Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Medarbejderne på skibsværftet Fayard kan være tryggere i kantinen, efter en ny ventilator skal stå for at dræbe coronavirus og andre vira.
I kantinen hos skibsværftet Fayard på Lindø hænger, hvad der ved første øjekast ser ud til at være en helt almindelig loftsventilator.
Men det blålige skær, som den kaster op i loftet, vidner alligevel om noget andet. Som den første fynske virksomhed har værftet nemlig fået fingrene i en ventilator, der skal dræbe luftbåren vira med UVC-lys.
Og der er flere fordele ved ventilatoreren, fortæller Bjarne Staak Olesen, fællestillidsmand i Fayard.
- Vi bliver mere sociale, fordi vi kan samles under mere trygge forhold, siger han.
65 meter langt skib stødt på grund i Odense Fjord
En 65 meter lang sandsuger lå mandag eftermiddag grundstødt ved indsejlingen til Odense Kanal.
I tre timer mandag eftermiddag lå det dansk indregistrerede skib Baltic på grund tæt på kysten ud for Klintebjerg ved indsejlingen til Odense Kanal.
Den 65 meter lange sandsuger var på vej ind mod Odense Havn, da det klokken 13.46 stødte på grund mellem Klintebjerg og Vigelsø.
- Man prøver lige nu på at få bakket skibet fri ved egen kraft. Indtil videre uden den store succes, siger vagthavende befalingsmand ved Forsvarets Operationscenter til TV 2 Fyn, umiddelbart inden skibet med hjælp fra en slæbebåd kom fri omkring klokken 16.45.
Til at hjælpe med at få Baltic fra ankom der fra Fredericia en slæbebåd fra Svitzer.
Befalingsmanden fra Forsvarets Operationscenter oplyser til TV 2 Fyn, at der ikke er noget udslip af olie fra skibet.
- Der synes ikke at være nogen direkte fare for havmiljøet i forbindelse med grundstødningen, fortæller den vagthavende befalingsmand.
Skibet Baltic er hjemmehørende i Aarhus Havn og er 65 meter langt og knap 12 meter bredt. Skibet er bygget i 1983 og vejer 499 tons.
Skulle det være tilfældet, at en smittet kommer ind i kantinen, er risikoen for at smitte andre mindsket, lyder det fra virksomheden bag, Nordicco.
- Når luften passerer vingerne, passerer den hen over UVC-lamperne, og så slår de al den vira og bakterier, der er i luften, ihjel, siger direktøren Dennis Thomsen.
Fjerner 87,9 procent vira
Det desinficerende UVC-lys, der kan slå vira ihjel, sidder oven på bladene. Og analyser viser, at der ved hver omdrejning fjernes 87,9 procent af alle vira, som rammer ventilatorbladene.
De skjulte virustrusler er et stort problem for Fayard som en international arbejdsplads, hvor montører fra skibe verden over mødes.
Landmand fortvivlet over lov:
- Det kan betyde, at jeg fremadrettet ikke kan have økologisk landbrug
En lov fra 1992 gør, at landmænd skal genetablere jorddiger på deres marker på samme sted, som de tidligere har ligget. Det giver problemer for flere landmænd.
På landmanden Niels Erik Maegaards mark i Ringe har hans 200 køer god plads at boltre sig på.
Men inden længe kan markens areal risikere at blive halveret.
En gammel regel fra Naturbeskyttelsesloven fra 1992 kræver nemlig, at landmænd skal genetablere jorddiger, som tidligere har markeret grænserne mellem markerne, på præcis det sted, de tidligere har ligget. Også selvom det går tværs gennem marken.
- Men skællet rykker sig jo hele tiden. Landbruget og naturen ændrer sig, og vi skal følge med, siger en uforstående Niels Henrik Maegaard.
Nu har Niels Henrik Maegaard sammen med fødevareordfører for Venstre, Erling Bonnesen, skrevet til kulturminister Joy Mogensen (S) for at drøfte muligheden for andre løsninger.
Slut med at være økolandmand
Mange steder er jorddigerne fjernet fra markerne, selvom de ifølge Naturbeskyttelsesloven fra 1992 er beskyttet. Men det kan få afgørende betydning for det videre landbrug, at voldene skal genetableres.
- Jeg kan ikke få mine køer på græs, når det halve af arealet forsvinder. Køerne må ikke gå hen over den vold, for de træder jorden ned. Så det kan betyde, at jeg fremadrettet ikke kan have økologisk landbrug, understreger Niels Erik Maegaard og peger på dronebilledet, hvor gule linjer viser, hvor jorddigerne tidligere har ligget.
Tidligere har der ligget flere gårde i området, men med tiden er de blevet slået sammen til færre, større landbrug. Derfor er det også naturligt, at grænserne rykker sig.
Med opdelingen af marken vil de økologiske køer kun kunne være på den nederste halvdel, og der er ikke plads nok til alle 200 køer.
- En ko skal have et vist antal kvadratmeter, så der vil ikke være nok græs til dem. Det er kravet for at kunne drive økologisk landbrug, siger den fortvivlede landmand.
Naturhegn som erstatning
Jorddigerne er for længe siden blevet fjernet fra marken, mens Niels Erik Maegaard i stedet har opsat et naturhegn, som er en række træer, buske og planter, der skærmer eller afgrænser et område.
Nu foreslår både landmand og fødevareordfører, at man ser på marken med moderne øjne, og gør det muligt at anlægge de levende naturhegn frem for de lave jordvolde.
- I stedet for at tvinge landmændene til at lave små jordvolde, så er det meget bedre for biodiversiteten at lave flere af den slags hegn. Det er et godt, fynsk eksempel, siger Erling Bonnesen.
Naturhegnet kan skabe større biodiversitet, læ på marken og tiltrække harer, fasaner og andre dyrearter. Med andre ord værner det mere om naturen. Og står det til både Erling Bonnesen og Niels Erik Maegaard, er det den logiske vej at gå.
- Det her er et godt eksempel på at få tingene til at gå hånd i hånd, så vi kan gøre noget godt for biodiversiteten, naturen og landbruget. Det skal lykkes, og det kæmper vi for, siger fødevareordføreren.
- Jeg vil gerne lave mere af den slags hegn, og det tror jeg også, mine konventionelle kolleger vil. Men ingen af os tør plante mere, hvis vi bliver tvunget til at lave jordvolde, som ikke er noget værd i forhold til læ for vildtet, fastslår Niels Erik Maegaard.
Der er sendt et brev til kulturminister, Joy Mogensen, og de afventer nu, at sagen kan blive drøftet i Folketinget.
TV2 Fyn har forsøgt at få en kommentar fra kulturminister Joy Mogensen, men det har ikke været muligt.
Et af Nordiccos mål var da også, at gøre et samlingssted som en kantine mere sikker.
- Jeg kan ikke sige, at det betyder, at alle kan undgå at blive smittet, men det betyder, at smitterisikoen formindskes markant, Dennis Thomsen.
Skaber udendørs tilstande indendørs
Ifølge Ole Grønborg, der har forsket i biologi og miljøteknologi på Aalborg Universitet og er udviklingspartner i projektet, er det kombinationen af UVC-strålerne og en øget luftcirkulation, der gør ventilatoreren effektiv.
Man skal udsættes for cirka 1.000 virapartikler for at blive syg med coronavirus. Derfor skal der meget til, hvis vi opholder os udendørs, forklarer han.
- Det kan godt være, at vi får to, tre eller ti vira ind, men det bliver vi ikke syge af, siger forskeren.
- Teorien er her, at vi cirkulerer en meget stor luftmængde i rummet hele tiden, der bliver UV-bestrålet og dermed steril. Det betyder, at vi skaber noget, der ligner udendørs forhold indendørs.
Fik ubehagelig overraskelse: Tidligere patient har anmeldt svindellæger til politiet
En tidligere patient har nu politianmeldt lægeparret, der har svindlet sig til mere end en million kroner ved blandt andet at indberette falske ydelser til regionen.
En tidligere patient har nu politianmeldt lægeparret Jette Aaen og Ole Bjørn Rasmussen, der gennem deres praksis i Svendborg har svindlet Region Syddanmark for op mod 1,7 millioner kroner.
Svindlen er foregået ved, at lægeparret har indberettet ydelser til for høje takster og opkrævet betaling for behandlinger eller undersøgelser, som aldrig har fundet sted.
Det skete blandt andet for Henriette Hoberg, der nu har indgivet en anmeldelse til Fyns Politi. Hun er førtidspensionist og lider af PTSD, og 23. april stod hun frem i TV 2 Fyns nyhedsudsendelse og fortalte, hvordan det har påvirket hende at opdage flere konsultationer og operationer, som hun ikke kendte noget til, i sin journal.
Siden er blandt andet hendes angst og tankemylder forværret.
- Der havde jeg det fysisk dårligt bagefter. Jeg fik ondt i min mave og skulle sove rigtig meget, jeg bliver træt, og når det så bliver aften, kan jeg ikke sove, forklarer Henriette Hoberg.
Derfor ringede hun onsdag formiddag til Fyns Politi i håbet om, at lægeparrets praksis bliver lukket. Men at anmelde sin egen læge til politiet var ikke en nem opgave.
- Det føles ubehageligt. Jeg har lagt min tillid og fortrolighed dernede, og min PTSD har virkelig været trigget i en uge nu, siden jeg stod frem, siger hun.
Fik indkaldelse efter lægeskift
Da Henriette Hoberg er fritaget for digital post, fik hun en veninde til at hjælpe sig med at tilgå sin lægejournal.
- Efter I havde dækket sagen, ringede jeg til hende og sagde: "For hulan da, der er mellem seks og otte operationer, jeg ikke kender til og en masse konsultationer, jeg ikke har været til, og samtaleterapi og alt muligt", siger hun.
Kort efter skiftede hun læge, og derfor kom det bag på hende, da hun mandag modtog en sms om indkaldelse fra Jette Aaen og Ole Bjørn Rasmussens lægehus.
- Den poppede op mandag med: "Husk din tid klokken det og det tirsdag" - altså i går, siger hun og fortsætter:
- Der fik jeg det helt dårligt igen. Der kom kvalmen og rysteturene og det hele, fordi min tillid er totalt brudt.
Henriette Hoberg har nu skiftet til en ny læge, som hun håber, hun kan stole på. Derudover planlægger hun at skrive en klage til regionen over håndteringen af sagen.
I mellemtiden håber hun, at flere patienter med samme oplevelse vil anmelde lægeparret. Da hun selv indgav en anmeldelse til Fyns Politi, blev hun opfordret til at råde andre til netop det.
- Jeg fik det gode råd, at jeg skulle sørge for, at så mange andre, der var ramt af det, også skulle anmelde det, for at efterforskningen kom i gang, siger Henriette Hoberg.
Opfindelsen er knapt en måned gammel, og virksomheden bag har taget patent på metoden til at desinficere luften med ventilatoren og de indbyggede UVC-lamper.