Simone Kyed Jeppesen

Journalist

30. jun. 2021 kl. 18:37
Fotograf: Alex Syrik Redigering: Simone Kyed Jeppesen

Artiklen er mere end 30 dage gammel

LYT
Del
Link
kopieret!

Den 30. juni er startskuddet på en uges lang kulturbegivenhed. Odense Opening er i fuld gang, og her kan du opleve alt fra koncerter til kunst.


H.C. Andersen i Minecraft, koncert med When Saints Go Machine og et gastronomisk eventyr med Claus Holm. 

“Det er en rigtig stor dag for Odense”

— Peter Rahbæk Juel, borgmester i Odense

Det er bare et udpluk af de i alt 37 oplevelser, du kan få til Odense Opening 2021 denne sommer. 

Storstilet kulturarrangement 

Startskuddet er åbningen af det nye H.C. Andersens hus - Og arrangementerne tager udgangspunk i H.C. Andersens forunderlige liv og værker.

- H.C. Andersen kan være mange ting. Derfor synes jeg også, at det er et enormt fint program, der er strikket sammen, siger Henrik Lübker, der er kreativ direktør i Odense Bys Museer og fortsætter:

- Jeg håber, at odenseanerne vil tage tilbuddet til sig og deltage. 

Læs også: Tocifret millionrabat: Historisk søfartsskole solgt til langt under udbudsprisen
Gå tilbage Del
27. jun. 2021 kl. 7:12

Tocifret millionrabat: Historisk søfartsskole solgt til langt under udbudsprisen

Humlebo Gruppen

Humlebo Gruppen, der primært udlejer boliger i Odense, fik en klækkelig rabat, da man sidste år købte Kogtved Søfartsskole i Svendborg.

Den tidligere søfartsskole havde været til salg i fem år og var oprindelig udbudt til 52,5 millioner kroner, men blev efter to år justeret ned med lidt mere end tre millioner kroner.

Humlebo Gruppen, som har hovedsæde på Klokkestøbervej i Odense, fik dog prisen et godt stykke længere ned, og erhvervede den over 1.800 kvadratmeter store ejendom for præcis 38 millioner kroner, skriver boligsitet Boliga.dk.

Planerne er at forvandle de historiske bygning til seniorboliger. Det vil i så fald blive boliger med attraktiv udsigt.

Det tidligere maritime uddannelsessted ligger nemlig på en 20.000 kvadratmeter stor grund i første række ud til Svendborgsund sydvest for Svendborgs centrum.

Betinget af lokalplan

Handlen var betinget af en ny lokalplan for området ved søfartsskolen.

Blandt andet skulle der gives grønt lys for, at ændre områdets status til et boligområde og samtidig, at bebyggelsesprocenten blev hævet fra 30 til 34. Desuden skulle der tillades byggeri af nye boliger i to og en halv etage.

Bygninger rives ned

Claus Ørtoft Rasmussen, administrerende direktør i Humlebo Gruppen, har tidligere fortalt, at man vil rive nogle af de eksisterende bygninger ned, men bevare det gamle hovedhus, som der skal bygges nye boliger rundt omkring.

- Vi regner med, at der kommer omkring 40 til 50 lejligheder. I den gamle hovedbygning bevarer vi de gamle stuer, så der kan komme et fællesareal, fortalte Claus Ørtoft Rasmussen i december til TV 2 Fyn.

Han tilføjede, at man forventer, at dem der flytter ind på matriklen på Kogtvedvænget er villige til at betale en husleje, der afspejler, at Humlebo Gruppen "har lagt lidt ekstra sjæl og penge i projektet".

Byggeriet er planlagt til at gå i gang i løbet af sommeren, og vil efter planen vare 14-16 måneder.

Den gamle skole fungerede som uddannelsessted fra omkring 1943, og indtil skolen lukkede i 2008.

Det var Rederiet Stevns I/S, som solgte skolen til Humlebo Gruppen efter at have erhvervet ejendommen i 2009.

Det er første gang, at Odense Opening bliver afholdt. Festlighederne startede onsdag formiddag til lyden af kunstnerduoen Phillip Schneider. 

De mange kulturbegivenheder foregår flere steder rundt omkring i Odense by. Nærmere bestemt midtbyen, Sortebrødre Torv, Munke Mose og Kongens Have.

Det er Odense Kommune, der står bag arrangementet. Formålet er at underholde, udfordre, oplyse og skabe nye perspektiver på Odense. 

- Det er en rigtig stor dag for Odense og for alle os, der har en relation til H.C. Andersen. Og det er der rigtig mange, der har. Ikke bare på Fyn, men sådan set i hele verden, siger Peter Rahbæk Juel (S), der er borgmester i Odense. 

Læs også: Rågerne hærger: Fredede fugle koster Christian hundredtusinder
Gå tilbage Del
27. jun. 2021 kl. 12:32

Rågerne hærger: Fredede fugle koster Christian hundredtusinder

Morten Albek

Landmand Christian Phil Givskov er plaget af sultne råger på gården. Sidste år alene kostede rågernes ødelæggelser ham 250.000 kroner.


På Langeland kæmper landmand Christian Pihl Givskov en uoverskuelig kamp. 

“Problemet er så stort, at der simpelthen skal handles nu”

— Ulrik Kølle Hansen (V), kommunalpolitiker, Langeland

Sultne, fredede råger hærger markerne og ødelægger hans afgrøder. 

- Det er et voldsomt stort problem, at vi ikke kan være sikre på, at vi har afgrøderne i fred, siger Christian Pihl Givskov og fortsætter:

- Vi kan ikke sove roligt om natten, fordi vi er bange for, at de bliver spist. Sidste år mistede jeg 25 hektar, og det kostede mig cirka 250.000 kroner.

Fredet fugleart

De mange, larmende fugle kommer fra en rågekoloni udenfor Bagenkop. 

- De tager majsene og planterne op af jorden på marken, og så kommer der en masse huller i marken, siger Christian Phil Givskov. 

Og det er ikke nemt at gøre noget ved problemet. 

Råge-fuglen er nemlig fredet af EU's fuglebeskyttelsesdirektiv, og i 2018 blev reglerne for reguleringen af råger på Langeland skærpet. 

I dag må man på Langeland kun regulere - nærmere bestemt skyde - rågerne indenfor 200 meter fra nærmeste bebyggelse. Men det er ifølge Christian Phil Givskov ikke optimalt.  

- Hvis reglerne for rågereguleringen ikke ændres, så får det den konsekvens, at vi må sælge ejendommen og flytte, siger han.

Hvad er en råge?

En råge er en sort fugl, der er til forveksling ligner en sortkrage eller en ravn. Råger samles i store flokke og yngler i kolonier. De er meget støjende og kan være meget generende i bynære områder. 


Rågen er fredet, men der reguleres - skydes - cirka 100.000 rågeunger årligt. 


Kilde: Danmarks Jægerforbund

Et politisk anliggende 

Christian Pihl Givskovs situation har fået kommunalpolitiker på Langeland Ulrik Kølle Hansen (V), til at råbe op. 

- Problemet er så stort, at der simpelthen skal handles nu. Christian og hans kones situation rører mig meget, siger han og fortsætter:

- Derfor har jeg bedt borgmesteren om at tage det op på kommunalbestyrelsesmødet på mandag. 

“Der er for mange, og det er et problem”

— Ole Jensen, beboer i Bagenkop

Han forventer, at der vil være et politisk flertal for at gå hårdere til værks i kampen mod de fredede råge-fugle.

- Det er ikke bare Christian og hans kone, der har det her problem. Det er rigtig mange landmænd, der er berørt af det, siger Ulrik Kølle Hansen.

Det er heller ikke kun på markerne, at problemet er stort. I Bagenkop by er beboerne også generede af fuglene.

Ole Jensen, der er bosat i Bagenkop hver sommer, oplever ligeledes, at fuglene er et problem.

- Jeg synes, det er en meget interessant fugl, men de forstyrrer, og de larmer. Der er for mange, og det er et problem, siger han. 

Alle events er gratis - dog vil flere af dem, grundet coronasituationen, kræve billet, der skal bestilles på forhånd på hjemmesiden

Enkelte events kræver desuden coronapas.

Odense Opening starter den 30 juni og slutter den sjette juli 2021. 

30. jun. 2021 kl. 12:00
Fyn
Ida Alstrup Klausen

Artiklen er mere end 30 dage gammel

LYT
Del
Link
kopieret!

Fynske attraktioner kvæles af coronapasset, der koster dem dyrt. Nu vil de have restriktionen fjernet, så turisterne kan nyde den fynske sommer uden begrænsninger.


Som det ser ud nu, kan danskerne se frem til en sommerferie med coronapas. 

Og det er der flere, der er utilfredse med. Det gælder blandt andet de to største turistattraktioner på Fyn - Odense Zoo og Egeskov Slot. 

- Det generer vores gæster. Det er der ingen tvivl om. Vi kan tydeligt se en effekt af det ved, at vores besøgstal ikke er, som de plejer at være, siger Bjarne Klausen, der er direktør for Odense Zoo.

Læs også: Fynsk ø solgt for stort millionbeløb
Gå tilbage Del
28. jun. 2021 kl. 12:17

Fynsk ø solgt for stort millionbeløb

Pernille Sams

Den fynske ø Langø er blevet solgt for ti millioner kroner efter meget kort tid på markedet.


Der er fuld fart på boligmarkedet - ikke bare for lejligheder og villaer. Det gælder også for øer.

I hvert fald er den sydfynske ø Langø blevet solgt efter blot to uger på markedet. 

Det skriver boligmediet Boliga.dk.

- Der var stor efterspørgsel efter Langø, fordi det er et vidunderligt, personligt sted med stilhed og skønhed, siger ejendomsmægler Pernille Sams fra ejendomsmæglerfirmaet Pernille Sams til Boliga.dk.

Langø er landfast med området Kædeby Haver på Langeland via en dæmning, og ifølge salgsopstillingen er ejendommen på øen en landbrugsejendom med et stuehus på 156 kvadratmeter.

Stuehuset et opført i 1894 og om- og tilbygget i 1930. Stald og lade giver plads til hobbyformål, værksted, dyrehold, opbevaring med videre.

Måske vigtigst af alt er øen kuperet, hvilket giver mulighed for udsigt ud i alle fire verdenshjørner. Samtidig er der garanti for, at man bliver fri for naboer, hvis det er det, man ønsker. 

Og det var der altså en køber, der var meget interesseret i. I hvert fald blev den otte hektar store ø i i Det Sydfynske Øhav solgt til udbudsprisen - ti millioner kroner - på altså meget kort tid.

Efter genåbningen i marts har de besøgende holdt sig væk, men han fortæller, at besøgstallet i juni er omkring 90 procent af det normale.

- Men det helt spændende er nu vores højsæson, hvor en rigtig stor del af vores økonomi skal tjenes hjem. Og hvis vi mister for mange procent der, kan det gå grueligt galt, fortæller Bjarne Klausen.

Barriere for besøgstal

Foran indgangen til Egeskov Slot står Henrik Neelmeyer, der er direktør på den midtfynske turistattraktion, og tjekker gæsternes coronapas. 

- Der er ingen tvivl om, at det virker. Vores udfordring er bare, det virker lidt for godt, fordi gæsterne glemmer at blive kviktestet, siger han.

- De børnefamilier vi skal leve af, er ikke med i vaccinationskøen. De er røget om bagved, og det vil sige, at de hele tiden skal huske, hvor længe sidste test er gyldig, og hvor de kan blive testet. Det er en ret stor barriere på besøgstallene, kan vi mærke, fortæller Henrik Neelmeyer. 

“Vores anke er, at det er et helt unødvendigt krav”

— Lars Ramme, chef for turisme og oplevelsesøkonomi

Han har så sent som tirsdag afvist gæster ved indgangen, fordi de ikke havde et gyldigt coronapas. Især tyskere er ikke klar over, at det kræver et coronapas at besøge museer, forlystelsesparker eller attraktioner.

- Det gør ondt, for det er på den her tid af året, vi skal have gang i forretningen, siger Henrik Neelmeyer. 

I 2019 havde Odense Zoo knap 412.000 besøgende, mens Egeskov havde 265.000 gæster. Ifølge Henrik Neelmeyer, er omsætningen på Egeskov Slot faldet med cirka 30 procent.

Ti største turistattraktioner på Fyn

  1. Odense Zoo: 411.794 gæster
  2. Egeskov Slot: 265.344 gæster
  3. H.C. Andersens hus og Barndomshjem: 139.733 gæster
  4. Møntergården: 115.407 gæster
  5. Den Fynske Landsby: 
  6. Naturama: 80.313 gæster
  7. Danmarks Jernbanemuseum: 76.465gæster 
  8. BRANDTS: 76.062 gæster
  9. Marstal Søfartsmuseum: 75.921 gæster
  10. Langelands Museum: 61.975 gæster


Kilde: VisitDenmarks Attraktionsliste 2019

Gæster har vænnet sig til test

For mange af gæsterne på Egeskov Slot har kravet om et coronapas dog ikke så stor betydning. 

- Jeg synes, det er okay. Jeg har sørget for at få taget en kviktest i går, og jeg kommer til at sørge for at have taget en test, der er gyldig hele tiden henover sommerferien, siger Jakob Friborg fra Odense.

- Jeg synes, det er rigtig dejligt. Så er vi sikre på, at der ikke er nogen, der er smittet, når vi går herinde, siger Gitte Petersen.

De mange testmuligheder rundt omkring på Fyn og i resten af landet betyder nemlig, at det for manges vedkommende ikke kræver det store arbejde. 

- Det er nemt at blive testet, og vi skal jo passe på, så det har jeg ingen problemer med at blive, når vi skal noget, fortæller Sille Justesen fra Odense.

Læs også: Se kortet: Her kan du komme gratis med færgen til sommer
Gå tilbage Del
24. jun. 2021 kl. 12:47
Fyn

Se kortet: Her kan du komme gratis med færgen til sommer

Jens Nørgaard Larsen/Ritzau Scanpix

For andet år i træk har Folketinget besluttet, at en lang række færgeruter kan gøres gratis for passagerne henover sommeren. Her får du overblikket over de gratis ruter i det fynske område.


Tusindvis af danskere tog sidste år imod tilbuddet om at kunne rejse gratis med en af de mange indenrigs færgeruter i Danmark. 

Igen i år bliver det en mulighed at tage på ø-ferie uden at skulle tænke på, hvad overfarten koster.

Af de 53 ruter, der sidste år var med i ordningen, hørte hele ti af dem til i det Sydfynske Øhav, og det er endnu engang her, at broderparten af de fynske gratisruter hører til. 

Færgerne er gratis for passagerne, fordi et bredt flertal i Folketinget i juni besluttede at afsætte 1,6 milliarder kroner til en erhvervs- og sommerpakke, hvori de gratis færger indgår. 

Endelig godkendelse 30. juni

I modsætning til sidste år har operatørerne af færgerne i år fået muligheden for selv at bestemme, hvilke afgange der skal være gratis. Det sker for at undgå, at færgerne bliver så fyldte, at øboerne ikke selv kan komme med. 

23. juni var fristen for operatørerne til at søge om at komme med i ordningen, og 30. juni meddeler Trafikstyrelsen endeligt de ruter, som er med i ordningen.

Ordningen gælder for gående, cyklister og biler med handicapparkeringskort inklusive to personer. Hvis man skal have bilen med, skal man altså stadig have tegnebogen frem. 

Ansætter flere for at følge med

En af de mest populære ture sidste år var turen med Ærøfærgerne mellem Svendborg og Ærøskøbing. 

Hele 180.000 passagerer tog turen i løbet af juli sidste år, hvilket var rekord.

Derfor er man også allerede nu begyndt på forberedelserne, selvom det først er 30. juni, man uigenkaldeligt ved, om man er købt eller solgt. 

- Vi er nødt til at sætte mere mandskab på. Vi putter én ekstra ansat på i 12 timer på fire skibe, så det vil sige ansætter seks til otte nye til den her periode, siger Keld Møller, der er direktør for Ærøfærgerne. 

På Ærø har man valgt, at det er mandage til torsdage, at det er gratis at tage færgen. Det gør man for bedre at kunne følge med efterspørgslen, fortæller direktøren. 

- Der havde været flere med, hvis det var i weekenderne, men det vi fik i juli sidste år kan vi så fordele på tre måneder den her gang, siger han.  

Ægteparret Chris og Kristine Haufer er taget fra København til Midtfyn for at besøge Egeskov Slot. De synes, at kravet om et coronapas sætter nogle begrænsninger. Men testene er blevet en rutine. 

- Jeg synes efterhånden, vi har lært at blive testet hver tredje dag, så flere begrænsninger, synes jeg ikke, det sætter. Men jeg glæder mig til vaccinen træder i kraft, siger Kristine Haufer. 

For meget besvær

Lars Ramme, der er chef for turisme og oplevelsesøkonomi i Dansk Erhverv, mener ligesom Odense Zoo og Egeskov Slot heller ikke, at der er grund til kravet om at fremvise coronapas i det danske kulturliv.

- Det er en unødvendig restriktion, der ligger som en dyne over efterspørgslen. Og det er ekstra skidt lige nu, hvor højsæsonen står for døren, og hvor de tab, vi har haft gennem mange, mange måneder, skal tjenes hjem, siger han.

Ifølge Lars Ramme er der for mange turister, der på baggrund af kravet om coronapas, dropper både attraktioner og kulturlivet generelt. 

- Vi har lavet undersøgelser på tværs af en række attraktioner i Danmark. Og særligt de steder, hvor der er rigtig mange tyske turister, må cirka 25 procent af dem vende retur i døren, fordi de ikke har en negativ test eller et coronapas, siger han. 

Han mener slet ikke, at der længere er et behov for et coronapas. 

- Vores anke er, at det er et helt unødvendigt krav, siger han og fortsætter:

- Dels fordi smitten er så lav, som den er. Dels fordi de her steder er karakteriseret af enten at være udendørs eller have afstandskrav indendørs. 

_

Han anerkender dog, at der har været tydelige fordele ved passet. Men ifølge ham har det aldrig været meningen, at det skulle problematisere en cafétur eller et besøg på museum. 

- Vi var meget, meget glade, da modellen blev præsenteret. Særligt fordi det åbner for rejser på tværs af landegrænserne. Samtidig var det, det vi forventede skulle have åbnet for Tinderbox og andre store events, siger han og fortsætter:

- Men det var aldrig idéen, at en kop kaffe eller en tur i Odense Zoo skulle kræve et coronapas. I hvert fald ikke i vores optik. 

Både Henrik Neelmeyer og Bjarne Klausen håber, at coronapasset snart er fortid. 

- Når vi har juli med så lave incidenstal, som vi har, så burde man enten forlænge gyldigheden af en coronatest eller helt suspendere coronapasset, siger Henrik Neelmeyer.

- Der kan være alle mulige årsager til, at man fastholder et coronapas, men for os isoleret set som turistattraktion ville det være bedre, hvis man ikke skulle fremvise et coronapas, siger Bjarne Klausen.

Læs også: Rågerne hærger: Fredede fugle koster Christian hundredtusinder
Gå tilbage Del
27. jun. 2021 kl. 12:32

Rågerne hærger: Fredede fugle koster Christian hundredtusinder

Morten Albek

Landmand Christian Phil Givskov er plaget af sultne råger på gården. Sidste år alene kostede rågernes ødelæggelser ham 250.000 kroner.


På Langeland kæmper landmand Christian Pihl Givskov en uoverskuelig kamp. 

“Problemet er så stort, at der simpelthen skal handles nu”

— Ulrik Kølle Hansen (V), kommunalpolitiker, Langeland

Sultne, fredede råger hærger markerne og ødelægger hans afgrøder. 

- Det er et voldsomt stort problem, at vi ikke kan være sikre på, at vi har afgrøderne i fred, siger Christian Pihl Givskov og fortsætter:

- Vi kan ikke sove roligt om natten, fordi vi er bange for, at de bliver spist. Sidste år mistede jeg 25 hektar, og det kostede mig cirka 250.000 kroner.

Fredet fugleart

De mange, larmende fugle kommer fra en rågekoloni udenfor Bagenkop. 

- De tager majsene og planterne op af jorden på marken, og så kommer der en masse huller i marken, siger Christian Phil Givskov. 

Og det er ikke nemt at gøre noget ved problemet. 

Råge-fuglen er nemlig fredet af EU's fuglebeskyttelsesdirektiv, og i 2018 blev reglerne for reguleringen af råger på Langeland skærpet. 

I dag må man på Langeland kun regulere - nærmere bestemt skyde - rågerne indenfor 200 meter fra nærmeste bebyggelse. Men det er ifølge Christian Phil Givskov ikke optimalt.  

- Hvis reglerne for rågereguleringen ikke ændres, så får det den konsekvens, at vi må sælge ejendommen og flytte, siger han.

Hvad er en råge?

En råge er en sort fugl, der er til forveksling ligner en sortkrage eller en ravn. Råger samles i store flokke og yngler i kolonier. De er meget støjende og kan være meget generende i bynære områder. 


Rågen er fredet, men der reguleres - skydes - cirka 100.000 rågeunger årligt. 


Kilde: Danmarks Jægerforbund

Et politisk anliggende 

Christian Pihl Givskovs situation har fået kommunalpolitiker på Langeland Ulrik Kølle Hansen (V), til at råbe op. 

- Problemet er så stort, at der simpelthen skal handles nu. Christian og hans kones situation rører mig meget, siger han og fortsætter:

- Derfor har jeg bedt borgmesteren om at tage det op på kommunalbestyrelsesmødet på mandag. 

“Der er for mange, og det er et problem”

— Ole Jensen, beboer i Bagenkop

Han forventer, at der vil være et politisk flertal for at gå hårdere til værks i kampen mod de fredede råge-fugle.

- Det er ikke bare Christian og hans kone, der har det her problem. Det er rigtig mange landmænd, der er berørt af det, siger Ulrik Kølle Hansen.

Det er heller ikke kun på markerne, at problemet er stort. I Bagenkop by er beboerne også generede af fuglene.

Ole Jensen, der er bosat i Bagenkop hver sommer, oplever ligeledes, at fuglene er et problem.

- Jeg synes, det er en meget interessant fugl, men de forstyrrer, og de larmer. Der er for mange, og det er et problem, siger han. 

Brug vores app og få de vigtigste nyheder fra Fyn lige ved hånden.

Dit digitale aftryk

Vi bruger cookies for at gøre din oplevelse bedre. Enkelte bruges til reklameformål. Vi klatter ikke med dine data, og du kan altid trække dit samtykke tilbage. Læs mere her.

Du kan altid ændre dine præferencer senere

Her kan du finde en oversigt over, hvilke cookies vi potentielt sætter.

Se flere detaljer om vores cookies her