Frygter dødsulykke: Trafikkaos om morgenen ved skole i Odense
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Naboer til Kroggårdsskolen raser over trafikkaos, når forældrene til eleverne kører deres børn i skole i bil. Tag cyklen, lyder opfordringen.
Naboerne til Kroggårdsskolen i Næsby i Odense er trætte af morgen- og eftermiddagstrafikken, når forældre kører deres børn i skole.
Presset af trafikkaos: - Vores system risikerer at bryde sammen
Tre motorvejsramper i Odense er lukkede de næste otte uger, og det skaber store forsinkelser for FTZ Autodele, der leverer reservedele til hele landet.
FTZ Autodele på Hvidkærvej er blandt de virksomheder i det sydvestlige Odense, som bliver hårdt ramt af lukningen af tre motorvejsramper ved frakørsel 52.
Nogle steder skal man forvente op imod 20 minutters forlænget rejsetid for at komme på motorvejen, og det er meget for FTZ Autodele, der dagligt leverer reservedele til mekanikere i hele landet.
- Vores logistiksystem risikerer at bryde sammen, fordi det er knivskarpt, at vi skal være der til tiden, for at det fungerer det hele, siger afdelingsleder Bent Jørgensen.
Hvis det går rigtig galt
De tre motorvejsramper vil være lukkede de næste otte uger.
Motorvejsafkørslen skal bygges om til et dynamisk ruderanlæg, som betyder, at færre bilister vil komme til at skulle holde tilbage for rødt, når vejarbejdet er færdigt.
- Vi ved ikke, hvor galt det går. Hvis det går rigtig galt, så må vi ændre tidspunkterne. Det kan være tidligere levering eller natlevering. Vi har indkaldt ekstra biler, så vi kan køre nødleverancer, hvis det er helt tosset, forklarer Bent Jørgensen.
Glæder sig til ruderanlæg
Selv om det er træls nu og formentlig også de næste otte uger, ser FTZ Autodele dog frem til, at det dynamiske ruderanlæg står klar.
- Det kommer til at betyde varer til tiden, og det glæder vi os rigtig meget til, siger Bent Jørgensen.
Ombygningen af ramperne forventes afsluttet omkring den 1. juni. Vejarbejdet ved motorvejen startede i februar og forventes endeligt afsluttet i oktober.
Forældrene overholder ikke færdselsreglerne, og det ender ofte i et regulært trafikkaos, lyder kritikken.
- Folk kører, som de vil. De kører ind, hvor de vil. De overskrider færdselsreglerne og kører ind på skolen, hvor de ikke må, og de parkerer, hvor de ikke må, siger Dorthe Lauridsen, der bor 200 meter fra skolen.
- Hvis politiet kom her en dag, ville de tjene mange dages løn, forsikrer hun.
Frygter dødsulykke
Dorthe Lauridsen frygter, at kaosset i værste tilfælde kan ende fatalt.
- Børn er ikke så opmærksomme. Der skal ikke ret meget til for, at deres opmærksomhed er et andet sted, og jeg tror ikke, børn kan forudse, at en bildør lige går op, så på et eller andet tidspunkt er der et barn, der bliver slået ihjel. Det er jeg overbevist om, siger Dorthe Lauridsen.
- Folk er så egoistiske. De tænker kun på sig selv. De ser ikke, hvad der sker omkring dem. Nu har de afleveret deres barn, og nu skal de af sted på arbejde, og så er alt andet ligegyldigt. De har alt for travlt, forklarer hun.
Løsning: Børnene skal cykle
Naboerne mener ikke, det er politiet, skolen eller børnene, der skal løse problemet. Det er derimod børnenes forældre, der bør sende deres børn i skole på cykel eller gåben.
- Løsningen er, at børnene selv skal sørge for at komme i skole ved at cykle i skole, fortæller Dorthe Lauridsen.
Skoleleder Mogens Falk erkender, at der er et problem i morgentrafikken, og skolen har taget forskellige initiativer til at komme trafikkaosset til livs.
Han opfordrer ligeledes forældrene til at sende deres børn i skole på cykel.
- De fleste børn bor inden for radius af tre en halv kilometer, så det er rent faktisk muligt. Vi gør rigtig meget ud af at lære børnene, hvordan man cykler. Vi har en cykeløvebane i skolen, siger Mogens Falk.
Skoleleder: Forældre skal overholde færdselsreglerne
Derudover understreger skolelederen, at forældrene naturligvis skal overholde færdselsreglerne - især, hvis de vælger at køre deres børn i skole.
- Det er vigtigt - ligegyldigt hvor man er - at man overholder reglerne. Det er derfor, de er lavet. Specielt omkring skoler skal man køre varsomt, fordi der er børn, siger Mogens Falk.
Han henviser til, at der står skolepatruljer klar til at føre børnene sikkert over vejen.
Kritikken fra forældrene er ikke ny. Problemet har eksisteret i mange år, men Kroggårdsskolen mener, at kaosset omkring skolen i morgentimerne er blevet mindre.
- Vi kan se over de seneste to år, at dobbelt så mange cykler og går i skole, men der er en mindre gruppe, der stadigvæk ikke gør det, siger Mogens Falk.
Når det er sagt, kunne problemet let løses ved, at flere forældre lod deres børn tage cyklen i stedet for.
- Der er en gruppe forældre, der fortsætter med at køre deres børn i skole, forklarer han.
Mor: Derfor kører jeg min søn i skole
Bettina Rex, der er mor til Alexander, er en af de forældre, der nogle gange tager bilen frem for cyklen.
- Jeg kører ham tit om fredagen, og så hvis det regner og sner. Om fredagen er der lidt ekstra hygge, og jeg har fri, så jeg kan nå at hente ham også, siger Bettina Rex.
- Han cykler alle de andre dage. Hvis det er sne og regn, kan jeg godt finde på at køre ham, men så skal han selv komme hjem, fordi vi har sent fri begge to, forklarer Alexanders mor.
Hun har ikke tænkt sig at droppe køreturen i bilen på grund af trafikkaosset i morgentimerne.
- Det er vel sådan, det er, når man bor i nærheden af en skole. Jeg har ikke tænkt mig at holde op med at køre ham om fredagen, siger Bettina Rex.
I området omkring skolen er der standsning forbudt mellem klokken 7.30 og 8.30.
Hvordan er det på din skole, når forældre afleverer deres børn i bil om morgenen? Deltag i debatten herunder: