Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
De fynske køreskoler har fået ekstratravlt, siden regeringen vedtog, at 17-årige kan sidde bag rattet. De unge selv må vente længe på køreprøverne.
En rundringing til 10 fynske køreskoler siger det rimelig klart: Der er travlhed hos kørerlærerne.
Fra årsskiftet må 17-årige få stukket det lyserøde stykke plastik i hånden efter en bestået køreprøve og sætte sig bag rattet, inden deres 18-års fødselsdag.
Det betyder proppede klasseværelser og lange ventetider.
Fynsk kørelærer dømt for sjusk i undervisningen
Østre Landsret mildner byretsdom over kørelærer. Mange elever fik for korte lektioner i teoriundervisningen.
En stribe elever i en fynsk køreskole fik ikke den undervisning, de burde have haft, og derfor straffes en kørelærer.
Østre Landsret har idømt manden 20 dagbøder à 3000 kroner, men han slipper væsentligt billigere end i byretten i Svendborg.
Her blev han nemlig for et års tid siden straffet med 30 dagbøder à 5000 kroner.
Og ikke mindst blev han i den oprindelige dom frakendt retten til at være kørelærer i to år.
Men i landsretten undgår den 36-årige mand denne del af sanktionen. Tre dommere har stemt for en frakendelse i et år, mens tre andre vil frifinde.
Når stemmerne står lige i en straffesag, gælder det mildeste resultat.
Det var i 2013, at det gik galt med teoriundervisningen. Et stort antal elever fik væsentligt kortere lektioner, end de havde krav på. Desuden var der ikke tilstrækkelig dialog mellem lærer og elever.
Ovenikøbet førte kørelæreren det offentlige bag lyset, da han med sin underskrift forsikrede om, at eleverne havde fået tilstrækkelig undervisning.
Landsretten nedsætter dog bødestraffen. Begrundelsen er blandt andet, at den 36-årige rettede ind, da politiet gav ham besked om, at den var gal.
Desuden spiller det en rolle, at myndighederne først senere udfærdigede detaljerede regler om, hvordan it-baseret teoriundervisning skal foregå.
Den dømte var ikke selvstændig. Han var ansat i køreskolen.
17-årige Rasmus Andresen er til sin fjerde køretime. Han er én af de mange unge, der har set frem til at blive bilist et år før beregnet.
- Jeg er rigtig glad for at begynde at køre. Jeg synes, det er sjovt. Jeg vil gerne i gang, så jeg kan køre i skole, forklarer Rasmus Andresen.
Ved siden af ham sidder hans kørelærer Tom Hansen fra Gitte og Toms Køreskole.
- Vi har rigtig travlt. Vi kører dag og nat og søndag, fortæller han.
Eleverne efterlades med regningen
Samme tendens ser kørelærer Bjarne Mouritzen hos BM Køreskole i Otterup. Også her bliver søndage taget i brug for at ekspedere så mange elever gennem de obligatoriske step som muligt.
- Vi kan godt mærke, at der er en årgang ekstra i år, siger han.
De ekstra elever betyder blandt andet, at drømmen om et kørekort trækker ud på grund af for lange ventetider til køreprøver.
- Man kan mærke, at de nogle gange mister modet, når vi ikke ved, hvornår vi kan få dem til prøver. Og det er synd, når de har bestået teoriprøven og bare går og venter, siger Tom Hansen.
Hans kollega Bjarne Mouritzen har endda oplevet at måtte sende sine elever til Jylland for at tage den sidste prøve.
- Det er et kæmpe problem, fortæller han.
For at holde træningen ved lige er eleverne nødt til at investere i ekstra køretimer, mens de venter på at bestå og få det eftertragtede lyserøde kort ,og dermed stiger prisen på kørekortet.
I følge Fyns Politi holder ventetiden på Fyn sig dog under retningslinjen på 10 uger. I uge 4-9 var ventetiden på mellem 2 og 7 dage. Fyns Politi erkender, at ventetiden kan være længere i fx Odense.