700 tilskuere: Lovligt gaderæs i Odense

Motor-entusiaster havde lørdag aften mulighed for at give den ekstra gas til lovligt gaderæs på Stat-ene-vej i Tietgenbyen i Odense.

På Stat-ene-vej i Tietgensbyen i Odense kunne folk med benzin i blodet lørdag aften lovligt sætte foden ekstra hårdt og ekstra længe på speederen uden at frygte politiet. Det var første gang i år, at der blev arrangeret lovligt gaderæs i Odense.

- Jeg har altid været interesseret i fart og biler, og jeg vil gerne støtte op om det lovlige gaderæs, fortæller 21-årig Kewen Kian fra Odense, der er en af deltagerne Han havde glædet sig til at speede af sted til dagens ræs. 

Det er andet år i træk, at Kewen Kian deltager i det lovlige gaderæs i Odense. 
Det er andet år i træk, at Kewen Kian deltager i det lovlige gaderæs i Odense. 

Det er organisationen Racedays.dk, som i samarbejde med Odense Kommune og Fyns Politi, har arrangeret det lovlige gaderæs.

- Det handler om, at der er et behov både fra Odense Kommune, politiet og streetrace-miljøet til at få en alternativ metode i forhold til det ulovlige gaderæs, der er, fortæller Mathias Mose Olesen, som er medieansvarlig hos racedays.dk.

Det er første gang i år, at der blev afholdt lovligt ræs i Odense, som motorglade unge kan fyre den af på. Odense Kommune har i første omgang givet tilladelse til denne ene omgang af lovligt gaderæs i byen. Men hvis tingene går efter planen, kan det føre til i alt fire omgange med lovlige ræs i byen. 

Men der er også nogle, der synes, at det eneste rigtige streetrace, det er, når man kører ulovligt. Det er 'katten-efter-mussen',  de mangler, siger Mathias Mose Olesen til TV 2/Fyn.

Modstand fra det ulovlige gaderace-miljø

Racedays.dk har ifølge deres hjemmeside i over 10 år arbejdet for at udbredde det lovelige gaderæs i danmark.

Vi synes selv, at vi arbejder som pionerer for at opnå dette mål, samt med at hjælpe andre i landet med både godkendelser og rådgivning til at kunne afholde lovligt streetrace – nemt og enkelt, skriver de på deres hjemmeside.

 
 

Men det er ikke alle, der er tilfredse med racedays.dk's ihærdige forsøg på at udrydde det ulovlige ræs til fordel for det lovlige.

- Vi møder noget modstand i miljøet, men ellers er folk generelt støttende omkring det, siger Mathias Mose Olesen  og fortsætter:

- Men der er også nogle, der synes, at det eneste rigtige streetrace, er, når man kører ulovligt. Det er 'katten-efter-mussen'-legen,  de mangler, siger Mathias Mose Olesen til TV 2/Fyn.

Ifølge Mathias Mose Olesen kan det for nogle give noget ekstra til oplevelsen og et ekstra sug i maven, når de ved, at politiet muligvis kan være efter dem. 

Lovligt gaderæs skal erstatte det ulovlige alternativ

Der er særlige regler for, hvem der kan være med i det lovlige gaderæs. Hele arrangementet starter derfor med teknisk kontrol af de biler, der skal være med i ræset.

Men selvom det lovlige gaderæs i denne omgang har været en succes, er det ikke sikkert, at det kan gentages. Ifølge Mathias Mose Olese har Odense Kommune nemlig lagt det forbehold, at miljøet skal reagere positivt på det lovlige arrangement, ellers vil det blive nedlagt igen. 

- Nu giver kommunen og politiet en håndsrækning, hvis der er opbakning, så får man mod på, at man kan få en mere permanent løsning, siger Mathias Mose Olesen. 

For at det lovlige gaderæs kan fortsætte, kræver det fra Odense Kommune og politiets side, at det ulovlige ræs stoppes. 

Ifølge Mathias Mose Olesen vil dog kræve, at der bliver mulighed for lovlig gaderæs flere gange om året med jævne mellemrum, før det kan erstatte det ulovlige gaderæs. 

Nu giver kommunen og politet en håndsrækning, hvis der er opbakning, så får man mod på, at man kan få en mere permanent løsning. 

Bilrøg og fart tiltrækker stort publikum

Det var dog ikke kun dem bag rattet, der havde set frem til dagen. Til en blanding af lyden af tunede biler, benzinlugt og tykt bilos, der fylder luften er Anne-Sofie Chemnitz Nielsen med for at støtte sin veninde, der er med til dagens ræs:

- Det er meget spændende. Det er første gang, jeg er her, og her er helt bestemt en rigtig god stemning, lyder det fra den unge pige. 

Men hun er ikke den eneste, der har vist interesse for arrangementet. Udover racerkørerne er der også mødt omkring 700 tilskuere op. De vil gerne overvære ræset og få et sug i maven, når bilerne med fuld fart flyver forbi dem for at nå hurtigst i mål. 

I løbet af aftenen dukkede der både flere tilskuere og biler op 
I løbet af aftenen dukkede der både flere tilskuere og biler op 

Deltagerprisen lyder på 100 kroner for en regristreret bil og en fører. Men hvis man som publikum gerne vil mærke suset og stemningen til en aften spækket med ræs og hurtige biler, så koster det 50 kroner for indgangsbilletten.

- Jeg skal være med næste år, siger Kewen Kian, der i år deltog for 2. gang med sin sorte Honda, der i den grad kunne støje og få opmærksomhed.  

Til forskel for det ulovlige gaderæs også kendt som 'Striben', er der under dette gaderæs både hyret sammariter og læger, der er til stede under gaderæset. Det er et af kravene for, at arrangementet overhovedet kan afholdes på lovligvis.

Færdselspolitiet fra Fyn var også til stede under ræset for at vise, at de støtter op om det lovlige event. 

Faktaboks: Lovligt Streetrace i Odense

Se videoklip fra det lovlige gaderæs her

 

 

 

 

Oversigt

    Oversigt