Det bliver snart muligt at tage først del af uddannelsen som eksempelvis frisør, industritekniker, murer og tømrer fra Nyborg Gymnasium.
Det skal fremover være muligt at tage første del af en håndværkeruddannelse på Nyborg Gymnasium.
Et samarbejde mellem Nyborg Kommune, Nyborg Gymnasium, Region Syddanmark og Svendborg Erhvervskole skal gøre det muligt at uddanne sig i en lang række fag inden for teknologi, byggeri og transport.
Der er tale om fag som frisør, industritekniker, murer, tømrer, elektriker, chauffør og mange andre håndværksfag.
Samtidig med at grunduddannelsen etableres, flytter Nyborgs 10. klassecenter op på gymnasiet, hvor Tietgenskolens handelsfag efter en fusion med gymnasiet også er flyttet ind.
Ifølge Julie Larsen, der går på 10. klassecentret i Nyborg i øjeblikket og starter på HF næste år, har der i mange år været mere prestige i at vælge gymnasiet frem for en erhvervsuddannelse.
Hun har allerede besluttet sig for at blive socialpædagog, og HF skal være vejen, fordi hun synes at tre år i gymnasiet er for lang tid.
Delte forløb
Det nye grundforløb indebærer, at man deler undervisningen mellem Nyborg og erhvervsskolen i Svendborg.
Ifølge Henrik Lunde, der er leder af 10. klassecenteret, vil eleverne formentlig blive transporteret i egen bus, og der vil være adgang til et såkaldt "rullende værksteder".
Fordelen ved modellen er, at eleverne ikke skal skilles fra deres kammerater, når de forlader 10. klasse, og det har stor betydning.
En undersøgelse fra Danske Regioner viser, at transporten opfattes som et problem hos cirka en tredjedel af de elever, der søger ind på en erhvervsuddannelse.
- Det var hårdt at skilles fra kammeraterne og skulle til at tage til Odense for at starte på Syddansk Erhvervsskole, siger Nicolai Rathsach Hansen, der er tømrerlærlng hos Dreier & Co. i Nyborg, der beskæftiger 10 lærlinge.
Her er indehaver Steen Johansen klar til at tage imod de nye elever, der starter i Nyborg.
- De skal have gå-på-mod, så skal vi nok lære dem faget, siger Steen Johansen.
Nyborgs borgmester Kenneth Muhs (V) venter sig også meget af den nye uddannelse, som han tror vil blive til gavn for det lokale erhvervsliv.
For år tilbage havde Nyborg sin egen tekniske skole, og kommunen har presset på for at det nye grundforløb lagt på gymnasiet.
Region Syddanmarks forretningsudvalg har netop anbefalet, der nu kun mangler et officielt stempel fra Undervisningsministeriet.