Alle lamper lyser rødt: Sygefraværet stiger overalt på sygehusene
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Sygefraværet stiger i Region Syddanmark, der har kæmpet med coronaviruspandemien og massive problemer med rekruttering. Ledelsen erkender, at man igen er langt fra målet om et sygefravær på 4,1 procent.
Alle lamper lyser rødt ud for sygefraværet på de forskellige enheder i Region Syddanmark.
Dermed er regionen et skridt længere væk fra at nå målet om et gennemsnitligt sygefravær på 4,1 procent. Sygefraværet er efter årets første otte måneder landet på 5,9 procent.
Altså næsten 50 procent højere end målet.
Pandemien er hovedårsag til det stigende sygefravær. Det er forklaringen fra ledelsen i regionen og på Odense Universitetshospital (OUH).
Men der er også andre ting, der presser de ansatte på regionens sygehuse, lyder det fra Betina Iroisch Kristensen, fællestillidsrepræsentant for sygeplejerskerne på OUH.
- For nogle handler sygefraværet om klassisk sygdom som influenza, men for andre er det stress, for der er et massivt pres derude. Det er svært at stampe sygeplejersker op af jorden, som ikke er der. Derfor er første skridt også en bedre løn sammen med bedre vilkår for arbejdet. Men med en bedre løn, vil vi få flere kolleger, og så bliver arbejdsmiljøet bedre, siger fællestillidsrepræsentanten.
Det er sygeplejerskerne, der sammen med sosu-personalet, jordemødre og ergoterapeuter har det højeste sygefravær på OUH.
- Det handler ikke om, at vi er mere sårbare end andre. Der er høje følelsesmæssige krav til vores arbejde, og der skal være et rum til at kunne komme af med det. Hvis ikke der er det, så kan man på et tidspunkt ikke rumme så meget. Det er derfor vi kan se optagelser, som den med Else og den seneste fra plejehjemmet i Køge. Det er personale, der er presset, siger Betina Iroisch Kristensen,
Hun efterlyser helt konkret 5.000 kroner mere om måneden i sygeplejerskernes lønpose, så den akutte mangel på kolleger og presset på sygehusvæsenet kan lette.
En problematik, der har fyldt i valgkampen og har mødt politisk velvilje.
Patienterne betaler prisen
Sygeplejerskernes fællestillidsrepræsentant står ikke alene med sit syn på, at det pres, de forskellige faggrupper er under på grund af de massive problemer med rekruttering, er medvirkende til stigningen i sygefraværet i Region Syddanmark.
På direktionsgangen på OUH har administrerende direktør Niels Nørgaard Pedersen samme forklaring.
- Det har været en svær periode for sygehuset. Vi har været under dobbeltpres. Vi har manglet personale på grund af sygdom samtidig med, at vi har rekrutteringsproblemer. Vi har dog de to seneste kvartaler set en bedring, hvor vi har haft et sygefravær på cirka 4,6 procent i stedet for de cirka otte procent, vi lå på i årets første måneder, forklarer han.
Gør ledelsen det godt nok, når I nu er længere væk fra målet, end I var på samme tidspunkt sidste år?
- Vi gør rigtig mange ting i en svær situation. Vi arbejder blandt andet for at få andre faggrupper ind og tage nogle af sygeplejerskernes opgaver, så vi ikke mangler så mange, som vi ellers ville have gjort. Det er vi langt med nogle steder, mens der er andre steder, hvor det er sværere, forklarer Niels Nørgaard Pedersen.
Pandemien og de store problemer med rekruttering er nemlig en katastrofal cocktail, der også har ramt patienterne.
- Vi har måttet justere på kapaciteten og køre på et lavere kapacitetsniveau. Det har skabt lange ventelister, vi nu arbejder på at få nedbragt, siger Niels Nørgaard Pedersen.
Han tror ikke, at ventelisterne rammer et acceptabelt niveau på for eksempel de kirurgiske afdelinger, hvor ventetiden for patienterne lige nu er længst, før en gang i 2023.
Se sygefraværet på de fynske sygehuse og sundhedscentre:
Nye pejlemærker
Regionsdirektør Jane Kragelund erkender, at man i regionen er langt fra målet, men hun mener, at det fokus, der det seneste år har været på blandt andet rekruttering og fastholdelse, snart vil få en effekt.
- Vi må konstatere, at det er svært at nå vores mål. I forhold til mit ansvar handler det om, at vi får sat rammer op og får lavet aftaler om, hvordan det skal foregå lokalt. Der er ikke noget quickfix. Vi er nødt til at sætte det lange lys på og blive ved med at holde fokus på at skabe et godt arbejdsmiljø, siger hun.
Det fokus på et løft af løndelen, flere politikerne har talt om i valgkampen, kan altså også skubbe til en positiv udvikling på sygefraværet, mener Betina Iroisch Kristensen:
- De skal få løst vores uligeløn. Det er deres vigtigste opgave for at være med til, at vi får et velfungerende sundhedsvæsen. Ellers er jeg bange for, at der er endnu flere, der forlader vores fag, siger fællestillidsrepræsentant for sygeplejerskerne på Odense Universitetshospital.
På Onkologisk Afdeling har de et rigtig godt bud på en løsning på en af de helt store udfordringer i sundhedsvæsnet, rekrutteringen. Buddet hedder fleksjobbere.
Hvor skal krydset sættes?
Tag kandidattesten og find ud af, hvilken politiker du er mest enig med.