Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Mens mange lufthavne kæmper en kamp for overlevelse lige nu, så ønsker HCA Airport at sætte gang i udvidelse og udvikling. Men de storstilede ambitioner, som startede før corona, har en lidt længere udsigt end først planlagt.
Selvom der ikke er lige så mange fly på vingerne for tiden, som der plejer at være, så har HCA Airport i Beldringe store ambitioner. Ambitioner, som er blevet lidt mere langsigtede takket være coronakrisen.
HCA Airport har ønsket at udvide lufthavnen, så der kan flyves flere ruteflyvninger, flere charterrejser og flere aktiviteter i erhvervsparken.
Al charterflyvning ud fra Fyn er bremset
Charterselskaberne viser interesse for fortsat at flyve ud fra Hans Christian Andersen Airport.
På grund af coronakrisen er det nære luftrum over Hans Christian Andersen Airport stort set tom for charterfly.
Lufthavnen har de første seks måneder af 2020 haft i omegnen af 1.000 passagerer gennem terminalerne. I samme periode sidste år var der cirka 8.500 passagerer gennnem lufthavnen.
Og selvom verden er ved at åbne sig, er der ikke udsigt til, at det tal retter sg foreløbigt.
- Vi står i en situation, grundet coronakrisen, hvor de charterafgange vi skulle have fat denne sommer er annuleret. Så vi har ikke chartergæster igennem denne sommer, fortæller Hans Okholm Vejrup, direktør i Hans Christian Andersen Airport.
Ifølge direktøren ville der i løbet af en normal sommer være mellem 15.000 og 17.000 charterpassager, som passerede gennem terminalen i Beldringe.
- Det er ekstremt trist. I en lufthavn skal der jo være passagerer, biler på parkeringspladsen, der skal være travlhed gennem terminalen og gennem security, så det er smadderærgerligt. Ikke kun for os, det er også ærgerligt for rejsearrangørerne, siger Hans Okholm Vejrup.
Den private lufttrafik og erhvervsflyvningerne er også ramt, men slet ikke i samme omfang.
- Det har været fornuftigt hen over perioden, men i et lidt mindre omfang end der plejer at være, uddyber Hans Okholm Vejrup.
Alt i alt betyder det tab af indtægter, men det tager direktøren roligt.
- Vi mister noget indtægt på det område, men så må vi tilpasse omkostningerne, så vidt det er muligt.
Hans Okholm Vejrup oplyser, at det personale, som håndterer charterflyvningerne er timelønnede, så omkostningerne er der ikke, hvis indtægterne ikke er der.
I sommeren 2019 var der omkring 80 charterafgange. I år er der, med Hans Okholm Vejrups, ord et "rundt nul".
- Det er ærgerligt, at fynboerne har så gode forhold her, de kan parkere gratis og gå lige igennem terminalen og rejse afsted fra Fyn, at muligheden så ikke er der denne sommer, siger direktøren.
Han regner ikke med, at der vil lette et eneste fly med charterturister resten af året.
- Nu arbejder vi med at få rejsearrangørernes tilkendegivelser om næste sommer.
- Der er heldigvis stor interesse - selvfølgelig afhængig af, hvordan det hele udvikler sig, siger Hans Okholm Vejrup.
Der er også gode muligheder for, at den rute til Mallorca, som var bebudet i år, at den vil være på programmet næste sommer.
Derfor har Nordfyns Kommune udarbejdet et kommuneplantillæg, der har til formål at muliggøre en udvidelse af HCA Airport, som forudsætter en ændring af kommuneplanen. Planen er nu sendt ud i offentlig høring.
- Vi har et stykke infrastruktur her i form af en lufthavn, som for os er rigtig vigtigt at bevare og også udvikle, når vi kan se, at behovet kan være for det. Og det er egentlig baggrunden for, at vi nu ikke som kommune, men som lufthavn beder om at få udvidelsesmuligheder, siger Morten Andersen (V), der er borgmester i Nordfyns Kommune.
Lufthavnen er ejet af både Nordfyns Kommune og Odense Kommune.
Masser af erhvervsudvikling
Et af forslagene, som er i høring, er, at udvide landingsbanen, så der kan komme mere trafik fra flere forskellige typer af fly til.
- Der er jeg selvfølgelig godt klar over, at hvis man kigger aktuelt på det lige nu, så kan den ambition være et langt stykke ud i fremtiden. Selvfølgelig fordi, at coronaen har gjort en hel masse ved vores flyvaner. Både i forhold til chartertrafik, men også i forhold til eventuel kommende rutetrafik. Så vi ved godt, at de her planer kan være langt ude i fremtiden, siger Morten Andersen.
Forsvaret og lufthavnen i Odense har købt sortlistet udstyr fra Kina
Hans Christian Andersen Airport og andre danske institutioner har købt produkter fra kinesiske Hikvision, som angiveligt bruges til undertrykkelse.
Offentlige danske institutioner har købt overvågningsudstyr fra det kinesiske selskab Hikvision.
Ifølge den amerikanske regering anvendes produkterne til brud på menneskerettighederne. Det skriver Jyllands-Posten.
Forsvaret og Aalborg Kommune er blandt de danske kunder. Det samme er Hans Christian Andersen Airport i Odense og Aalborg Havn.
De har alle købt udstyr fra selskabet, som blandt andet tilbyder systemer med varmesøgende kameraer og ansigtsgenkendelse.
Hikvision røg sidste år på en forbudsliste fra den amerikanske regering.
Selskabets produkter må ikke bruges til offentlig sikkerhed eller overvågning af regeringsbygninger.
Jyllands-Posten skriver, at Hikvision ifølge eksperter er delvist ejet af den kinesiske stat.
Dets produkter er ifølge avisen involveret i overvågning af kineserne og den etniske minoritet uighurerne.
Der er ifølge Jens Myrup Pedersen, som er lektor i cybersikkerhed ved Aalborg Universitet, to problemer med Hikvision.
- Den ene er, om de har styr på etikken, i forhold til hvordan de bruger de her produkter. Den anden er, om det er sikkert at bruge produkter fra et firma, som er delvist ejet af den kinesiske stat.
- Hvis jeg selv skulle købe produkter, ville jeg gøre mig store anstrengelser for at sikre, at sikkerheden er i orden, siger han til Ritzau.
Hikvision oplyser til Jyllands-Posten, at selskabet tager cybersikkerhed alvorligt og respekterer menneskerettigheder.
Pladsen på den amerikanske sortliste er sket "uden grund eller beviser", lyder det.
Aalborg Kommune siger til avisen, at man ikke var bekendt med overvågningen forud for købet.
Forsvaret vil ikke oplyse, hvor eller hvordan Hikvisions produkter anvendes. Institutionen lægger dog vægt på, at systemet ikke er forbundet til internettet.
Hans Christian Andersen Airport oplyser, at man fra denne sommer skifter overvågningssystem, skriver Jyllands-Posten.
Et af de andre forslag er, at de gerne vil udvide erhvervsmulighederne.
- Jeg vil næsten sige, at det er dem, der måske ligger mest for lige nu. Det er her vi kan se på den korte bane, at der er et behov for at udvide dem, siger Morten Andersen.
Her er blandt andet SDU og droneindustrien nogle af dem, der gerne vil bruge HCA Airport, og dem vil Morten Andersen gerne sikre, at der er plads til i fremtiden også.
Håbede på overskudskunder fra Billund og København
Selvom coronakrisen har lagt en dæmper på de helt store ambitioner lige nu og her, så tror Morten Andersen ikke, at det er noget, der kommer til at påvirke planerne.
- Det får os ikke til at agere anderledes på den korte bane i forhold til det, der ligger ude i høring nu. Men vi er godt klar over, at lufthavnsbranchen, den flyver ikke for tiden. Den har lagt sig på jorden, siger han.
Idéen om udvidelsen kom før coronapandemien, og her var tanken, at når Billund Lufthavn og København Lufthavn er overfyldte, så ville det kunne trække flere rejsende til HCA Airport.
- Og man må jo sige, at der er ret meget plads i de lufthavne, så den del ligger langt ude i fremtiden lige nu, siger Morten Andersen.
Der kan indsendes høringssvar indtil 23. september.