Usædvanlig ventilator skal bekæmpe corona i fynsk kantine

Medarbejderne på skibsværftet Fayard kan være tryggere i kantinen, efter en ny ventilator skal stå for at dræbe coronavirus og andre vira.

I kantinen hos skibsværftet Fayard på Lindø hænger, hvad der ved første øjekast ser ud til at være en helt almindelig loftsventilator.

Men det blålige skær, som den kaster op i loftet, vidner alligevel om noget andet. Som den første fynske virksomhed har værftet nemlig fået fingrene i en ventilator, der skal dræbe luftbåren vira med UVC-lys.

Og der er flere fordele ved ventilatoreren, fortæller Bjarne Staak Olesen, fællestillidsmand i Fayard.

- Vi bliver mere sociale, fordi vi kan samles under mere trygge forhold, siger han.

Skulle det være tilfældet, at en smittet kommer ind i kantinen, er risikoen for at smitte andre mindsket, lyder det fra virksomheden bag, Nordicco. 

- Når luften passerer vingerne, passerer den hen over UVC-lamperne, og så slår de al den vira og bakterier, der er i luften, ihjel, siger direktøren Dennis Thomsen.

Fjerner 87,9 procent vira

Det desinficerende UVC-lys, der kan slå vira ihjel, sidder oven på bladene. Og analyser viser, at der ved hver omdrejning fjernes 87,9 procent af alle vira, som rammer ventilatorbladene.

De skjulte virustrusler er et stort problem for Fayard som en international arbejdsplads, hvor montører fra skibe verden over mødes.

Et af Nordiccos mål var da også, at gøre et samlingssted som en kantine mere sikker.

- Jeg kan ikke sige, at det betyder, at alle kan undgå at blive smittet, men det betyder, at smitterisikoen formindskes markant, Dennis Thomsen.

Skaber udendørs tilstande indendørs

Ifølge Ole Grønborg, der har forsket i biologi og miljøteknologi på Aalborg Universitet og er udviklingspartner i projektet, er det kombinationen af UVC-strålerne og en øget luftcirkulation, der gør ventilatoreren effektiv.

Ventilatoren ser almindelig ud nedefra, men det blå lys afslører UVC-strålerne.
Ventilatoren ser almindelig ud nedefra, men det blå lys afslører UVC-strålerne.

Man skal udsættes for cirka 1.000 virapartikler for at blive syg med coronavirus. Derfor skal der meget til, hvis vi opholder os udendørs, forklarer han.

- Det kan godt være, at vi får to, tre eller ti vira ind, men det bliver vi ikke syge af, siger forskeren.

- Teorien er her, at vi cirkulerer en meget stor luftmængde i rummet hele tiden, der bliver UV-bestrålet og dermed steril. Det betyder, at vi skaber noget, der ligner udendørs forhold indendørs.

Opfindelsen er knapt en måned gammel, og virksomheden bag har taget patent på metoden til at desinficere luften med ventilatoren og de indbyggede UVC-lamper.


Oversigt

    Oversigt