Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Sundhedsstyrelsens retningslinjer for genåbning af skoler og dagtilbud skaber bekymring hos Fola, der mener, at det skaber en direkte smittevej mellem hjem og institution.
Sundhedsstyrelsen udgav lørdag en revideret udgave af de retningslinjer, som skoler og daginstitutioner skal følge, når de efter påske åbner igen.
I retningslinjerne står der blandt andet:
Hvis man bor i husstand med en person med påvist covid-19, må man gerne komme i dagtilbud eller på arbejde. Der opfordres dog til, at man i sådanne tilfælde er særligt opmærksom på at efterleve Sundhedsstyrelsens anbefalinger for adfærd samt være særligt opmærksom på symptomer på sygdom og bliver hjemme, hvis man får symptomer. Personer, der forlader husstanden, skal vaske hænder lige inden hjemmet forlades.
Kommende forældre med milde tegn på corona kan få test
Gravides partnere kan blive testet for at finde ud af, om de må være med til fødslen, oplyser styrelse.
Flere fædre har oplevet ikke at kunne være med til sit barns fødsel på grund af fare for smitte med coronavirusset.
Sundhedsstyrelsen har derfor præciseret retningslinjerne på området, oplyser styrelsen.
Nu fremgår det tydeligt, at gravides partnere - og andre i husstanden - kan blive testet, hvis de har milde symptomer.
- Helt konkret betyder det, at lægen kan vurdere, at en person, der deler husstand med en gravid, kan testes, hvis personen har milde symptomer, der kunne være Covid-19, siger Camilla Rathcke, centerchef i Sundhedsstyrelsen, i en pressemeddelelse.
Covid-19 er den sygdom, man kan udvikle, hvis man smittes med coronavirus.
Hvis den gravides partner er smittet, må vedkommende ikke komme med til fødslen. Samtidig bør partneren undgå at smitte den gravide.
- Det kan gøres ved at holde afstand, opholde sig i forskellige rum og gøre rent ofte og grundigt i hjemmet, skriver Sundhedsstyrelsen i pressemeddelelsen.
Hvis testen derimod er negativ, må vedkommende gerne være med til fødslen.
Retningslinjerne for gravides bofæller er dermed en udpensling af de generelle retningslinjer for test. De trådte i kraft torsdag i sidste uge.
Af dem fremgår det, at folk med milde symptomer kan blive testet. Det gælder for eksempel personer, som bor sammen med nogen i risikogruppen.
De opdaterede retningslinjer for gravide har også betydning for den gravide selv.
Blandt andet skal gravide, der er smittet, ikke længere bære maske under fødslen. Det skyldes, at personalet på sygehusene i forvejen er iført maske og andre værnemidler, hvis den gravide er smittet.
- De nyeste retningslinjer fra Statens Serum Institut beskriver, at det giver nok beskyttelse for alle parter, hvis enten personale eller personen med Covid-19 bærer værnemidler, siger Camilla Rathcke.
Sundhedsstyrelsen har præciseret retningslinjerne, for at de kan stemme overens med Statens Serum Instituts retningslinjer og styrelsens egne retningslinjer for sundhedsvæsnet.
Det betyder altså, at børn ikke skal blive hjemme, hvis en eller flere personer i deres husstand er smittet med coronavirus. Og det bekymrer næstformanden i Forældrenes Landsorganisation (Fola), Thomas Graven.
- Med de her retningslinjer er vi bekymrede for, at der bliver skabt en direkte smittevej fra et hjem med coronavirus og over til et dagtilbud eller en skole, siger Thomas Graven til TV 2/Fyn.
Retningslinjer skaber forvirring
Det er ikke altid muligt at holde den rette afstand og tage de rette forholdsregler i hjemmet, og derfor er myndighedernes retningslinjer ifølge næstformanden meget bekymrende.
- Man kan ikke isolere sig fra sit barn, specielt hvis det er i vuggestuealderen, og man måske oven i købet er alene med barnet. Det er det åbentlyst, at barnet er nødt til at blive hjemme, mener Thomas Graven.
Det er nemlig ifølge ham ikke alle, der har mulighederne for og pladsen til at holde afstand til hinanden.
- Kommunikationen fra myndighederne indtil nu har været meget klar, og man har hele tiden handlet ud fra et forsigtighedsprincip. Men de her retningslinjer strider imod, og det skaber en del forvirring, siger han og fortsætter:
- Den her direkte smittevej harmonerer slet ikke med myndighedernes andre retningslinjer.
Frygter danskerne vender tilbage til hverdag
Næstformanden fortæller, at det ikke er, fordi foreningen skal forsøge at gøre sig klogere end myndighederne, men det ændrer for ham ikke på, at der mangler klarhed og mening i retningslinjerne.
- Det hænger ikke særlig godt sammen, at der tidligere har været så meget fokus på at begrænse smitte, og nu må børn bare komme i skole eller dagtilbud, selvom der er tilfælde af coronavirus i hjemmet, siger Thomas Graven.
Og forvirringen omkring retningslinjerne for genåbning frygter Thomas Graven kommer til at have en betydning for danskernes adfærd generelt.
Vi sender blomster til hinanden:
- Det er en halv mors dag
Blomsterhandlerne har travlt med at sende blomster ud. Vi besøgte Blomsterværkstedet Tine P på Dalumvej i Odense.
- Det er en meget anderledes påske.
- Det er en halv mors dag, føler vi. Alle sender buketter til dem, der sidder derhjemme alene, fortæller Britt Bendtsen, blomsterdekoratør og daglig leder af Blomsterværkstedet Tine P på Dalumvej i Odense.
Mens TV 2/Fyns fotograf er til stede for en snak med den travle og smilende blomsterdekoratør, er det meget tydeligt, at Britt Bendtsen og kollegaerne ikke bare har travlt med at binde buketter.
De har ekstraordinært travlt.
Men selvom der er pres på, oplever Britt Bendtsen ikke problemer i butikken. Hun fortæller, at kunderne er gode til at holde afstand.
- Og folk er gode til at sige "det er din tur" og gode til at spritte af, når de kommer ind.
- Generelt synes jeg, folk er gode, for vi kan ikke nå det, vi gerne vil. Vi kan blandt andet ikke nå at lave sammenplantninger, siger hun og tilføjer, at hun synes folk er gode til at huske på hinanden.
Nedlukningen af Danmark på grund af risikoen for at sprede smitte med coronavirussen betyder som bekendt, at det er småt med at besøge hinanden og mødes til sammenkomster og middage.
Men det forhindrer ikke danskerne i at finde andre veje til at holde kontakten med hinanden - blandt andet med blomster.
- Lige siden det begyndte med, at vi ikke må være sammen, har vi bare haft så travlt.
Men i modsætning til blomsterværkstedets dage før covid-19 omklamrede den danske hverdag fylder buketterne væsentligt mere i de ansattes arbejdsdag.
- Der er en forandring. De sender blomster til hinanden, fortæller Britt Bendtsen og sender kunderne en kærlig påsketanke:
- Folk er så søde. Vi gør alt for at servicere vores kunder, og vi er glade for at de støtter os. Så har vi arbejde bagefter.
- Jeg er bekymret for, at det her vil få danskerne til at slække på reglerne og så småt begynde at vende tilbage til deres hverdag i stedet, siger han.
Thomas Graven håber derfor, at kommunerne får lov til selv at arbejde videre med retningsinjerne. Og får de lov til det, så opfordrer han til, at børn holdes hjemme, hvis der er coronavirus i hjemmet.