Færre ansatte skal løfte fynsk biogas til nye højder
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Mandag får Nature Energy besøg af miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen. I 2020 forventer Nature Energy at gå udenlands.
I sidste uge slog Nature Energy sit navn fast som ny stadionsponsor for OB, i dag kommer miljøminister Jakob Ellemann-Jensen på besøg hos Nature Energys anlæg på Midtfyn for at høre mere om biogas.
Og i denne uge vil det fynske biogasselskab lægge sponsornavn til Folkemødet på Bornholm, hvor man samler madaffald ind og omdanner det til gas.
Odense Stadion får nyt navn
Odense Boldklubs hjemmebane skifter igen navn. Fremover kan Odense Stadion kaldes Nature Energy Park.
Odense Stadion har fået ny hovedsponsor, og derfor skal der endnu en gang laves nye skilte til Odense Stadion, der for anden gang på knap to år skifter navn.
De enorme Ewii Park-bannere, der blev sat op den 23. oktober 2016 pilles ned og udskiftes.
Fremover vil Nature Energy lægge navn til byens stadion og Odense Boldklubs hjemmebane.
OB beskriver den nye stadionsponsoraftale som en helt ny og innovativ måde at drive stadionsponsorat, der også skal gøre den samlede stadionoplevelse bedre for publikum.
Nature Energys stadionsponsorat træder i kraft 1. juli og løber foreløbig indtil sommeren 2021.
Stadionets sponsorer
Odense Stadion har siden 2005 haft tre sponsorer, da Odense Boldklub første gang solgte navnerettigheden til Fionia Bank.
Da banken fem år senere gik konkurs skiftede OB sponsor, og Fionia Park blev til Trefor Park. Energiselskabet Trefor skiftede i 2016 navn, og Odense Stadion blev til Ewii Park.
Nu er der igen ny sponsor og derfor nyt navn.
Mere end bare et navn
Det er dog ikke nok for Nature Energy bare at være en navn, der hænger over indgangen.
Direktør Ole Hvelplund vil nemlig bruge sponsoratet til at oplyse fynboerne om affaldssortering og grøn biogas.
Derfor vil resterne af fansenes stadionplatter blive genbrugt til biogas - overskuddet fra biogasproduktionen skal derefter tilbage til OBs fanklub, der skal bruge pengene til at øge stemningen på stadion.
- Hvis vi kan vænne danskerne til at betragte affaldssortering som en donation til en grønnere fremtid, er vi nået langt. På stadion er der så en ekstra gevinst, da vi ekstraordinært donerer værdien af biogassen til at gøre stadionoplevelsen endnu bedre, siger Ole Hvelplund.
Imens kendskabet til den fynske biogas stiger, skrumper antallet af medarbejdere hos Nature Energy imidlertid.
Siden amerikanske Davidson Kempner og Pioneer Point Partners købte den fynske naturgas af de fynske kommuner, er biogasdelen skrumpet til 50 medarbejdere på Ørbækvej.
50 medarbejdere er fortsat ansat på de syv biogasanlæg rundt om i landet.
20 medarbejdere er nu tilknyttet statens gasnet, Energinet.dk, og 30 ansatte Energi Fyn, der har overtaget den kommercielle gasdel.
De 20 medarbejdere hos Energinet har dog fået kontor på Ørbækvej, og de 30 er som nævnt flyttet til Energi Fyns Odense-adresse.
I løbet af de kommende år er det planen, at der skal udvides med yderligere biogasanlæg i Danmark, men det kan dog komme på tale at etablere nye anlæg i Europa eller USA, inden udbygningen i Danmark er tilendebragt.
Det kommer an på de nye ejere og de kommende års kortlægning af markedet.
- Vi forventer dog ikke at etablere os i udlandet før efter 2020, siger direktør Ole Hvelplund.
Grøn gas i rørene
Ole Hvelplund forventer, at en stadig større del af det danske biogasnet vil blive forsynet med grøn biogas de kommende år.
Går i kamp mod underskud: Biogas-selskab bygger eget laboratorium
Den fynske biogasproducent NGF Nature Energy bokser fortsat med dårlig økonomi i at producere biogas. Derfor har selskabet netop etableret et "state of the art"-laboratorium. De vil være dygtigere til at producere biogas.
Hvis alt går som biogas-direktør Ole Hvelplund håber på, kommer fynske NGF Nature Energy til at spille en afgørende rolle i landbrugets globale kamp for at løse klimaudfordringen.
- I modsætning til vindmøller handler biogas jo ikke blot om at producere noget energi. Vi løser også et af samfundets største affaldsproblemer, fordi vi recirkulerer nogle af de affaldsprodukter, der opstår ved fødevareproduktion, siger Ole Hvelplund.
Og det er der altså brug for. Fødevareproduktionen er nemlig én af verdens største klimasyndere.
Verdens 20 største kød- og mejerikoncerner udleder tilsammen flere drivhusgasser end hele Tyskland. Udledningerne stammer blandt andet fra den methan, der findes i køer og grises gylle.
Og netop den del af problemet kan virksomheder som NGF Nature Energy altså ifølge Ole Hvelplund afhjælpe.
For når man producerer biogas, så omdanner man methanholdig gylle, fødevareaffald og anden biologisk masse til biogas, der kan erstatte den fossile naturgas.
Restproduktet er et afgasset gylleprodukt, der blandt andet indeholder kvælstof, phosfor og kalium, som landmanden kan bruge til at gøde sin mark med.
Biogas er en underskudsforretning
Men Ole Hvelplund og og Nature Energy har et problem. Produktion af biogas kan nemlig ikke løbe rundt økonomisk.
Samlet set modtager danske biogasproducenter i år cirka 1,6 milliarder kroner i statstilskud.
- Vi er meget ydmyge over for, at vi får tilskud fra staten til at lave det her biogas, siger Ole Hvelplund.
For Nature Energy har den del af forretningen, der handler om produktion af biogas givet et samlet underskud på 100 millioner kroner siden 2013. Det er ganske enkelt for dyrt at producere biogas i forhold til, hvor meget energi, der kommer ud af omdannelsesprocessen.
- Derfor ved vi godt, at vi skal prøve at arbejde på at få bragt omkostningerne ned, og en af vejene til det er at forske, siger Ole Hvelplund.
Satsning: Eget laboratorium
Og det er netop, hvad Nature Energy nu har sat alle sejl ind på. Selskabet har investeret et anseeligt - men ikke offentliggjort - beløb i et laboratorium.
- Det handler om at blive bedre til at forstå, hvad der er inde i tønderne. Det er en af måderne for os at få drevet omkostningerne ned på, siger Ole Hvelplund.
Håbet er ikke bare at blive i stand til at producere biogassen billigere.
Det er også planen, at restproduktet - den afgassede gylle, som i dag sendes tilbage til landmanden, så han kan gøde sine marker med den - bliver bedre.
Med det nyeste udstyr arbejder Nature Energy på at blive i stand til at skille indholdsstoffer som phosphor og kalium i den afgassede fra hinanden.
På den måde vil selskabet måske engang i fremtiden blive i stand til at sammensætte en biologisk fremstillet kunstgødning. I dag produceres kunstgødning kemisk ved hjælp af naturgas. Det er en meget energitung proces.
- Hvis vi for eksempel kan separere phosphor, ville det betyde meget. Phosphor er et af de grundstoffer, man forventer der vil blive mangel på i verden. Så hvis vi kan tage det phosphor, der kommer ind via affald fra industrien, husholdninger og fra landbruget og sætte det i genanvendelse, så har det jo kæmpe værdi for samfundet, siger Ole Hvelplund.
- Det handler om at blive i stand til at genanvende vores affaldsstoffer i stedet for bare at brænde dem af.
Håbet er også, at man kan bringe omkostningerne ned på de kommende anlæg og få en bedre udnyttelse af gyllen. Det vil også gøre biogasanlæggene mindre afhængige af statslig støtte.
Selv om de nye ejere er kapitalfonde, frygter Ole Hvelplund ikke, at de vil fokusere på hurtige gevinster.
- Vores ejere håber på sigt at kunne skabe en succes som Vestas inden for biogas. Hos Nature Energy har vi en struktureret og industraliseret tilgang til udnyttelsen af biogas, som man ikke har andre steder i Europa. Desuden har vi et godt hjemmemarked, og så har vi vist, at vi har en sund virksomhed, der kan servicere den gæld, der er i selskabet. Det kan kapitalfonde godt lide. De hader ubehagelige overraskelser, siger Ole Hvelplund.