Trods corona: Fynsk møbelfabrik ansætter og udvider
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Carl Hansen & Søn har ansat 12-15 nye medarbejdere og forbereder en udvidelse af fabrikken på Vestfyn på trods af coronakrisen.
De har travlt på møbelfabrikken Carl Hansen & Søn i Gelsted, og det har de haft siden marts, hvor coronakrisen ramte.
- Det er gået meget kraftigt frem, siger Knud Erik Hansen, som er ejer af den vestfynske virksomhed.
HCA Airport udvider:
- Vi ved godt, at flybranchen ikke flyver lige nu
Mens mange lufthavne kæmper en kamp for overlevelse lige nu, så ønsker HCA Airport at sætte gang i udvidelse og udvikling. Men de storstilede ambitioner, som startede før corona, har en lidt længere udsigt end først planlagt.
Selvom der ikke er lige så mange fly på vingerne for tiden, som der plejer at være, så har HCA Airport i Beldringe store ambitioner. Ambitioner, som er blevet lidt mere langsigtede takket være coronakrisen.
HCA Airport har ønsket at udvide lufthavnen, så der kan flyves flere ruteflyvninger, flere charterrejser og flere aktiviteter i erhvervsparken.
Derfor har Nordfyns Kommune udarbejdet et kommuneplantillæg, der har til formål at muliggøre en udvidelse af HCA Airport, som forudsætter en ændring af kommuneplanen. Planen er nu sendt ud i offentlig høring.
- Vi har et stykke infrastruktur her i form af en lufthavn, som for os er rigtig vigtigt at bevare og også udvikle, når vi kan se, at behovet kan være for det. Og det er egentlig baggrunden for, at vi nu ikke som kommune, men som lufthavn beder om at få udvidelsesmuligheder, siger Morten Andersen (V), der er borgmester i Nordfyns Kommune.
Lufthavnen er ejet af både Nordfyns Kommune og Odense Kommune.
Masser af erhvervsudvikling
Et af forslagene, som er i høring, er, at udvide landingsbanen, så der kan komme mere trafik fra flere forskellige typer af fly til.
- Der er jeg selvfølgelig godt klar over, at hvis man kigger aktuelt på det lige nu, så kan den ambition være et langt stykke ud i fremtiden. Selvfølgelig fordi, at coronaen har gjort en hel masse ved vores flyvaner. Både i forhold til chartertrafik, men også i forhold til eventuel kommende rutetrafik. Så vi ved godt, at de her planer kan være langt ude i fremtiden, siger Morten Andersen.
Et af de andre forslag er, at de gerne vil udvide erhvervsmulighederne.
- Jeg vil næsten sige, at det er dem, der måske ligger mest for lige nu. Det er her vi kan se på den korte bane, at der er et behov for at udvide dem, siger Morten Andersen.
Her er blandt andet SDU og droneindustrien nogle af dem, der gerne vil bruge HCA Airport, og dem vil Morten Andersen gerne sikre, at der er plads til i fremtiden også.
Håbede på overskudskunder fra Billund og København
Selvom coronakrisen har lagt en dæmper på de helt store ambitioner lige nu og her, så tror Morten Andersen ikke, at det er noget, der kommer til at påvirke planerne.
- Det får os ikke til at agere anderledes på den korte bane i forhold til det, der ligger ude i høring nu. Men vi er godt klar over, at lufthavnsbranchen, den flyver ikke for tiden. Den har lagt sig på jorden, siger han.
Idéen om udvidelsen kom før coronapandemien, og her var tanken, at når Billund Lufthavn og København Lufthavn er overfyldte, så ville det kunne trække flere rejsende til HCA Airport.
- Og man må jo sige, at der er ret meget plads i de lufthavne, så den del ligger langt ude i fremtiden lige nu, siger Morten Andersen.
Der kan indsendes høringssvar indtil 23. september.
Mens store dele af erhvervslivet fortsat er udfordret af coronaudbruddet, sælger fabrikken designermøbler i stor stil.
- Jeg tror, det er, fordi folk ikke kan komme ud at rejse. Så har de siddet og kigget på den gamle sofa eller det gamle spisebord og tænkt, at nu skal der altså gøres noget andet, siger Knud Erik Hansen.
Øget møbelsalg
Et af de steder, der forhandler de fynske møbler er Bolighuset Lindegaard Poulsen i Odense. Her har de også mærket en markant fremgang i møbelsalget som følge af coronakrisen.
- Vores kundestrøm har været øget, og vi kunne tydeligt se, at der var gang i renoveringer i hjemmet, siger Søren Lindegaard Poulsen, som er medejer af Bolighuset Lindegaard Poulsen.
Ifølge medejeren er det primært de private kunder, der har haft pengene oppe af lommen.
Tattoo-messe overvinder coronastramninger:
- Alles øjne hviler på os
Trods nye coronastramninger i Odense lukker HCA Ink publikum ind i Dok 5000 som planlagt.
HCA Ink Tattoo Convention 2020 afvikles i weekenden i Odense som planlagt. Dermed bliver messen den første af sin slags, siden landet lukkede ned i marts.
Siden nedlukningen i marts er alle lignende arrangementer blevet aflyst. I en lang periode er den summende lyd fra tatoveringsmaskinerne udeblevet, og landets tatovører har måttet lade de menneskelige lærreder forblive hudfarvede.
- Det er vigtigt, at der kommer opmærksomhed på den her event, fordi det er en branche, der er i knæ. Så at vi kan holde det her er altså fantastisk, siger medarrangør Jens Ole Ambjerg til TV 2 Fyn.
450 gæster ad gangen
Messen bliver afholdt, selvom sundhedsmyndighederne har strammet coronarestriktionerne og sænket forsamlingsforbuddet til 50 i netop Odense på grund af et stigende antal coronasmittede.
Det får dog minimal indflydelse på HCA Ink Tattoo Convention.
- De regler, der gælder for messer, er de samme regler, der gælder for storcentre. På den måde er det de samme regler, der gælder i Kolding Storcenter, som kommer til at gælde her henover weekenden, fortæller Jens Ole Ambjerg.
Arrangørerne må lukke 450 gæster ind i Dok 5000 ad gangen. Samtidig er der indkøbt håndsprit, og gæsterne bliver bedt om at holde mindst en meters afstand.
- Alle ved jo godt, hvilken situation vi står i nu, og vi skal passe på hinanden, og vi skal også passe på det her erhverv, siger Jens Ole Ambjerg.
HCA Ink Tattoo Convention har været i tæt dialog med både Fyns Politi og sundhedsmyndighederne forud for weekendens messe.
- Vi vil rigtig gerne det her, og vi vil rigtig gerne lave det her arrangement. Det er det første arrangement siden marts i Odense. Vi ved godt, at alles øjne hviler på os, fortæller medarrangøren.
Messen har måttet aflyse flere udendørs arrangementer efter anvisning fra politiet. Blandt andet er årets Bike Meet aflyst.
- Vi startede foråret med fokus på udemiljøet, og så henover sommeren og ind i eftersommeren er det helt klart indendørssegmentet, og nu starter lyssæsonen. Så får vi nok også et fokus der, siger Søren Lindegaard Poulsen.
Betydelig tilbagegang for erhvervskunder
Også hos brancheforeningen har de oplevet den øgede interesse, danskerne har fået i at opgradere møblementet.
- Efter en kortvarig nedgang i perioden, hvor Danmark blev lukket ned, har vi set en positiv udvikling i salget af møbler til private forbrugere, siger Nils Knudsen, som er formand i Træ- og Møbelindustrien.
Han forventer, at salget til private vil fortsætte med at stige, mens det til gengæld ser mere skidt ud med salget til erhvervskunder.
- Her har vi set en betydelig tilbagegang, der primært er drevet af, at hoteller, restauranter og erhvervsvirksomheder køber væsentligt mindre ind, siger Nils Knudsen.
En mærkelig krise
Ifølge cheføkonom i Nordea, Jan Størup Nielsen, kan noget af forklaringen på fremgangen findes i årsagen til krisen.
- Det er en meget mærkelig krise. Stik modsat finanskrisen ser vi, at husholdningerne er villige til at bruge penge og faktisk også købe dyrere varer, siger Jan Størup Nielsen.
Coronakrise har givet Odense-virksomhed vokseværk
På et halvt år er antallet af medarbejdere i fynske Pentabase, der producerer udstyr til coronatests, mere end fordoblet. Nu flytter medicinalfirmaet snart til nye, større lokaler.
Mange virksomheder har i det seneste halve år kæmpet med konsekvenserne af coronakrisen, skåret ned og afskediget medarbejdere, men hos Pentabase i Odense er det gået den anden vej.
Virksomheden er vokset fra at have 12 medarbejdere og to studentermedhjælpere til nu at have 38 på lønningslisten, hvoraf omkring 30 er fastansat. Nu er planen at rykke til nye lokaler på Petersmindevej i Odense.
- Vi er ved at løbe tør for plads der, hvor vi er. Allerede nu er vi fordelt i to bygninger, og det kan jeg se, at der er en ulempe ved. Så vi vil gerne have samlet folk under et tag, siger Ulf Bech Christensen, der er direktør i Pentabase.
Centralt udstyr til coronatests
Baggrunden for Pentabases vokseværk er de såkaldte Real Time PCR assays, som virksomheden producerer.
PCR står for Polymerase Chain Reaction, og teknikken går ud på, at man tager en lille mængde DNA fra en patient, som man i en maskine opformerer, for at man kan analysere det.
Hvis der er virus-DNA til stede i prøven fra patienten, vil det blive synligt via en række lamper i maskinen, der begynder at lyse op. En computer der er tilsluttet maskinen kan så affotografere resultatet via kurver, så en laborant kan aflæse om testen er positive eller negativ.
Over en million danskere er ifølge direktøren blevet testet med Pentabases assays. I alt er omkring 1,7 millioner danskere blevet testet.
Tror på at fortsætte efter krisen
Selvom Pentabases fremgang i høj grad hænger sammen med coronakrisen, så tror Ulf Bech Christensen, at man kan opretholde niveauet, når krisen er ovre.
De nye lokaler på Petersmindevej er 3.000 kvadratmeter, og dermed bliver der rigelig plads til de ansatte.
- Vi kan ikke fylde bygningen ud til at starte med, men vi har også stadig ambitioner om at vokse os større.
Samtidig er det også et signal til lokalsamfundet, fortæller direktøren.
- Det er her, vi gerne vil gøre en forskel. For mange år siden lovede jeg at skabe arbejdspladser på Fyn, hvis jeg kunne. Det var træls at se, at man tog en god uddannelse på universitetet (Syddansk Universitet red.), og så var nødt til at flytte væk for at få et arbejde, siger han.
Ifølge direktøren regner man med, at virksomhedens fokus efter coronakrisen vil være udstyr til diagnosticering af kræft, som man også arbejdede med, før krisen udbrød.
Helt konkret tror han især, at forklaringen ligger i et markant mere sikkert boligmarked, hvis man sammenligner med finanskrisen.
- Noget af forklaringen er udviklingen på boligmarkedet. Under finanskrisen var der mange boligejere, der kom i uføre. Det er stik modsat denne gang, hvor der bliver solgt masser af boliger, og priserne stiger, siger økonomen.
Han tror på, at det gode møbelsalg vil fortsætte, hvis der kommer mere styr på smittespredningen.
- Nu begynder vi igen at indføre restriktioner, og det er noget af det, der virkelig kan ødelægge det her opsving, hvis vi igen bliver bekymrede, og det bliver svært at handle i butikker. Men hvis vi kan undgå en grim situation som i foråret, tror jeg, det vil fortsætte, siger Jan Størup Nielsen.