Ny rapport: Detailhandelscenter i Nyborg kan blive endnu større
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Cowi-oplæg til lokalplan indeholder mulighed for fitness, restaurant og kontorer foruden detailhandel. Dermed kan centret blive 20.670 kvadratmeter.
Mens Nyborgs politikere holder sommerferie, har rådgivningsfirmaet Cowi udført nye beregninger til et kommende detailhandelscenter på den såkaldte Lynfrosten-grund.
Og det er beregninger, der nu opererer med muligheden for et samlet center på 20.670 kvadratmeter.
Det viser en aktindsigt til TV 2/Fyn.
Foruden udvalgsvarebutikker og en dagligvarebutik på henholdsvis 12.400 og 2.600 kvadratmeter, åbnes der også mulighed for restaurant og café op til 3.700 kvadratmeter og 1.970 kvadratmeter til kontorer.
Dersuden nævnes muligheden for et fitnesscenter.
Beregningerne skal bruges til den lokalplan, som Nyborgs teknik- og miljøudvalg efter sommerferien skal behandle politisk.
Nu sort på hvidt: Kun store butikker på Lynfrosten-grund
Beslutningsforslag i Nyborgs miljøudvalg gør kun plads til store butikker på Lynfrosten-grund. Embedsmænd vurderer at der kan etableres butikker uden at komme i konflikt med forurening.
Nu kommer der skred i etableringen af et nyt butikscenter i Nyborg på den omstridte Lynfrosten-grund, der er stærkt forureningsplaget fra en fortid under Tjærekompagniet.
Efter at Dansk Folkeparti, Venstre og SF i sidste uge besluttede, at man kun vil satse på at få større butikker ind på området, skærer embedsmændene i Nyborgs teknik- og miljøafdeling nu planerne til, så de mindste butikker i centret bliver på 750 kvadratmeter.
Sagen behandles mandag i byens teknik- og miljøudvalg.
Philipsen Gruppen fra Viborg, der ejer bygninger og arealet, havde ønsket tre udvalgsvarebutikker og dagligvarebutikker ned til 500 kvadratmeter.
Det fastholdes imidlertid, at butikker til særlig pladskrævende varegrupper (byggemarkeder, køkkenbutikker, bilbutikker, mv.) fortsat kan etableres med butikstørrelser på ned til 500 kvadratmeter, hedder det i indstillingen til udvalgsmødet.
Det slås fast, at de nye krav sikrer en endnu mere markant forskel mellem bykernen og det nye center, der understreger de to områders forskellige roller i detailhandelsstrukturen.
- Til sammenligning kan nævnes, at kun tre butikslokaler i den historiske bykerne er større end 500 kvadratmeter - de er på henholdsvis 1.500, 600 og 550 kvadratmeter, og at 40 lokaler er på 200 kvadratmeter eller derunder svarende til 70 procent af lokalerne i bykernen.
Der er ikke ændret på planerne om at etablere en ny og stor dagligvarebutik på grunden.
Debatten om den omfattende forurening på grunden tager indstillingen også stilling til.
Det hedder, at "der er tilvejebragt et dokumentationsgrundlag, der peger hen på, at jordforureningen er af en sådan art og koncentration, at forureningen kan have skadelig virkning på mennesker og miljø."
Men også at "teknik- og miljøafdelingen vurderer, at det med særlige vilkår er muligt af etablere publikumsorienterede funktioner på Storebæltsvej 10, 5800 Nyborg, såfremt der kan opnås en § 8-tilladelse med accept fra Region Syddanmark."
Det vil sige, at regionen skal give tilladelse til at bygge på grunden eventuelt efter yderligere undersøgelser.
Byrådsflertallet bestående af SF, Dansk Folkeparti og Venstre understreger, at det er op til Philipsen Gruppen at beslutte, hvordan et eventuelt byggeri skal opføres i forhold til miljø- og bæredygtige løsninger, man at man vil forsøge at præge byggeriet i den retning.
Embedsmændene indstiller, at der nu udarbejdes et forslag til et tematillæg til kommuneplanen for 2017 for detailhandelsstrukturen i Nyborg Kommune - og at der sidelønede udarbejdes et forslag til en lokalplan for Lynfrosten-grunden på Storebæltsvej.
Se hele dagsordenspunktet her:
http://polweb.nethotel.dk/Produkt/PolWeb/default.asp?p=nyborg07&page=document&docId=223105
I første omgang er tallene kommet på bordet, så politikerne er orienteret om, hvor meget trafik og hvor mange besøgende, der vil komme i det nye center, men beregningerne indikerer også, hvilken konkurrencemæssig effekt centret vil få på de nærmeste naboer.
- En betydelig del af kunderne til de nye restauranter i centret antages at være kunder, som i dag benytter MacDonalds, Sunset og Burger King. På tilsvarende vis antages dagligvarebutikkerne at overtage kunder fra de eksisterende supermarkeder, nemlig Lidl nord for området og Rema ca. 400 meter vest for området. Til udvalgsvarebutikkerne forventes kunderne derimod at komme fra Nyborg og eventuelt fra nabobyerne. Det er kunder, som i dag benytter butikker andre steder i Nyborg eller evt. i Odense, hedder det i Cowi-rapporten.
Effekt på bymidtens butikker
Cowi har også udarbejdet en revideret rapport til Nyborg Kommune af den undersøgelse, der skabte heftig debat for et par år siden - nemlig en detailhandelsredegørelse, der vurderer effekterne fra det nye center på butikkerne i Nyborgs centrum.
Rapporten vil Nyborg Kommune først udlevere til TV 2/Fyn efter en høring hos Philipsen Gruppen om, hvorvidt offentliggørelse af oplysningerne i rapporten kan skade firmaets forretningsmæssige muligheder.
Cowi forventer på baggrund af centrets vareudbud, erfaringer fra andre kommuner, egne beregninger og skøn, at det kommende detailhandelscenter vil kunne tiltrække 5.330 personer om dagen.
Der vil skønsmæssigt være 2866 biler på besøg i centret om dagen. Cowi forventer 5.700 daglige ture i centerområdet, hvoraf en fjerdedel dog skønnes at være eksisterende trafik.
Det vil ikke skabe uoverskuelige trafikale problemer, mener Cowi.
De seneste målinger fra 2018 viser, at der tættest på motorvejsafkørsel på Storebæltsvej er 13.522 bilister og på den vestlige del af Storebæltsvej 8.439 bilister. De tal vil frem mod 2024 stige til henholdsvis 16.800 og 10.500 biler forventer Cowi.
Rådgivningsfirmaet mener dog, at der bliver behov for at ændre tilkørselsforholdene, så der er plads til flere biler i venstresvingsbanen ind til centret.
Vareleveringen til og fra områdets butikker sker via en servicevej, der er forbundet til Storebæltsvej via Sliphavnsvej og Knudshovedvej.
Dermed undgås, at sættevogne på vej ind og ud af området passerer gennem krydset ved Banegårdsalleen, og dermed optager sættevogne og varebiler ingen plads i venstresvingsbanen, fremgår det af Cowi-rapporten.
Formanden for Nyborg handel, Ulrik Nielsen, ønsker først at kommentere de nye oplysninger, når den reviderede detailhandelanalyse er offentliggjort, og sagen havner på politikernes bord.
Underskrifter mod center
De handlende er dog stærkt kritiske overfor de nye center, som de mener underminerer handlen i midtbyen.
I foråret blev der desuden indsamlet 749 underskrifter fra handlende og borgere i midtbyen mod det nye center.
Det er endnu uafklaret, hvordan de forureningsmæssige forhold vil påvirke byggeriet på grunden.
Det er en sag, som Region Syddanmark vurderer i øjeblikket.