Der er godt nyt til de kvægavlere, der ikke vil transportere dyrene på slagteri inden aflivning, men i stedet ønsker at slagte dem på marken.
Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har efter kvægavlernes ønske lempet reglerne.
- Jeg troede næsten ikke, det var sandt, siger kvægavler ved Sybergkvæg, Lene Bisgaard Gommesen.
Reglerne, der ellers blev præciseret flere gange tilbage i 2019 og 2021, betød, at der ikke måtte foretages såkaldte gård- eller markslagtninger, medmindre der var tale om en nødslagtning.
Født og dør på engen
Nu er igen tilladt for kvægavlere at få slagterier til at aflive kvæg på marken. Det dækker typisk over slagtning af kødkvæg, der for eksempel afgræsser naturområder, og som ikke er i daglig kontakt med mennesker eller maskiner. Hvis dyrene skulle indsamles og køres med lastbil til et slagteri, ville det stresse kvæget unødigt til skade for dyrevelfærden og kødets kvalitet.
- De er ikke vant til den slags håndtering. De bliver født ude på engene og lever hele deres liv ude i det fri, så det er også her, de skal herfra. Derfor har det rigtig stor betydning, at det er her, det foregår, mener den fynske kvægavler.
Indtil nu har kravet været, at en embedsdyrlæge skulle foretage en inspektion før slagtning samt overvære selve slagtningen af såkaldt uhåndterbare dyr.
Men når både slagter og embedsdyrlæge skal være til stede på samme tid, giver det praktiske udfordringer, og samtidig medfører det store omkostninger for kvægavleren.
Tilfreds fynsk fødevareordfører
Kvægavlerne kan nu bruge deres egen dyrlæge til at forhåndsgodkende forholdene, og at dyrene er i orden. Efter godkendelse skal kreaturet skydes inden 24 timer. Herefter kan det så transporteres til videre forarbejdning på slagteriet.
Det glæder det fynskvalget folketingsmedlem og fødevareordfører Erling Bonnesen (V), der har rejst sagen over for skiftende fødevarerministre.
- Jeg er meget tilfreds med, at vi nu gennem godt samarbejde med fødevareminister Rasmus Prehn (S) og embedsmænd har fundet en god løsning på problemerne og vel at mærke en løsning, der ligger meget tæt på den måde som landmændene, dyrlægerne og slagterne har ønsket sig, skriver Erling Bonnesen i en pressemeddelelse.