Charterselskaberne viser interesse for fortsat at flyve ud fra Hans Christian Andersen Airport.
På grund af coronakrisen er det nære luftrum over Hans Christian Andersen Airport stort set tom for charterfly.
Lufthavnen har de første seks måneder af 2020 haft i omegnen af 1.000 passagerer gennem terminalerne. I samme periode sidste år var der cirka 8.500 passagerer gennnem lufthavnen.
Vanvidskørsel på Rugårdsvej: Flugtbil fundet
Fyns Politi søger fortsat vidner til ulykken på Rugårdsvej i Odense lørdag aften.
Fyns Politi leder fortsat efter den person, der lørdag aften forsvandt efter to biler havde kørt ræs på Rugårdsvej i Odense og forårsaget en ulykke, der i alt involverede fire biler.
Føreren af den ene af de to biler, som kørte gaderæs, stak af fra ulykkesstedet, mens den anden blev alvorligt kvæstet.
- Hans tilstand er stabil men stadig kritisk, oplyser vicepolitiinspektør Sten Sørensen, Fyns Politi, mandag eftermiddag.
I alt tre personer kom til skade, da den ene af bilerne stødte frontalt sammen med en tilfældig bilist i en Hyundai. Ved sammenstødet blev Hyundaien skubbet ind i endnu er køretøj.
De to andre tilskadekomne er udskrevet.
Volvo i direktørklassen
En patrulje fra Fyns Politi har siden episoden fundet den anden af de to biler. Det er ligeledes end Volvo S60. Den blev fundet ud for nummer 283 på Nyborgvej i Odense.
- Den er vi ved at undersøge, og vi har snakket med ejeren af bilen. Men vi er ikke blevet klogere på, hvem der førte bilen lørdag aften, siger Sten Sørensen.
Sten Sørensen er overfor TV 2/Fyn ikke præcis i spørgsmålet, om Volvoen har været lånt ud, eller om den er stjålet.
- Den er umiddelbart ikke stjålet og ikke meldt stjålet, men vi vil gerne snakke med eventuelle vidner, som ved noget, siger han.
Eventuelle oplysninger i sagen kan gives til Fyns Politi på telefonnummer 114.
Politikere reagerer
Efter ulykken er der kommet flere politiske reaktioner. Således udtalte justitsminister Nick Hækkerup (S) søndag morgen i en pressemeddelelse, at det "er en fuldstændig uacceptabel opførsel, som har bragt almindelige borgeres liv i fare".
Ministeren sagde desuden, at hændelsen kalder på, at kursen skal strammes overfor "disse mennesker".
Derfor vil regeringen efter sommerferien komme med en lovforslag, der skal skærpe straffen for kapkørsel, lød det fra Nick Hækkerup.
I Odense fortæller byrådsmedlem Jane Jegind (V), at hun gennem det seneste år oplevet en stigning i antallet af henvendelser fra utrygge borgere, som har oplevet vanvidskørsel i deres nærområde.
- De er selvfølgelig nervøse for sig selv og på andres vegne og frygter, at det vil ende i et trafikuheld og i allerværste tilfælde, at der er nogen, der må lade livet, siger hun.
- Det er jo dybt forståeligt, og så er det forfærdeligt, at der er nogen, der i den grad tænker så lidt på andre og opfører sig som om, de ejer det hele og har ret og lov til det hele.
Hun bakker langt henad vejen ministeren op.
- Strengere straffe og en hårdere forfølgelse af dem er helt nødvendigt. Jeg er i tvivl, om det hjælper at tage kørekortet fra dem, for jeg har lidt på fornemmelsen at en del af dem allerede har fået det taget og er ligeglade, siger hun.
Og selvom verden er ved at åbne sig, er der ikke udsigt til, at det tal retter sg foreløbigt.
- Vi står i en situation, grundet coronakrisen, hvor de charterafgange vi skulle have fat denne sommer er annuleret. Så vi har ikke chartergæster igennem denne sommer, fortæller Hans Okholm Vejrup, direktør i Hans Christian Andersen Airport.
Ifølge direktøren ville der i løbet af en normal sommer være mellem 15.000 og 17.000 charterpassager, som passerede gennem terminalen i Beldringe.
Lukningstruet efter et år: Fund Friskole kæmper for overlevelse
Fredag sendte Fund Friskole et brev til forældrene om, at skolen lukker. Nu kæmper flere for dens overlevelse.
Fredag sendte Fund Friskole et brev til skolens 135 elever om, at efter skolens vurdering, ville den lukke. Men det vil en forældregruppe ikke risikere, og de kæmper nu for at få indhentet de sidste penge og at få skolen på rette køl igen.
- Det vi skriver, er, at som det ser ud, så er det vores vurdering, at vi lukker skolen. Split sekundet efter det brev er sendt ud, går masser af forældre i front og siger, at det kan ikke passe, siger Michael Thagaard, der er skoleleder på Fund Friskole.
Skolen har kun eksisteret et år, men havde før brevet blev sendt ud, optag af elever til de næste fem år.
- Der er ingen tvivl om, at der har været en mangelfuld økonomisk styring hos os, det er vi ved at rette op. Det er jeg bevidst om, at jeg er ansvarlig for. Vi har været ramt på uheld, på uheld, på uheld, det fører så til, at vi må sige til forældrene, at det ser sort ud lige nu, siger Michael Thagaard.
Økonomisk kaos
Sidste år slog skolen dørene op for elever for første gang. Skolen bygger på FNs 17 verdensmål, og skolen adskiller sig blandt andet fra folkeskolen ved, at der ikke bliver givet karakterer eller holdt eksamener. Der bliver heller ikke afholdt nationale test, som folkeskolerne skal.
Thomas og Lene Vorre, der har to børn i skolen, er meget glade for et alternativ til de andre folkeskoler.
- Som uddannet lærer, har jeg aldrig set noget så godt. Det er et fantastisk koncept, og det skal lykkes. Det er helt fantastiske visioner. Der skal bare være nogle andre til at styre det økonomiske. Det er svært, og det har man måttet sande, siger Lene Vorre.
Thomas og Lene Vorre er begge trådt til i den gruppe af forældre, der siden fredag har arbejdet på, at skolen skal overleve.
- Vi fik et brev om, at det er svært, og at bestyrelsen har svært ved at se sig ud af det her økonomiske kaos der er. Der har været manglende fokus på økonomi i ledelsen, siger Thomas Vorre.
- Vi bliver så ringet op af en anden forælder, som vi kender, og så begynder vi at kigge på, at det må kunne lade sig gøre. Derfra fik vi stablet et møde op med ledelsen og bestyrelsesmedlemmerne, siger Thomas Vorre.
Der mangler i omegnen af 200.000 kroner for, at skolen kan fortsætte. Forældregruppen trækker på hver deres erhvervsmæssige baggrund og arbejder på løsninger. En af løsningerne er at udbyde aktier, og så kigges der på skolestrukturen, som skal ændres fremadrettet.
- Det er vigtigt at sikre, at vi også har en skolestruktur, som er driftsorienteret, hvor der er fokus på økonomien fremadrettet, siger Thomas Vorre.
For Thomas Vorre er det en udfordring at samle forældrene midt i sommerferien, men både han og Lene Vorre er optimistiske om, at de skal nå i mål.
Fremtiden afgøres torsdag
Skoleleder Michael Thagaard fortæller, at forældrene stadig ønsker, at han fortsætter på trods af, at det er ham, som har det overordnede ansvar for den nuværende situation.
- Det er enormt rart, at de ønsker, at jeg fortsætter, for mig er det jo et livsværk. Men jeg er klar over, at jeg bærer en del af ansvaret. Der er ting, der skal være anderledes, det er helt sikkert, siger Michael Thagaard.
- Det bliver et Fund 2.0, som bygger på de ting vi har arbejdet med i et års tid. Forældregruppen skal nu have ro til at arbejde med de her ting. Men det vidner om en meget stærk gruppe af forældre, som vil have det til at fungere, siger Michael Thagaard.
Skolen har haft planer om at skulle flytte i lokalerne, hvor Bazar Fyn tidligere holdt til. I en SMS fra ejendomsselskabet Olav de Linde fremgår det, at det stadig er planen, indtil de hører andet fra friskolen.
Torsdag gør skolen op, om de nye initiativer kan få skolen til at fortsætte.
- Det er ekstremt trist. I en lufthavn skal der jo være passagerer, biler på parkeringspladsen, der skal være travlhed gennem terminalen og gennem security, så det er smadderærgerligt. Ikke kun for os, det er også ærgerligt for rejsearrangørerne, siger Hans Okholm Vejrup.
Den private lufttrafik og erhvervsflyvningerne er også ramt, men slet ikke i samme omfang.
- Det har været fornuftigt hen over perioden, men i et lidt mindre omfang end der plejer at være, uddyber Hans Okholm Vejrup.
Alt i alt betyder det tab af indtægter, men det tager direktøren roligt.
- Vi mister noget indtægt på det område, men så må vi tilpasse omkostningerne, så vidt det er muligt.
Hans Okholm Vejrup oplyser, at det personale, som håndterer charterflyvningerne er timelønnede, så omkostningerne er der ikke, hvis indtægterne ikke er der.
I sommeren 2019 var der omkring 80 charterafgange. I år er der, med Hans Okholm Vejrups, ord et "rundt nul".
- Det er ærgerligt, at fynboerne har så gode forhold her, de kan parkere gratis og gå lige igennem terminalen og rejse afsted fra Fyn, at muligheden så ikke er der denne sommer, siger direktøren.
Coronakamp: Succesrestaurant overlevede på mad ud af huset
Flere fynske restauranter tilbød med stor succes takeaway under coronakrisen. Blandt andre Restaurant Marv i Odense, som fra starten solgte op mod 300 madkasser.
- Vi var meget overraskede over interessen.
Restaurant Marv i Odense fejrede i oktober sidste år sin etårs-fødselsdag, og nu kan den odenseanske restaurant fejre et ualmindeligt travlt forår under coronakrisen.
Få dage efter coronapandemien lukkede landet ned, søsatte den halvanden år gamle restaurant et nyt koncept, som bragte kokkenes retter direkte hjem i coronasikre omgivelser hos fynboerne.
- Vi kunne se med det samme, at vi ikke kunne overleve. Vi havde planer om, at vi skulle køre take-out og catering efter sommerferien, og det speedede vi så op, siger køkkenchef Axel Jørgensen.
Hos restauranten i Vestergade blev der hurtigt tænkt i nye baner og kort efter Axel Jørgensen og hans personale måtte sætte stolene op og holde lukket for gæster, introducerede de "marvkassen".
- Jeg sagde til personalet, at hvis vi solgte 100 kasser ville det være rigtigt fint, men inderst inde tænkte jeg måske, at 50 kasser ville være mere realistisk, siger køkkenchefen.
Men den forudsigelse viste sig at ramme et godt stykke ved siden af, og allerede første dag med det nye koncept lavede Axel Jørgensen og to kokke mad til 300 solgte marvkasser.
Stor opbakning: Flere kender til os nu
For 55 kroner har odenseanere hele foråret kunne bestille – og få leveret – marvkassen med alt fra coq au vin til flæskesteg med rødkål og lask med fynske asparges.
Og siden marts har der været en overvældende opbakning til restauranten, der under coronakrisen dagligt solgte mellem 280 og 300 marv-kasser til sultne fynboer.
- Til at begynde med var det for at overleve coronakrisen, men det er klart, at det har givet nogle nye gæster, og der er flere, der kender til os nu, siger Axel Jørgensen om den store opbakning.
Successen med det nye koncept bæres ikke blot af, at Restaurant Marv hurtigt omstillede sig til coronakrisens nye muligheder, men også af restaurantens personale, mener køkkenchefen.
- Vi har lært, at man skal have et godt personale bag sig og have et godt miljø, siger han og fortsætter:
- Og så skal man ned i en højde, hvor alle forstår, hvad man siger. Vi har lavet hjemmelavet mad til billige penge, og det bliver vi ved med.
Restaurant Marv holder lige nu sommerlukket, men åbner igen op for marv-kasserne efter sommerferien. Her vil restauranten også byde gæster velkomne i nye lokaler.
Han regner ikke med, at der vil lette et eneste fly med charterturister resten af året.
- Nu arbejder vi med at få rejsearrangørernes tilkendegivelser om næste sommer.
- Der er heldigvis stor interesse - selvfølgelig afhængig af, hvordan det hele udvikler sig, siger Hans Okholm Vejrup.
Der er også gode muligheder for, at den rute til Mallorca, som var bebudet i år, at den vil være på programmet næste sommer.