Fynsk gartner i rødt: Underskud hos Danmarks største tomatgartner
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Bortfald af energitilskud og stigende varmepriser får væsentlig del af skylden for underskud på knap fem millioner kroner i 2018.
2018 blev et år lige til glemmebogen for Alfred Pedersen & Søn og ejerselskabet Green Food Holding.
Koncernen, der blandt andet sælger tomater til det svenske og danske marked, fik et underskud på knap fem millioner kroner i 2018, viser det netop offentliggjorte regnskab for koncernselskabet Green Food Holding.
Det er syv millioner kroner dårligere end regnskabet for 2017.
Det ringere resultat skal endda ses i lyset af, at bruttofortjenesten steg fra 86 til 101 millioner kroner.
Tre forhold skyld i nedslående resultat
Ifølge ledelsesberetningen skyldes det nedslående resultat primært tre forhold.
Generel overproduktion af tomater i Europa på grund af den varme sommer gav lave priser - primært drevet af stor import til det danske marked.
Første fynske frilandskartofler gravet op
Årets første fynske kartofler er nu kommet til salg. Flere store michelinrestauranter serverer nu de fynske frilandskartofler.
De første fynske frilandskartofler er gravet op af den fynske muld - og anerkendte michelinkokke har allerede været forbi.
Det er Skovløkke Frilandsgrønt i Marslev, der kan præstere Fyns første frilandskartofler. Kartoflerne bliver gravet op med håndkraft, koster 140 kroner kiloet og bliver primært solgt til flere købmænd og restauranter.
- Det er tidligere end sidste år, og i april havde vi kartofler den 28. april. Og i år har vi gravet en lille smule op den 23. april, som vi har leveret til nogle gourmetrestauranter, siger grøntsagsavler Michael Junge.
Blandt andet har kokke fra michelinrestauranten Kadeau, der har restauranter i København og på Bornholm, været forbi Marslev for at tjekke de fynske kartofler, der er af den tidlige sort solist.
- De leder efter kvalitet og efter kartofler, der ikke er ødelagte eller kørt over af en maskine. Vi tager dem med hånden, og det kan de godt lide at servere for deres gæster – og vi kan godt lide at servere dem for befolkningen, for de er bare fine og af god kvalitet, siger Michael Junge.
Og det var de kvalitetsbevidste kokke heldigvis enige i.
- De er meget imponerede over vores kvalitet. Så vi ser frem til et godt samarbejde med dem, siger kartoffelavleren fra Marslev.
Kan købes af alle
Størrelsen af de tidlige kartofler svinger meget fra plante til plante, forklarer avleren.
- Nogle er store og nogle er små. Men de må heller ikke blive for store for restauranterne, siger Michael Junge.
Han har knap fire hektar med kartoffelmarker – og så har han også tre hektar med ærter, men det er en helt anden historie.
De små guldklumper kan også erhverves af ganske almindelige fynboer.
- De kan også købes i vores vejbod. Men vi sælger også til flere restauranter, blandt andet Rudolf Mathis i Kerteminde, siger Michael Junge.
Samtidig trak højere lønninger og stigende energi-omkostninger på gas og el resultatet i negativ retning.
Helt afgørende for årets underskud var dog en ekstraordinær engangsomkostning på otte millioner kroner, der vedrører tilbagebetaling af det såkaldte IKV-tilskud, som 30 store og mellemstore el-producerende virksomheder har modtaget i støtte via staten.
I september 2018 bad Energistyrelsen den fynske koncern om at tilbagebetale det tilskud, der har været udbetalt siden 2013.
Energi Fyns omsætning vokser gevaldigt
Repræsentantskabet for Energi Fyn kunne torsdag godkende årsrapporten for 2018. En stor stigning i omsætning og et overskud før skat på 95 millioner kroner er blandt konklusionerne.
Energi Fyns regnskab for 2018 viser et overskud på 95 millioner kroner før skat. Det er 57,5 million kroner lavere end 2017, men til gengæld 24 millioner kroner over budget, og derfor ses det som tilfredsstillende. Det skriver selskabet i en pressemeddelelse.
- 2018 har været et begivenhedsrigt og positivt år for Energi Fyn. Vores økonomiske fundament og robusthed betyder, at vi 2018 har kunnet udvikle og udvide vores forretning, således at vi står stærkt som moderne, andelsejet energiselskab, siger adm. direktør Bent Agerholm i en pressemeddelelse.
I april 2018 købte Energi Fyn de dele af virksomheden Nature Energy, der sælger gas til privatkunder og virksomheder. Med i det køb fulgte også 60.000 nye kunder. I august 2018 overtog man 5.500 kunder fra virksomheden Engros Gas A/S.
De to tilføjelser til Energi Fyn har givet omsætningen et gevaldigt nøk opad. Nettomsætningen lød i 2018 på knapt 1,9 milliarder kroner. Det er 519 millioner kroner højere end året før, og ifølge årsrapporten har de to nyerhvervelser bidraget med i alt 408 millioner kroner til årets omsætning.
Administrerende direktør Bent Agerholm mener, købene giver mange nye muligheder.
- Vores fundament er på Fyn, men vi har et nationalt udsyn og er klar til at gribe de muligheder, der kan skabe værdi for vores andelshavere. Det gjorde vi blandt andet, da vi i foråret 2018 købte de dele af NGF Nature Energy, der sælger gas til private og virksomheder og senere på året 5.500 naturgaskunder fra Engros Gas. Med købene styrker vi vores position på markedet markant, og det giver os mange nye muligheder og synergieffekter, siger han i en pressemeddelelse.
Grøn omstilling
Energi Fyns tre vindmøller på Lindø port of Odense blev sat i drift i februar, og i årets løb har virksomheden købt tre yderligere vindmøller.
- Vi ejer nu 26 vindmøller med en samlet produktion, der svarer til cirka 55.000 husstandes årlige forbrug. Vi ønsker at deltage aktivt i udviklingen af et bæredygtigt energisystem og dermed bidrage til den grønne omstilling. Det gør vi blandt andet via vores aktiviteter inden for vindmøller, men også gennem vores energirådgivning og vores fokus på varmepumper, siger den administrerende direktør i en pressemeddelelse
Tre nye bestyrelsesmedlemmer valgt
På repræsentantskabsmødet torsdag, hvor man godkendte årsrapporten, blev der i også valgt tre nye medlemmer til energiselskabets bestyrelse. De tre ny medlemmer er: Søren Thorsager, Jørn Frederik Jørgensen og Louise Andersen.
Desuden blev Ulrikka B. Nissen og Anders Kristensen valgt som suppleanter. Energi Fyns bestyrelse består desuden af: Bjarne Ivan Hansen, Cæcilie Ning Hage, Knud Bjørn og Christian Hein.
Bestyrelsen konstituerer sig den 30. april.
Ordningen blev indført i forbindelse med energiaftalen 2012 for at fastholde produktionen af industriel kraftvarme i Danmark og indført for at kompensere for den forventede stigning i omkostninger ved produktion af elektricitet som følge af den øgede NOx-afgift og det øgede spænd mellem elprisen og naturgasprisen.
Ordningen blev statsstøtte-godkendt og trådte i kraft i 2015.
Energistyrelsen har efterfølgende underkendt sin egen ordning, og kræver derfor tilbagebetaling, fremgår det af den fynske koncerns ledelsesberetning.
Koncernen er dog fortsat velpolstret med en egenkapital-formue på knap 83 millioner kroner.