Fynsk firma til Boye: Spar 50 millioner - vi kan få folk i job

Institut for Serviceudvikling i Odense har sparet Furesø Kommune 24 millioner kroner på at få ledige i job. Nu har man givet Odense et godt tilbud.

Fyn har et stort problem.

11.000 fynboer er uden job, og ledigheden på 5,1 procent er landets højeste.

I Odense er problemet endnu mere udtalt. 6,3 procent af odenseanerne er ledige, og dermed er Odense den by i landet, der har den tredjehøjeste ledighed.

Hvis ledigheden i Odense kom ned på  landsgennemsnittet, ville Fyns største kommune have 180 millioner kroner mere om året til velfærd.

Nu har Odense Kommune imidlertid fået et tilbud, som kommunen kan få svært ved at sige nej til.

Fakta om Odenses ledighed

Det odenseanske firma Institut for Serviceudvikling (ISU), der oprindelig blev etableret som  Kvalitetsinstituttet under daværende minister Mimi Jacobsen og siden købt ud af medarbejderne, har tilbudt at spare Odense Kommune 50 millioner kroner.

No cure no pay

Tilbuddet er givet som et "no cure no pay" tilbud. Kommunen kommer altså ikke til at betale, hvis ISU ikke kan levere varen.

I et brev til borgmester Anker Boye (S) og rådmand Steen Møller (K) tilbyder firmaet at overtage de 5100 kontanthjælpsmodtagere, der er hjemmehørende i Odense Kommune.

Tilbuddet kommer ikke ud af den blå luft.

Institut for Serviceudvikling har siden 2014 haft en aftale med Furesø Kommune om at skaffe kommunens kontanthjælpsmodtagere i job eller uddannelse.

Foreløbig har kommunen sparet 24 millioner kroner, oplyser arbejdsmarkedschef Flemming Sommer.

ISU har med succes samarbejdet med blandt andre Ringkøbing-Skjern, Stevns og Vejle Kommune.

Netop nu er man i spil til at indgå en samarbejdsaftale med Slagelse Kommune.

Måden at spare penge på er at få kontanthjælpsmodtagerne i job og forhindre, at de hurtigt falder tilbage på offentlig understøttelse.

Det har Institut for Serviceudvikling stor succes med.

I Furesø var tilbagefaldsprocenten efter et år på 54 procent, men da det fynske firma tog over, faldt tallet til 12-13 procent.

I Odense har Institut for Serviceudvikling givet rådmand Steen Møller og borgmester Anker Boye et tilbud om at reducere antallet af kontanthjælpsmodtagere, der falder tilbage på offentlig forsørgelse efter at have været udsluset til et job, til 25 procent.

Intet hokus-pokus

I øjeblikket er tilbagefaldet på  60 procent i Odense Kommune.

Normalt ligger ISU's tilbagefaldsprocenter under 20 procent.

Ifølge Dorte Varde, der er direktør for Institut for Serviceudvikling, er der ikke så meget hokus-pokus over  de fornemme resultater.

- Vi har et positivt menneskesyn, hvor målet er at finde borgernes kompetencer og potentialer og udvikle dem. Vi spørger ind til deres drømme og diskuterer, hvad der skal til for at realisere dem. Vi forsøger at hjælpe borgerne til at turde det, som de inderst inde ønsker, siger Dorte Varde.

Institut for Serviceudvikling går efter at etablere langvarige løsninger.

- De firmaer, der åbenlyst spekulerer i løntilskud, luger vi ud i. Efter en forholdsvis kort periode spørger vi ind til, om firmaet vil tilbyde borgeren varig ansættelse, ellers afbryder vi samarbejdet, siger Dorte Varde.

Nye skrappe regler

Anker Boye har netop opfordret til etablering af en odenseansk taskforce, der skal få den odenseanske ledighed ned.

Den høje fynske ledighed bliver nemlig et stadig mere presserende problem.

De nye refusionsregler, der netop er trådt i kraft, indebærer, at den kommunale refusion fra staten efter et halvt år falder til 30 procent af udgiften, og efter et år til 20 procent af udgiften.

Odense Kommune samarbejder allerede med eksterne konsulentfirmaer for at nedbringe antallet af borgere på overførselsindkomst.

 

Dem samarbejder Odense Kommune med

TV 2/Fyn sender mandag den 12. september klokken 19.30 et indslag om Institut for Serviceudvikling med fokus på resultaterne i Furesø Kommune. Rådmand Steen Møller og Dorte Varde fra Institut for Serviceudvikling er i studiet.

Indslaget er et led i TV 2/Fyns optaktsserie "Fyn i arbejdstøjet" til Jobmesse Fyn torsdag den 15. september.

TV 2/Fyn er til stede med en stand på jobmessen, hvor der blandt andet er mulighed for at få lavet sin egen jobvideo. 

Oversigt

    Oversigt