589 nye tilfælde af covid-19. Det er dog højeste daglige antal under epidemien.
Det hører dog med til billedet, at langt flere nu testes for sygdommen, hvilket kan bidrage til, at flere milde tilfælde opdages.