Forsvarets nye dronecenter skal ligge på Fyn
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Der kan potentielt blive skabt masser af nye arbejdspladser, som følge af at Forsvarets officielle dronecenter placeres på Fyn i forbindelse med det nye forsvarsforlig.
Regeringen har søndag præsenteret et nyt forsvarsforlig, og i den forbindelse bliver et nyt test- og udviklingscenter placeret på Fyn.
Det fynske folketingsmedlem Trine Bramsen (S), der er medlem af forsvarsudvalget, glæder sig over det nye forsvarsforlig. Hun tror, dronecentret vil give hundredvis af nye arbejdspladser til Fyn over de kommende år.
Overblik: Sådan bliver 711 statslige arbejdspladser fordelt på Fyn
Miljøstyrelsen, Skat, Dansk Sprognævn og Lokale- og Anlægsfonden rykker fra København til Fyn i forbindelse med flytningen af statslige arbejdspladser.
Fyn er blevet tildelt i alt 711 statslige arbejdspladser i forbindelse med regeringens anden store udflytningsplan.
Samlet set har Region Syddanmark fået 1.015 nye arbejdspladser, og af dem går størstedelen således til Fyn.
Den største andel sker i forbindelse med flytningen af Miljøstyrelsen, der fremover skal ligge i Odense. 440 arbejdspladser rykkes fra Østerbro i København til Odense.
- Odense bliver som lokalhovedstad på Fyn stærkere af det her, siger statsminister Lars Løkke Rasmussen (V).
Derudover rykkes i alt 64 statslige arbejdspladser til Svendborg, heraf er 18 som en del af Skattestyrelsen. De resterende statslige arbejdspladser i Svendborg er fordelt med 18 i Styrelsen for Institutioner og Uddannelsesstøtte og 28 i Styrelsen for Forskning og Uddannelse.
Sprognævn i Bogense
På Nordfyn kan man glæde sig over, at Dansk Sprognævn rykker fra København til Bogense. Det drejer sig om 15 arbejdspladser.
Dansk Sprognævn, der hører under Kulturministeriet, fastsætter den danske retskrivning og udgiver den officielle danske retskrivningsordbog.
- Det er ingen hemmelighed, at vi har satset benhårdt på at få statslige arbejdspladser til vores kommune. Nu, hvor anstrengelserne har båret frugt, er det selvfølgelig en enorm tilfredsstillelse, siger Nordfyns borgmester, Morten Andersen (V).
I dag har Dansk Sprognævn lokaler på Frederiksberg i det centrale København.
Også Middelfart og Nyborg får statslige arbejdspladser
153 medarbejdere i Gældsstyrelsen rykkes fra København til Middelfart.
Til sidst kan også nævnes, at Lokale- og Anlægsfonden også rykkes fra Christianshavn i København til Nyborg. Fondens 14 ansatte skal dermed også til at finde sig nye lokaler.
Lokale- og Anlægsfonden arbejder med at udvikle og støtte byggeri inden for idræts-, kultur- og fritidsområdet. Fonden har eksisteret siden 1993 og hører under Kulturministeriet.
- Det kommer forhåbentlig til at betyde, at vi får mange flere arbejdspladser. Vi får Forsvarets officielle nye test- og udviklingscenter til Fyn. Der kommer kun til at være ét i Danmark, og det kommer til at ligge på Fyn, siger Trine Bramsen (S) til TV 2/Fyn.
- Det betyder, at det bliver hamrende attraktivt for udenlandske virksomheder at komme til Fyn og teste deres droner, forklarer hun.
Fynsk droneerhverv
I løbet af de seneste år har H.C. Andersen Airport udviklet sig til Danmarks første dronelufthavn.
Luftrummet omkring lufthavnen nord for Odense er specialiseret til at kunne håndtere test af droner. Det er derfor oplagt, at Forsvarets dronecenter placeres sammen med den fynske lufthavn.
- Vigtigst af alt er det en blåstempling af vores dronelufthavn i H.C. Andersen Airport, fastslår Trine Bramsen.
Fyn får forsvarets nye test- og udviklingscenter for droner 🇩🇰 Vigtig, vigtig blåstempling for vores droneerhvev #dkpol
— Trine Bramsen (@Trinebramsen) January 28, 2018
Sådan vil Forsvaret styrke fynsk droneklynge
UAS Denmark er et internationalt dronetestcenter og fungerer som klynge for den danske droneindustri. Centret har base i Hans Christian Andersen Airport.
Forsvaret vil styrke mulighederne for at understøtte droneindustrien. I løbet af de næste år vil Forsvaret derfor etablere sin tilstedeværelse ved UAS Denmarks testcenter.
Ifølge Forsvaret skal det ske for at udveskle erfaringer og deltage med en repræsentant i UAS Denmarks kommende ekspertpanel.
Det nye seksårige forsvarsforlig tilfører 12,8 milliarder kroner til Forsvaret frem mod 2023. Det er den første egentlige budgetforøgelse siden den kolde krig.
I forbindelse med forsvarsforliget skal der ansættes i alt 700 flere i Forsvaret, heraf 420 i Region Syddanmark. De 420 nye syddanske arbejdspladser placeres dog udelukkende i Sønderjylland og ikke på Fyn.
Arbejdspladserne, der opstår i forbindelse med Forsvarets dronecenter, er ikke talt med, da det er uvist, præcist hvor mange nye arbejdspladser det vil skabe.