Henrik fandt halvtredser på vejen - og så ville alle have fat i den
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Henrik Eriksen fra Farstrup fandt 50 kroner på vejen, og det viste sig at være en større opgave at finde ud af, hvem der skulle have glæde af pengene.
Du finder 50 kroner på vejen. Hvad gør du?
Stikker du sedlen i lommen? Leder du intenst efter ejermanden? Donerer du pengene til et godt formål?
Henrik Eriksen fra Farstrup på Nordfyn var ikke i tvivl, da han fandt en halvtredser på parkeringspladsen ved Netto i Søndersø.
Vrede borgere kimer fåreavler ned - fryser de ihjel?
Det er synd og farligt for får, hvis de går udenfor i snevejret.
Det mener en række lokale borgere, der har kimet fåreavler Mikkel Dreyer ned.
Han har får gående på en eng ved Hole Skov i Odense-bydelen Korup.
- De synes, det er synd for fårene, fordi de tror, de ikke har adgang til vand og græs. Det er den samme sang hver gang. De fryser, siger Mikkel Dreyer.
Han forsikrer dog, at fårene ikke lider nød i det iskolde vintervejr. Der er en sø, de kan drikke fra, og fårene, der kan tåle at gå udenfor i ned til -40 grader, kan også få vand fra sneen. De kan også finde græs, selv om der ligger 20 centimeter sne.
- Der er ikke nogen får, der er gået til, eller som har lidt overlast, forsikrer han.
Ifølge Miljøstyrelsen kan får sagtens gå ude om vinteren, da dyrene er hårdføre, så længe de har adgang til friskt, frostfrit drikkevand. Det har dyrene, forsikrer fåreavleren, der ærgrer sig over, at folk ikke ved så meget om hans dyr.
- Det er en Disney-forestilling, at man har fået omkring dyr i Danmark. Det er lige meget med køer og får, at de går i sneen. Det er ikke noget problem.
Hvilken julehjælp er bedst?
Pengene skulle gå til julehjælp. Spørgsmålet var så, hvilket formål der var det bedste.
Han bad derfor om hjælp på de sociale medier og delte billedet af den eftertragtede pengeseddel på Facebook.
Herefter væltede det ind med gode idéer til, hvad de 50 kroner skulle bruges til - og der var selvfølgelig også nogle stykker, der påstod, det var deres.
- Jeg vidste godt, det ville være umuligt at finde ejermanden. Enhver kunne sige, det var deres halvtredser, så jeg besluttede mig for, at jeg ikke ville ikke reagere på sådan nogle henvendelser, siger Henrik Eriksen.
Der kom forslag om at give pengene til trængte familier i Søndersø og Skamby via Søndersø Kirke.
- Jeg prøvede at give den til noget julehjælp på Nordfyn, men jeg kunne ikke finde noget, der passede, siger Henrik Eriksen, der overvejede den lokale kirkes julehjælp.
- Kirken vil kun give julehjælp til medlemmer af folkekirken. Det er et lukket fællesskab, og det synes jeg er lidt snæversynet, forklarer Henrik Eriksen.
Søndersø Kirke oplyser rigtigt nok, at det er et krav, at modtagere af kirkens julehjælp er medlemmer af folkekirken. Det er dog forskelligt fra kirke til kirke.
Hjemløse, sorggrupper og børnefamilier
Jagten på at finde den nye ejermand af halvtredseren på parkeringspladsen gik videre.
- Der var mange, der skrev, og jeg ville egentlig ikke bruge al den tid eller energi på det, fortæller Henrik Eriksen.
- Det er jul, og jeg mangler ikke en halvtredser. Det var bare for at lave en sjov gimmick, forklarer han.
Han fik henvendelser om at give pengene til Hus Forbi og de hjemløse, sorggrupper for børn på Nordfyn samt andre former for julehjælp.
Der er mange, der har brug for hjælp i år. Ifølge Mødrehjælpen er der tale om et rekordår - over 24.000 børnefamilier på landsplan har søgt om økonomisk hjælp til at komme igennem juletiden.
Det er ikke kun kontanthjælpsmodtagere og arbejdsløse, som mangler penge til juleand og gaver.
Også folk i arbejde har - blandt andet på grund af inflation og energikrise - svært ved at få økonomien til hænge sammen derhjemme.
Hvem fik halvtredseren?
Tilbage til halvtredseren på parkeringspladsen ved Netto i Søndersø.
Henrik Eriksen er bevidst om, at hans opslag på Facebook er mere af symbolsk betydning.
- Jeg er godt klar over, at en halvtredser ikke nytter det hele store, men jeg skal kunne stå 100 procent inde for, at pengene går til det rigtige, forklarer han.
Pengene endte med slet ikke at gå til noget julehjælp overhovedet.
De 50 kroner har Henrik Eriksen nu efter nøje overvejelser doneret til Kræftens Bekæmpelse.
- Det er et godt formål. Det er også det, man hører mest om. Kræft er noget, vi alle kan relatere til. Alle kender nogen, der har kræft, eller som har familie, som har kræft, fortæller Henrik Eriksen.
Ifølge hittegodsloven er det strafbart at putte fundne penge i lommen, også selv om man ikke kan finde ejeren. Pengene skal indleveres til politiet. Der kan være en findeløn, men ikke når beløbet er under 500 kroner.
Er du ligesom Henrik Eriksen i tvivl om, hvor du kan give penge til julehjælp, kan du overveje, om du vil donere dine penge til eksempelvis Mødrehjælpen, Røde Kors, Blå Kors, Dansk Folkehjælp og Frelsens Hær.