40.000 kroner på blomster og gaver: Assens' kongefest var fem gange dyrere end Ærøs

Prisen på et frokostarrangement i Assens oversteg hele Ærøs forbrug på det kongelige besøg, viser aktindsigt.

12.000 kroner på rød løber, 20.000 kroner i tilskud til en gave og 93.000 kroner på et frokostarrangement.

Assens Kommune havde mange udgifter, da kongeparret kom på besøg under dets sommertogt 21. august. Og fem gange flere udgifter end Ærø Kommune, som havde besøg af kongeparret dagen inden.

I alt kostede det Assens Kommune knap 456.000 kroner at få royalt visit, mens Ærø Kommune brugte knap 80.000 kroner.

Det viser en aktindsigt, som TV 2 Fyn har fået fra begge kommuner.

- Jeg synes, det er holdt på et rimeligt niveau. Vi fik jo det største besøg, man nærmest kan tænke sig, siger borgmester i Assens Søren Steen Andersen (V).

Det blev der brugt penge på

Ifølge regnskabet brugte Assens Kommune i alt 93.000 kroner på et frokostarrangement i Skovpavillonen, hvor 115 personer blev bespist. Til frokosten deltog udover hoffet og hele byrådet også repræsentanter fra over 30 virksomheder og fra en håndfuld foreninger. Prisen på frokosten alene oversteg hele Ærøs budget.

Det samme gjorde Assens' forbrug alene på presse og kommunikation, der kostede 90.800 kroner, herunder knap 49.000 kroner på tre helsideannoncer i Folkebladet og Lokalavisen Assens. Blomster og gaver, inklusiv rød løber kostede næsten 53.000 kroner.

- Der er et publikum, som ikke orienterer sig på nettet, men ved at læse aviser. Vi har brugt flere forskellige kanaler for at få ud til flest muligt, for alle skal have muligheden for at møde kongeparret, siger Søren Steen Andersen.

Hvordan forsvarer du, at I brugte mere end fem gange så meget på kongebesøget som Ærø?

- Det gør vi ved, at vi måske også havde et arrangement, der var fem gange større, fordi vi havde hestedragon med og frokost på Skovpavillonen, siger Søren Steen Andersen.

Udgifterne til gardehusarregimentet kostede Assens i alt 106.000 kroner og er den største post i regnskabet. 


quote Hvis du spørger mig, om det er alle pengene værd, så er svaret klart ja.

Borgmester Søren Steen Andersen (V)


Frokostmenuen inklusiv chokolade og cheesecake beløb sig til 65.356 kroner svarende til 568 kroner per kuvert.

Kunne det ikke gøres billigere?

- Nej, det er ikke mange penge for at bespise 115 mennesker. Vi har bestræbt os på at lave det, vi syntes, var en rimelig menu, og der var ikke noget overdådigt ved det, siger Søren Steen Andersen.

Frokosten bestod ifølge en drejebog i aktindsigten af røget havørred med rygeost, oksecarpaccio, cheesecakes og chokolade fra Summerbird. Til maden var der hvidvin fra Agger Vin til 175 kroner flasken.

Musik fra Assens Harmoniorkester kostede 5.000 kroner og navne- og menukort samt bordnummerskilte kostede 6.350 kroner.

Borgmester Søren Steen Andersen (V) og inviterede borgere på vej til frokost i Skovpavillonen ved kongeparrets besøg d. 21. august.
Borgmester Søren Steen Andersen (V) og inviterede borgere på vej til frokost i Skovpavillonen ved kongeparrets besøg d. 21. august.
Foto: Arkiv: TV 2 Fyn


Borgmesteren i Assens Kommune lægger vægt på, at dagen har haft stor værdi for sammenhængskraften.

- I et moderne samfund, hvor der er meget polarisering og splittelse, kunne jeg ikke lade være med at tænke, da kongeparret var her, at hér har Danmark noget at stå sammen om. Hvis du spørger mig, om det er alle pengene værd, så er svaret klart ja, siger Søren Steen Andersen.

Stor forskel i gavebudgettet

For en kommune som Ærø, der lever af turisme, havde det royale besøg stor værdi ifølge borgmester Peter Hansted (S):

- Det har vi fået fuld valuta for. Vi har fået vanvittig meget god omtale, så reklameværdien er meget mere end de 80.000 kroner. Blandt borgerne var det en fantastisk dag, og folk taler om det endnu, siger han. 

Ærø havde da også et noget lavere gavebudget end Assens. Godt 5.600 kroner brugte Ærø Kommune på gaver til kongeparret.

- Det er ikke mange penge, og det er kongehuset i øvrigt glade for. Andre steder kan de jo risikere at få en statue eller en dyr vase, men her havde vi samlet en mængde Ærøprodukter, som de kunne spise og drikke på turen videre, siger borgmester Peter Hansted.

Borgmester Peter Hansted (S) overrakte gaven til kongeparret ved besøget på Ærø d. 20. august.
Borgmester Peter Hansted (S) overrakte gaven til kongeparret ved besøget på Ærø d. 20. august.
Foto: Jonathan Malat

Også i Assens Kommune valgte de at gå med noget lokalt, nemlig en lokalproduceret James Bond-sofa til udendørs brug - tegnet af Verner Panton fra Assens. Men her bidrog kommunen med mere end tre gange så meget til kongeparrets gave, nemlig 20.000 kroner.

- Jeg tænker, man skal give det, man synes, der giver mening for kommunen og for kongeparret, og så må man jo finde ud af, hvad det så koster. Det, som vi gav, har noget Assens-DNA i sig, og derfor syntes vi, det var en god og speciel gave, fortæller Søren Steen Andersen.

- Jeg synes, det var et særdeles velplanlagt besøg, og jeg er dybt taknemmelig for, hvad der er blevet budt ind med alle steder fra, siger han.

Kongeparrets besøg i Assens varede 11,5 timer, mens det varede 7,5 timer på Ærø. 

Hvis man fordeler det samlede beløb ud over indbyggerne i de to kommuner, svarer det til, at hver borger i Assens Kommune har betalt 11 kroner for dagen, mens det har kostet 13 kroner pr. indbygger i Ærø Kommune. Der bor knap syv gange så mange indbyggere i Assens Kommune. 

Oversigt

    Oversigt