Tjener - nu med mundbind:
- Det er en meget underlig og bizar situation
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Fra lørdag middag trådte de nye regler for mundbind på restauranter, caféer og barer i kraft. En tjener føler sig pludselig som en robot der er dækket af.
Det er ikke det samme, at servere når man bærer mundbind.
Det må Julie Gam Christensen konstatere efter, kravet om at mundbind skal bæres af personalet i restaurationsbranchen.
Fyn her og nu: Liveblog flytter
Her kan du få et overblik de seneste nyheder fra Fyn.
Her og nu:
Følg opdateringerne herunder
Liveblog starter om:
Livebloggen er slut. Tak, fordi du fulgte med.
Spørg til selve livebloggen:
Hun er tjener på Café Cuckoo's Nest i centrum af Odense og plejer at være mere afslappet, og tør godt at røre ved ting og snakke med gæsterne.
- Men nu er det lidt anderledes, synes jeg.
- Der er ikke den frihed der var før, hvor jeg kunne snakke med gæsten, spørge til gæsten og servere ordentligt.
- Nu er det næsten som om, at jeg er en robot der er dækket af, siger Julie.
Mundbind fra lørdag middag
Restriktionerne blev indført med virkning fra klokken 12.00 lørdag.
Restriktionerne kom som en følge af, at Danmark i øjeblikket oplever det største antal nye smittede siden coronapandemien ramte landet for godt seks måneder siden.
Således blev det først eftermiddagen lørdag offentliggjort af Statens Serum Institut (SSI), at det daglige smittetal satte rekord for anden dag i træk. Denne gang med 589 smittede.
En lukket port mellem tjener og gæst
Ikke nok med at Julie føler sig anderledes, så opstår der samtidig en uvant situation, når gæster ankommer uden mundbind. Gæsterne skal nemlig bære mundbind, så længe de ikke sidder ned.
- Vi ved ikke rigtig, hvordan vi skal sige det til gæsterne, når de kommer uden mundbind. Og om vi skal smide dem ud eller sige, at de simpelthen ikke må komme ind ind uden mundbind, siger Julie Gam Christensen.
Hun føler at mundbindet er en lukket port mellem hende og gæsten.
- Jeg føler ikke jeg kan være så gæstfri, som jeg plejer at være. Overhovedet ikke. Det er en meget underlig og bizar situation, siger Julie Gam Christensen.
Kan ikke tyde folk med mundbind
Gæsten Cecilie Hansen synes det er fint, at blandt andet mundbind er et af værktøjerne for at stoppe smittespredningen af covid-19.
Hun forstår udmærket Julie Gam Christensens udfordring som tjener. Cecilie føler sig fremmedgjort med et mundbind.
- Jeg føler mig ikke helt som mig, når jeg står og snakker med en. Og jeg synes ikke man kan se folk og tyde folk på samme måde, siger Cecilie.
Cecilies mor, Dorthe Frimann Hansen, synes det er angstprovokerende, at bære mundbind.
- Måske fordi alvoren bliver tydeligere, når statsministeren siger, at nu er det alvor. Jeg arbejder på et sygehus og ved, at det er alvor.
Hun tilføjer, at hun havde overvejet at droppe café-besøget på grund af mundbind.
- Jeg synes ikke det er hyggeligt på samme måde. Fremadrettet tror jeg ikke det er noget vi vil benytte os af. Så vil jeg hellere lave en hyggelig middag derhjemme, siger Dorthe Frimann Hansen.
- Jeg synes ikke det er hyggeligt, at hver gang jeg skal på toilettet eller bare skal have et glas juice, så skal jeg tage det her mundbind på.
- Hvis jeg ikke gør det, risikerer jeg at få en bøde, men det er også angsten for at få denne her møg-sygdom.
- Så det gør et eller andet inderst inde, siger hun og slår fast at hun selvfølgelig følger reglerne.
Trods corona: Fynsk møbelfabrik ansætter og udvider
Carl Hansen & Søn har ansat 12-15 nye medarbejdere og forbereder en udvidelse af fabrikken på Vestfyn på trods af coronakrisen.
De har travlt på møbelfabrikken Carl Hansen & Søn i Gelsted, og det har de haft siden marts, hvor coronakrisen ramte.
- Det er gået meget kraftigt frem, siger Knud Erik Hansen, som er ejer af den vestfynske virksomhed.
Mens store dele af erhvervslivet fortsat er udfordret af coronaudbruddet, sælger fabrikken designermøbler i stor stil.
- Jeg tror, det er, fordi folk ikke kan komme ud at rejse. Så har de siddet og kigget på den gamle sofa eller det gamle spisebord og tænkt, at nu skal der altså gøres noget andet, siger Knud Erik Hansen.
Øget møbelsalg
Et af de steder, der forhandler de fynske møbler er Bolighuset Lindegaard Poulsen i Odense. Her har de også mærket en markant fremgang i møbelsalget som følge af coronakrisen.
- Vores kundestrøm har været øget, og vi kunne tydeligt se, at der var gang i renoveringer i hjemmet, siger Søren Lindegaard Poulsen, som er medejer af Bolighuset Lindegaard Poulsen.
Ifølge medejeren er det primært de private kunder, der har haft pengene oppe af lommen.
- Vi startede foråret med fokus på udemiljøet, og så henover sommeren og ind i eftersommeren er det helt klart indendørssegmentet, og nu starter lyssæsonen. Så får vi nok også et fokus der, siger Søren Lindegaard Poulsen.
Betydelig tilbagegang for erhvervskunder
Også hos brancheforeningen har de oplevet den øgede interesse, danskerne har fået i at opgradere møblementet.
- Efter en kortvarig nedgang i perioden, hvor Danmark blev lukket ned, har vi set en positiv udvikling i salget af møbler til private forbrugere, siger Nils Knudsen, som er formand i Træ- og Møbelindustrien.
Han forventer, at salget til private vil fortsætte med at stige, mens det til gengæld ser mere skidt ud med salget til erhvervskunder.
- Her har vi set en betydelig tilbagegang, der primært er drevet af, at hoteller, restauranter og erhvervsvirksomheder køber væsentligt mindre ind, siger Nils Knudsen.
En mærkelig krise
Ifølge cheføkonom i Nordea, Jan Størup Nielsen, kan noget af forklaringen på fremgangen findes i årsagen til krisen.
- Det er en meget mærkelig krise. Stik modsat finanskrisen ser vi, at husholdningerne er villige til at bruge penge og faktisk også købe dyrere varer, siger Jan Størup Nielsen.
Helt konkret tror han især, at forklaringen ligger i et markant mere sikkert boligmarked, hvis man sammenligner med finanskrisen.
- Noget af forklaringen er udviklingen på boligmarkedet. Under finanskrisen var der mange boligejere, der kom i uføre. Det er stik modsat denne gang, hvor der bliver solgt masser af boliger, og priserne stiger, siger økonomen.
Han tror på, at det gode møbelsalg vil fortsætte, hvis der kommer mere styr på smittespredningen.
- Nu begynder vi igen at indføre restriktioner, og det er noget af det, der virkelig kan ødelægge det her opsving, hvis vi igen bliver bekymrede, og det bliver svært at handle i butikker. Men hvis vi kan undgå en grim situation som i foråret, tror jeg, det vil fortsætte, siger Jan Størup Nielsen.
Især restaurationsbranchen har regeringens og sundhedsmyndighedernes opmærksomhed.
Udover krav om mundbind skal restauranter, caféer, barer og lignende lukke senest klokken 22.00. Dog kan serveringssteder holde åbent for takeway frem til klokken 05.00.