Coronavirus spreder sig: Fynsk far bekymret for sin søn
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Den dødelige virus fylder meget hos fynske Erik Nielsen, hvis søn må bære maske, når han færdes blandt mennesker i Kina.
Alle ikke-nødvendige rejser til Hubei-pronvinsen i Kina frarådes på grund af den frygtede coronavirus. Og det har været årsag til stor bekymring hos fynske Erik Nielsen.
I disse dage har han fra huset i Nyborg holdt tæt kontakt med sin søn, Allan Nielsen, der bor og arbejder i millionbyen Shenzhen, 1000 kilometer fra Wuhan, som er allerhårdest ramt af virussen.
- Det fylder meget. Man bliver nervøs, når ens søn er på den anden side af jordkloden, når det smitter, det er dødeligt, og jeg ved ikke hvad. Så bliver man utryg, så tænker man en del over det, siger Erik Nielsen til TV 2/Fyn.
Følger situationen hele tiden
Der har været flere tilfælde af smitteudbrud tæt på Allen Nielsens bopæl i den kinesiske by Shenzhen.
Og så sent som søndag blev der indført maskepåbud i den provins, han bor i, og folk bliver rådet til at blive indendøre.
Endnu et vildsvin på Ærø: Svinepesten rykker tættere på Danmark
Endnu et vildsvin er drevet i land på Ærø, der formentlig er fra Tyskland. Men svinepesten rykker tættere på Tyskland og dermed Danmark, hvilket kan have konsekvenser for de danske svinebønder.
Mandag drev endnu et vildsvin i land på Ærø, der nu er nummer 13 i rækken af døde vildsvin. Vildsvinene kommer formentlig fra Tyskland. De mange vildsvin kan risikere at true svinelandbruget i Danmark, hvis der findes svinepest i dem.
Torsdag i sidste uge rykkede svinepesten tættere på Danmark. Polen har svinepest, men den har hidtil kun været fundet i Østpolen - langt fra den tyske grænse. Men torsdag i sidste uge blev der fundet svinepest 85 kilometer fra grænsen til Tyskland.
Kortet er fra netmediet pigprogress
Der er langt til de tidligere tilfælde af svinepest, så dermed har virussen hoppet 300 kilometer.
- Ingen tvivl om, at tyskerne er nervøse nu. Hvis det kan springe 300 kilometer i Polen, så kan det også springe 300 kilometer i Tyskland, siger veterinærdirektør i Landbrug & Fødevarer, Jens Munk Ebbesen, til Ritzau.
Konsekvenser for eksport
Hvis svinepesten for alvor kommer over den polsk-tyske grænse, vil det betyde, at trusselsniveauet i Danmark bliver hævet, og i værste fald kan det have konsekvenser for eksport af smågrise til opfedning.
Selv hvis Tyskland bliver ramt, og Danmark stadig er fri af svinepesten, kan det i værste fald betyde, at de danske svinebønder kan få svært ved at afsætte smågrise.
Selvom truslen rykker tættere på, så ændrer det altså ikke på de nuværende procedurer, og det 13. vildsvin bliver fortsat brændt uden at blive tjekket for afrikansk svinepest.
Fuld åbenhed og ingen test
Det mener chefkonsulent i Fødevarestyrelsen Stig Mellergaard stadig, at man kan forsvare.
- Det kan vi sagtens blive ved med at forsvare. De vildsvin siger jo ikke noget om vores situatuion, vi ved, hvor vi har de danske vildsvin. Vi har en lille population i Sønderjylland på 30-40 stykker, som Naturstyrelsen arbejder på at skyde ned, siger Stig Mellergaard.
Så længe det ikke er danske vildsvin der driver i land på Ærø, så mener Fødevarestyrelsen, at afbrændingsproceduren, hvor man ikke tester vildsvinene for pest, holder.
Proceduren er godkendt i Bruxelles, og de andre lande i EU er informeret om situationen i Danmark.
- Vi arbejder med fuld transparens og fortæller åbent om, hvad vi oplever i Danmark til de andre lande. Vi har et tæt samarbejde med Slesvig-Holsten, siger Stig Mellergaard.
Det kan danskeren tydeligt mærke i sin omgangskreds.
- Jeg kan mærke på de sociale medier, at mine kinesiske kollegaer og venner alle sammen er meget nervøse, og de følger situationen hele tiden, siger han.
Allan Nielsen forlader heller ikke sit hjem uden sin ansigtsmaske, hvis han skal hen et sted, hvor der er mennesker.
Har købt ekstra vand og mad
Allan Nielsen har købt ekstra vand og mad for at være på den sikre side, hvis han ikke kan komme udenfor. Men ellers sætter han sin lid til de kinesiske myndigheder.
- Jeg har ikke indtryk af, at jeg behøver være bekymret for, at de ikke har ressourcerne eller kompetencerne til at håndtere det, siger han.
Fugleinfluenza: Hvad gør du, hvis dit barn har rørt ved en død fugl?
Fredag formiddag er der fundet fugleinfluenza på en gård på Vestfyn. Men skal man så stoppe med at spise fugl nu, og hvad gør du, hvis dit barn rører en død fugl?
Fredag formiddag er virussen fugleinfluenza igen kommet tæt på fynboernes hverdag, da der blev konstateret fugleinfluenza på en gård på Vestfyn.
Fugleinfluenza er en smitsom virussygdom, som rammer fugle. Sygdommen kan medføre en dødelighed hos fjerkræ på op til 100 procent. Dødeligheden kommer an på, hvilken type virus der er tale om.
Mennesker kan også smittes, dog kun hvis der er tale om den alvorlige type af virussen, hvilket ikke er tilfældet for det nye fund af fugleinfluenzaen på Fyn.
Der er endnu ikke blevet rapporteret et tilfælde, hvor et mennesker har smittet et andet menneske.
Kan mennesker blive smittet af fugleinfluenza?
Det korte svar er ja - dog ikke med den type af fugleinfluenza, som der er konstateret ved Brenderup på Fyn.
For at et menneske kan få fugleinfluenza, skal man have været i tæt kontakt med en smittet fugl. Det er fuglens afføring, der smitter, når det udtørrer, og et menneske indånder afføringsdampene.
Symptomerne på, at man som mennesker er blevet smittet med fugleinfluenza, ligner meget symptomerne ved en ganske almindelig influenza. Man føler sig utilpas, hoster, får ondt i halsen med synkebesvær og får feber.
Smitten kan også komme sammen med, at man får øjen- og lungebetændelse.
Hvis du har mistanke om, at du muligvis kan være smittet, skal du kontakte embedslægevagten.
Indtil 1997 troede man, at fugleinfluenza kun kunne ramme fugle. Men så blev det første menneske smittet af virusset i Hongkong i Kina.
Kan sygdommen behandles?
Hvis man har en mistanke om, at der er udbrudt fugleinfluenza, har man anmeldepligt. Der findes en medicin mod fugleinfluenza, men den er desværre ikke effektiv nok.
Derfor sætter man typisk den berørte besætning under tilsyn, hvor der bliver taget prøver til undersøgelser. Fjerkræet, der er smittet, bliver aflivet og fjernes, hvorefter man laver en grundig rengøring af stedet.
I området rundt om det sted, hvor man har fundet smittet, bliver der oprettet en zone med en række restriktioner.
Kan jeg dø af fugleinfluenza?
Hvis du har fået fugleinfluenza, er risikoen for, at du dør, meget lille. Du kommer i behandling med medicin, der vil holde symptomerne nede og hindrer spredning af virus i kroppen.
Skal jeg stoppe med at spise fugl?
Du skal ikke stoppe med at spise fugl. Fugleinfluenzaen smitter kun, hvis man kommer i kontakt med en levende smittet fugl eller muligvis fra dens afføring.
Dog skal du fortsat sørge for at vaske dine hænder efter, at du har rørt ved kødet.
Hvad skal jeg gøre, hvis mit barn har rørt en død fugl?
Du skal såvidt muligt altid undgå, at dit barn rører ved døde dyr. Men hvis dit barn har rørt en død fugl nu, skal du gøre det samme, som du skulle gøre, hvis dit barn havde rørt en død fugl for en uge siden. Du skal sørge for at få barnets hænder vasket grundigt.
Det vil også være en god idé at tage barnets tøj og vaske med det samme ved en høj temperatur. Så er du på den sikre side.
Kan jeg stadig fodre ænder med mine børn i weekenden?
Det skal som udgangspunkt ikke fodre ænder, men hvis du alligevel vælger at gøre det, så skal du så vidt muligt prøve at undgå at røre ved ænderne.
Kilde: Miljø- og Fødevarstyrelsen, Statens Serum Institut, Sundhedsstyrelsen
Helt så roligt kan faren hjemme i Danmark ikke tage det, man han kan heller ikke afvise, at han måske overtænker situationen lidt.
- Sikkert, men jeg tror alle forældre har det sådan, hvis man har børn i Kina, siger han.