Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Tis, madaffald og smadrede døre lukker nu for borgerne i Nørre Aabys mulighed for at benytte biblioteket døgnet rundt. Det giver jo ikke mening, siger SSP-konsulent.
- Det er rigtig skidt. Ikke kun for mig, men også for børnefamilierne. Jeg har et barnebarn som får noget læseundervisning uden for åbningstiden. Det udelukker også hende.
Sådan siger Ulla Pedersen. Hun er bruger af biblioteket i det gamle rådhus på Østergade i Nørre Aaby, og tager gerne turen fra Føns for at låne bøger.
Men nu kan det kun ske, når biblioteket er bemandet.
Middelfart Kommune har nemlig taget konsekvensen af en serie af hærværk begået inde i selve biblioteket i den tid, hvor borgerne kunne lukke sig selv ind ved hjælp af et sygesikringsbevis.
SSP-konsulent Bo Hansen fortæller til TV 2/Fyn, at man har en god idé om, hvem der står bag hærværket, men at man ikke har beviser.
Bo Hansen tror, at hærværksfolkene bevæger sig i samme kredse, som dem der for et halvt års tid siden fordrev tiden med at smadre den gamle stationsbygning i Nørre Aaby.
- Vi har ikke konkrete beviser på, at det er de samme. Men det har jeg forestilling om, at det er. Og vi har også snakket med nogen af de unge, og de er egentlig også gode nok til at udpege hinanden.
Ofre for hærværk må vente længere: Skolebørn vader i glasskår
Fyns Politi tager markant længere tid om at opklare hærværkssager. Det mærker skolebørn på Vestfyn, som hver dag vader i glasskår, når de skal med toget.
Antallet af tilfælde af hærværk er faldet på Fyn. Men de fynboer, der har været udsat for hærværk, er plaget af længere sagsbehandlingstid hos politiet end tidligere.
Det viser tal fra Fyns Politi, som TV 2/Fyn har fået aktindsigt i.
For mens antallet af hærværkssager siden 2013 er faldet fra 2.119 anmeldelser til 1.768 anmeldelser i 2017, er sagsbehandlingstiden på hærværkssager omvendt steget med mere end 100 dage.
- Vi er først og fremmest glade for, at antallet af anmeldelser er faldende. Derudover kigger vi altid på de sager, som vi i Fyns Politi skal løse, og ud fra det prioriterer vi, siger Johnny Schou, der er politiinspektør hos Fyns Politi.
I 2013 blev hærværkssager afsluttet efter gennemsnitligt 191,5 dage. I 2018 tog det politiet 318,1 dage at afslutte en hærværkssag.
Det ser ud som om, at I nedprioriterer hærværkssager?
- Vi tager selvfølgelig de mest alvorlige og akutte sager først. Derefter indgår hærværkssager på lige fod med andre straffelovsovertrædelser i vores sagsbehandling, siger Johnny Schou.
Stationsbygning vandaliseret
I Nørre Aaby mærker de, at politiet angiveligt ikke længere har samme fokus på hærværk. Her har den gamle stationsbygning gentagne gange været udsat for hærværk.
Og borgerne i området er bestemt ikke tilfredse med politiets indsats.
- Jeg kom herud en dag, hvor jeg fandt koben og andet værktøj, som benyttes når man tvinger sig adgang til en bygning. Da jeg ringede til politiet, sagde de, at de ikke havde tid til at komme, siger ejendomsmægler Peter Warming.
Det er hans opgave at forsøge at sælge ejendommen. Men det er svært. Ejendommen blev sat i stand, inden den blev sat til salg, men efter at have stået tom i mere end 1.300 dage og gentagne gange have været udsat for hærværk, minder den mere om et spøgelseshus.
Og det frustrerer ikke bare ejendomsmægleren. Flere af den lokale skoles børn bruger dagligt perronen foran stationsbygningen. Og den flyder med glasskår, fordi vinduerne bliver slået itu.
- Det forværres hele tiden, og man kan tænke sig, at det er fordi, der ingen konsekvenser er, siger Carsten Krag, der er er skoleleder på Nørre Aaby Realskole.
Her gælder loven ikke
Han fortæller, at hærværket gør børnene, der hver dag benytter stationen, utrygge.
- Jeg føler ikke loven gælder her i Nørre Aaby, siger Carsten Krag.
Hos Fyns Politi fastholder politiinspektør Johnny Schou, at politiet har gjort, hvad de kan.
- Vi har fulgt op på de enkelte tilfælde, så jeg synes, vi har gjort, hvad vi kunne, udtaler Johnny Schou.
Men I har vel ikke gjort nok, når du har en skoleleder, der siger, at han ikke føler loven gælder i Nørre Aaby?
- Det er beklageligt, siger Johnny Schou.
Hvor er forældrene?
Ulla Pedersen efterlyser, at forældrene til de unge kommer på banen. Det samme efterlyser Lasse Rasmussen. Han bruger blandt andet biblioteket sammen med sin fem-årige datter, Karla.
- Jeg ville gerne have, at der er lidt mere forældreinvolvering. At man havde lidt mere styr på, hvad ens børn går og laver, siger en ærgerlig Lasse Rasmussen, mens Ulla Pedersen står uforstående overfor, at det kan ske:
- Det er forældrenes ansvar. Jeg kan ikke forstå, at forældrene lader deres børn løbe ude om aftenen. Jeg fatter simpelthen ikke, at det kan ske.
Forældrene må henvende sig
Bo Hansen tager Lasse Rasmussens og Ulla Pedersens frustrationer med sig og siger at forældrene enten selv skal tage fat i problemet eller også skal de have hjælp:
- Og så må forældrene henvende sig, hvis de ikke selv magter det, siger Bo Hansen.
Smadrede døre og tis på bordene
Uroen på biblioteket har stået på siden sensommeren, og ifølge Middelfart Kommune er det flere forskellige grupperinger af større børn og unge der står bag.
De har blandt andet udøvet hærværk på bibliotekets møbler, bøger og it-udstyr. De har smadret døre, vægge og vinduer, og kastet med bøger, tisset på borde og svinet med madaffald.
Men det har ikke kun været udenfor den bemandede åbningstid, at de unge har hærget. Borgere og personale har oplevet en utryg stemning på biblioteket med råben, skrigen og voldsom adfærd.
- Det er fuldstændigt irrationelt at svine og på den måde, og lukke det her sted, siger Bo Hansen.
- Nu bliver de nød til at opholde sig ude i kulden. Det giver jo ikke mening - og det er jo deres egen skyld.
Kun åbent i 16 timer
Biblioteket blev åbnet i nyindrettede lokaler i det gamle rådhus i april i år, men fra fredag er biblioteket kun åbent når bibliotekspersonalet er til stede; mandag, tirsdag, torsdag og fredag fra klokken 13.00 til 17.00.