25.000 fynboer tager stærk medicin, der gjorde Carsten afhængig i 11 år

Den diskusprolapsramte Carsten Pedersen var i en årrække dybt afhængig af opioider, men et nyere forskningsstudie viser, at den stærkt smertestillende medicin ingen effekt har på rygpatienter på den lange bane.

Da Carsten Pedersen fra Ollerup på Sydfyn tog sin første opioidpille, havde han ikke forestillet sig, at han skulle ende i et årelangt misbrug af den stærkt smertestillende medicin. Selvom han i dag er kommet ud på den anden side, indgik han i godt 11 år i den statistik over de mange tusinde fynboer, der hver eneste dag fylder deres kroppe med opioider.

- Følelsesmæssigt var jeg iskold, mens misbruget stod på, siger den 59-årige tidligere landmand til TV 2 Fyn og oplyser videre, at miseren begyndte med en diskusprolaps i den nederste del af ryggen.

Hele 25.000 fynboer tager opioider i dag, viser de seneste tal fra Region Syddanmark, som TV 2 Fyn er i besiddelse af. På et regionsrådsmøde i december sidste år blev det besluttet, at "personer i behandling med opioider skal reduceres fortsat".

Den hyppigste årsag til indtaget af den vanedannende medicin er rygsmerter, oplyser professor og forskningsleder hos Syddansk Universitet Jan Hartvigsen til TV 2 Fyn. Men ifølge et nyere forskningsstudie har opioider absolut ingen effekt på rygpatienter på den lange bane.

- Kalkpiller virker lige så godt, siger Jan Hartvigsen til TV 2 Fyn.

Oppe i det røde felt

Hukommelsestab, ryste- og svedturer og et aggressivt temperament var nogle af de konsekvenser, Carsten Pedersen måtte gennemleve, efter han besluttede at gøre op med sit opioidmisbrug.

- Jeg havde abstinenser i mere end et halvt år, efter jeg stoppede, siger han og uddyber:

- Hvis min kone eller børn spurgte mig om den samme ting mere end en gang, fløj jeg helt op i det røde felt. Jeg var ekstremt aggressiv i månederne efter mit opioidmisbrug, siger han, men understreger, at han aldrig har lagt en hånd på sin familie.

Hvad er opioider?

Carsten Pedersen påpeger, at han ville have ønsket, at han havde afsøgt andre muligheder for at komme rygsmerterne til livs, da lægen foreslog opioider som en del af løsningen. Desperation var den helt store faktor til, at han uden de store betænkeligheder takkede ja, forklarer han.

- Og sådan er det ofte, siger klinisk lektor og forskningsleder hos Rygcenter Danmark i Middelfart Søren O’Neill til TV 2 Fyn og tilføjer:

- Patienten er desperat og vil bare gerne de her smerter til livs, og så er det bare den nemmeste knap at trykke på for lægen. Opioidløsningen er nem, let og billig, hvor andre løsninger ofte er tunge, svære og dyre.

Kunne ikke køre bil

På et regionsrådsmøde i Region Syddanmark i december sidste år blev det besluttet, at antallet af patienter, der indtager opioider, skal nedbringes. 


Selvom antallet af både ordinationer af opioid og personer på medicinen i en årrække har været svagt dalende, blev det i et udkast til en handleplan beskrevet, at ”antallet af personer i behandling med opioider reduceres fortsat”, hvilket glæder den tidligere misbruger, eftersom afhængigheden kan indtræde når som helst, forklarer han.

Så mange fynboer indtager opioider (antal ordinationer):

- Jeg blev dybt afhængig inden for ganske få måneder, siger Carsten Pedersen og uddyber:

- Det, som er så fandens farligt ved opioider, er, at din krop hele tiden vænner sig til en bestemt dosis, og at du for at opnå den ønskede effekt er nødt til hele tiden at sætte dosissen op.

Da misbruget stod værst til, indtog han opioidpiller op til flere gange om dagen, og faktisk var han så påvirket af medicinen, at han til sidst var ude af stand til at køre bil, oplyser han.

Motion på recept

Klinisk lektor og forskningsleder hos Rygcenter Danmark i Middelfart Søren O’Neill oplyser, at læger tidligere har kunnet udlevere "motion på recept", hvor rygpatienter i stedet for at få ordineret opioider eksempelvis kunne få et abonnement til et fitnesscenter.

Carsten Pedersen trappede op på sine opioider, fordi effekten ved den oprindelige dosis aftog.
Carsten Pedersen trappede op på sine opioider, fordi effekten ved den oprindelige dosis aftog.
Foto: Mette Aas Jacobsen


- Det var faktisk slet ikke noget dårligt tiltag, siger han og bliver bakket op af professor og forskningsleder hos Syddansk Universitet Jan Hartvigsen:

- Det værste, du kan gøre, hvis du har ondt i ryggen, er at blive liggende. Al forskning viser, at bevægelse er nøglen til at komme dine rygsmerter til livs, siger han og tilføjer, at "det er af mindre betydning, hvilken form for bevægelse der er tale om".

Carsten Pedersen har ikke rørt opioider, siden han blev clean tilbage i 2010, og han har heller ikke planer om nogensinde at indtage medicinen igen. Han har de senere år forsøgt sig med akupunktur og hypnose, med hvilken effekt han beskriver som "gavnlig". Det mere fysiske landmandsarbejde er byttet ud med et kontorarbejde.

TV 2 Fyn har talt med regionsrådsformand hos Region Syddanmark Bo Libergren (V), der oplyser, at der lige nu er et fortsat fokus på at nedbringe antallet af patienter på opioider, og at et af midlerne er en revisionsproces, hvor det løbende bliver vurderet, om patienten har behov for medicinen eller ej. Han har ikke yderligere kommentarer.

Oversigt

    Oversigt