Dagbog fra en ukrainer

- Jeg kunne løbe ud i haven og skrige

Første gang vi snakkede med Serhii, troede han at det ville tage flere måneder at finde arbejde i Danmark. Men så lang tid behøver det måske ikke at tage.

Han er iklædt en skriggul hættetrøje med matchende blå kondisko. På venstre håndled har han et gult og blåt gummiarmbånd, som værtsfamiliens datter har lavet.

Men han skiller sig ikke ud fra mængden. For alle bygninger, hele vejen og det meste af landet er malet i de ukrainske farver.

På Rådhuspladsen i København står Serhii med sin værtsfamilie og 30.000 andre. Hele aftenen har der været musik med landets største kunstnere, med sange alle kan synge med på.

Serhii kender ingen af dem.

Der er lidt stille på scenen, før et kor og orkester med horn spiller den ukrainske nationalmelodi.

Nu er Serhii den eneste, der kan synge med.

Under koncerten kom flere hen til Serhii for at snakke med ham.

- Er du fra Danmark? spørger en ung kvinde under støttekoncerten.

Jeg kommer fra Ukraine, er faktisk en af de sætninger Serhii kan sige på dansk. Men udover det støtter han sig op ad Google Translate.

Selvom det er svært at snakke sammen for de to fremmede mennesker, ender det med at de begge begynder at græde og giver hinanden et kram.

Første gang vi mødte Serhii, var da han steg ombord på den bus, TV 2 Fyn fulgte til den polsk-ukrainske grænse, for at hente flygtninge med tilbage til Danmark. Siden har vi fulgt ham i hans nye liv i Danmark, og første del af historien om Serhii kan du læse her.

Serhii den Nye Fynbo II
Foto: Rasmus Rask

Den nye særlov

Hele koncerten blev streamet live til storskærme i hele landet og vist på både TV 2 og på DR1. Det resulterede i en rekordindsamling på 750 millioner kroner.

Siden den aften er der sket meget i både Ukraine og Danmark. Krigen fortsætter i Ukraine med bomber og beskydninger, der sender flere og flere på flugt.

I Danmark har Folketinget hastet en særlov igennem fra mandag til onsdag, der skal gøre det nemmere for ukrainske flygtninge at søge opholdstilladelse. Og hjælpe med at fordele flygtninge mellem kommunerne.

Allerede torsdag hvor særloven trådte i kraft var der 5.000 ukrainere der havde søgte om opholdstilladelse her i Danmark. Oprindeligt havde regeringen regnet med 20.000. Men udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) forventer allerede nu, at der kan komme markant flere end det.


Beregnede kommunekvoter for ukrainske flygtninge


En af de mange ansøgere er Serhii. Hjemme i Odense har Serhii også haft travlt med at finde ud af den nye lov, og det danske system.

Da han krydsede den danske grænse, havde han ikke sit biometriske pas med. Så da bussen stoppede i Danmark kunne han ikke gøre brug af sit 90 dages turistvisum. Derfor søgte han asyl for at kunne komme ind i landet.

Han har få lov at bo hos værtsfamilien i Odense i stedet for på asylcenteret. Senere trækker Serhii så sin asylsøgning tilbage, for nu at kunne søge om opholdstilladelse med den nye særlov.



Fremtidsplaner

5-10 minutter, så væltede det ind

Selvom ventetiden er lang, så betyder det ikke så meget, når man har noget at se frem til.

Opholdstilladelse

På hjemmekontoret ved værtsfamilien i Odense, har Nicky hjulpet med at søge opholdstilladelsen til Serhii. Alt foregik på engelsk, og var meget indviklet at finde ud af. Serhii mener aldrig, han havde haft en chance for at søge uden hjælp.

Han føler sig heldig at have fået en tid allerede den 2. april. Nogle steder er der meget længere ventetid. Alle der søger om opholdstilladelse skal forbi Udlændingestyrelsens borgerservice.

Men der er lige nu kun fire steder i hele landet hvor man har mulighed for at behandle den salgs sager. Aalborg Aarhus, Næstved og i Odense. Men selvom man har forberedt sig på, at der kunne komme mange ansøgninger, er det kommet bag på alle, hvor mange der har søgt.

Men ventetiden er ikke noget,, der slår Serhii ud. For ham handler det kun om, at han nu snart har mulighed for at komme ud på arbejdsmarkedet og ud i det danske samfund.

Serhii den Nye Fynbo II
Foto: Rasmus Rask


Pludselig væltede det ind

Første gang vi snakkede med Serhii troede han, det ville tage måneder før han fandt noget arbejde. Men det kommer nok ikke til at holde stik.

Sammen med Serhii har Annemette skrevet et opslag på Facebook, hvor de spurgte, om der var nogen, som kunne bruge Serhii i deres virksomhed.

Pludselig væltede det ind i kommentarsporet med mennesker, der var klar med tilbud og forslag om, hvor der kunne være arbejde til ham.

- Jeg gjorde det ikke, men jeg havde lyst til at løbe ud i haven og skrige, fortæller Serhii.

Det var overvældende for ham med de mange tilbud om samtaler forskellige steder. Mest interessant var det, at der også var steder, der kunne bruge hans evner med en svejsemaskine.

Nu ser det ud til, at det bare er opholdstilladelsen der skal på plads.



Dagbog fra en ny fynbo