11. jul. 2022 kl. 18:55
Fyn
Morten Albek

Spritkørsel sker ikke kun til julefrokosten: Sommer er højsæson for spritbilister

Artiklen er mere end 30 dage gammel

Del

Fyns Politi i disse uger særligt opmærksom på billister, der kører i spirituspåvirket tilstand. For faktisk er det lige netop i sommeren, hvor flest kører med for meget alkohol i blodet.

Politiet er på patrulje med ét særligt fokusområde, spirituskørsel. For de lange, lyse nætter er for mange lig med et glas vin, en øl eller en drink. 

Og for nogle betyder det også, at de kører bil med for meget alkohol i blodet.

- Hver sommer har vi specielt målrettet fokus på spiritus- og narkokontrol, og det har vi, fordi alle er glade, og det er sommer. Vi er ved stranden, der er festival, og der er gang i byen, siger Sten Sørensen, der er vicepolitikommissær ved Fyns Politi.

Og så er flere tilbøjelige til at få en tår over tørsten. Derfor holder politiet i disse uger særligt øje med, at spirituspåvirkede danskere lader bilen stå.

- Det er jo ikke bare Fyns Politi, det er simpelthen en national indsats, vi har hver sommer. Og det betyder bare, at når betjentene er derude, så holder de specielt øje med det. Er der mange mennesker ned ved stranden, stopper vi lige nogle af bilerne, der kører derfra og så videre. Så vi holder specielt øje med, hvor der er mange mennesker henne, og så kigger vi på, om alt er som det skal være, siger Sten Sørensen.

FIAT fra 1. september

Den 1. september intensiverer Fyns Politi indsatsen som en del af et nyt projekt kaldet FIAT (Forebyggende indsats mod alkohol i trafikken, red.).

- Vi er i et projekt med alle ti kommuner på Fyn. Det går ud på, at når betjentene fra 1. september anholder nogen for spirituskørsel, spørger de dem, om de kunne tænke sig at blive ringet op af et rusmiddelcenter. Den kommune, hvor de bor eller en anden, det må de selv vælge, med henblik på at få noget hjælp, hvis man nu har et problem med alkohol, fortæller Sten Sørensen.

Et projekt som politiassistent, Jesper Thomsen hilser velkommen.

- Det vil da være en kæmpe fordel og også en berigelse for mig selv, at man kan tage den det skridt videre fra kun at være bussemand til også at sige: Vi vil faktisk gerne hjælpe dig videre, siger Jesper Thomsen.

Vigtigt tiltag

Og FIAT er et godt tiltag, mener Trine Ndzoboyi, der er leder af rusmiddelcenteret i Nyborg. Ofte har alkoholmisbrugere svært ved at erkende, at de har brug for hjælp.

- Når man har et overforbrug af alkohol, går der typisk mange år, inden man opdager, at man har mistet kontrollen.Og når man sidder der og er blevet stoppet, fordi man kører med promille, er det en oplagt mulighed for at få skabt en vindue til at nå en erkendelse af, at man har et problem, man godt kunne bruge noget hjælpe til at få behandling for, siger Trine Ndzoboyi.

Hun forklarer, at det typisk tager en alkoholmisbruger syv-otte år, inden han eller hun erkender, at der er et egentligt problem.

- Men når man står med en betjent, er der i hvert fald et eller andet der gør, at man måske lige overvejer en ekstra gang, om man drikker lidt for meget.

Morten Albek

Stopper så mange som muligt

Mandag har Jesper Thomsen fokus på folk, der kører alkoholpåvirket i trafikken.

- En dag som i dag vil jeg nok bare stille mig ud til vejen og trække så mange biler ind som muligt, lave en screeningstest, se kørekortet, og så tager det kun to sekunder, så er de jo væk igen, siger Jesper Thomsen og tilføjer, at 99 procent af de stoppede ikke tester positiv for alkohol.

- Og så kan de jo køre igen, siger han.

Det er ikke kun promille- eller spirituskørsel, der testes for denne mandag. Også narkokørsel bliver der kontrolleret for. Og der kan være mange faldgruber, forklarer Jesper Thomsen:

- Det er også dagen efter. Altså dem, der for eksempel har været til studentergilde til klokken fem om morgenen og har drukket virkelig meget alkohol, og så kører de bil næste formiddag, hvor der kun er gået fire-fem timer.

30. dec. 2024 kl. 22:18
Thomas Sjørup/Ritzau Scanpix

Minister reagerer på Kim Brixens død: - Hvor er det en trist nyhed

Del

Lægefaglig direktør hos Odense Universitetshospital Kim Brixen døde pludseligt og uventet i hjemmet i lørdags.

Efterfølgende har kolleger mindes Kim Brixen som en “fantastisk kollega” og en helt igennem rar person.

Ovenstående kan økonomiminister Stephanie Lohse nikke genkendende til, og ligesom andre mindes hun Kim Brixen som en person, der spillede en stor rolle for udviklingen af sundhedsvæsenet i Region Syddanmark.

30. dec. 2024 kl. 21:29

Odense Bulldogs sænket i målrig affære

Del

Det var tæt på at lykkedes med et flot comeback, men det endte med en lang næse for det bedste fynske ishockey-mandskab, Odense Bulldogs.

De var en tur i Rungsted for at møde Seier-mandskabet, der til trods for en tidlig Odense-føring var foran 3-1 efter første periode.

Anden periode endte med samme cifre bare i omvendt favør, og på den måde startede tredje periode helt lige, 4-4.

Her trak Rungsted Seier det længste strå, da med en scoring tidligt og sent i perioden vand 6-5. Odense Bulldogs har dog stadig godt fat i toppen af Metal Ligaen, hvor de indtager en tredjeplads. De har dog to kampe i baghånden i forhold til Aalborg Pirates på andenpladsen - og kun to point op.

30. dec. 2024 kl. 20:54
Ida Alstrup Klausen

Ikke alle kan holde sig i ro - så stor er bøden, hvis du fyrer af for tidligt

Del

I år er der nye regler for affyring af fyrværkeri. Nu gælder affyringsperioden først fra 31. december til og med 1. januar. Sidste år måtte man allerede skyde krudt af 27. december.

Hos Fyns Politi oplever de, at der er nogen, der har svært ved at holde sig inden for den lovlige periode.

- Men flertallet har dog forstået de nye regler, siger Søren Frederiksen, der er vicepolitiinspektør ved Fyns Politi.

Overholder man ikke de nye regler, kan man risikere en bøde på 2500 kroner.

30. dec. 2024 kl. 20:00
Morten Albek

Fynsk band fik trukket økonomisk støtte, men spiller videre

Del

Et kort øjeblik er der stilhed.

- En, to tre…

Så rammer trommeslagerens trommestikker først gulvtammen og taktslaget efter lilletrommen, mens bassist, leadguitar og keyboard finder ind i nummerets rytme. Vi er i et øvelokale i Kansas City, et spillested i Odense fyldt med lokaler mangen til det, hvor bandet BALI netop er gået i gang med sangen “Free”.

- Jeg skrev den, fordi jeg stammer. Den handler om at være fri, selv om du har et handicap. Ja, jeg stammer, men jeg er jo også bare et menneske, slår guitarist og sangskriver Mikkel Bo Lolk Larsen fast, da den sidste tone har lydt i det rockede nummer.

30. dec. 2024 kl. 19:25
Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

DMI udsender varsel - nytårsaften kan gå hen og blive en fuser

Del

Der er dårlige nyheder til de fynboere, der glæder sig til at fyre krudt af nytårsaften.

DMI har mandag aften udsendt et varsel om kraftig regn, hvilket betyder, at DMI forventer, at der i perioden fra klokken 19 nytårsaften og til samme tidspunkt dagen efter kan falde mellem 30 og 50 millimeter regn.

Modsat et skybrudsvarsel, så er det ikke forventningen, at al regnen vil komme inden for 30 minutter. Der er snarere tale om langvarigt regnvejr.

Det centrale og sydlige Jylland samt Fyn ser ud til at få mest, skriver DMI, der samtidig minder om, at det vil blæse kraftigt fra sydvest, en overgang med vindstød lokalt op til hård eller stormende kuling.

30. dec. 2024 kl. 19:17
Alexander Aagaard

Farlig trend stiger blandt unge - men Danmark har fortsat ingen aldersgrænse

Del

En tur i solariet er for mange af de unge, som TV 2 Fyn mandag talte med, en del af forberedelsen til nytårsaften.

- Det giver noget selvtillid. Man synes, man er pænere, hvis man er brun, siger 21-årige Mia Vinter, der planlægger at tage forbi et solcenter inden nytår.

Men det er ikke uden risiko at lægge sig ind under rørene i et solarie.

Solariebrug øger risikoen for modermærkekræft med 20 procent. Men lægger du dig under den kraftige uv-stråling, før du fylder 35 år, øges risikoen for modermærkekræft med hele 60 procent, viser tal fra Kræftens Bekæmpelse.

Alligevel er Danmark ifølge Kræftens Bekæmpelse et af de eneste lande i Europa, der ikke har aldersbegrænsning på solariebrug.

30. dec. 2024 kl. 18:34

Udskældt fynbo vil være borgernes vagthund i byrådet - bare ikke for det parti, han er medlem af

Del

Nils Skeby, der har været ansigtet på modstanden mod koncerterne på blandt andet Dyreskuepladsen i Odense, vil i byrådet til kommunalvalget i 2025.

Hvorfor?

De lydtætte mure i Odense Byråd skal brydes ned, og hvis man spørger manden selv, er han den helt rette til at gøre det.

- Jeg stiller op, så odenseanerne kan få en vaghund, der sikrer fri adgang til information fra byrådssalene, fortæller han til TV 2 Fyn.

Nils Skeby er i dag medlem af Liberal Alliance, men han stiller ikke op som kandidat for partiet.

30. dec. 2024 kl. 17:29
David Leth Williams/Ritzau Scanpix

Har du styr på reglerne til nytår? Test din viden her

Del

Hvordan var det nu lige med afstanden til nytårsraketten, var der også noget med stråtage og sikkerhed, og hvad gør man egentlig med en fuser?

Bulder og brag kommer til at fylde i nattehimmelen, når vi hopper ind i 2025.

Og med nytårsaften lige rundt om hjørnet, er det sidste chance for at få helt styr på regler og gode råd.

Derfor har vi på TV 2 Fyn sammensat en teoriprøve med 10 spørgsmål, så du kan komme sikkert ind i det nye år.

Spørgsmålene er baseret på oplysninger fra Dansk Erhverv, Sikkerhedsstyrelsen, Bolius, GF Forsikring og en artikel fra TV 2.

30. dec. 2024 kl. 16:26
Fyn
Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix

Læge udstilles med navn efter alvorlige fejl - overså tegn på kræft og depression

Del

Styrelsen for Patientklager har offentliggjort navnet på en fynsk praktiserende læge, efter han gentagende gange har fået kritik.

Kritikpunkterne går blandt andet på, at lægen overså symptomer på kræft hos to patienter og ikke lavede en underretning på en patient, der havde tegn på depression.

I den ene sag blev en patient behandlet mod hæmorider, selvom vedkommende havde mere permanente gener, som burde have rejst en mistanke.

30. dec. 2024 kl. 15:28
Alexander Aagaard

Derfor holdt dronning Margrethes kronebil pludselig midt i gågaden

Del

Folk i gågaden i Odense fik sig mandag et overraskende syn, hvis de befandt sig omkring Brandts Kunstmuseum ved middagstid.

For pludselig kom dronning Magrethes Bentley Bentayga Hybrid kørende op foran Brandts Kunstmuseum, og var man lidt heldig fik man også dronningen at se.

Hun var nemlig forbi museet på privat besøg.

Det oplyser museets direktør Stine Høholt, der fortæller, at dronning Magrethe kom for at se udstillingen Nål og Tråd, hvor det seneste portræt af dronning er udstillet.

- Dronning Magrethe viste meget stor interesse for emnet og værkerne, fortæller direktøren efterfølgende.

Udstillingen “dykker ned i håndarbejdets righoldige traditioner og kunstneriske nybrud.”

Dit digitale aftryk

Vi bruger cookies for at gøre din oplevelse bedre. Enkelte bruges til reklameformål. Vi klatter ikke med dine data, og du kan altid trække dit samtykke tilbage. Læs mere her.

Du kan altid ændre dine præferencer senere