Hjerneblødning tog næsten livet af fynsk X Faktor-stjerne:
- Jeg har genopfundet mig selv på et dybt plan
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Heidi Herløw fra Odense har genopfundet sig selv som kunstner, efter hun for fem år siden næsten mistede livet på grund af en hjerneblødning.
Tilbage i november 2016 var Heidi Herløw i bil på vej fra cafétur med en veninde, da hun pludselig fik en hjerneblødning. Hun befandt sig nær Odense Universitetshospital og kørte direkte ind i et hegn. Hun blev hurtigt fundet, kørt til hospitalet og kom i kunstigt koma i 11 dage.
Den voldsomme episode ændrede hendes liv.
- Jeg har genopfundet mig selv på et dybt plan. Modstand bliver man jo stærk af, så det har jeg brugt meget i min musik, siger hun.
Heidi Herløw fra Odense blev en national kendis, da hun i 2008 vandt tredjeplads i den første sæson af X-factor.
Siden har hun udgivet albummene ‘Audio Ballerina’ (2008), ‘Talisman’ (2011) og Breaking Through the Firewall’ (2021).
En ny begyndelse
Heidi Herløw kalder det for en ‘ny begyndelse’. Hun fortæller, at hun på mange måder er taknemmelig for at have haft denne nærdødsoplevelse, og at det har det inspireret hende til at skrive sit seneste album ‘Breaking Through the Firewall’.
- Det var smukt. Jeg var på en rejse i mit indre, og følte mig forbundet med universet. Jeg er så taknemmelig, og det er en del af mig nu, siger hun.
Hjerneblødningen kom som et chok for Heidi Herløw, og det har givet hende en ny følelse af taknemmelighed over for livet.
- Jeg har aldrig fejlet noget. Det skete bare. Jeg var så heldig, at det skete lige ude foran sygehuset. Det kunne jo lige så godt have sluttet for mig der, siger hun.
Koma i 11 dage
Da Heidi Herløw fik en hjerneblødning i bilen, måtte lægerne foretage akut behandling, og hun lå i koma på OUH for at stabilisere trykket i hjernen. Det var en pulsåre i hjernen, som var bristet.
- Jeg var bevidst om min situation, da jeg lå på hospitalet. Jeg vidste selvfølgelig ikke, at jeg havde fået en hjerneblødning, men jeg fik en helhedsfølelse, som var meget fredsommelig og beroligende, siger hun.
Sigurd Barrett laver sang om delfinen Delle - og 12 andre fynske historier
Komponisten Sigurd Barrett, der blandt de mindste er bedst kendt fra Sigurds Bjørnetime, har komponeret 13 sange om Fyn.
"Nu vil jeg fortælle om delfinen Delle" synger Sigurd Barrett, mens hans fingre banker på klaveret, og den højre fod tramper i takt.
I samarbejde med Odense Symfoniorkester har forfatteren og entertaineren komponeret 13 sange om Fyn - og nu er han tilbage, hvor det hele i sin tid startede.
- Allerførste gang, jeg var ude at spille med Sigurds Bjørnetime for mange år siden, var i Odense. Der kom hundredevis af børn - så mange at de slet ikke kunne kunne komme ind, så der blev lavet ekstrakoncerter. Det hele startede på Fyn, og på den måde kan man sige, at jeg er kommet hjem, selvom jeg ikke selv er fynbo, fortæller komponisten.
Sangene fik vokseværk
Denne gang er han på Fyn for at forvandle 3.500 fjerdeklasseselevers yndlingshistorier til musik, og selvom han er vant til at fortælle historier om Danmark i børnehøjde, er det alligevel første gang, han har lavet noget som dette.
- Jeg synes, det er en fed idé. Jeg har ikke prøvet noget lignende før, siger Sigurd Barrett.
Sigurd Barretts opgave var at skrive én sang til hver kommune. Det blev dog til 13 sange, da først komponisten kom i gang.
- Jeg er ydmyg og taknemmelig over at have fået lov til at kaste mig over det, fortæller han.
Sangen om delfinen Delle
1. Nu vil jeg fortælle
om delfinen Delle
Svømmed' rundt i Svendborgsund
ud'n at gå på grund.
2. Straks, da man ku' melde
om delfinen Delle
sagde folk: "gid jeg får held
til at se den selv".
3. I dens magt og vælde
ku' delfinen Delle
svømme hele sundet tyndt,
når den fik begyndt.
4. Kaj og Lis og Palle
så delfinen Delle,
hylded' den med høje hvin:
"sikken skøn delfin".
5. Halen den ku smælde
hos delfinen Delle
i det smukke bølgeskum
foran publikum.
6. Hvilken lov sku' gælde
for delfinen Delle?
Sku' den følge søfartslov
eller bar' ha' sjov?
7. Rask som en gazelle
var delfinen Delle.
Filmen blev i tv sendt,
så blev Delle kendt.
8. Nu kan du fortælle
om delfinen Delle.
Tror du mon, at den bli'r glemt?
Ikke særlig nemt!
Det er i anledningen af Odense Symfoniorkesters 75-års jubilæum, at sangene er blevet til.
- Vores arbejde er at få så meget musik som muligt ud til børn, og så har jeg længe gået efter en vej, hvor vi får lavet nogle koncerter, hvor de kan tage ejerskab, siger Stine Brinch Nielsen, der er børn- og ungeproducent i Odense Symfoniorkester.
I marts 2022 vil sangene kunne opleves til koncerter over hele Fyn med Sigurd Barrett, Odense Symfoniorkester og store fynske børnekor.
Hun har ingen fysiske mén i dag.
Heidi Herløw husker ingenting fra episoden i bilen, som skete under et kort ophold i Danmark. Den fraskilte sangerinde havde nemlig fundet kærligheden på den anden side af Atlanten, og var på daværende tidspunkt bosat på den Vestindiske Ø St. Croix i Caribien.
Koncerter i Odense
Torsdag aften afholder Heidi Herløw koncert på Solvognen i Odense, hvor hun spiller musik fra sit seneste album ‘Breaking Through the Firewall’.
- Vi fejrer lyset, livet, musikken og fællesskabet, skriver hun på Facebook om koncerten.
Ifølge hende er albummet helt særligt, fordi hun - modsat sine tidligere albums - har lavet og indspillet al musikken sammen med sit band StellarPirate.
- Vi har fundet en lyd sammen, som jeg er rigtig glad for. Sammen kan vi vokse og nå nogle dybere lag, siger hun.
Heidi Herløw underviser også i sang i Solvognens lokaler. Hun fortæller, at hun fremover kommer til at give koncerter dér regelmæssigt.
Anmelderrost
Heidi Herløw kalder selv pladen for et ‘produkt af alt det, hun har været igennem’. Sangerindens nye kunstneriske dybder kan mærkes bredt blandt danske musikanmeldere.
I forbindelse med sin seneste udgivelse, ‘Breaking Through the Firewall’, gik hun ud med en officiel melding om, at hun med sin nye kunstnerstil nu ‘tager kontrol over sit liv’. Indie-pop albummet udkom d. 11. november sidste år, og er blevet rost til skyerne af anmeldere fra blandt andet Gaffa, Fyens Stiftstidende og musikmagasinet Side 33.
Konditorlandsholdet er klar til EM:
- Vi går efter at vinde
Det danske konditorlandshold er både spændte og nervøse under deres sidste træning i Odense inden EM i konditori, som finder sted mandag den 28. marts i Paris.
Hos Dansk Gastronomisk Union, som holder til i det sydøstlige Odense, er der i disse dage godt gang i de store ovne og gryder. Det danske konditorlandshold er i gang med de sidste træninger inden EM i konditori, som finder sted mandag 28. marts i Paris.
Konditorerne Lea Marie Strøbæk og Anne Banke arbejder på højtryk, og der er nerver i luften her en uge inden konkurrencen.
- Vi går efter at vinde, siger konditor og EM-deltager Lea Marie Strøbæk.
- Men mest af alt går vi efter at få god erfaring, så vi kan blive endnu bedre til næste gang, fortsætter hun.
Til EM-arrangementet for konditori konkurrerer Europas bedste hold af konditorer mod hinanden. De skal hver især bage en række forskellige desserter, hvor de bliver målt på tid, alt imens dommerne vil holde øje med teknik, renlighed og samarbejde.
Dommerpanelet vil bestå af eksperter inden for konditorfaget fra alle de deltagende lande.
Ifølge fynske Dennis Justesen Nielsen, som er landsholdets kaptajn, vil dommerne bedømme deltagerne på både kagernes æstetik og smag samt på deltagernes hygiejne og målte tid.
Intens træning
Det er en intens træning op til konditori-mesterskabet, og deltagerne bruger lange dage på at øve sig og forbedre deres resultater, forklarer Dennis Justesen Nielsen.
- Vi har ét skud i bøssen. Vi ved ikke, hvad de andre kommer med, siger han.
Det danske konditorlandshold har tidligere vundet guld ved Nordic Pastry Cup i 2019. De har været en del af Dansk Gastronomisk Union siden maj 2020.
- Vi har det sjovt med at lave konkurrencer, selvom det er hårdt til tider, siger Lea Marie Strøbæk.
Arbejdet på konditorlandsholdet er frivilligt, og deltagerne bruger mange interessetimer på at forsvare de danske farver til EM i konditori og andre større mesterskaber inden for faget.
- Det er jo denne her del af jobbet, der er det rigtig sjove. Det er her, vi får lov til at være lidt kreative, siger Lea Marie Strøbæk.
Sammenholdet er vigtigt
Konditor og EM-deltager Lea Marie Strøbæk understreger, at de er mange mennesker på konditorlandsholdet, som yder en stor indsats op til mesterskabet. Hun fortæller, at hun allerede har lært meget af sine dygtige kollegaer.
- Det er jo en holdkonkurrence, så selvom det er mig og Anne, som står her i køkkenet, så er der jo rigtig mange mennesker, der har lagt rigtig mange timer i det her, fortæller hun.
Holdkaptajn Dennis Justesen Nielsen understreger også væsentligheden ved en god holdindsats blandt konditorerne. Ifølge ham er det vigtigste, at deltagerne har et stærkt sammenhold, når de bager og fremstiller diverse lækkerier under konkurrencen.
Konditorerne bliver i høj grad vurderet på deres evner til at samarbejde, når dommerne skal give point i konkurrencen.
- Det er god træning for os, så vi kan blive endnu bedre til VM i konditori til januar næste år, fortsætter han.
Dennis Justesen Nielsen er ny kaptajn for det danske konditorlandshold, og har tidligere vundet OL-guld som holdkaptajn for cateringlandsholdet i 2020 i Stuttgart.
Fakta om Dansk Gastronomisk Union
Dansk Gastronomisk Union er en fond, der fungerer som en sammenslutning af fem landshold inden for forskellige gastronomiske fag.
Fonden har eksisteret siden 2006.
Dansk Gastronomisk Union består af et kokkelandshold, cateringlandshold, tjenerlandshold, konditorlandshold og bagerlandshold.
Fondens mål er at fremme dansk gastronomi, udvikle talenter samt at skabe interesse for faget og tiltrække unge til branchen.
Dansk Gastronomisk Union ha adresse på C.F. Tietgens Boulevard i Odense.
Gaffa skriver i en anmeldelse fra februar 2022, at albummet er ‘uhyre godt skruet sammen’, og at hun ‘simpelthen har ramt et niveau, som ingen af hendes hidtidige udgivelser har nået.’
- Vi glæder os til at dele musikken i aften og få folk til at mærke noget gennem musikken. Vi ønsker at skabe et fællesskab, hvor vi kan glædes sammen og mærke, at vi er i live, fortæller Heidi Herløw.
Konditorlandsholdet er klar til EM:
- Vi går efter at vinde
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Det danske konditorlandshold er både spændte og nervøse under deres sidste træning i Odense inden EM i konditori, som finder sted mandag den 28. marts i Paris.
Hos Dansk Gastronomisk Union, som holder til i det sydøstlige Odense, er der i disse dage godt gang i de store ovne og gryder. Det danske konditorlandshold er i gang med de sidste træninger inden EM i konditori, som finder sted mandag 28. marts i Paris.
Konditorerne Lea Marie Strøbæk og Anne Banke arbejder på højtryk, og der er nerver i luften her en uge inden konkurrencen.
- Vi går efter at vinde, siger konditor og EM-deltager Lea Marie Strøbæk.
Fynsk bager laver Danmarks bedste romkugle: Her er opskriften
Bagerne i Nørre Aaby Bageri har papir på det: De laver landets bedste romkugler. Den prisvindende opskrift finder du nederst i artiklen.
Fynske bagere laver forrygende brunsvigere, men de mestrer også romkugler. Det gør de i hvert fald i Nørre Aaby Bageri, der har vundet prisen for Danmarks bedste kugler.
Det sætter gang i produktionen i det lille fynske bageri, og kunderne køre gerne over 200 kilometer for at sætte tænderne i en prisvindende kage.
- Det er fantastisk. Vi har kunder, der ringer fra Helsingør, som vil komme og hente 20 romkugler. De kommer fra hele Danmark. Hobro, Herning, Vejle, Nordenfjords, Sorø, København og Helsingør, fortæller indehaver Carsten Bjørn Bak Matthiesen.
Slog konkurrenterne ud
Konkurrencen blev vundet i Herning på madmessen Foodexpo, hvor Bager- og Konditormestre i Danmark kårede den bedste udgave af en af Danmarks bedst sælgende kager.
- Romkuglen - eller trøflen - er en af de mest populære produkter hos vores medlemmer, og alle kunder har en holdning til, hvordan den perfekte romkugle er; skal den være fast eller blød, kraftig eller mild i smagen og så er der hele spørgsmålet om den skal drysses i chokolade- eller kokoskrymmel eller måske dyppes i chokolade? Holdningerne er mange, og nu får vi så muligheden for at få svaret på, hvem som har ramt den bedste opskrift i Danmark, siger formanden for Bager- og Konditormestre i Danmark, John Jønsson, til TV 2 Nord.
Top-10
- Nørre Aaby Bageri, Carsten Matthiesen
- Nielsens Bageri, Padborg, Henrik Nielsen
- Seest Bageri, Claus Toft Hansen
- Kirstens Konditori, Brønshøj, Kristian Larsen
- Farumhus Konditori, Peter Jørgensen/Andrea Godt
- Rask, Hobro, Christian Rask/Henrik Rask
- Ostekagehuset, Bagsværd, Almed Kamian
- Lejre Bageri, Jens Larsen
- Johns Kagehus, John Jønsson/Morten Jønsson
- Guldbageren, Brøndby, Thorben Andersen
Nørre Aaby Bageris romkugle uddelte klaps til 29 andre bagere fra hele landet, inden Carsten Bjørn Bak Matthiesen kunne rejse hjem mod Middelfart med et diplom og visheden om, at Danmarks bedste romkugler laves på Fyn.
Opskriften
Heldigvis for alle er Nørre Aaby Bageri ikke for fine til at dele opskriften på landets bedste romkugler. Opskriften blev udtænkt specifikt til konkurrencen og er nu med mindre modifikationer sat i produktion i bageriet.
- Vi tænkte, om vi kunne skubbe nogle grsænser og få romkuglen en klasse eller to op, fortæller bageren.
Det lykkedes, og søndag gæstede Carsten Bjørn Bak Matthiesen Go' Morgen Danmark. Den prisvindende opskrift finder du herunder.
Det er første gang Bager- og Konditormestre i Danmark kårer landets bedste romkugler. Om to år uddeles prisen igen.
- Men mest af alt går vi efter at få god erfaring, så vi kan blive endnu bedre til næste gang, fortsætter hun.
Til EM-arrangementet for konditori konkurrerer Europas bedste hold af konditorer mod hinanden. De skal hver især bage en række forskellige desserter, hvor de bliver målt på tid, alt imens dommerne vil holde øje med teknik, renlighed og samarbejde.
Dommerpanelet vil bestå af eksperter inden for konditorfaget fra alle de deltagende lande.
Ifølge fynske Dennis Justesen Nielsen, som er landsholdets kaptajn, vil dommerne bedømme deltagerne på både kagernes æstetik og smag samt på deltagernes hygiejne og målte tid.
Intens træning
Det er en intens træning op til konditori-mesterskabet, og deltagerne bruger lange dage på at øve sig og forbedre deres resultater, forklarer Dennis Justesen Nielsen.
- Vi har ét skud i bøssen. Vi ved ikke, hvad de andre kommer med, siger han.
Det danske konditorlandshold har tidligere vundet guld ved Nordic Pastry Cup i 2019. De har været en del af Dansk Gastronomisk Union siden maj 2020.
Sådan tryller du med dine rester: Få opskriften på Danmarks bedste madspildsret
Tre finalister kæmpede om at vinde DM i overskudsmad. Vinderretten blev gnocchi lavet på rester af kartoftler, og du kan få opskriften her.
Hvordan udnytter man bedst overskudsmad fra køleskabet, der ellers var røget i skraldespanden?
Det blev der tirsdag dystet i på Storms Pakhus, hvor mad-appen Too Good To Go og Lidl afholdt DM i overskudsretter, som optakt til den nationale madspildsdag onsdag.
300 personer havde bidraget til konkurrencen, mens tre madglade finalister dystede om at lave den bedste ret af overskudsmad tirsdag aften.
Og her blev vinderen Frederikke Grove Knutsen fra Amager, der havde kreeret Gnocchi med rest af kogte kartofler.
- Det er fedt at få bekræftet, at man har haft nogle gode tanker omkring sin ret og at det smagte godt, siger den nykårede vinder.
- Da jeg skulle udvikle retten, brugte jeg egentlig bare, hvad jeg havde i køleskabet. Så det var nogle bagte kartofler, en lille parmesan-rest, nogle slatne tomater, og så havde jeg mel og olie derhjemme, fortæller Frederikke Grove Knutsen.
OPSKRIFT: GNOCCHI MED REST AF KOGTE KARTOFLER
Gnocchi:
1000 g kogte eller bagte kartofler uden skræl (gem skrællen)
1 æg
250 g durummel
1 tsk. fint salt
50 g parmesanost
Mos kartoffel igennem en sigte eller kartoffelpresse. Vend resten af ingredienserne sammen uden at ælte for meget. Drys mel på bordet og rul massen ud i en tynd pølse. Skær små stykker på ca. 2-3 cm.
Tril dem på en gaffel så de får nogle riller, og saucen bedre kan hænge fast.
Lad stykkerne tørre på et viskestykke i 1/2 time og kog dem efterfølgende i letsaltet vand med parmesan. Tag dem op når de flyder op til overfladen.
Smørsauce:
250 g smør
2 spsk. ramsløgskapers
2 spsk. Kapers (alternativt syltede grøntsager el.lign.)
2 spsk. fintsnittet løg
3 spsk. fintsnittede urter.
Smelt smørret i en gryde og lad det brune let. Tilsæt ramsløgskapers, kapers og fintsnittet løg.
Tørrede tomater:
250 g cherrytomater (gerne overmodne)
Lidt olie
Salt og peber (gerne friskkværnet)
Halvér tomaterne og drys med olie, salt og peber. Bag dem i ovnen ved 100 grader varmluft i ca. 1 time alt efter størrelse. De skal svinde ind til ca. halv størrelse.
Tomatsalat med tomatvinagrette, oliven og friterede kartoffelskræller:
250 g friske blommetomater i skiver
1/2 glas halverede oliven
2 løg i tynde skiver
150 g eddike
100 g sukker
70 g vand
1 tsk. salt
3-4 peberkorn
Kom alle ingredienser – undtagen løg – i en gryde og varm op til det koger. Løgene tilsættes, når syltelagen koger.
Lad dem køle ned i køleskabet inden servering.
3 blommetomater (gerne bløde og overmodne)
2 spsk. sherryeddike (eller hvad du ellers har)
6 spsk. olivenolie
1 spsk. sennep
Salt og peber
Blend tomaterne. Varm det let, så smagen bliver mere intens.
Pisk sennep, eddike og olivenolie sammen, og vend de blendede tomater i. Smag til med salt og peber.
Kartoffelskræller
1/2 l rapsolie
Varm olien i en gryde ved næsten maksimal temperatur. Skyld kartoffelskrællerne godt og lad dem tørre helt i et viskestykke. Fritér dem i olien til de blive gyldne og sprøde. Drys med lidt salt.
Anret salaten med skiver af tomat, oliven, syltede løg og med vinaigretten udover.
Steg gnocchi let op I smør, de må gerne tage lidt farve. Anret med den varme smørsauce og de tørrede tomater og servér med salaten.
Hvert år smider danskerne cirka 247.000 tons fødevarer ud, der kunne spises, og derfor bliver DM i overkskudsmad i år afholdt for anden gang.
- Rigtig mange mennesker vil rigtig gerne gøre noget mod madspild. Vi ved også, at en af de største barrierer for rent faktisk at gøre noget, er, at folk mangler inspiration, siger Heidi Boye, som er landechef i Too Good To Go.
Med konkurrencen håber folkene bag madspilds-appen altså at kunne inspirere danskerne til at lave mad med de fødevarer, som ellers var røget i skraldespanden.
Finalistens gode råd
Sigurd Høeg fra Hørning var en af de andre finalister, der tirsdag aften lavede med foran publikum og dommerpanelet.
Det bestod af Jasmin Gabay, der er tidligere deltager i Den Store Bagedyst, Christian Wellendorf, som er holdkaptajn på det danske kokkelandshold og Odenses borgmester Peter Rahbæk Juel (S).
Sigurd Høeg havde lavet en okonomiyaki - en japansk grøntsagspandekage, som han selv kalder den.
- Den er helt fantastisk til lige præcis rester. Den er skabt til, at man kigger ned i grøntsagsskuffen, og finder den der kedelige grøntsag, man lige har haft liggende i en dag for meget, siger Sigurd Høeg.
Han anerkender dog, at han tabte til en, der var bedre.
Udover inspirationen fra finaleretterne har østjyden også et godt råd til, hvordan man undgår madspild. Syltning.
- Jeg er jo kæmpe fan af at sylte ting. Det synes jeg, vi skal gøre meget mere. Man kan jo sylte næsten alle grøntsager. Prøv jer frem - tag chancen. Det kan aldrig gå værre end galt, siger Sigurd Høeg.
- Vi har det sjovt med at lave konkurrencer, selvom det er hårdt til tider, siger Lea Marie Strøbæk.
Arbejdet på konditorlandsholdet er frivilligt, og deltagerne bruger mange interessetimer på at forsvare de danske farver til EM i konditori og andre større mesterskaber inden for faget.
- Det er jo denne her del af jobbet, der er det rigtig sjove. Det er her, vi får lov til at være lidt kreative, siger Lea Marie Strøbæk.
Sammenholdet er vigtigt
Konditor og EM-deltager Lea Marie Strøbæk understreger, at de er mange mennesker på konditorlandsholdet, som yder en stor indsats op til mesterskabet. Hun fortæller, at hun allerede har lært meget af sine dygtige kollegaer.
- Det er jo en holdkonkurrence, så selvom det er mig og Anne, som står her i køkkenet, så er der jo rigtig mange mennesker, der har lagt rigtig mange timer i det her, fortæller hun.
Holdkaptajn Dennis Justesen Nielsen understreger også væsentligheden ved en god holdindsats blandt konditorerne. Ifølge ham er det vigtigste, at deltagerne har et stærkt sammenhold, når de bager og fremstiller diverse lækkerier under konkurrencen.
Konditorerne bliver i høj grad vurderet på deres evner til at samarbejde, når dommerne skal give point i konkurrencen.
- Det er god træning for os, så vi kan blive endnu bedre til VM i konditori til januar næste år, fortsætter han.
Dennis Justesen Nielsen er ny kaptajn for det danske konditorlandshold, og har tidligere vundet OL-guld som holdkaptajn for cateringlandsholdet i 2020 i Stuttgart.
Fakta om Dansk Gastronomisk Union
Dansk Gastronomisk Union er en fond, der fungerer som en sammenslutning af fem landshold inden for forskellige gastronomiske fag.
Fonden har eksisteret siden 2006.
Dansk Gastronomisk Union består af et kokkelandshold, cateringlandshold, tjenerlandshold, konditorlandshold og bagerlandshold.
Fondens mål er at fremme dansk gastronomi, udvikle talenter samt at skabe interesse for faget og tiltrække unge til branchen.
Dansk Gastronomisk Union ha adresse på C.F. Tietgens Boulevard i Odense.
Dit digitale aftryk
Vi bruger cookies for at gøre din oplevelse bedre. Enkelte bruges til reklameformål. Vi klatter ikke med dine data, og du kan altid trække dit samtykke tilbage. Læs mere her.
Du kan altid ændre dine præferencer senere
Her kan du finde en oversigt over, hvilke cookies vi potentielt sætter.
Se flere detaljer om vores cookies her