Kæmpe-investering: 300 millioner til kollegium på Odense Havn
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Odense den første af fire danske storbyer, hvor pensionskassen PFA investerer i kollegiebyggeri. Søren Pind, der kommer til Odense torsdag, er begejstret.
Danmarks største pensionsselskab PFA Pension investerer 300 millioner kroner i 300 nye kollegieværelser på Odense Havn.
Det offfentliggør pensionskassen torsdag middag i Odense med undervisnings- og forskningsminister Søren Pind som gæst.
Byggeriet bliver opført i Toldbodgade og er det første af fire byggerier i Danmarks storbyer, hvor Aarhus, København og Aalborg bliver de næste byer, der nyder godt af PFA's investeringer.
Præmieret: Campus Kollegiet og Byens Bro er enestående
I dag fik Campus Kollegiet på SDU og Byens Bro i hjertet af Odense, Odense bys præmie for godt og smukt byggeri.
Her til eftermiddag fandt arrangementet "Præmiering af godt og smukt byggeri" sted i Odense for 50. gang, og by- og kulturrådmand Jane Jegind overrakte diplomer og bronzeskilte til to odenseanske byggerier.
– Der sker rigtig meget i Odense i disse år, og årets prismodtagere er med til at opfylde nogle af hverdagslivets mange behov: Det attraktive og spændende Campus Kollegiet danner ramme om 300 danske og internationale studerendes bolig og sociale liv, mens Byens Bro har skabt en enestående forbindelse mellem bylivet og kulturen i centrum og på havnen – til glæde for både fodgængere og cyklister, siger by- og kulturrådmand Jane Jegind.
Det er en dommerkomite med rådmanden i spidsen, der har vurderet en række byggeprojekter fra 2015 og efterfølgende udvalgt de to prismodtagere.
Dommerkomiteen består foruden Jane Jegind af byrådsmedlem Anders W. Berthelsen, arkitekt Mette Tony, arkitekt Erik Brandt Dam, chef for Byudvikling i Odense Kommune Henrik Lumholdt samt chef for Drift og Anlæg i Odense Kommune Thomas Østergård Jørgensen.
Dommerkomiteen har givet følgende begrundelser for at præmiere de to projekter:
Byns Bro genindskriver den tætte relation mellem by og havn i byens plan – og mere end det. Byens Bro koreograferer bevægelsen over banelegemet og tilfører denne en ekstraordinær oplevelsesmæssig dimension, der bringer ’ukendte’ sider af byen frem som berigende, nye ansigter.
Byens Bro er et markant arkitektonisk værk og tillige en byport, der allerede står som et vartegn for en by i udvikling. Det store greb, den elegante, letsvungne bevægelse over banelegemet og den markante blanke søjle af rustfrit stål med de tre monterede bærekabler er forløst i en arkitektonisk og konstruktiv bearbejdning, der får den komplekse konstruktion til at fremstå med en usædvanlig klarhed; som en afbalanceret helhed, hvor stort og småt bindes sammen til et hele på mange planer. Byens Bro vidner om et meget vellykket samarbejde mellem arkitekt og ingeniør.
Mod byen, hvor søjlen har sit fæste, favner og indrammer broens spændstige arme et byrum, der griber og leder fodgængere og cyklister på vej til havnen, uddannelsesinstitutionerne eller ind i byen, og hvori cykelparkeringen tilmed er overbevisende integreret. I skumringen får lyssætningen Byens Bro til at svæve vægtløst over banelegemet, mens den blanke stålsøjle spejler aftenhimlen og understreger den legende lethed, hvormed broen har gjort sin entré og byder alle velkommen. Med Byens Bro er byen på én gang blevet både større og mindre.
Byens Bro er et vidnesbyrd om en af arkitekturens fornemste opgaver – at bygge bro mellem mennesker.
Med Campus Kollegiet har SDU fået et bemærkelsesværdigt hus: Det er sammensat af ligedannede voluminer i 4 og 5 etager, der er forskudt, roteret og stablet til tre 15 etager høje tårne, som var de bygget af legeklodser. Det er overbevisende – legende let og ubesværet fremstår det. Det arkitektoniske greb skalerer bygningen, så den helt naturligt etablerer relationer til omgivelserne, uanset sin relativt store højde. De tre tårne organiserer samtidig etageplanerne i 3 x 7 boliger omkring en fælles kerne indeholdende køkkener, opholdsarealer og fælles adgangsveje.
I stueplan er indrettet offentlig café, beboervaskeri, cykelparkering, postanlæg foruden administration for kollegiet, hvilket i forhold til andre kollegier giver ankomsten en særlig værdi, idet man kommer hjem eller mærker at være på besøg, allerede når man kommer ind gennem hoveddøren. På tilsvarende vis er der på de øvre etager indrettet møde- og studielokaler foruden kollegiets bibliotek og en stor fælles tagterrasse, der sætter en ekstra dimension ind i huset ved også at kunne anvendes til eksterne formål.
I alt udstråler Campus Kollegiet en omsorg for den enkelte, for fællesskabet på kollegiet og for værdien af netværk, der gør kollegiet til et forbilledligt eksempel på, hvorledes man med arkitektur kan bygge samfund, stimulere fællesskab og udvikle relationer.
Campus Kollegiet fremstår i lyse tegl, der sammen med vægge af træ, gulv af natursten og store glaspartier med rammer af træ også er materialeholdningen i fællesarealerne. Det er klassisk smukt, det inviterer til brug og det beder om at blive passet på. Studieboligerne er velindrettede og gennem materialeholdningen bibringes de en atmosfære af ro og værdighed, der må få alle beboere til at føle sig værdsat.
At udvikle et universitet er også at skabe rammer om et levende og inkluderende studieliv uden for institutionen. Campus Kollegiet er et særdeles vellykket eksempel på, hvorledes bygningskunsten kan bidrage hertil.
- Odense er inde i en rivende udvikling, og vi er glade for at kunne være med til at skabe rammerne for et godt og attraktivt studiemiljø. Projektet er drevet af en ambition om at skabe optimale rammer for både læring, fællesskab og bæredygtighed. Samtidig får vi mulighed for at give vores kunder et nyt, unikt tilbud, som binder generationerne sammen og kan være med til at afhjælpe den boligmangel mange studerende oplever i de store uddannelsesbyer som Odense, siger Allan Polack, koncerndirektør i PFA i en pressemeddelelse.
Færdigt i 2020
Byggeriet i Odense forventes at stå klart i begyndelsen af 2020, og det glæder borgmester Peter Rahbæk Juel.
- For en stor studieby som Odense er attraktive studieboliger til en SU-venlig husleje naturligvis afgørende. Derfor er det meget glædeligt, at PFA i forbindelse med sit jubilæum bygger et moderne og bæredygtigt kollegium helt centralt i vores by. Kollegiet vil være et nyt stort skridt i udviklingen af Odenses City Campus og give endnu flere unge studerende mulighed for at bo lige midt i vores by, siger Peter Rahbæk Juel.
De nærmere planer for opførelsen af PFA-kollegierne bliver præsenteret i Odense torsdag middag - og som nævnt med Søren Pind som gæst.
Kæmpe byggeri på Odense Havn kan blive en realitet
Det er her, en privat investor vil opføre store bygninger, der skal huse både butikker, boliger og parkeringspladser.
En privat investor er klar til at etablere både butikker, boliger og parkering på havnen i Odense. Der er tale om flere byggerier, hvor den største bygning er på ti etager.
Der kan komme et stort byggeri på havnen i Odense, såfremt den private investor får lov til at opføre både boliger, butikker og parkeringspladser ved Tværkajen, Havnegade og Havnepladsen i Odense.
Men planerne forudsætter, at kommunen vedtager et kommuneplantillæg og en lokalplan, som By- og Kulturudvalget først skal beslutte at sende til afgørelse i byrådet.
Den private investors byggeprojekt er stort. Han er klar til at opføre en markant bygning på ti etager samt flere mindre på højst syv etager. I alt kan der blive tale om et byggeri på op til 18.000 kvadratmeter etageareal.
Lokalplan skal godkendes først
Det vil imidlertid kræve godkendelse af et kommuneplantillæg og lokalplansforslag, før projektet kan blive til virkelighed. Dette skal i offentlig høring, og derfor skal By- og Kulturudvalget i første omgang vedtage at sende sagen til byrådet, som herefter kan træffe beslutningen.
- Jeg håber, at By- og Kulturudvalget sender sagen videre, for det er et meget spændende projekt. Det vil ikke alene løfte havnen yderligere med indkøbsmuligheder og flere boliger, men vi får også et nyt pejlemærke for området med bygninger på ti etager på hjørnet af Havnegade og Toldbodgade. Desuden indeholder projektet et grønt byrum samt flere parkeringspladser på havnen, så det er virkelig noget, som vil gøre en forskel, siger by- og kulturrådmand Jane Jegind (V).
Projektet indeholder et parkeringshus med cirka 190 pladser med mulighed for 120 offentligt tilgængelige pladser. Der er desuden mulighed for etablering af yderligere 100 parkeringspladser på taget af bygninger samt 65 pladser på terræn, så der er nem adgang til dagligvarebutikkerne.
Hvis projektet bliver til virkelighed, er det et stort skridt i omdannelsen af området ved Londongade og Toldbodgade.
Historisk bygning skal bevares
Lokalplanen omhandler imidlertid hele området mellem gaderne, hvor der er hensigten at skabe et offentligt byrum med grønne elementer og træer, så der bliver en helhed i området med passager, udkig og mulighed for ophold og aktiviteter. Odense Kommune ejer størstedelen af området, mens enkelte matrikler er privat ejede.
- Der vil være eksisterende bygninger øst for Havnepladsen, som forsvinder med projektet, men det er vigtigt, at vi også har respekt for havnens historiske betydning for Odense. Derfor sikrer lokalplanen, at havnens ældste bygning, kanalfogedboligen, bliver bevaret, så vi fortsat kan mindes tiden, hvor havnen blev brugt på en anden måde, siger Jane Jegind.
Udover butikker, service og parkering vil byggeriet tilføre mellem 55 og 60 nye boliger til havnen.
Projektet er på dagsordenen til By- og Kulturudvalgets møde den 6. juni. I sagsfremstillingen hedder det blandt andet, at byggeriet bidrager til byrådets ambition om at skabe en levende, tæt storby. Endvidere vil byggeriet ikke have økonomiske konsekvenser for Odense Kommune.
Byggeriet på havnen er punkt 6 på By- og Kulturudvalgsmødet. Du kan læse sagsfremstillingen her og læse lokalplanforslaget her
- Antallet af optagne på de videregående uddannelser er steget markant siden 2009, hvilket desværre giver mangel på studieboliger i de store studiebyer. Derfor er det vigtigt, at også private aktører, som PFA, viser samfundssind og bidrager til en positiv udvikling med at øge udbuddet af studieboliger, siger Søren Pind (V), uddannelses- og forskningsminister inden pressemødet.
Det er arkitektfirmaet Arkitema Architects, der har udviklet konceptet i samarbejde med PFA for det kommende FA-kollegium i Odense og herfra fremhæver partner Dorthe Keis byggeriet som enestående, når det gælder fællesskab, studiemiljø og bæredygtighed.
- For eksempel udformes kollegiet i Odense som et 8-tal, så beboerne oplever en fysisk sammenhørighed med resten af kollegiet og har let ved at møde andre på kryds og tværs i bygningen. 8-tallets hjerte bliver indrettet til læring og fungerer også som socialt samlingspunkt. Her kan man forestille sig, at der vil være studiepladser og grupperum, så man kan tage sin studiegruppe med hjem. Ligesom det også er her, at hele kollegiet kan samles til mindre foredrag eller fredagsbar, siger Dorthe Keis, partner i Arkitema Architechs.