Vi har alle hørt om det, men kun få stikker hovedet under overfladen og ser med egne øjne, hvor meget naturen egentlig er på tilbagetog i eksempelvis Lillebælt.
En af dem, der gør, er Martin Jørgensen fra Middelfart, som med et kamera har optaget forskellen mellem bunden ud for Strib Lystbådehavn med ni års mellemrum.
Senest tog han en iltflaske på ryggen den 18. oktober, hvor han ville ned og se samme frodige tangskov, som han havde set i 2015.
Synet, der mødte ham, var dog alt andet end frodigt.
- Jeg blev ked af det, og jeg blev harm over at vi lader det her ske. Det er jo ikke nogen ny viden, at der er for meget kvælstof i vores farvande. Det har vi vel vidst i 30-40 år, siger Martin Jørgensen.
Han huskede, at han havde optaget undervandsvideo på samme sted den 9. november i 2015 og lagde en video op på sociale medier, hvor man kunne se forskellen.
- Jeg håbede, at kontrasten mellem hvordan det har set ud, og hvordan det ser ud nu, måske kunne få folk til at blive en lille smule chokerede. Forhåbentlig kan det være med til at lægge pres på dem, som skal tage en beslutning om, hvad vi skal gøre ved vores havmiljø, forklarer han.
Helt kollapset
Martin Jørgensens optagelser har TV 2 Fyn vist til havbiolog Søren Larsen, der desværre ikke er overrasket over synet.
- Man behøver ikke være havbiolog for at se, at der er noget helt galt. For ni år siden ser vi på billederne, at der er høje, flotte tangarter, der står op i vandet og en masse fisk. Nu er det helt kollapset, og planterne ligger døde hen over bunden, siger Søren Larsen.
Søren Larsen dykker i gennemsnit mere end hver anden dag, og har selv set havbunden i Lillebælt blive mindre og mindre beboelig for havets dyr gennem årene. Alligevel sætter det tingene i relief, når man ser samme sted med ni års mellemrum.
- Det er et trist syn at se, og uhyggeligt at vi er kommet så langt.
Han fortæller, at anerkendte forskere fra både DTU og Aarhus Universitet allerede har dokumenteret de forhold, som Martin Jørgensen oplevede under sit dyk.
- Forskergruppen fra Aarhus Universitet har slået fast, at det er næringsstoffer fra vores landbrug især, der belaster. Jeg føler, de lokale politikere her i området har gjort et rigtig godt stykke arbejde, blandt andet med Naturpark Lillebælt. Men det er især vores folketingspolitikere, der mangler beslutninger til gavn for havmiljøet, siger havbiologen.
Trepart undervejs
I øjeblikket er der forhandlinger om en grøn trepartsaftale, som skal igangsætte en grøn omstilling af landbruget.
Et lækket udkast til et aftaleudkast fra Regeringen, som DR har set, viser dog, at man går efter den mindste reduktion af udledning af kvælstof til havet. Noget som allerede har skabt undren hos forskere og fiskere.
Både havbiologen Søren Larsen og fritidsdykkeren Martin Jørgensen håber på, at de, der forhandler treparten, ikke vælger den mindste reduktion, da behovet for genopretning i havene er enormt.
- Der er stadigvæk håb. Det er til at vende bøtten, men det kommer til at tage år, fordi vi er kommet så langt ud, konstaterer Søren Larsen.