Fynbo på Christiansborg:
- Jeg er kommet for at kæmpe for handicappedes rettigheder
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Frem mod 2025 skal 13.000 flere med svære handicap i arbejde, men det har lange udsigter mener Mads Skøt, der selv er døv og har nedsat syn. Det samme mener arbejdsmarkedsforsker.
Blinde og døve topper listen over af grupper, som bliver afvist af arbejdsgivere.
Det har Mads Skøt fra Odense mærket på egen krop. Han er døv og har stærkt nedsat syn.
- Jeg har haft mange kampe. Jeg har søgt mange stillinger, skrevet mange ansøgninger og fået mange afslag. Ofte når der står i en ansøgning, at man er døv, så ryger den ud til siden. Det handler om fordomme, og det skal ændres, siger han til TV 2 Fyn.
Fonden Incita, der arbejder for mere rummelighed på arbejdspladsen, laver hvert år en arbejdsgiveranalyse blandt arbejdsgivere, hvor de anonymt kan svare på en række spørgsmål.
Undersøgelsen har flere gange vist, at døve og blinde personer er blandt dem, der oftest bliver sorteret fra i ansøgningsbunken. I 2021 svarede 67 procent, at man ville takke nej til at kalde en blind til samtale.
Men døve og blinde er ikke de eneste, der kæmper med at få job på grund af handicap. Faktisk er kun seks ud af ti danskere med et fysisk eller psykisk handicap i arbejde. Det er til trods for ambitioner hos både den foregående og nuværende regering om at få mange flere i arbejde.
Høring i Landstinget
Trods mange kampe er det lykkedes Mads Skøt at få et job. Han arbejder som esportskonsulent hos Dansk Døveidrætsforbund, og derigennem har han mødt folketingsmedlemmet Stén Knuth, der er idrætsordfører for Venstre.
Stén Knuth valgte efter at have hørt Mads Skøt's historie at arrangere en høring i Landstinget, hvor Mads Skøt og andre borgere med handicap fik mulighed for at fortælle om deres oplevelser med arbejdsmarkedets indstilling til handicappede.
- Han (Mads Skøt red.) kan fortælle sin historie, som desværre ikke er enestående. Det kan jeg høre i miljøet, når jeg spørger til, hvad udfordringerne er, og hvad man oplever. Og der må jeg sige, at Mads' historie desværre ikke er enestående.
Overlæge blev kendt under corona: Nu stormer han som debutant ind i byrådet
Joachim Hoffmann-Petersen blev kendt under coronakrisen, når han deltog i debatten, som talsmand for landets intensiv- og anæstesilæger. Nu er han valgt til byrådet i Odense.
Joachim Hoffmann-Petersen har ingen politisk erfaring, og ved årets kommunalvalg var første gang, at den anerkendte overlæge og formand for landets intensivlæger stillede op som politisk kandidat til Odense Byråd.
Men debutanten fra Konservative stormede alligevel ind i det nye byråd med over 1.000 personlige stemmer.
- Det er helt fantastisk. Det har været en meget, meget stor oplevelse at føre valgkamp. Jeg har ikke prøvet det før, og det har været et supergodt hold, jeg har været en del af, siger Joachim Hoffmann-Petersen til TV 2 Fyn.
Han fik 1.408 personlige stemmer, og dermed fik han fjerdeflest af de konservative kandidater, selvom han var opstillet som nummer otte på partiets liste.
Det er også kun knap 200 færre personlige stemmer end de mere velkendte politikere Tommy Hummelmose og Kristian Guldfeldt, som begge sidder i Odense Byråd - førstnævnte nu endda som rådmand.
Konservative fordoblede sit antal af mandater ved valget, så de nu har seks mandater.
I konstitueringen valgte Konservative at lave en aftale med alle partier i det nye byråd pånær Venstre.
- Det var det, stemmerne var til. Vi ville da gerne have haft en blå borgmester, men det var stemmerne bare ikke til. Vi har prøvet, men det kunne ikke lade sig gøre, siger fortæller Joachim Hoffmann-Petersen.
Hvad var det, der ikke kunne lade sig gøre?
- At trække Radikale med over. Vi skulle også have haft Enhedslisten med over, men det er jo ikke så overraskende, at det ikke kunne lade sig gøre. Det havde nok været lidt mere spektakulært, hvis det var lykkedes at skaffe en blå borgmester.
Kram og glædestårer
En af de andre kandidater fra Konservative, der nu også kan kalde sig byrådspolitiker, er Roya Moore.
Med 1.244 personlige stemmer fik hun partiets femte mandat.
- Jeg er bare så lykkelig. Jeg har knoklet så meget for det, og det var en drøm, der gik i opfyldelse. Jeg kom hertil som flygtning - og nu er jeg politiker, fortæller Roya Moore.
Mødet fandt sted fredag, hvor han understregede, at han ikke mener, indsatsen er tilstrækkelig i dag.
- Jeg kom for at kæmpe for døves og andre handicappede rettigheder, så det er nemmere for dem at komme ind på arbejdsmarkedet, for der er mange udfordringer, som det er i dag, siger han til TV 2 Fyn.
- Det er ikke nok, det man gør. Man kan sagtens gøre mere for at vise arbejdsgiverne, at de har muligheder. Jobcentrerne er ikke altid gode nok til at rådgive. Det kan blive meget bedre.
13.000 flere i arbejde
I 2019 besluttede den daværende regering en målsætning om, at 13.000 flere med svære handicap skal i arbejde frem mod 2025. Den nuværende regering har valgt at holde fast i målsætningen og har sat knap 130 millioner kroner over fire år af til indsatsen.
- Vi skal for det første blive klogere på, hvad situationen er både i forhold til arbejdsgivere og i forhold til jobcenteret og i forhold til hjælpemidler. Og så skal vi finde ud af, om der er nogle politiske greb, som Folketinget kan tage for at få flere handicappede ind på arbejdsmarkedet, siger Stén Knuth.
Stemmeslugeren eller spidskandidaten: Ekstraordinært møde skal afgøre, hvem der får magten
Jeanette Sandberg var SF’s stemmetopscorer i Assens, men alligevel regner Mogens Mulle Johansen med, at han skal have partiets formandsposten Uddannelse-, Børn- og Familieudvalget.
Ifølge de foreløbige stemmetal var der 438 borgere i Assens Kommune, der valgte at sætte deres kryds ud for nummer to på SF’s liste, Jeanette Sandberg.
Dermed blev hun partiets største stemmesluger i kommunen med en betragtelig distance ned til Mogens Mulle Johansen, der fik 200 personlige stemmer.
Det gode valg til trods så det dog tirsdag aften ikke ud til, at det skulle blive Jeanette Sandberg, som ville komme til at sidde på formandsposten i Uddannelses-, Børn- og Familieudvalget, som SF har fået tildelt i konstitueringen.
I hvert ikke ifølge spidskandidaten Mogens Mulle Johansen, der tirsdag sagde følgende til pressen:
- Der var et flertal i vores forhandlingsudvalg, hvor man sagde, at man ønskede, at det var mig, der tog formandsposten og pladsen i økonomiudvalget.
Men onsdag har sagen taget en ny drejning. Det fortæller Jeanette Sandberg til TV 2 Fyn.
- Mulle var lidt forhastet, da han udtalte sig i går. Vi sad en del inde i rummet (SF's lokale red.), og vi var mange, der synes, det var en god idé, at vi fik drøftet det med medlemmerne, hvordan vi fordeler de poster, vi er tildelt i konstitueringen, og det er dels på grund af de personlige stemmetal, siger Jeanette Sandberg.
Derfor har formanden for SF Assens, Poul Erik Kristiansen, indkaldt medlemmerne til et møde 29. november.
Mulle meldte ud, at det var ham, der skulle være formand. Hvad har ændret sig siden i går?
- Jeg kan kun sige, at det var forhastet. Nu er det op til medlemmerne at finde ud af, hvem der skal have hvilke poster, siger hun.
- Det er egentlig ganske udramatisk, og det handler bare om, at vi gør brug af vores medlemsdemokrati.
Poul Erik Kristiansen bekræfter, at der er indkaldt til møde, men har ikke yderligere kommentarer.
Spidskandidat regner stadig med formandspost
Spørger man Mogens Mulle Johansen, er han dog ikke enig i, at udtalelsen tirsdag aften var forhastet.
- Jeg forventer stadig, at jeg bliver formand, for det var det, der var aftalen, inden vi gik til valg og igen i aftes, siger han.
- Der er ikke noget, der har ændret sig siden i går. Det er rigtigt, at der var nogle, der i går udtrykte et ønske om et møde. Men det er hele konstitueringen, der skal drøftes.
Spidskandidaten står altså stadig fast på fordelingen, han meddelte tirsdag. Den gik på, at han får formandsposten i Uddannelse-, Børn- og Familieudvalget samt bliver medlem af Økonomiudvalget, mens Jeanette Sandberg bliver medlem af Teknik- og Miljøudvalget.
Hvordan posterne rent faktisk fordeles, kommer dog tidligst til at stå klart efter 29. november.
- SF bestemmer
Efter Mogens Mulle Johansen tirsdag aften havde bekræftet, at han ville få formandsposten, spurgte TV 2 Fyn ham ind til de personlige stemmer, og om de skulle have betydning for, hvem der blev udvalgsformand:
Hvordan kan du politisk forsvare det, at når du kun får 200 stemmer, og Jeanette Sandberg overhaler dig med flere end dobbelt så mange stemmer, at hun ingenting får?
- Det er jo et spørgsmål om, hvad man synes i SF, og det har forhandlingsgruppen sagt. Vores oplæg var, at jeg var formandskandidat, og det var det, der blev afleveret, før vi kendte tallene, og det fastholdt man også, efter vi havde snakket om det, sagde Mogens Mulle Johansen.
SF lod natten mellem tirsdag og onsdag vente på sig, da konstitueringen skulle præsenteres.
Mens de øvrige partier stod klar, brugte SF længere tid for lukkede døre, inden det til sidst var Mogens Mulle Johansen, der kunne stille sig ved siden af Konservatives Søren Thomsen og Socialdemokratiets Poul-Erik Svendsen, mens Søren Steen Andersen (V) præsenterede konstitueringen.
Hvorfor er det o.k., når du kun har så få stemmer i forhold til Jeanette Sandberg?
- I det her tilfælde synes jeg faktisk, at det er sådan, at SF har fået to mandater, og hovedparten af partiet siger, at erfaring er vigtigere end antallet af stemmer, sagde Mogens Mulle Johansen tirsdag aften.
Mogens Mulle Johansen blev første gang valgt ind i 1993. Det var dog før kommunesammenlægningen. Jeanette Sandberg har en gang tidligere været politisk valgt, da hun i 2013 blev valgt ind i byrådet i Odense.
Mener du virkelig, at jeres aftale herinde bag døren er vigtigere end antallet af stemmer fra vælgerne?
- Hvis jeg skal være helt ærlig, så er det SF, der bestemmer, hvordan vi fordeler mandaterne. Hvis du kigger på Venstre, så er jeg sikker på, at det ikke er et spørgsmål om, hvem der fik flest stemmer, når man fordeler formandsposterne og sikkert også de andre partier, siger han. Så det er ikke et spørgsmål om antallet af personlige stemmer. Det er et spørgsmål om, hvad man i partiets ledelse bestemmer sig for, lød det.
Dette indhold eksisterer ikke længere. Hvis du er interesseret i resultaterne fra Kommunalvalget i 2021, så prøv KMDs valgresultat-site:
Henrik Møller er beskæftigelsesordfører i Socialdemokratiet og var også med til høringen fredag. Han mener, at man bør sætte ind ved at fremhæve gode eksempler, hvor handicappede er kommet i arbejde.
- Noget af det, som jeg er blevet klogere på, er, at der er en manglende viden. Jeg tror, første skridt kunne være at fremhæve de gode eksempler, der viser, at når man først har brudt barrieren, så får man en rigtig god arbejdskraft.
Er det realistisk at nå 13.000 flere i job frem mod 2025?
- Ja, det tror jeg faktisk. Den økonomiske ramme er ikke nødvendigvis forhindringen, tror jeg. Det er mere viden på området, der mangler, virksomhedernes risikovillighed og kommunernes indsats i forhold til at tage direkte fat.
Forsker: Det handler om fordomme
Ifølge Frederik Thuesen, der er seniorforsker ved Vive, det nationale forsknings- og analysecenter for velfærd, så bunder mange af problemerne i fordomme.
- Det skyldes blandt andet fordomme hos arbejdsgivere og deres medarbejdere, om hvad personer med handicap kan og ikke kan, og det skyldes bekymringer om, hvorvidt personer der for eksempel sidder i kørestol eller har en psykisk lidelse kan fungere på arbejdsmarkedet
Er vores jobmarked tilpasset til folk med handicap?
Nej, det er det ikke. Der er alt for mange arbejdspladser, som er utilgængelige for eksempel for personer, der sidder i kørestol. Det mener jeg, vi kan gøre meget bedre.
Hvad skal der til?
- Der skal det til, at man arbejder mere målrettet på at gøre de arbejdspladser tilgængelige, og der skal også en mere målrettet informationskampagne for de brancher, hvor der ikke er særligt mange personer med handicap ansat i dag.
Hans fik 0 stemmer - ikke engang sin egen:
- Jeg stemte på den kandidat, jeg synes var bedst
Flere kandidater endte med slet ikke at få nogen stemmer til kommunalvalget. Det betyder, at de ikke engang har stemt på sig selv. Herunder kan du se, hvem der fik færrest stemmer på hele Fyn.
Odenses genvalgte borgmester, Peter Rahbæk Juel (S), fik med 11.975 personlige stemmer flest af alle fynske kandidater, og hvis man kigger på top-10 over de fynske stemmeslugere i forhold til andelen af stemmer i forhold til det samlede antal stemmer i kommunen, ryger Nyborgs borgmester, Kenneth Muhs (V), til tops.
I den helt anden ende kan man dog også finde kandidater, som ingen har sat kryds ved.
Ikke engang dem selv.
Top-10 over dem, der har fået færrest stemmer:
Kandidat | Parti | Kommune | Antal stemmer |
---|---|---|---|
Hans Glæsel | SF | Assens | 0 |
Palle Petersen* | Lokallisten Faaborg- Midtfyn | Faaborg-Midtfyn | 0 |
Michael Jakobsen | Omsorgsgruppen | Middelfart | 0 |
Ib Jørgen Kristensen | Vi Lokale Demokrater | Nyborg | 0 |
Jonas Lønberg | Borgersammenslutningen | Svendborg | 0 |
Frank Varsnæs | Ærø i Centrum | Ærø | 0 |
Preben T. Jørgensen | Ærø I Centrum | Ærø | 0 |
Thomas Bach Piekut | Konservative | Nyborg | 1 |
Rudy Lyngvig | Dansk Folkeparti | Nyborg | 1 |
Carol Tornow | Radikale Venstre | Svendborg | 1 |
Det er dog ikke dovenskab, der har afholdt kandidaterne fra at stemme på sig selv.
- Jeg er bare fyld på listen, så jeg stemte på den kandidat, jeg synes var bedst, forklarer Hans Glæsel (SF), der ikke fik nogen stemmer.
Ifølge ham var partiets strategi, at have kandidater på listen der repræsenterer hele området, så da han blev spurgt, om han ville repræsentere Skalbjerg i Assens, sagde han ja.
Hvad så, hvis du var kommet ind?
- Jeg ville ikke have noget imod at komme ind, men jeg har ikke ført nogen kampagne, siger Hans Glæsel.
Thomas Bach Piekut, der stillede op for Konservative i Nyborg, har samme forklaring som Hans Glæsel.
- Jeg stiller ikke op for at blive valgt ind, jeg stiller op for at få fyldt listen op, siger Thomas Bach Piekut.
Den konservative kandidat endte dog med en enkelt stemme - men han ved ikke, hvem den fra, for han stemte også selv på en anden kandidat.
SF fik to mandater i Assens, men Konservative fik et mandat i Nyborg.
Stemte slet ikke
Det er dog ikke alle, der har fået nul stemmer, som ser sig selv som fyld på listen.
Frank Varsnæs fortæller, at han på grund af sygdom ikke har været på Ærø, hvor han stillede op for lokalpartiet Ærø i Centrum. Han har derfor slet ikke stemt til kommunalvalget.
Det er dog ikke noget, han er ærgerlig over.
- Jeg synes alt i alt, at vi samlet som gruppe har gjort en forskel.
- Jeg er tilfreds med resultatet, siger Frank Varsnæs.
Ærø i Centrum fik et mandat i kommunalbestyrelsen.
Selvom der er problemer på området, så svarer Mads Skøt fortrøstningsfuldt på spørgsmålet om, hvorvidt det kan lykkes at få flere med handicap ud på arbejdsmarkedet.
- På sigt tror jeg på det, og nu har vi debatten, og det er første skridt i den her proces. Det er rigtig flot at være med til den høring, og vi arbejder videre herfra.