Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Det europæiske cannabismarked har ikke samme fart på som forventet, og derfor bliver der nu trådt på bremsen hos en af producenterne på Fyn.
For godt et år siden åbnede Europas største produktion af medicinsk cannabis hos gartneriet Alfred Pedersen & Søn i Odense, som ellers mest er kendt for at producere "Katrine og Alfreds tomater".
Bag produktionen stod det canadiske selskab Aurora, der har haft stor succes med at sælge medicinsk cannabis i hjemlandet, og derfor satsede canadierne på et europæisk gennembrud - blandt andet med base i to fabrikker på Fyn, hvoraf den ene altså åbnede i oktober 2018.
Direktør: Fynsk cannabis-klynge vil tiltrække arbejdskraft
Arbejdskraft fra Fyn, Trekantsområdet og Vestsjælland forventes at blive trukket til Nordfyn på kommende cannabis-virksomhed, der skal bruge 100 nye medarbejdere.
Egehøj Champignon skifter svampene ud med cannabis, og det betyder, at der er 100 nye arbejdspladser på vej til Fyn.
En aftale med den canadiske virksomhed Atlas Biotechnologies, der producerer cannabis, betyder, at Veflinge-virksomheden skal producere cannabis med første høst i 2020.
Er det muligt at skaffe arbejdskraft?
- Det er jeg overbevist om, at vi kan. For det første er det et superspændende område. For det andet vil den klynge, der kommer på Fyn omkring cannabis, være med til at tiltrække yderligere arbejdskraft, siger direktør i Egehøj Champignon Kent Stenvang til TV 2/Fyn.
Særlig arbejdskraft til Fyn
Der er i forvejen cannabis-produktion på vej fire steder på Fyn, blandt andet Alfred Pedersen & Søn i Bellinge. Der er udsigt til, at der bliver rift om arbejdskraften.
En del af de nye 100 nye stillinger på Nordfyn vil være arbejdskraft med særlige kompetencer.
- Der skal være nogen med farmaceutisk baggrund, for det er til medicinsk brug, forklarer Kent Stenvang.
Ingen mangel på gartnere
Ifølge forretningsudvikler Lone Krogsbøll fra Invest in Odense er der ikke mangel på arbejdskraft inden for gartneri. Branchen er i løbende dialog med Kold College, der i Hjallese udbyder erhvervsuddannelser inden for levnedsmiddel, jordbrug og mejeri.
- Vi har kontakt med Kold College hele tiden. De siger, at lige nu er der ikke ikke mangel på gartnere. Kold College er konstant i dialog med de store producenter, siger Lone Krogsbøll.
Nordfyns Erhverv og Turisme er klar over, at det kræver særlige kompentencer for at håndtere en cannabis-produktion.
- Det bliver i høj grad vidensmedarbejdere, vi skal have fat i, altså folk, der har taget en længerevarende uddannelse. Det er en ny form for arbejdskraft, i forhold til hvad der har været herude tidligere, siger direktør Per Olesen.
Arbejdskraft fra Trekantsområdet
Det er dog ikke kun nordfynboer, der forventes at kunne arbejde i den kommende cannabis-virksomhed.
- Vi bor tæt ved motorvejen, så det er hele Trekantsområdet og formodentlig også Vestsjælland, man kan trække fra, siger Kent Stenvang.
Det er uvist, hvornår de første stillinger bliver slået op.
I maj 2018 måtte Egehøj Champignon fyre 50 medarbejdere og stoppe produktionen af champignon efter mere end 50 års produktion. Årsagen var en skimmelsvamp, der var til stede i virksomhedens fremstilling af kompost, som man brugte.
Atlas Biotechnologies forventer første cannabishøst i begyndelsen af 2020.
Men det europæiske eventyr lader vente på sig. Og som følge heraf har Aurora og den europæiske del Aurora Nordics efter et dårligt regnskab valgt at skrue ned for tempoet og blandt andet sætte planerne om den anden fynske fabrik i bero.
Det betyder, at Aurora Nordics’ anden fabrik på i alt 100.000 kvadratmeter må vente med at blive fyldt.
Fordi moderselskabet fra Canada oplever, at det europæiske marked ikke går så stærkt som forventet, udskyder de nu deres planer om at udvide det danske datterselskab i tre til seks måneder.
- Der er kommet en tøven, og det tror jeg skyldes, at vi har den her forsøgsordning. Det gør, at reglerne for cannabis ikke har været klare fra starten. Så der er en masse ting, man har opdaget undervejs, og det gør det utrolig tungt at være producent, siger Lone Krogsbøl, der er forretningsudvikler i Odense Kommune.
Må melde ud
Lone Krogsbøl fortæller, at Danmark var det første land med en attraktiv forsøgsordning for produktion af medicinsk cannabis, men fordi det endnu er uvist, hvad der skal ske efter ordningens udløb om to år, frygter hun, at pengene og arbejdspladserne i stedet kan ende i andre lande.
100 arbejdspladser på vej: Tidligere champignon-virksomhed skal dyrke cannabis
Egehøj Champignon skifter svampene ud med cannabis. Firmaet har indgået en aftale med canadiske Atlas Biotechnologies om at etablere et produktionscenter til medicinsk cannabis ved Veflinge.
Der er 100 nye arbejdspladser på vej til Nordfyn. Det er der, efter Egehøj Champignon har indgået en aftale med den canadiske virksomhed Atlas Biotechnologies, som producerer cannabis.
Aftalen betyder, at den tidligere champignonproducent nu i stedet skal producere cannabis på den knap 16.000 kvadratmeter store ejendom. Det skriver Atlas Biotechnologies i en pressemeddelelse.
Direktør for Egehøj Champignon, Kent Stenvang, får samtidig jobtitlen Denmark Head of Operations hos den canadiske virksomhed.
- Jeg har oplevet samarbejdet med Atlas som særdeles positivt og professionelt. Deres arbejde med udvikling af produkter indenfor medicinsk anvendelse af cannabis er helt unikt, og jeg forventer mig meget af samarbejdet, siger han i en pressemeddelelse.
Europæisk base
Ejendommen, der ligger på Hedebovej ved Veflinge, består blandt andet af 36 klimakontrollerede rum, som den canadiske virksomhed mener er ideelle til cannabisproduktion.
Aftalen betyder samtidig, at Egehøj Champignon bliver Atlas Biotechnologies' europæiske base for produktion og udvikling af cannabis.
Den canadiske virksomhed har sikret sig retten til at købe ejendommen til en fastsat pris når som helst i løbet af de næste 20 år.
Ifølge direktør Kent Stenvang kommer de nye arbejdspladser i to bølger.
- Vi forventer at etableringen af udviklings- og produktionsfaciliteter her på Hedebovej vil medføre 50 lokale jobs på den korte bane og antageligt op mod 100 henover de næste 2-3 år – det glæder mig naturligvis også, siger han i en pressemeddelelse.
Lukkede i 2018
I maj 2018 måtte Egehøj Champignon fyre 50 medarbejdere og stoppe produktionen af champignon efter mere end 50 års produktion. Årsagen var en skimmelsvamp, der var til stede i virksomhedens fremstilling af kompost, som man brugte .
Da det ikke var praktisk eller økonomisk muligt at få leveret kompost på andre måder, var man nødsaget til at lukke, men nu ser det altså ud til, at der igen kan komme liv i lokalerne.
Atlas Biotechnologies forventer første cannabishøst i begyndelsen af 2020.
- Vi ved ikke, hvad der kommer til at ske efterfølgende. I bedste fald betyder det, at canadierne tøver med at investere – i værste fald kigger de mod andre lande, hvor de er sikre på, at det bliver til noget.
- Vi bliver nødt til at melde ud, hvad der skal ske efter den her forsøgsordning. Før investorerne ved, hvad der sker, tør de jo ikke lægge deres penge i Danmark, siger Lone Krogsbøl.
Mange har fået tilladelse
Aurora Nordics er langtfra alene om at investere i produktionen af cannabis til medicinsk brug. Hos Egehøj Champignon har de skiftet svampene ud med cannabis. En aftale med den canadiske virksomhed Atlas Biotechnologies, der producerer cannabis, betyder, at Veflinge-virksomheden skal producere cannabis med første høst i 2020.
Men inden de rigtig er kommet i gang, kan hele eventyret være ved at miste pusten. Så galt kommer det dog ikke til at gå, spår Lone Krogsbøl.
Fynsk cannabis-eventyr fortsætter: Et af verdens største cannabisbyggerier afsløres
To nye storproducenter af cannabis på Fyn er klar til at starte produktion op. Det ene byggeri bliver et af verdens største med op til 100 ansatte.
De to kendte producenter af medicinsk cannabis på Fyn, Alfred Pedersen & Søn i Bellinge og Spectrum i Lumby, får nu følgeskab af to nye storproducenter.
Schroll Medical med base i Årslev forventer at få grønt lys af Lægemiddelstyrelsen til produktion inden sommerferien, og mandag aften afsløres byggeplanerne for en af verdens største virksomheder til medicinsk cannabis på Fyn.
Det forventes, at 100 medarbejdere skal ansættes til produktionen, der får indskudt udenlandsk kapital.
Først mandag aften vil investorerne fortælle, hvilken fynsk kommune, der bliver hjemsted for cannabis-gartneriet, og hvilket fynsk storgartneri, der skal stå bag cannabisproduktionen.
Men det kan du selvfølgelig læse på www.tv2fyn.dk senere.
Canadisk selskab skyder penge i fynsk
Hos Schroll Medical i Årslev er man en tand længere fremme og forventer at få Lægemiddelstyrelsens tilladelse til produktion inden sommerferien, fortæller ejeren Carsten Schroll.
Allerede sidste år skød det canadisk ejede datterselskab Aprhia i al ubemærkethed 100.000 euro - svarende til 15 procent af aktiekapitalen - ind i Schroll Medical.
Resten af aktiekapitalen ejes af det danske gartneri, der allerede har indrettet 9.000 kvadratmeter til produktion og forarbejdning af medicinsk cannabis.
Gartneriet er ellers mest kendt for sin produktion af farvestrålende hortensia.
I øjeblikket har det fynske gartneri 15 ansatte i produktionen, men det tal forventes at stige.
De danske gartnerier har i høj grad deres fokus rettet mod eksport.
Hos Schrol Medical er det markeder som Tyskland, Luxembourg og Schweiz.
70 procent af det danske gartneriareal ligger på Fyn, og den 1. januar 2018 vedtog Folketinget en fireårig forsøgsordning med ordination af medicinsk cannabis.
Indtil i dag har 1.384 danskere fået ordineret medicinsk cannabis efter ordningen.
For en måned siden blev det muligt for tyske firmaer at søge licens til en tysk forsøgsordning, men det er en ordning, der slet ikke er tilstrækkelig til at dække det tyske marked.
- Det tror jeg ikke. Der er investeret så mange penge, og det kan myndighederne jo også godt se; at med så mange penge investeret, så skal vi gøre noget for at opretholde det. Og jeg tror også nok, at markedet skal stabilisere sig, siger forretningsudvikleren.
I alt har 36 virksomheder fået lov til at starte med at håndtere cannabis i Danmark. Og det kan være for mange, vurderer Lone Krogsbøl.
- Det tror jeg ikke, at markedet kan bære. Selv om man har fået den første tilladelse, så kræver det stadigvæk rigtig mange penge, rigtig mange ressourcer og rigtig meget dygtighed og viden om markedet overhovedet at komme videre. Så jeg tror, der vil være nogle af de her 36, der aldrig når på markedet, siger Lone Krogsbøl.
Stor optimisme - trods alt
Selv om Aurora Nordics nu altså har udskudt planerne om at fylde deres anden fabrik med inventar i første omgang med tre til seks måneder, skal man ikke male fanden på væggen, mener Lone Krogsbøl.
Der er investeret rigtig mange penge i produktion af cannabis på Fyn, og derfor er der også grund til optimisme, mener hun.
- Meget stor optimisme. Vi har fået lavet en undersøgelse i september, der sagde, at investorerne regner med at få deres investeringer betalt tilbage i løbet af tre år. Og det er jo kæmpe investeringer på over 100 millioner kroner. Så jeg synes, der er stor optimisme i branchen, siger Lone Krogsbøl.