20. nov. 2021 kl. 14:27
Fyn
Alexander Aagaard

Fynbo på Christiansborg:
  • Jeg er kommet for at kæmpe for handicappedes rettigheder

Artiklen er mere end 30 dage gammel

LYT
Del
Link
kopieret!

Frem mod 2025 skal 13.000 flere med svære handicap i arbejde, men det har lange udsigter mener Mads Skøt, der selv er døv og har nedsat syn. Det samme mener arbejdsmarkedsforsker.

Blinde og døve topper listen over af grupper, som bliver afvist af arbejdsgivere. 

Det har Mads Skøt fra Odense mærket på egen krop. Han er døv og har stærkt nedsat syn. 

- Jeg har haft mange kampe. Jeg har søgt mange stillinger, skrevet mange ansøgninger og fået mange afslag. Ofte når der står i en ansøgning, at man er døv, så ryger den ud til siden. Det handler om fordomme, og det skal ændres, siger han til TV 2 Fyn. 

Fonden Incita, der arbejder for mere rummelighed på arbejdspladsen, laver hvert år en arbejdsgiveranalyse blandt arbejdsgivere, hvor de anonymt kan svare på en række spørgsmål. 

Undersøgelsen har flere gange vist, at døve og blinde personer er blandt dem, der oftest bliver sorteret fra i ansøgningsbunken. I 2021 svarede 67 procent, at man ville takke nej til at kalde en blind til samtale. 

Men døve og blinde er ikke de eneste, der kæmper med at få job på grund af handicap. Faktisk er kun seks ud af ti danskere med et fysisk eller psykisk handicap i arbejde. Det er til trods for ambitioner hos både den foregående og nuværende regering om at få mange flere i arbejde. 

Høring i Landstinget

Trods mange kampe er det lykkedes Mads Skøt at få et job. Han arbejder som esportskonsulent hos Dansk Døveidrætsforbund, og derigennem har han mødt folketingsmedlemmet Stén Knuth, der er idrætsordfører for Venstre.

Stén Knuth valgte efter at have hørt Mads Skøt's historie at arrangere en høring i Landstinget, hvor Mads Skøt og andre borgere med handicap fik mulighed for at fortælle om deres oplevelser med arbejdsmarkedets indstilling til handicappede. 

- Han (Mads Skøt red.) kan fortælle sin historie, som desværre ikke er enestående. Det kan jeg høre i miljøet, når jeg spørger til, hvad udfordringerne er, og hvad man oplever. Og der må jeg sige, at Mads' historie desværre ikke er enestående.

Læs også: Overlæge blev kendt under corona: Nu stormer han som debutant ind i byrådet
Gå tilbage Del
18. nov. 2021 kl. 11:24

Overlæge blev kendt under corona: Nu stormer han som debutant ind i byrådet

Ole Holbech

Joachim Hoffmann-Petersen blev kendt under coronakrisen, når han deltog i debatten, som talsmand for landets intensiv- og anæstesilæger. Nu er han valgt til byrådet i Odense.

Joachim Hoffmann-Petersen har ingen politisk erfaring, og ved årets kommunalvalg var første gang, at den anerkendte overlæge og formand for landets intensivlæger stillede op som politisk kandidat til Odense Byråd. 

Men debutanten fra Konservative stormede alligevel ind i det nye byråd med over 1.000 personlige stemmer. 

- Det er helt fantastisk. Det har været en meget, meget stor oplevelse at føre valgkamp. Jeg har ikke prøvet det før, og det har været et supergodt hold, jeg har været en del af, siger Joachim Hoffmann-Petersen til TV 2 Fyn. 

Han fik 1.408 personlige stemmer, og dermed fik han fjerdeflest af de konservative kandidater, selvom han var opstillet som nummer otte på partiets liste. 

“Jeg kom hertil som flygtning - og nu er jeg politiker”

— Roya Moore, nyvalgt byrådsmedlem, Odense, Kons.

Det er også kun knap 200 færre personlige stemmer end de mere velkendte politikere Tommy Hummelmose og Kristian Guldfeldt, som begge sidder i Odense Byråd - førstnævnte nu endda som rådmand.

Konservative fordoblede sit antal af mandater ved valget, så de nu har seks mandater. 

I konstitueringen valgte Konservative at lave en aftale med alle partier i det nye byråd pånær Venstre.

- Det var det, stemmerne var til. Vi ville da gerne have haft en blå borgmester, men det var stemmerne bare ikke til. Vi har prøvet, men det kunne ikke lade sig gøre, siger fortæller Joachim Hoffmann-Petersen.

Hvad var det, der ikke kunne lade sig gøre?

- At trække Radikale med over. Vi skulle også have haft Enhedslisten med over, men det er jo ikke så overraskende, at det ikke kunne lade sig gøre. Det havde nok været lidt mere spektakulært, hvis det var lykkedes at skaffe en blå borgmester. 

Kram og glædestårer

En af de andre kandidater fra Konservative, der nu også kan kalde sig byrådspolitiker, er Roya Moore. 

Med 1.244 personlige stemmer fik hun partiets femte mandat.

- Jeg er bare så lykkelig. Jeg har knoklet så meget for det, og det var en drøm, der gik i opfyldelse. Jeg kom hertil som flygtning - og nu er jeg politiker, fortæller Roya Moore. 

Mødet fandt sted fredag, hvor han understregede, at han ikke mener, indsatsen er tilstrækkelig i dag. 

- Jeg kom for at kæmpe for døves og andre handicappede rettigheder, så det er nemmere for dem at komme ind på arbejdsmarkedet, for der er mange udfordringer, som det er i dag, siger han til TV 2 Fyn.

- Det er ikke nok, det man gør. Man kan sagtens gøre mere for at vise arbejdsgiverne, at de har muligheder. Jobcentrerne er ikke altid gode nok til at rådgive. Det kan blive meget bedre. 

13.000 flere i arbejde

I 2019 besluttede den daværende regering en målsætning om, at 13.000 flere med svære handicap skal i arbejde frem mod 2025. Den nuværende regering har valgt at holde fast i målsætningen og har sat knap 130 millioner kroner over fire år af til indsatsen.

- Vi skal for det første blive klogere på, hvad situationen er både i forhold til arbejdsgivere og i forhold til jobcenteret og i forhold til hjælpemidler. Og så skal vi finde ud af, om der er nogle politiske greb, som Folketinget kan tage for at få flere handicappede ind på arbejdsmarkedet, siger Stén Knuth. 

Læs også: Stemmeslugeren eller spidskandidaten: Ekstraordinært møde skal afgøre, hvem der får magten
Gå tilbage Del
17. nov. 2021 kl. 18:11

Stemmeslugeren eller spidskandidaten: Ekstraordinært møde skal afgøre, hvem der får magten

Anton Gyde/Martin Dreyer

Jeanette Sandberg var SF’s stemmetopscorer i Assens, men alligevel regner Mogens Mulle Johansen med, at han skal have partiets formandsposten Uddannelse-, Børn- og Familieudvalget.

Ifølge de foreløbige stemmetal var der 438 borgere i Assens Kommune, der valgte at sætte deres kryds ud for nummer to på SF’s liste, Jeanette Sandberg.

Dermed blev hun partiets største stemmesluger i kommunen med en betragtelig distance ned til Mogens Mulle Johansen, der fik 200 personlige stemmer.

Det gode valg til trods så det dog tirsdag aften ikke ud til, at det skulle blive Jeanette Sandberg, som ville komme til at sidde på formandsposten i Uddannelses-, Børn- og Familieudvalget, som SF har fået tildelt i konstitueringen. 

I hvert ikke ifølge spidskandidaten Mogens Mulle Johansen, der tirsdag sagde følgende til pressen:

- Der var et flertal i vores forhandlingsudvalg, hvor man sagde, at man ønskede, at det var mig, der tog formandsposten og pladsen i økonomiudvalget.

Men onsdag har sagen taget en ny drejning. Det fortæller Jeanette Sandberg til TV 2 Fyn. 

- Mulle var lidt forhastet, da han udtalte sig i går. Vi sad en del inde i rummet (SF's lokale red.), og vi var mange, der synes, det var en god idé, at vi fik drøftet det med medlemmerne, hvordan vi fordeler de poster, vi er tildelt i konstitueringen, og det er dels på grund af de personlige stemmetal, siger Jeanette Sandberg.

Derfor har formanden for SF Assens, Poul Erik Kristiansen, indkaldt medlemmerne til et møde 29. november.

Mulle meldte ud, at det var ham, der skulle være formand. Hvad har ændret sig siden i går?

- Jeg kan kun sige, at det var forhastet. Nu er det op til medlemmerne at finde ud af, hvem der skal have hvilke poster, siger hun.

- Det er egentlig ganske udramatisk, og det handler bare om, at vi gør brug af vores medlemsdemokrati.

Poul Erik Kristiansen bekræfter, at der er indkaldt til møde, men har ikke yderligere kommentarer. 

Spidskandidat regner stadig med formandspost

Spørger man Mogens Mulle Johansen, er han dog ikke enig i, at udtalelsen tirsdag aften var forhastet. 

- Jeg forventer stadig, at jeg bliver formand, for det var det, der var aftalen, inden vi gik til valg og igen i aftes, siger han. 

- Der er ikke noget, der har ændret sig siden i går. Det er rigtigt, at der var nogle, der i går udtrykte et ønske om et møde. Men det er hele konstitueringen, der skal drøftes.

Spidskandidaten står altså stadig fast på fordelingen, han meddelte tirsdag. Den gik på, at han får formandsposten i Uddannelse-, Børn- og Familieudvalget samt bliver medlem af Økonomiudvalget, mens Jeanette Sandberg bliver medlem af Teknik- og Miljøudvalget. 

Hvordan posterne rent faktisk fordeles, kommer dog tidligst til at stå klart efter 29. november.

- SF bestemmer

Efter Mogens Mulle Johansen tirsdag aften havde bekræftet, at han ville få formandsposten, spurgte TV 2 Fyn ham ind til de personlige stemmer, og om de skulle have betydning for, hvem der blev udvalgsformand:

Hvordan kan du politisk forsvare det, at når du kun får 200 stemmer, og Jeanette Sandberg overhaler dig med flere end dobbelt så mange stemmer, at hun ingenting får?

- Det er jo et spørgsmål om, hvad man synes i SF, og det har forhandlingsgruppen sagt. Vores oplæg var, at jeg var formandskandidat, og det var det, der blev afleveret, før vi kendte tallene, og det fastholdt man også, efter vi havde snakket om det, sagde Mogens Mulle Johansen. 

SF lod natten mellem tirsdag og onsdag vente på sig, da konstitueringen skulle præsenteres. 

Mens de øvrige partier stod klar, brugte SF længere tid for lukkede døre, inden det til sidst var Mogens Mulle Johansen, der kunne stille sig ved siden af Konservatives Søren Thomsen og Socialdemokratiets Poul-Erik Svendsen, mens Søren Steen Andersen (V) præsenterede konstitueringen. 

Hvorfor er det o.k., når du kun har så få stemmer i forhold til Jeanette Sandberg?

- I det her tilfælde synes jeg faktisk, at det er sådan, at SF har fået to mandater, og hovedparten af partiet siger, at erfaring er vigtigere end antallet af stemmer, sagde Mogens Mulle Johansen tirsdag aften.

Mogens Mulle Johansen blev første gang valgt ind i 1993. Det var dog før kommunesammenlægningen. Jeanette Sandberg har en gang tidligere været politisk valgt, da hun i 2013 blev valgt ind i byrådet i Odense. 

Mener du virkelig, at jeres aftale herinde bag døren er vigtigere end antallet af stemmer fra vælgerne?

- Hvis jeg skal være helt ærlig, så er det SF, der bestemmer, hvordan vi fordeler mandaterne. Hvis du kigger på Venstre, så er jeg sikker på, at det ikke er et spørgsmål om, hvem der fik flest stemmer, når man fordeler formandsposterne og sikkert også de andre partier, siger han. Så det er ikke et spørgsmål om antallet af personlige stemmer. Det er et spørgsmål om, hvad man i partiets ledelse bestemmer sig for, lød det.

Dette indhold eksisterer ikke længere. Hvis du er interesseret i resultaterne fra Kommunalvalget i 2021, så prøv KMDs valgresultat-site:

Valgresultat: Kommunalvalg den 16. november 2021

Henrik Møller er beskæftigelsesordfører i Socialdemokratiet og var også med til høringen fredag. Han mener, at man bør sætte ind ved at fremhæve gode eksempler, hvor handicappede er kommet i arbejde. 

- Noget af det, som jeg er blevet klogere på, er, at der er en manglende viden. Jeg tror, første skridt kunne være at fremhæve de gode eksempler, der viser, at når man først har brudt barrieren, så får man en rigtig god arbejdskraft.

Er det realistisk at nå 13.000 flere i job frem mod 2025?

- Ja, det tror jeg faktisk. Den økonomiske ramme er ikke nødvendigvis forhindringen, tror jeg. Det er mere viden på området, der mangler, virksomhedernes risikovillighed og kommunernes indsats i forhold til at tage direkte fat. 

Forsker: Det handler om fordomme

Ifølge Frederik Thuesen, der er seniorforsker ved Vive, det nationale forsknings- og analysecenter for velfærd, så bunder mange af problemerne i fordomme. 

- Det skyldes blandt andet fordomme hos arbejdsgivere og deres medarbejdere, om hvad personer med handicap kan og ikke kan, og det skyldes bekymringer om, hvorvidt personer der for eksempel sidder i kørestol eller har en psykisk lidelse kan fungere på arbejdsmarkedet

Er vores jobmarked tilpasset til folk med handicap?

Nej, det er det ikke. Der er alt for mange arbejdspladser, som er utilgængelige for eksempel for personer, der sidder i kørestol. Det mener jeg, vi kan gøre meget bedre. 

Hvad skal der til?

- Der skal det til, at man arbejder mere målrettet på at gøre de arbejdspladser tilgængelige, og der skal også en mere målrettet informationskampagne for de brancher, hvor der ikke er særligt mange personer med handicap ansat i dag. 

Læs også: Hans fik 0 stemmer - ikke engang sin egen:
  • Jeg stemte på den kandidat, jeg synes var bedst
Gå tilbage Del
18. nov. 2021 kl. 14:14
Fyn

Hans fik 0 stemmer - ikke engang sin egen:
  • Jeg stemte på den kandidat, jeg synes var bedst

Flere kandidater endte med slet ikke at få nogen stemmer til kommunalvalget. Det betyder, at de ikke engang har stemt på sig selv. Herunder kan du se, hvem der fik færrest stemmer på hele Fyn.

Odenses genvalgte borgmester, Peter Rahbæk Juel (S), fik med 11.975 personlige stemmer flest af alle fynske kandidater, og hvis man kigger på top-10 over de fynske stemmeslugere i forhold til andelen af stemmer i forhold til det samlede antal stemmer i kommunen, ryger Nyborgs borgmester, Kenneth Muhs (V), til tops.

I den helt anden ende kan man dog også finde kandidater, som ingen har sat kryds ved. 

Ikke engang dem selv. 

Top-10 over dem, der har fået færrest stemmer:

Kandidat Parti Kommune Antal stemmer
Hans Glæsel SF Assens 0
Palle Petersen* Lokallisten Faaborg- Midtfyn Faaborg-Midtfyn 0
Michael Jakobsen Omsorgsgruppen Middelfart 0
Ib Jørgen Kristensen Vi Lokale Demokrater Nyborg 0
Jonas Lønberg Borgersammenslutningen Svendborg 0
Frank Varsnæs Ærø i Centrum Ærø 0
Preben T. Jørgensen Ærø I Centrum Ærø 0
Thomas Bach Piekut Konservative Nyborg 1
Rudy Lyngvig Dansk Folkeparti Nyborg 1
Carol Tornow Radikale Venstre Svendborg 1
Kilde: *Palle Petersen døde pludseligt kort inden valget, men hans navn har stadig stået på stemmesedlerne.

Det er dog ikke dovenskab, der har afholdt kandidaterne fra at stemme på sig selv. 

- Jeg er bare fyld på listen, så jeg stemte på den kandidat, jeg synes var bedst, forklarer Hans Glæsel (SF), der ikke fik nogen stemmer.

Ifølge ham var partiets strategi, at have kandidater på listen der repræsenterer hele området, så da han blev spurgt, om han ville repræsentere Skalbjerg i Assens, sagde han ja. 

Hvad så, hvis du var kommet ind?

- Jeg ville ikke have noget imod at komme ind, men jeg har ikke ført nogen kampagne, siger Hans Glæsel.

Thomas Bach Piekut, der stillede op for Konservative i Nyborg, har samme forklaring som Hans Glæsel. 

- Jeg stiller ikke op for at blive valgt ind, jeg stiller op for at få fyldt listen op, siger Thomas Bach Piekut. 

Den konservative kandidat endte dog med en enkelt stemme - men han ved ikke, hvem den fra, for han stemte også selv på en anden kandidat. 

SF fik to mandater i Assens, men Konservative fik et mandat i Nyborg. 

Stemte slet ikke

Det er dog ikke alle, der har fået nul stemmer, som ser sig selv som fyld på listen.  

Frank Varsnæs fortæller, at han på grund af sygdom ikke har været på Ærø, hvor han stillede op for lokalpartiet Ærø i Centrum. Han har derfor slet ikke stemt til kommunalvalget. 

Det er dog ikke noget, han er ærgerlig over.

- Jeg synes alt i alt, at vi samlet som gruppe har gjort en forskel.

- Jeg er tilfreds med resultatet, siger Frank Varsnæs.

Ærø i Centrum fik et mandat i kommunalbestyrelsen. 

Selvom der er problemer på området, så svarer Mads Skøt fortrøstningsfuldt på spørgsmålet om, hvorvidt det kan lykkes at få flere med handicap ud på arbejdsmarkedet. 

- På sigt tror jeg på det, og nu har vi debatten, og det er første skridt i den her proces. Det er rigtig flot at være med til den høring, og vi arbejder videre herfra. 

28. dec. 2024 kl. 12:09
Tophistorie
Pressefotos.dk

Helikopter indsat i eftersøgningen af forsvundne Poul

LYT
Del
Link
kopieret!

Forsvaret har sendt en helikopter i vejret i eftersøgningen af en forsvundet 70-årig mand, der senest blev set torsdag eftermiddag, hvor han gik i ukendt retning fra sin bopæl i Årslev.

Desuden søger Fyns Politi lørdag med hunde.

Det er ganske normalt, at politiet indsætter hundepatruljer i eftersøgning af en forsvundet person, men det er ikke lige så sædvanligt, at Forsvaret bliver bedt om hjælp.

Åbne marker

Det sker i sager, hvor de geografiske forhold tilsiger, at man også søger fra luften, så større områder hurtigere kan tjekkes igennem, end man kan fra jorden.

- Geografien er sådan, at der er åbne marker og sådan noget, vi gerne vil have kigget efter, siger vagtchef Peter Vestergaard fra Fyns Politi.

Politiet har ikke noget konkret at gå efter andet end det store geografiske område. Det er blandt andet tjekket, om der har været aktivitet på mandens konti eller lignende.

- Det er der ikke noget, der tyder på, siger Peter Vestergaard.

Læs også: Poul er forsvundet - nu kommer Fyns Politi med opfordring
Gå tilbage Del
28. dec. 2024 kl. 8:23

Poul er forsvundet - nu kommer Fyns Politi med opfordring

Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix

Den 70-årige Poul Frank Andersen, der forsvandt torsdag aften, er endnu ikke fundet, oplyser Fyns Politi til TV 2 Fyn.

- Vi savner ham stadig. Når det bliver lyst, tager vi ud og leder efter ham igen med hunde, siger vagtchef Peter Vestergaard.

- Folk i området, der har skure, lader eller andre gemmesteder, må gerne kigge efter, om han er søgt derind i løbet af natten, siger vagtchefen videre.

Torsdag eftermiddag forlod Poul Frank Andersen sin bopæl i Årslev og gik i en ukendt retning. Han er sidst set omkring Dømmestrupvej ved Årslev omkring klokken 18 torsdag.

Han var iklædt en sort eller grå kedeldragt og har hvidt hår samt gråt fuldskæg.

Fyns Politi kan kontaktes på telefon 114.

Vagtchefen formoder lørdag kort før middag ikke, at han har været udsat for en forbrydelse.

Men kredsen har bedt offentligheden om hjælp til at finde 70-årige Poul Frank Andersen.

I politiets efterlysning fremgår det, at han har hvidt hår og gråt fuldskæg. Et vidne har over for politiet beskrevet at have set ham iført en sort eller grå kedeldragt.

- Det er selvfølgelig med forbehold for, at han kan have skiftet den i mellemtiden, så man må ikke stirre sig blind på, at han skal have den her dragt på.

Politiet har ingen viden om, om den pågældende kedeldragt er en termokedeldragt eller ej.

Eftersøgningen med hunde og helikopteren fortsætter ifølge vagtchefen, så længe det giver mening. Den fortsætter som udgangspunkt, til det bliver mørkt.

28. dec. 2024 kl. 11:44

Kan man danse til det? Atypisk musikgenre er rykket ind på ikonisk natklub

LYT
Del
Link
kopieret!

Techno, lys og dans. Det er, hvad du bliver mødt af, når Boogies Dance Café holder Thursday Rave Club.

Boogies Dance Café bliver i ny og næ om torsdagen omdannet til en hyldest af technomusikken, skæve visuelle elementer og såkaldt samtidsperformance. Asta Leonora Sandvad er en af medarrangørerne til disse events. Derudover er hun også en af de faste artister bag dj-pulten, hvor hun spiller techno det engagerede publikum.

- Jeg synes, det er sjovt at kunne blive ved med at overraske folk. De ved aldrig helt, hvad de skal høre, når de skal høre mig spille, fortæller Asta Leonora Sandvad.

Det dårlige rygte

Technomusikken bliver ofte forbundet med stoffer og noget meget voldsomt. Men når man kommer til technorave på Boogies Dance Café, så kan man med ro i maven give sig hen til musikken og stemningen, fortæller Asta Leonora Sandvad.

- Jeg tror oftere, jeg ser folk, som er ædru til de events, vi laver, end at folk vælter rundt og er megapåvirkede og fulde, siger dj’en, der tit bliver mødt med misforståelsen om det hårde technomiljø med stoffer.

Hvad er techno?

Techno er en samlet betegnelse for elektronisk danse- og lyttemusik skabt på synthesizere, trommemaskiner, samplere, sequencere og computere.

Technomusikken har rødder i den eksperimenterende elektronmusik i Darmstadtskolen, og den tyske gruppe Kraftwerk eksperimenterede i 1970'erne med at komponere musik på baggrund af små sequencergentagne motiver.

Også inspireret af bl.a. synthpop og disco begyndte dj's som Juan Atkins (f. 1962), Derrick May (f. 1963) og Kevin Saunderson (f. 1964) i midten af 1980'erne i Detroit at opbygge musik med en kølig, futuristisk lydarkitektur og repeterede beats.

Via housemusikken og klubkulturen bredte techno sig fra Detroit til England og siden til resten af Europa.

(Kilde: lex.dk)

Stærkt fællesskab i technomiljøet

Asta Leonora Sandvad har en klar mission med de her særlige torsdage på Boogies. Det handler for hende om at tage noget mindre kommercielt - technomiljøet - og bringe det ind i noget mere kommercielt, som er det klassiske natteliv på Boogies.

Missionen er at synliggøre det her miljø, som Asta Leonora Sandvad har fået stor glæde ud af at finde.

- Jeg blev mobbet sindssyg meget i folkeskolen, så det der med fællesskaber er ikke noget, jeg har haft. Jeg synes, det er rart at kunne sprede kærligheden og fællesskabet, fortæller hun.

Asta Leonora Sandvad fandt sit fællesskab gennem en fælles kærlighed for technomusikken. Derfor bliver hun ved at arrangere Thursday Rave Club, så andre kan opleve den samme fællesskabsfølelse.

28. dec. 2024 kl. 10:36
Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Ny prognose varsler voldsomt vejr nytårsnat

LYT
Del
Link
kopieret!

Fynboerne kan godt forberede sig på, at det bliver særdeles blæsende nytårsnat.

Sydfyn og øerne vil opleve vindstød af styrken “stærk storm”, varsler TV 2 Vejret. Resten af Fyn vil opleve vindstød af kuling- og stormstyrke, hvis prognosen holder.

- Hvis denne prognose kommer til at holde, så vil der også komme snebyger nytårsnat, siger meteorolog Jens Ringgård.

Det er den amerikanske regnemodel GFS, der har lavet prognosen, og TV 2 Vejret påpeger, at den er behæftet med en vis usikkerhed, når det kommer til graden af vindstyrke. Men at det kommer til at blæse natten til onsdag er der ikke megen tvivl om.

Andre dele af landet vil opleve vindstyrke af orkanstyrke ifølge prognosen.

TV 2 Vejret
28. dec. 2024 kl. 9:31
Fyn
Frank Molter/Ritzau Scanpix

Landsholdsstjerne forlænger med storklub

LYT
Del
Link
kopieret!

Også i de kommende år kommer den danske håndboldlandsholdsspiller Emil Jakobsen til at føre sig frem på Flensburg-Handewitts venstrefløj.

Fynske Jakobsen har forlænget sin kontrakt med den danskerglade Bundesliga-klub, så aftalen nu løber frem til sommeren 2029.

Det skriver Flensburg-Handewitt på sin hjemmeside og kalder nyheden for en julegave til klubbens tilhængere.

- Emil er en usædvanlig spiller, der er i stand til at gøre en forskel. Han tilfører vores spil tempo og spilleglæde, men er også uden for banen en vigtig karakter på vores hold, siger klubdirektør Holger Glandorf.

Topscorer

Den nu 26-årige fløjspiller kom til Flensburg-Handewitt fra GOG i 2021 og blev dermed den seneste i rækken af målfarlige danske venstrefløje i klubben.

Tidligere har Lars Christiansen og Anders Eggert huseret med stor succes på samme position.

- Vi har et stærkt hold. Jeg vil gerne vinde en hel masse mere i min karriere, og jeg har en følelse af, at jeg kan opnå det med Flensburg-Handewitt, siger Emil Jakobsen.

Fredag aften førte han an med ti scoringer, da Flensburg-Handewitt vandt 39-27 over Bietigheim i den sidste kamp før VM-pausen.

Dermed nåede han op på i alt 120 mål i denne sæson. Det gør ham til holdets topscorer og rækker til en femteplads på Bundesligaens topscorerliste.

Efter nytår slutter Emil Jakobsen sig til det danske landshold, der senere i januar skal forsøge at vinde VM for fjerde gang i træk.

Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix

Poul er forsvundet - nu kommer Fyns Politi med opfordring

LYT
Del
Link
kopieret!

Den 70-årige Poul Frank Andersen, der forsvandt torsdag aften, er endnu ikke fundet, oplyser Fyns Politi til TV 2 Fyn.

- Vi savner ham stadig. Når det bliver lyst, tager vi ud og leder efter ham igen med hunde, siger vagtchef Peter Vestergaard.

- Folk i området, der har skure, lader eller andre gemmesteder, må gerne kigge efter, om han er søgt derind i løbet af natten, siger vagtchefen videre.

Torsdag eftermiddag forlod Poul Frank Andersen sin bopæl i Årslev og gik i en ukendt retning. Han er sidst set omkring Dømmestrupvej ved Årslev omkring klokken 18 torsdag.

Han var iklædt en sort eller grå kedeldragt og har hvidt hår samt gråt fuldskæg.

Fyns Politi kan kontaktes på telefon 114.

28. dec. 2024 kl. 7:00
Claus Fisker/Ritzau Scanpix

Her er dommen over OB's efterår: - Oprykning er sikkert, siger ekspert

LYT
Del
Link
kopieret!

For den fynske fodboldklub OB har 2024 været et vildt år, hvor klubben for første gang i mange år har spillet i landets næstbedste række.

I foråret rykkede OB ud af Superligaen, og det seneste halve år har OB arbejdet på at vende tilbage til landets bedste række. Klubben overvintrer nu på førstepladsen, og tager man hele efteråret i betragtning, er det gået over al forventning.

Det mener to af landets førende eksperter på 1. division, som TV 2 Fyn har talt med.

- På resultatsiden har de stort set allerede klaret jobbet nu. Jeg ved godt, at de siger, at man skal operere med to scenarier, men jeg tør godt sige, at oprykningen er sikker, siger fodboldanalytiker Steffen Dam, der blandt andet analyserer 1. division i podcasten Mediano.

Det skal gøre ondt at møde OB

Med 45 point i de første 18 runder er OB godt på vej mod Superligaen, men spillemæssigt er der stadig plads til forbedring, mener Steffen Dam.

- Hvis vi skal være lidt kritiske, så har resultaterne været bedre end præstationerne. Jeg synes i højere grad, at de har vundet på, at de ganske enkelt bare har bedre spillere, end de andre, end at de har vundet på, at de har et meget tydeligt og klart spilmæssigt koncept, som gør, at de bare kan dominere modstanderne totalt, siger han.

Han bakkes op af Jesper Thygesen, der udover at være assisterende sportsdirektør i Randers FC også analyserer 1. division for Viaplay. Thygesen mener dog, at OB er på rette vej.

Læs også: OB har lang vej til målet: - Vi er ikke i nærheden endnu
Gå tilbage Del
9. dec. 2024 kl. 18:47

OB har lang vej til målet: - Vi er ikke i nærheden endnu

Hvad skal kendetegne fremtidens OB?

Det er der mange OB-fans, der spekulerer over i disse dage. For mens OB overvintrer på førstepladsen i NordicBet Ligaen og har kurs mod Superligaen i 2025, er der blandt mange iagttagere tvivl om det fremtidige mål for OB. Klubben er aktuelt i gang med et stort identitetsprojekt, og samtidig arbejder sportsdirektør Troels Bech på en ny strategi for klubben. Og for Troels Bech handler fremtidens OB især om fællesskab.

- Det helt klare mål er billedet af et fyldt Odense Stadion med en måde at spille på, der gør, at der i hvert fald er 100 decibels lydtryk en gang i minuttet, fordi der sker noget i begge ender. Det betyder også, at vi ikke kan være dominerende og suveræne. Der skal lyde ’Engang Odense, altid Odense’ mere end en gang i hver kamp. Uden det billede er vi bare et almindeligt fodboldhold, siger Troels Bech til TV 2 Fyn.

Forudsætninger før mål

I sit arbejde med at skabe fremtidens OB er han mere optaget af skabe forudsætningerne for succes end at sigte efter et bestemt resultatmål. Sportsdirektøren er således ikke klar til at udbasunere en klar sportslig målsætning om at komme i Top 6, Top 4 eller noget helt tredje i dansk fodbold.

- Det er ikke der, mit kompas står på lige nu. Mit kompas står på at skabe de forudsætninger, der skal til for at vi på en god dag overpræsterer og vinder noget, som vi ikke plejer at vinde. Nogen vil kalde det uambitiøst, men det er det ikke. Det er det mest ambitiøse, jeg kender. En fodboldklub er en turbulent virksomhed, og jeg skal sørge for at alle pile vender i samme retning, siger Troels Bech. 

Siden 2011 er OB kun én gang havnet i den bedste halvdel af Superligaen, selvom klubbens økonomi og forudsætninger har rakt til mere. Derfor ønsker Troels Bech i første omgang, at OB lever op til sit budget. Aktuelt er der lang tid til, at OB realistisk kan kæmpe med om medaljer og pokaler, men ligesom andre OB-fans drømmer Troels Bech også om at se klubben i Europa igen.

- Når vi kan samle 10.000 mennesker mod EfB, kan det også lade sig gøre mod andre. Det er mest relevant at gøre det i Superligaen, og så kommer der en dag, hvor vi igen er med i Europa. Men vejen går step by step, og datoen er afhængig af, hvor hurtigt vi kan rykke på alle forudsætningerne. I mine papirer står der også Europa, men du ved ikke, hvor mange ark, der ligger i bunken før det. Men målsætningen er entydigt at blive en klub, der kan række ud efter det på et tidspunkt. Men der er vi ikke endnu, siger Troels Bech.

Troels Bech og transfervinduet

I januar måned har danske klubber igen mulighed for at købe og sælge spillere. Troels Bech forventer både tilgange og afgange i OB, men ikke i så stort omfang som tidligere.

- Vi vil gerne være sikker på, at vi skaber en mere homogen trup, som der ikke har været i en del år, hvor der har været en stor mængde af diversitet med mange forskellige spilorienteringer og pas. Vi er nødt til at skabe en mere sammenhængende trup, og derfor har vi en mere konservativ transferstrategi. Vi kommer ikke til at hente så mange, som man har gjort historisk, og heller ikke så mange forskellige som man har gjort historisk, siger Troels Bech til TV 2 Fyn.

Danmarksmestre i transition

I løbet af hans første halve år har han blandt andet sat sit præg på OB ved at skabe mere plads til klubbens egenudviklede spillere i førsteholdstruppen. Cirka en tredjedel af spilleminutterne på førsteholdet har i dette efterår gået til unge, fynske spillere, og for Troels Bech er netop dette nøglen til fremtidig succes for OB. Klubben skal være landets bedste til at integrere unge talenter på førsteholdet.

- Vi skal være danmarksmestre i transition. Det betyder ikke, at vi nødvendigvis har de bedste unge spillere, men vi skal give dem muligheden for at tage skridtet op på førsteholdet og præstere på et nyt niveau. Der skal vi være de bedste i Danmark, siger Troels Bech.

I denne sæson har den tilgang givet gennembrud til Luca Kjerrumgaard, Max Ejdum og William Martin på førsteholdet, og fremtiden vil også byde på flere fynske spillere i OB-trøjen. Det betyder også, at OB har en mere konservativ tilgang til transfervinduet, og man skal ikke forvente en enorm trafik af spillere ind og ud af klubben, som man tidligere har set.

 - Vi har alle tiders chance for at bygge på nu, men det bliver sammenhængskraft først, inden det bliver købekraft. Jeg er overbevist om, at træning er vores største transfer. Vi kan gøre vores hold bedre ved at træne. Det er også en måde at skabe stabilitet og udvikling på. Det er sværere at lave stabilitet ved at hente 12 nye i hvert vindue. Det har vi prøvet før i OB, siger Troels Bech.

Alexander Aagaard

Tid til forandring

Han er dog ikke i tvivl om, at det kræver markant forbedring af flere forhold, hvis OB skal begå sig i Superligaen fremover. Men nedrykningen har også været dyr for OB økonomisk, og klubben skal i løbet af 2025 både skabe bedre økonomi og levere sportslige resultater. Samtidig løber konkurrenterne i dansk fodbold hurtigt.

- Vi skal over tid reetableres i toppen af dansk fodbold, men inden vi når det, skal der ske en masse, der ikke er sket de sidste mange år. Vi kan ikke vende tilbage til Superligaen og tro, at det er business as usual. Derfor skal der meget mere strukturel end økonomisk forandring til, siger Troels Bech.

 - Der er en rivende udvikling i gang i dansk fodbold, og man risikerer at blive overhalet, hvis man står stille. Vi skal virkelig også rykke hårdt i gearstangen, for hvis vi kommer tilbage til Superligaen, kommer vi tilbage til nye problemer. Vi skal accelerere hurtigere. En ting er at have købekraft, noget andet er sammenhængskraft, tilføjer sportsdirektøren.

“"Vi skal over tid reetableres i toppen af dansk fodbold, men inden vi når det, skal der ske en masse, der ikke er sket de sidste mange år."”

— Troels Bech, sportsdirektør i OB

OB er mindre attraktiv

Og så er vi tilbage ved det med målsætningerne.

 - Vi må acceptere vores position. Vi skal på toget igen, og vi skal hænge på. Ligesom de alle andre klubber skal vi bygge på, så vi kan blive et hold, der igen rækker ud efter det, som titusindevis af OB-fans synes er vores naturlige ambitionsniveau. Det er vi ikke i nærheden af endnu.

Han forventer både tilgange og afgange i vinterens transfervindue, men han er også bevidst om, at OB fortsat er ramt af at nedrykningen.

- Det går ud over ens attraktionsværdi at være i NordicBet Ligaen. Der er spillere, som vi kunne have tiltrukket i Superligaen, som aldrig i livet vil spille i 1. division. Det er ikke overstået ved at rykke op igen, for der vil det stadig hænge ved. Så vil spillere have nedrykningsklausuler i deres kontrakter, og det er bare ikke godt. Derfor er det også en af de omkostninger, der har været ved at rykke ned. Det er bare mindre attraktivt. Det er også derfor, OB ikke kunne få en bedre sportsdirektør, siger han med et smil.

Hele interviewet med Troels Bech kan høres i Stemmer Fra Ådalens podcast-kanal.

- Det har været ganske udmærket. De har ikke spillet prangende i alle kampene, men de har været en enhed, og de har været et hold, der har stået sammen, siger Jesper Thygesen, der mener at kunne se et OB-hold, der begynder at have nogle af de samme dyder, der kendetegnede holdet i de succesfulde år i 1990’erne, hvor modstanderne kunne være bange for at møde OB.

- Det kunne være intimiderende at møde OB i gamle dage, og der er vi vej hen igen. I denne sæson har de kyst modstanderne, der ikke har kunne vise sig fra sin bedste side, fordi OB’erne har været en enhed. Det vejer tungere, end om det lige er sprudlende hver gang, siger Thygesen.

Et stærkt turn-around

Mens OB jagter en billet til oprykning til Superligaen, arbejder klubben også på at stå stærkere, så livet i den bedste række ikke bliver så problematisk efter en eventuel oprykning.

- Som oprykker vil de få det svært. Vi skal ikke regne med, at OB kommer direkte i top-6 i Superligaen, men de skal nok gøre som SønderjyskE og ændre på spillestilen, så snart de ved, at de rykker op. De skal forberede sig så godt som muligt, så man står stærkest muligt efter sommerferien, siger Steffen Dam.

Eksperternes karakterbog: Pokalen trækker ned

TV 2 Fyn har bedt Steffen Dam og Jesper Thygesen om at give OB karakter for efterårssæsonen 2024 på den nyklassiske 12-skala.

Steffen Dam, Mediano:
- Havde jeg kun skulle vurdere 1. division, ville det være et 12-tal, men da de røg ud til Middelfart i pokalturneringen, må det trække ned. De havde en god mulighed for at lave noget rigtig sjovt i pokalturneringen, men den bestod de simpelt hen ikke. Jeg ville have givet topkarakter, hvis ikke det var for det, men de må altså få et et godt 10-tal herfra.

Jesper Thygesen, Viaplay:
- Det kan jo aldrig blive topkarakter, når man bliver slået ud i pokalen. Derfor må vi trække en karakter fra. Derfor må det blive et 10-tal på den her 12-skala, og jeg synes jo også, at der er plads til forbedringer rent æstetisk.

Jesper Thygesen mener, at OB er på vej mod at blive en stærkere klub.

-Det har været godt for OB at få et slag i ansigtet med nedrykningen, så man kunne komme tilbage til noget, hvor man er mere præcis og tydelig. Det har været noget rod og kaos i flere år, men når Troels Bech så kommer ind ad døren, så ved man, at der sker noget. Han er en mand, der kender klubben, og han kommer med al den know-how, der skal til for at vende det her. Endelig synes jeg, at han er en af Danmarks dygtigste kommunikatorer, siger Thygesen, der ser flere positive tendenser.

- Jakob Bonde har været et symbol på et nyt OB med al hans erfaring og ro. Han er jo en slags sportsdirektørens søn, og jeg kan se konturerne af et nyt OB – også selvom han nu er skadet. Det her er den stærkeste turnaround, jeg har set i OB i 14 år. Og det er endda uden at buldre løs med økonomien. Det er stærkt lederskab, siger Jesper Thygesen.

OB møder ind fra ferie igen 4. januar.

28. dec. 2024 kl. 6:00

Lavthængende skyer og finregn i dag

LYT
Del
Link
kopieret!

Dagen starter med temperaturer i omegnen af fire til fem grader på hele øen, hvor de vil ligge stabilt det meste af dagen. Enkelte steder kan vi komme op og ramme seks varmegrader.

Der vil ligesom fredag være lavthængende skyer og finregn med jævne mellemrum, men egentlige regnbyger forventes ikke.

Det bliver med andre ord ikke vejr til raketter, men det er måske også meget godt, da de først må affyres den 31. december, selvom de allerede nu sælges.

27. dec. 2024 kl. 22:24

Købmand håber på ny lukkelov

LYT
Del
Link
kopieret!

En ny lukkelov kan være på vej, og det kan give endnu flere butikker lov til at holde åbent på helligdage.

Det er sød musik i ørene på købmand Peter Kirkegaard i Meny i Bogense.

- Nu har vi lige haft julelukket, og tre dage betyder bare flere indkøbsvogne med varer, som vi er nødt til at smide ud, og som vi ikke kan gøre noget ved, forklarer han.

Købmanden spår også at en ny lukkelov kan gavne turister, som kan købe ind mens de er på ferie i Bogense - også på helligdage.

Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Politiet leder efter mand i kedeldragt - har du set ham?

LYT
Del
Link
kopieret!

Fyns Politi leder fredag aften efter en mand, som har været forsvundet siden torsdag aften, oplyser politikredsen på X.

Manden hedder Poul Frank Andersen og er 70 år gammel. Om eftermiddagen torsdag forlod han sin bopæl i Årslev og gik i en ukendt retning. Han er senest set i området omkring Dømmestrupvej ved Årslev. Det skete omkring klokken 18 torsdag.

Han var iklædt en sort eller grå kedeldragt og har hvidt hår samt gråt fuldskæg.

Hvis du har oplysninger, som kan bringe ham hjem, kan politiet kontaktes på telefon 114.

27. dec. 2024 kl. 21:08

14-årige Anton gav byrådet en god ide: - Jeg føler at jeg gør en forskel

LYT
Del
Link
kopieret!

Anton Sund fra Nyborg har været med til at beslutte at det nu skal være gratis for unge som ham at tage bybussen.

Som en medlem af Ungebyrådet i Nyborg Kommune har den kun 14-årige dreng givet byrådet ideen om de gratis busser for unge. Og nu er ideen blevet til virkelighed.

Fra januar 2025 vil det blive gratis for børn under 16 år, at tage bybussen i Nyborg, det er blevet vedtaget af byrådet.

Og Anton Sund er glad for beslutningen og for at der blev lyttet til de unge som ofte hænger ud inde i byen.

- Vi synes det er en god ide, fordi man gerne vil have flere unge til at tage busserne. Busserne kan man bruge som transport, så man kan se vennerne og ikke bare sidde på et indelukket værelse.

27. dec. 2024 kl. 20:12

Video viser bil der kørte i havnen

LYT
Del
Link
kopieret!

Tidligt torsdag morgen endte en bil i vandet i Svendborg Havn. Politiet blev tilkaldt og fik sendt dykkere ned til bilen for at undersøge sagen nærmere.

Ingen mennesker var i bilen under vandoverfladen, og derfor indstillede beredskaberne hurtigt deres indsats. Politiet efterforsker endnu hvordan den endte i vandet.

Michael Bødker Justesen har haft en undervandsdrone i havnebassinet, for at fotografere bilen. Se videoen øverst i artiklen.

Politiet har været i kontakt med bilens ejer, som har fået til opgave at få bilen hevet op af havnen.

Dit digitale aftryk

Vi bruger cookies for at gøre din oplevelse bedre. Enkelte bruges til reklameformål. Vi klatter ikke med dine data, og du kan altid trække dit samtykke tilbage. Læs mere her.

Du kan altid ændre dine præferencer senere

Her kan du finde en oversigt over, hvilke cookies vi potentielt sætter.

Se flere detaljer om vores cookies her