Per kæmper håbløs kamp mod hackere: - Vi har slet ikke muskler til det her

En stigende mængde forsøg på cyberangreb stiller krav til fynske kommuners cybersikkerhed. Men opgaven har vokset sig større, end der er muskler til, lyder det fra flere sider.

- Uanset hvad vi gør, så kan vi ikke gøre det godt nok. Det er det, der har holdt mig vågen nogle gange.

Så alvorligt ser it-chef Per Stenaa på de cybertrusler, som han og hans it-medarbejdere i Nordfyns Kommune skal forholde sig til hver dag. I hvert fald frem til han går på pension ved udgangen af august. 

Men han er ikke alene med den bekymring.

Et flertal af de fynske kommuner har oplevet en stigning i antallet af forsøg på cyberangreb gennem de sidste tre år. Det viser en rundspørge, som TV 2 Fyn har lavet.

Her lyder det samtidig fra syv ud af de i alt ni kommunale it-chefer i rundspørgen, at cybertruslen udgør en større opgave, end kommunen har ressourcer til at håndtere.

Derfor er historien vigtig

Større opgave end der er ressourcer til

Derfor er det er problem, at hver enkelt kommune - også de små af slagsen - står med så stor en del af ansvaret for cybersikkerheden.

- Ganske få kommuner har et 24/7-beredskab, og det er kun de store. Det er jo ikke noget, vi kan håndtere enkeltkommunalt. Vi kan måske, hvis vi er heldige, håndtere det i et fynsk ti-kommuners regi. Men vi har slet ikke muskler til at gøre det her, siger Per Stenaa, it-chef i Nordfyns Kommune.

Syv af ni IT-chefer i TV 2 Fyns rundspørge svarer, at opgaven overstiger ressourcerne.
Syv af ni IT-chefer i TV 2 Fyns rundspørge svarer, at opgaven overstiger ressourcerne.
Foto: Grafik: David Moritz

Han oplever, at cybersikkerhed ikke er lige så højt prioriteret i den offentlige debat, som eksempelvis børnehaver og skoler. Ikke desto mindre mener han, at det er nødvendigt at sætte fokus på. Især i den aktuelle situation i cyberspace.

- Det er et grimt ord at sige, men jeg siger det så alligevel. Der skal lig på bordet, før vi kommer i gang med det her for alvor. Og det er en grim tanke.

Her er svarene fra de fynske IT-chefer

En uløst opgave

Det nytter ikke noget, at det er op til hver af de 98 kommuner at beskytte sig. Sådan lyder det fra borgmesteren i den største kommune på Fyn.

- Worst case kan det svageste led i kæden jo være indgang til utroligt meget følsom data omkring borgere. Og også en adgang til at lægge systemer ned, siger Peter Rahbæk Juel (S), borgmester i Odense Kommune.

Derfor er der brug for, at kommunerne bliver en del af den nationale strategi for cybersikkerhed, lyder budskabet fra borgmesteren - og fra Kommunernes Landsforening.

- Jeg oplever faktisk også, at regeringen anerkender, at vi har en uløst opgave. Jeg og vi har bare stået og råbt på det her i langt over et år. Og jeg er utålmodig, men jeg er reelt også bekymret, siger Peter Rahbæk Juel (S).

I kan vel bare prioritere flere penge til området, hvis det er så vigtigt?

- Det gør vi også. Og vi har også prioriteret løbende til det i Odense, og er også godt rustet, men pointen er jo, at vi ville heller ikke lade det danske forsvar inddele i 98 enheder alt efter kommunestørrelse, når vi er oppe mod fremmede magter. Og det er jo det, der er tilfældet med den hybridkrig, som foregår i cyberspace. Der er det simpelthen fremmede magter, som indirekte eller direkte orkestrerer eller sponsorerer hackerangreb. Det skal vi også forsvare os mod som én nation, siger Peter Rahbæk Juel (S).

Cybertruslen

Der findes flere grumme eksempler på, hvordan det kan gå til, når hackere lykkes med at trænge ind i kommunale it-systemer. Hør mere om dem i videoen øverst i artiklen, hvor vi blandt andet taler med en norsk kommune på størrelse med Langeland. 

Oversigt

    Oversigt