Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Flere handicappede kommer i arbejde, viser ny analyse fra SFI. Brian Berry Olsen fra Odense er en af dem.
Cirka 780.000 danskere har et lettere eller mere alvorligt handicap, og godt halvdelen af gruppen har et arbejde, viser helt nye tal fra Det Nationale Forskningscenter for Velfærd (SFI).
Blandt folk med mindre handicap er det dog 7 ud af 10, som arbejder, og tallet er stigende.
Til sammenligning har 8 ud af 10 voksne danskere uden handicap et arbejde.
Beskæftigelsesgraden har relativt set udviklet sig lidt mere positivt de seneste år for danskere med handicap end for danskere i øvrigt, viser analysen fra SFI.
Et tal fra statistikken er Brian Berry Olsen, der i dag er værkfører hos værkstedskæden Skorstensgaard i Odense.
For otte år siden kom den 45-årige mekaniker ud for et voldsomt færdselsuheld uden for Ravnbjerg og blev lam fra livet og ned, og hans sagsbehandler på kommunen mente, at han skulle tage sin førtidspension.
Men ifølge Brian Berry Olsen var det ikke et liv, han kunne forestille sig.
- Jeg prøvede først at se, om jeg kunne uddanne mig inden for it, men det var bare et helt andet miljø, end det jeg kom fra. Jeg savnede tonen fra værkstedet og duften af olie og slidte bremseskiver. Jeg har haft fat i rigtigt mange, men desværre lige så mange, der blev skræmt af kørestolen. Hvad med handicaptoiletter? Kan du overhovedet lave noget? Jeg må sige, at de fleste er rigtig gode til at se begrænsninger, når det kommer til en kørestol, siger han.
Men på Skorstensgaards værksted i Odense turde man vove forsøget.
Plads til alle
I starten var det et beskyttet og støttet job, men det blev hurtigt et job på almindelige vilkår, og da Brian Berry Olsen havde fungeret som lageransvarlig i halvandet år, manglede Skorstensgaard en ny værkfører i Odense.
Det job er nu Brian Berry Olsens.
- Det havde jeg ikke lige set komme, men det er jo helt fantastisk. Her kan jeg i endnu højere grad bruge mine kompetencer og min mekanikeruddannelse og selv om meget af min tid går med at tage imod kunder og planlægge, så kan jeg også godt lige give gutterne en hånd når det brænder på og ordne bremser og den slags, siger han.
Ifølge administrerende direktør i Skorstensgaard, Anders Skorstensgaard, har man ikke ansat Brian Berry Olsen, fordi man synes, det var synd for ham.
- Den historie her viser jo blot, at der er plads til alle på arbejdsmarkedet. Vi har ansat Brian, fordi han kan gøre en indsats, der skaber værdi for vores virksomhed. Der kan være nogle enkelte udfordringer, men de er til at løse, hvis man vil. Det mener jeg, at alle virksomheder bør tænke ind, for at få så mange som muligt er en integreret del af vores samfund, siger Anders Skorstensgaard.
TV 2/Fyn bringer en af de kommende dage et indslag med Brian Berry Olsen.