Rikke Lund

Journalist

19. sep. 2020 kl. 20:03
Fyn
Claus Fisker/Ritzau Scanpix

Klarere coronaregler til social adfærd efterlyses

Artiklen er mere end 30 dage gammel

Danskerne opfordres til at begrænse den sociale kontakt. SF og DF efterlyser klarere coronaregler - blandt andet et antal.

På et pressemøde fredag opfordrede statsminister Mette Frederiksen (S) danskerne til at begrænse den sociale omgang.

Hvor mange personer danskerne bør omgås, ville statsministeren dog ikke sætte tal på. Og det vækker kritik hos Socialistisk Folkeparti (SF) og Dansk Folkeparti (DF).

Læs også: Tjener - nu med mundbind:
  • Det er en meget underlig og bizar situation
Gå tilbage Del
19. sep. 2020 kl. 17:34

Tjener - nu med mundbind:
  • Det er en meget underlig og bizar situation

Morten Albek
Liv Sepstrup

Fra lørdag middag trådte de nye regler for mundbind på restauranter, caféer og barer i kraft. En tjener føler sig pludselig som en robot der er dækket af.

“Det er også angsten for at få denne her møg-sygdom”

— Dorthe Frimann Hansen, gæst, Café Cuckoo's Nest

Det er ikke det samme, at servere når man bærer mundbind.

Det må Julie Gam Christensen konstatere efter, kravet om at mundbind skal bæres af personalet i restaurationsbranchen.

Hun er tjener på Café Cuckoo's Nest i centrum af Odense og plejer at være mere afslappet, og tør godt at røre ved ting og snakke med gæsterne.

- Men nu er det lidt anderledes, synes jeg.

- Der er ikke den frihed der var før, hvor jeg kunne snakke med gæsten, spørge til gæsten og servere ordentligt.

- Nu er det næsten som om, at jeg er en robot der er dækket af, siger Julie.

Mundbind fra lørdag middag

Restriktionerne blev indført med virkning fra klokken 12.00 lørdag.

Restriktionerne kom som en følge af, at Danmark i øjeblikket oplever det største antal nye smittede siden coronapandemien ramte landet for godt seks måneder siden.

Således blev det først eftermiddagen lørdag offentliggjort af Statens Serum Institut (SSI), at det daglige smittetal satte rekord for anden dag i træk. Denne gang med 589 smittede.

En lukket port mellem tjener og gæst

Ikke nok med at Julie føler sig anderledes, så opstår der samtidig en uvant situation, når gæster ankommer uden mundbind. Gæsterne skal nemlig bære mundbind, så længe de ikke sidder ned.

- Vi ved ikke rigtig, hvordan vi skal sige det til gæsterne, når de kommer uden mundbind. Og om vi skal smide dem ud eller sige, at de simpelthen ikke må komme ind ind uden mundbind, siger Julie Gam Christensen.

Hun føler at mundbindet er en lukket port mellem hende og gæsten.

- Jeg føler ikke jeg kan være så gæstfri, som jeg plejer at være. Overhovedet ikke. Det er en meget underlig og bizar situation, siger Julie Gam Christensen.

Kan ikke tyde folk med mundbind

Gæsten Cecilie Hansen synes det er fint, at blandt andet mundbind er et af værktøjerne for at stoppe smittespredningen af covid-19.

Hun forstår udmærket Julie Gam Christensens udfordring som tjener. Cecilie føler sig fremmedgjort med et mundbind.

- Jeg føler mig ikke helt som mig, når jeg står og snakker med en. Og jeg synes ikke man kan se folk og tyde folk på samme måde, siger Cecilie.

Liv Sepstrup
Dorthe Frimann Hansen (th) var på café i Odense sammen med døtrene Louise (tv) og Cecilie Hansen.

Cecilies mor, Dorthe Frimann Hansen, synes det er angstprovokerende, at bære mundbind.

- Måske fordi alvoren bliver tydeligere, når statsministeren siger, at nu er det alvor. Jeg arbejder på et sygehus og ved, at det er alvor.

Hun tilføjer, at hun havde overvejet at droppe café-besøget på grund af mundbind.

- Jeg synes ikke det er hyggeligt på samme måde. Fremadrettet tror jeg ikke det er noget vi vil benytte os af. Så vil jeg hellere lave en hyggelig middag derhjemme, siger Dorthe Frimann Hansen.

- Jeg synes ikke det er hyggeligt, at hver gang jeg skal på toilettet eller bare skal have et glas juice, så skal jeg tage det her mundbind på.

- Hvis jeg ikke gør det, risikerer jeg at få en bøde, men det er også angsten for at få denne her møg-sygdom.

- Så det gør et eller andet inderst inde, siger hun og slår fast at hun selvfølgelig følger reglerne.

Især restaurationsbranchen har regeringens og sundhedsmyndighedernes opmærksomhed.

Udover krav om mundbind skal restauranter, caféer, barer og lignende lukke senest klokken 22.00. Dog kan serveringssteder holde åbent for takeway frem til klokken 05.00.

Til Jyllands-Posten siger SF's sundhedsordfører, Kirsten Normann Andersen, at hun er bekymret over, at udmeldingerne ikke er mere præcise.

- Hvis man ønsker, at vi skal lave begrænsninger, i forhold til de mennesker vi er sammen med, er det godt at have en rettesnor, så det ikke er op til den enkeltes samvittighed, siger hun.

DF's sundhedsordfører, Liselott Blixt, mener også, der mangler en klar udmelding. Hun frygter, at mange bliver "hinandens værste politibetjente".

Peder Hvelplund, sundhedsordfører hos Enhedslisten, er dog forstående over for, at der ikke sættes et antal på.

- Det ville være dejligt, hvis vi kunne. Men jeg tror, det her er et af de tilfælde, hvor der er op til den enkeltes dømmekraft, siger han til Ritzau.

Det skyldes blandt andet, at folk har forskellige familiekonstellationer, ligesom han ikke ved, hvordan et fast antal skulle kunne håndhæves.

Den seneste tid er coronasmitten taget til i det danske samfund, og det fik fredag statsminister Mette Frederiksen (S) til at holde et pressemøde.

Læs også: Fyn her og nu: Liveblog flytter
Gå tilbage Del
25. feb. 2023 kl. 10:28
Opdateret: 30. apr. 2023 kl. 17:56
Fyn

Fyn her og nu: Liveblog flytter

Morten Albek
Louise Koustrup

Her kan du få et overblik de seneste nyheder fra Fyn.

Her og nu:

Følg opdateringerne herunder

Her blev en række lokale tiltag til at dæmpe smitten bredt ud, så de ikke blot gælder i København, men i hele landet.

Det betyder, at barer og restauranter fra lørdag skal lukke klokken 22. Forsamlingsforbuddet er samtidig blevet sat ned til 50 personer.

Allerede tidligere på ugen blev restriktionerne annonceret i København, da der særligt i og omkring hovedstaden har været tiltagende smitte.

Større dele af landet er dog nu ramt af stigende coronasmitte, og derfor er restriktionerne blevet bredt ud.

Lørdag viste tal, at der det seneste døgn er registreret 589 nye tilfælde af covid-19. Det er dog højeste daglige antal under epidemien.

Det hører dog med til billedet, at langt flere nu testes for sygdommen, hvilket kan bidrage til, at flere milde tilfælde opdages.

6. sep. 2019 kl. 20:00
Morten Albek
Thomas Bjerre Larsen

Lokalsamfund berørt af tragedie:
  • Vi sørger allesammen

Artiklen er mere end 30 dage gammel

LYT
Del
Link
kopieret!

I Gislev er lokalsamfundet berørt af den tragedie, der tidligere på ugen ramte en af byens familier, da et barn døde som følge af en farlig E-colibakterie.

- Det er ganske forfærdeligt.

Sådan lyder det fra de fleste borgere i Gislev, som prøver at sætte ord på dét, der skete i byen tidligere på ugen.

Læs også: Skole og børnehave lukket: Barn død af bakterieinfektion
Gå tilbage Del
5. sep. 2019 kl. 12:06

Skole og børnehave lukket: Barn død af bakterieinfektion

Morten Albek
Ole Holbech

Børnehuset Solstrålen og Gislev Friskole er lukket, efter man har været ramt af en tragedie. Et barn er død af en bakterieinfektion.

Et barn fra Børnehuset Solstrålen er død af en bakterieinfektion. Det er sket efter en infektion med en E coli-bakterie, der kan være giftig for nyrerne. Det skriver fyens.dk.

Friskolen og børnehuset var lukket hele onsdag som følge af situationen, og også torsdag holdes den lukket, mens et rengøringsfirma desinficerer både skolen og børnehaven.

Rengøringsfirmaet Belfor er torsdag i gang med at desinficere skolen og børnehaven. I alt syv køretøjer står foran skolen. Lederen af firmaet ønsker ikke at oplyse, hvor mange mand, der er sat på opgaven.

- Det er klart, at når der er en smitsom bakterie hos et barn, der har sin gang hos os, træffer vi de foranstaltninger, vi finder rigtigst. Vi valgte at lukke både børnehuset og skolen onsdag for at danne os et overblik over situationen, siger skoleleder Maja Kvist til fyens.dk og tilføjer:

- Efterfølgende valgte vi at få et professionelt firma til at desinficere hele institutionen, bare for at være på den sikre side.

Styrelsen for Patientsikkerhed bekræfter, at der har været et dødsfald på Børnehuset Solstrålen.

- Det er vigtigt at understrege, at Styrelsen for Patientsikkerhed, som vi har været i dialog med, ikke fandt det nødvendigt at lukke institutionen. Styrelsen har sendt et brev ud til alle forældre om bakterien, og hvordan forældrene skal forholde sig. Og styrelsen forstår vores beslutning om at lukke og rense institutionen, siger Maja Kvist til fyens.dk

Hun tilføjer, at det ikke er sandsynligt, at bakterien kommer fra en kontakt med institutionen, og at der ikke er andre kendte tilfælde end hos det barn, som blev ramt af det dødelige nyresvigt.

I følge Styrelsen for Patientsikkerhed skal børn og forældre i lokalområdet være opmærksomme på hygiejnen og straks kontakte egen læge, hvis der er mistanke om smitte eller sygdom.

Styrelsen for Patientsikkerhed oplyser, at det er sjældne komplikationer som følge af at være inficeret med E coli-bakterien VTEC, der er årsag til det tragiske dødsfald. Ifølge styrelsen har der været to dødsfald. Et på Fyn og et i Københavsområdet.

Selvom begge børn har været smittet med bakterien VTEC, er bakterierne ikke identiske. Derfor mistænker styrelsen ikke, at de to sager er relaterede, oplyser Styrelsen for Patientsikkerhed.

Styrelsen har orienteret forældrene i de relevante institutioner.

Artiklen opdateres ...

Torsdag kom det frem, at Børnehuset Solstrålen i Gislev har været ramt af en tragedie. Et barn fra børnehaven er død efter at have været inficeret med E-colibakterien VTEC, der foresagede akut nyresvigt.

En stille by

Hos en af byens to frisørsaloner fortæller ejeren Michell Gordon, at man torsdag godt kunne mærke, at noget var anderledes i Gislev, hvor der bor omkring 1.200 mennesker.

- Da jeg mødte ind, var der en mærkelig stemning i byen. De der ti-femten mennesker, der plejer at gå tur her, de gik ikke tur i går, og der var ikke nogen biler. Der var bare mørkt og stille her, fortæller Michell Gordon.

“At skulle miste et af sine børn, det må være det allerværste, vi nogensinde kan blive udsat for, og jeg tænker, at alles medfølelse og tanker går til forældrene”

— Michel Gordon, Frisør i Gislev

Hun valgte også helt atypisk ikke at tænde sin radio den morgen.

- Det var bare tid til, at der skulle være stille her i byen. Vi skulle vise den respekt, og at vi allesammen selvfølgelig sørger over, at en familie har mistet, siger hun.

At miste et barn må være det værste

Gislev er en lille by, der består af en brugs, to automekanikere, en murer, en elektriker og andre små forretninger, der fordeler sig på én lang vej gennem byen. Det er ikke mange mennesker, man møder en fredag formiddag, men dem, der er her, udtrykker medfølese med familien, som har mistet et barn. En familie, som flere i byen kender.

- Det er jo ganske forfærdeligt. Vi kan jo alle sammen sætte os i forældrenes sted. Jeg synes, det er forfærdeligt, fortæller Britta Secher, som kender bedsteforældrene til familien.

- Det berører os allesammen derhjemme. Vi surfer rundt på nettet og ved ikke, hvad vi skal gøre. Det er ikke fedt i sådan en lille by som Gislev, siger Sandra Romsøe Madsen, som har passet sin nabos søn, da børnehaven lukkede onsdag og torsdag.

Læs også: Barn død af bakterieinfektion: Søster var også smittet med farlig bakterie
Gå tilbage Del
6. sep. 2019 kl. 14:45
Fyn

Barn død af bakterieinfektion: Søster var også smittet med farlig bakterie

Morten Albek
Ole Holbech

Statens Serum Institut bekræfter over for TV 2/Fyn, at to børn i Gislev var syge af den E colibakterie, der kostede et barn livet. Barnet var søster til den afdøde.

Søsteren til det børnehavebarn i Gislev, der døde som følge af en infektion med E-colibakterien VTEC, var også smittet.

Det bekræfter Tyra Grove Krause over for TV 2/Fyn. Hun er afdelingschef for infektionsepidemiologi og forebyggelse ved Statens Serum Institut.

Torsdag kom det frem, at Børnehuset Solstrålen i Gislev har været ramt af en tragedie. Et barn fra børnehaven er død efter at have været inficeret med E-colibakterien VTEC.

Ifølge Styrelsen for Patientsikkerhed opstod der en sjælden komplikation, der førte til, at barnet døde af akut nyresvigt. Søsteren var inficeret med samme bakterie, men undgik akut nyresvigt og overlevede. Ifølge TV 2/Fyns oplysninger gik søsteren ikke i samme institution som det afdøde barn.

Ifølge Maja Kvist, der er skole- og institutionsleder på Gislev Friskole og Børnehuset Solstrålen, har man ikke mistanke om, at infektionen er sket i børnehuset, men man valgte som en sikkerhedsforanstaltning at få desinficeret hele skolen og børnehuset af firmaet Belfor.

Fakta

Speciallæge Nina Weis fra sundhed.dk forklarer, hvad det er for en bakterie, og hvad du kan gøre derhjemme for at undgå at blive syg. 


Hvad er VTEC?
En bakterie, der findes naturligt i tarmsystemet hos mennesker og dyr. VTEC står for verotoksinproducerende E. coli.

 

Hvorfor får man VTEC?

VTEC kan smitte fra person til person, fra drikke- eller badevand og fra fødevarer, som er blevet forurenet med afføring fra dyr eller mennesker. VTEC findes oftest hos drøvtyggere, eksempelvis kvæg, geder og får. Det er karakteristisk for VTEC, at man kan blive syg af en meget lille dosis.

 

Hvad er symptomerne på VTEC?

Blodig diarré med svære mavesmerter. Især hos børn kan det føre til en alvorlig tilstand med blodmangel og nyresvigt. 

 

Hvilken behandling er der?

Det er vigtigt at undgå behandling med antibiotika og stoppende midler, da det har vist sig at føre til mere alvorlige sygdomstilfælde. På sygehuset vil man i stedet forbehandle med øget væsketilskud ved direkte drop direkte blodåren. 

 

Hvad kan du selv gøre?


​Hvis du eller andre i husstanden har diarré, anbefaler Statens Serum Institut, at:

  • man vasker hænder efter hvert toiletbesøg og før alle måltider

  • man anvender håndsæbe i flydende form eller magnetophængt sæbe

  • man tager ringe, ure og armbånd af ved håndvask

  • hvert familiemedlem har sit eget håndklæde, samt at disse skiftes hyppigt

  • man overholder god toilethygiejne, herunder rengøring med almindelige rengøringsmidler

  • man rengør toilettet inklusiv toiletskylleknap dagligt, og når det er synligt forurenet

  • man vasker hænder efter rengøring af toilettet

  • man vasker sengetøj, håndklæder og lignende, der er forurenet med afføring ved mindst 80 grader

Skolen og børnehuset var onsdag og torsdag lukket på grund af situationen. Fredag åbnede man for pasning og krisehjælp på en anden lokation, og ifølge Maja Kvist regner man med at åbne både skole og børnehus igen mandag.

Faaborg-Midtfyn Kommune har valgt at tilbyde psykologhjælp til den tragedieramte skole og børnehus.

- Vi understøtter personalet på stedet med psykologer, så børnenes sorg og spørgsmål kan rummes og besvares bedst muligt, sagde Annette Friis Andersen, der er forebyggelses- og sundhedschef i Faaborg-Midtfyn Kommune, torsdag til TV 2/Fyn i et skriftligt svar.

Dødsfald i forbindelse med at være inficeret med bakterien VTEC er ifølge Styrelsen for Patientsikkkerhed sjældne, da det også er meget sjældent, der opstår komplikationer, som der gjorde med det afdøde barn.

Også i frisørsallonen giver Michell Gordon udtryk for sin dybeste medfølelse.

- At skulle miste et af sine børn, det må være det allerværste, vi nogensinde kan blive udsat for, og jeg tænker, at alles medfølelse og tanker går til forældrene, men vi kan jo aldrig hundrede procent sætte os ind i, hvad de oplever, siger Michell Gordon.

Hun fortæller, at mange i Gislev har kendt til hændelsen siden tirsdag aften, fordi byen er lille og de fleste har en eller anden forbindelse med friskolen og børnehaven.

- Ligegyldigt hvor tæt eller langt fra man er på den her familie, så berører det os alle sammen. Vi er jo bare et lille lokalsamfund, der skal stå sammen, når tingene sker. Her skete det på tragiske vis, og vi er bare sårbare langt hen ad vejen, siger Michell Gordon.

I Gislev er hele lokalsamfundet påvirket af den tragedie, som har ramt en familie fra lokalområdet.
Video: Ole Holbech

Dit digitale aftryk

Vi bruger cookies for at gøre din oplevelse bedre. Enkelte bruges til reklameformål. Vi klatter ikke med dine data, og du kan altid trække dit samtykke tilbage. Læs mere her.

Du kan altid ændre dine præferencer senere

Her kan du finde en oversigt over, hvilke cookies vi potentielt sætter.

Se flere detaljer om vores cookies her