Dagbog fra en ukrainer:

Kompensation, hjælp og selvstændighed

Jobtilbudene kom væltende ind, sidst vi snakkede med Serhii. I dette afsnit er Serhii blevet inviteret til jobsamtale, og det sætter tankerne i gang for hvad kan det blive til.


Han plejede at ryge mange cigaretter hver dag, sådan er det ikke mere. Det er ikke, fordi han vil forbedre sin sundhed eller kondition. Der er en helt anden årsag.

Familien i Odense som Serhii bor ved ryger ikke.

Han er selv kommet på at holde igen med cigaretterne. Serhii har det godt hos familien, han bor ved, men samtidig tænker han hele tiden på, at det kun er midlertidigt.

Når han får opholdstilladelse og arbejde vil han begynde at kigge efter et sted han kan leje.

- De har hjulpet mig meget, så jeg håber vi skal være venner i lang tid, fortæller Serhii.



Serhii collage
Foto: Serhii - privatfoto


Privat indkvartering - for nu

Det forventes at der kan komme mere end 100.000 flygtninge til Danmark fra Ukraine. Der er allerede omkring 24.000, der har søgt mod Danmark.

Det rejser spørgsmål om, hvor de kan bo. Lige nu er der mange, der som Serhii bor privat. Men ligesom Serhii er det ikke en permanent løsning for mange af dem.

Derfor har udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) ikke kunne udelukke, at man akut ville kunne blive nødt til at huse flygtninge i telte. Men at det ikke er tanken, at de skal indkvarteres der i lang tid.

I Odense har borgmester Peter Rahbæk Juhl (S) foreslået, at man kunne huse de ukrainske flygtninge i blandt andet Vollsmose. Det vil dog kræve en ændring i lovgivningen så ukrainske flygtninge kan kategoriseres som vestlige flygtninge.

I første omgang afviste indenrigs- og boligminister Kaare Dybvad Bek (S), at reglernes skulle laves om eller suspenderes. Siden har regeringen dog sagt, at de vil arbejde for, at ukrainere skal kunne indkvarteres i udsatte boligområder.åbnet for, at det rent faktisk kan blive relevant.

Det er dog ikke et forslag, der er blevet taget godt imod af alle.

Venstres byrådsmedlem i Odense Araz Kahn mener, det ville være en historisk fejl at gentage. I stedet mener han, at man bør gå i dialog med det private ejendomsmarked.


IMG_0514
Foto: Ebbe Skov Lawaetz

Den svære hjælp

Danskernes vilje til at hjælpe Ukraine og ukrainere på flugt har været utrolig stærk. På Facebook boomer det med grupper dedikeret til at hjælpe, og der er blevet indsamlet skyhøje pengebeløb til det krigshærgede land.

Den vilje har Serhii også kunne mærke.

Men det er ikke altid, det er lige nemt at være på den anden side af støtten, når en næsten fremmed mand ud af det blå, hiver sin telefon op af lommen for at forære den til ham.

Serhii var blevet inviteret ud at spise af en restaurantejer, der havde hørt om ham.

Restaurantejeren så Serhiis knuste telefonskærm, da de snakkede sammen om skiltene foran spisestedet.

Serhii tog imod telefonen, men følte at det var en smule ubehageligt bare at tage imod en telefon uden videre. Det var næsten for meget.

I Ukraine er Serhii vant til at forsørge sig selv, også selvom det nogle gange er svært. Så kan det være overvældende at modtage dyre gaver fra folk man ikke rigtigt kender.

muted

Arbejde:

- Nu venter jeg kun på opholdstilladelsen

Serhii er blevet inviteret til jobsamtale hos en større virksomhed på Fyn

Værter får kompensation

Siden den nye særlov er trådt i kraft, har det været muligt for kommuner at kompensere danskere, der har ukrainske flygtninge boende.

Det er op til hver enkelt kommune at fastsætte beløbet, men ifølge loven er der sat et loft på 500 kroner.

I Odense Kommune har man valgt at fastsætte et niveau på 100 kroner per person per døgn.

Beløbet består af 50 kroner som kompensation for kost og 50 kroner som kompensation for logi, herunder strøm- og varmeudgifter.

Man kan søge med tilbagevirkende kraft fra den 10. marts, hvis man har eller har haft fordrevne ukrainere boende, som har søgt opholdstilladelse

Indtil videre har man uddelt i alt 33.000 kroner i kompensation til odenseanere, der har åbnet deres hjem for en eller flere ukrainere. Det er dog ikke noget familien, Serhii bor ved, har gjort brug af. Ordningen ophører 4. april.

Selvfølgelig er jeg nervøs

Der var helt stille i bilen. Nicky kørte og Serhii sad på passagersædet.

I sidste afsnit fortalte Serhii om hvordan det var væltet ind med forslag og tilbud på arbejde til Serhii på Facebook. Men i den her uge blev det alvor.

Serhii havde fået en jobsamtale. På vej derud spurgte Nicky, om han var bange.

- Ja, selvfølgelig er jeg det, svarede Serhii

Det er ikke unormalt at være nervøs før en jobsamtale. For Serhii ville et job have indflydelse på hans opholdstilladelse, hans fremtidige drøm om at få et sted at bo. Det ville alt sammen give ham muligheden for at genvinde noget selvstændighed.

På arbejdspladsen ville de gerne se, hvad Serhii kunne med en svejsemaskine. Serhii bad bare om at låne nogle handsker.

Da han slap maskinen, blev han tilbudt jobbet. Det eneste Serhii mangler nu er en opholdstilladelse, før han kan starte.

- Før ventede jeg på at finde arbejde, nu venter jeg kun på opholdstilladelsen, griner Serhii som skal ind til Udlændingestyrelsen den 2. april. 


Dagbog fra en ny fynbo