Årets høst slår fejl - nu bliver æblerne dyrere
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Nybro Frugtplantage i Kerteminde har mistet omkring halvdelen af sin æblehøst på grund af sen nattefrost i foråret. Æblerne bliver som følge heraf dyrere, forudser Æble/Pæreklubben.
Nattefrost i april og maj har været hård ved de fynske æbler. Omkring halvdelen af årets æblehøst er ødelagt af de kolde nattemperaturer, vurderer direktør Thomas Nybro fra Nybro Frugtplantage i Mesinge nord for Kerteminde.
Tonsvis af kirsebær ødelagt af uventet frost
I 2018 kunne Egeby Frugtplantage plukke 40 ton kirsebær. Nattefrost i april ødelagde dog størstedelen af årets høst, som ender på omkring 15 ton.
Friske, sprøde kirsebær er i disse uger at finde overalt i landets butikker, men høsten er gået galt i år.
De kolde frostnætter i april har ødelagt mange af Marie-José og Henning Jensens kirsebær på Egeby Frugtplantage.
- 1. april fik vi fire graders frost i løbet af natten, og i rigtig lang tid var det frostvejr indtil klokken halv ti næste dag, siger kirsebæravler Henning Jensen til TV 2/Fyn.
- Jeg sov ikke om natten. Vi tjekkede vejrudsigten hele tiden. Det er meget stressende, og man skal kunne være i det - ellers kan man ikke være frugtavler. Jeg er meget påvirket af det, siger Marie-José Jensen.
1. april var ifølge TV 2 Vejret den koldeste aprilmorgen i seks år.
40 ton kirsebær i 2018 - 15 ton i 2019
Det tegnede ellers til at blive et godt år for parret og deres kirsebær.
I marts havde lunt forårsvejr gjort kirsebærtræerne klar til en god kirsebærsæson.
- Træerne var i god vækst, og knopperne var i vækst, så alt var ligesom klar til at gå i forårsmode, men så fik vi frosten. Det har været hårdt, forklarer Henning Jensen.
I et gennemsnitsligt år kan parret høste omkring 30 ton kirsebær. I 2018, som var et rigtig godt år, høstede de 40 ton. 2019 tegner høsten til at blive på kun 15 ton.
- 2019 bliver ikke et godt økonomisk år. Plukkeomkostninger bliver mindre, men det gør indtægterne også. Alt i alt bliver det ikke noget spændende år, fastslår Henning Jensen.
Kirsebærerne bliver solgt i parrets gårdbutik og i supermarkederne. Om den dårlige høst får betydning for priserne i supermarkederne, er endnu uvist, da høsten ikke er gjort op på landsplan.
Selv om det ikke er første gang, at parret oplever, at frosten ødelægger kirsebærhøsten, vil de fortsætte med at avle de sprøde bær.
- Vi kan se, der mangler æbler. Der, hvor blomsterne har siddet, burde have været mange flere æbler, siger Thomas Nybro til TV 2/Fyn.
- Vi er til dels udfordret med frosten, vi havde i starten af april og begyndelsen af maj, hvor det hele blomstrede. Der var vi meget nervøse, forklarer frugtavleren.
Iskold aprilmorgen
1. april var ifølge TV 2 Vejret den koldeste aprilmorgen i seks år. På grund af frosten visnede blomsterne på æbletræerne.
- I de otte-ti dage sover man ikke så godt. Jeg var lidt nervøs for, hvor slemt det blev, fortæller Thomas Nybro.
Ifølge formand for Æble/Pæreklubben Jan Jager er Nybro Frugtplantage langt fra den eneste frugtavler, der har problemer med æblehøsten i år.
- Vi får en væsentligt lavere produktion, end vi havde forventet - også mindre end normalt. Ser vi på landsgennemsnittet, er nedgangen på 35 procent, siger Jan Jager.
Priserne stigerne
Nedgangen kan få betydning for forbrugerne.
- Går man efter de danske og fynske æbler, kan man opleve en lille merpris, for der er færre af dem. Da de er eftertragtede, er folk villige til at give lidt mere for dem, siger Jan Jager.
Prisstigningen glæder dog Thomas Nybro.
- Vi håber på, at priserne stiger en del, så vi får lidt mere for æblerne, end vi plejer. Det ville være dejligt, siger Thomas Nybro.
Den sene nattefrost i foråret ødelagde også store dele af årets kirsebærhøst.