Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Borgmester Peter Rahbæk Juel og politidirektør Arne Gram mindede fredag om, at coronavirus stadig er på Fyn, og at man stadig skal holde afstand.
Fynboerne er generelt gode til at overholde myndighedernes anbefalinger, men alligevel har Fyns Politi været nødt til at udstede bøder til cirka 40 personer, der ikke har fulgt anvisningerne.
Ingen patienter: Svendborg sætter corona-afsnit på pause
På Svendborg Sygehus er corona-afsnittet sat på pause, da der i et par dage ikke har været nogle indlagte. Ressourcerne er bedre brugt andre steder, mener direktør på OUH.
På Svendborg Sygehus har alt åndet ro og fred de sidste par dage.
Tallene for coronaindlæggelser er nemlig de sidste par uger hver dag faldet, og der er derfor ikke flere patienter indlagt på Svendborg Sygehus.
For at udnytte ressourcerne bedst muligt har man derfor valgt fredag at sætte corona-afsnittet på pause.
- Vi er i en situation lige nu, hvor alt er fredeligt. Der er lige nu fem patienter indlagt med coronavirus, og derfor er det et spørgsmål om at bruge ressourcerne ordentligt, siger direktør på OUH Michael Dall til TV 2/Fyn.
Overføres til Odense
Michael Dall fortæller dog, at pausen ikke betyder, at corona-afsnittet bliver afviklet. Hvis smittetrykket stiger igen, så vil Svendborg Sygehus i løbet af få timer kunne opskalere indsatsen igen, og fortsat kunne have corona-patienter indlagt.
For nu vil patienter, med behov for en længere indlæggelse, blive overført til Odense.
- Hvis en patient er rigtig dårlig, så kommer patienten selvfølgelig på vores intensivafdeling. Men ellers vil patienter med coronavirus blive overflyttet til Odense, siger Michael Dall og fortsætter:
- Det er præcis det samme serviceniveau som før, vi udnytter bare vores ressourcer bedst muligt.
Mulighed for at afvikle pukle
Med corona-afsnittet på pause frigives dermed noget personale, som kan varetage andre opgaver i stedet.
Der er nu eksempelvis mulighed for at indhente lidt af de aflyste aftaler med andre patienter, som hidtil har været flyttet af hensyn til coronavirus.
- Det gør hverdagen på sygehuset en smule mere normal, og vi får tid til at afvikle nogle af de pukler, som har oparbejdet sig under coronaudbruddet, siger Michael Dall og tilføjer:
- Hvis vores personale på corona-afsnittet hver dag skulle møde ind uden at have noget at lave, så ville det i sidste ende betyde, at andre patienter på venteliste til forskellige operationer og lignende skal vente endnu længere.
Odenses borgmester Peter Rahbæk Juel (S) mindede derfor til et pressemøde med politidirektør i Fyns Politi Arne Gram om, at fynboerne fortsat skal overholde sundhedsmyndighedernes anbefalinger.
- Corona-fjenden er her stadig, og folk bliver stadig smittet. I den forgangne uge har vi set billeder med for mange samlet på Islands Brygge, og der har tilsvarende været antræk på Fyn, hvor man kunne frygte, at det hele skrider en smule, siger Arne Gram på dagens pressemøde.
Klar til ekstra skridt op af alvorsstigen
Politidirektøren fortæller, at Fyns Politi i øjeblikket er meget synligt til stede på Fyn, og at der er blevet indsat ekstra patruljer.
- Vi er så langt nu, at ingen kan være i tvivl om reglerne, og vi vil derfor tage et par skridt op af alvorsstigen. Vi fortsætter med at give bøder, og vi vil også kunne benytte os af opholdsforbud, hvis folk ikke forstår de sundhedsmæssige konsekvenser af at sidde for tæt, siger Arne Gram.
Særligt Munke Mose i Odense og Christiansminde Strand i Svendborg har lokket folk til at samles, og det fik politidirektøren til at komme med en reprimande til fynboerne.
- Vi ved godt, at folks tålmodighed er slidt tynd, og at mange trænger til social kontakt. Derfor kan man godt finde på at vove sig ud og tage nogle risici, der ikke er nødvendige. Men lad os nu passe på hinanden, siger Arne Gram.
Tudende hyldest: Søfolk takkes for indsats under coronakrisen
Fredag klokken 12 tudede skibe verden over for at hylde de søfolk, der under coronakrisen stadig trækker i arbejdstøjet og ikke kan komme hjem.
I et opslugende øjeblik, fredag klokken 12, tudede skibe i Fyns, Danmarks og resten af verdens havne højt i kor.
Et af de steder var i Spodsbjerg havn, hvor Langelandsfærgen sammen med en lodsbåd hylede sammen. Lyden fra de to skibes tuden stod for en stund, som en klar hyldest til søfolkene der under coronakrisen hver dag trækker i arbejdstøjet.
- Det er en alletiders idé, så søfolkene kan mærke, at vi også tænker på dem, siger Poul Jørgensen, der er bådmand på lodsbåden i havnen.
For selvom coronakrisen stadig har sit tag i Danmark og i resten af verden, så skal søfolk stadig passe deres arbejde, så forsyninger kan komme rundt.
Hårdt ikke at kunne komme hjem
Siden coronakrisen brød ud, blev vagtskifte på skibe suspenderet. Det betyder, at op imod et par hundrede fynske søfolk i øjeblikket ikke kan rejse hjem
Lukkede landegrænser og nedlukning af international flytrafik gør det nemlig umuligt at gennemføre et sikkert besætningsskift.
- Det er hårdt, at søfolkene ikke kan komme hjem. Både for dem og for deres familie, siger Poul Jørgensen.
Til ære for netop de søfolk, der ikke kan komme hjem, og som hver dag fortsætter deres arbejde, tudede hornene derfor.
Alle bidrag til hyldest tæller
Christian Rasmussen er overstyrmand på Langelandsfærgen, men før sin tid på færgen mellem Lolland og Langeland sejlede han selv verden rundt.
Han kan derfor godt sætte sig ind i den situation, som søfolkene på havene befinder sig i lige nu.
- Jeg har selv sejlet verden rundt, og man glæder sig da til at komme hjem på et eller andet tidspunkt, men på grund af corona er de nu bundet til skibet, siger Christian Rasmussen.
Og selvom der i Spodsbjerg Havn kun lød tuden fra to skibe, så betyder det stadig noget i det store billede, mener Christian Rasmussen.
- Der er nok ikke så mange, der kan høre, at lige netop vi tuder i dag. Men derfor giver vi stadig vores bidrag til hyldesten. I store havne hvor alle skibe tuder, der betyder det rigtig meget, siger Christian Rasmussen.
Det er den internationale skibfartorganisation ISC, der stod bag initiativet til den verdensompændende hyldest.
Hjemmeside med alternative muligheder
Peter Rahbæk Juel forstår godt, at odenseanerne gerne vil udenfor, når vejret viser sig fra sin pæne side. Han foreslår i den forbindelse, at man forsøger at være kreativ.
- Vi kan ikke alle sammen samles i Munke Mose, men der er mange andre steder i byen, hvor man kan nyde solen i grønne omgivelser, siger Peter Rahbæk Juel.
I samarbejde med Fyns Politi har Odense Kommune derfor udarbejdet en liste over steder, hvor man kan tage ud og nyde vejret.
- Hvis man kommer til en park, og der ser trangt ud, så skal man ikke bare prøve at klemme sig ned. Man skal finde sin telefon frem og gå ind på politiets hjemmeside, så man kan finde en anden park, hvor man kan sidde i stedet, siger Peter Rahbæk Juel.
Listen over de alternative grønne områder i og omkring Odense kan findes på: www.politi.dk/hotspotsfyn