Fynsk vandrensning i rummet
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Firmaet Danish Aerospace Company i Odense skal sammen med et firma i København udvikle et system til genbrug af vand i rummet for den europæiske rumfartsorganisation ESA.
I en joint venture skal Aquaporin Space Alliance (ASA) i København og Danish Aerospace Company (DAC) i Odense udvikle et system til rensning af vand til brug i rummet.
I første omgang skal de udvikle en prototype. Bliver det en succes, skal systemet afprøves på den Internationale Rumstation med henblik på senere bemandede rumrejser til månen, mars og eventuelt længere ud i rummet.
Systemet bygger på den såkaldte Aquaporin Inside teknologi, som Aquaporin Space Alliance har patent på.
Det er en teknologi, der anvender naturens egne vandfiltre - aquaporinmolekyler - som for eksempel findes i planterødder.
De molekyler bruges til transport af vand gennem vandfiltreringsmembraner, som Aquaporin Space Alliance har udviklet.
De blev første gang testet af den danske astronaut Andreas Mogensen under hans 10 dages ophold på den Internationale Rumstation i september 2015.
Resultatet var så lovende, at ESA har bestilt en prototype af et helt vandrensningssystem.
Danish Aerospace Companys opgave er at udvikle pumper og andet udstyr, der får det hele til at spille sammen, oplyser Thomas A. E. Andersen, direktør i de to selskaber.
- Denne teknologi, med Aquaporin Inside ™ membraner, har et enormt potentiale indenfor bemandet rumfart. Den kan bruges blandt andet til at generere drikkevand i rumdragter, rumkapsler og rumstationer, rense teknisk vand til specifik brug, for eksempel køling af rumdragter og rumfartøjssystemer og andre applikationer, skriver Thomas A. E. Andersen i en pressemeddelelse, og han tilføjer:
- Vi er meget stolte over, at ESA har givet os opgaven at udforske potentialet i teknologien.
Vand er guld
Vand er en vigtig råvare i rummet, selvom astronauter bruger betydeligt mindre vand end jordboer.
Normalt bruger en astronaut omkring seks liter vand om dagen til at drikke, til hygiejne, rengøring og andet. Til sammenligning brugte hver dansker 106 liter vand om dagen i gennemsnit i 2015.
Opsendelsen af forsyninger til den Internationale Rumstation koster omkring 350.000 kroner per kilo. Så der er mange penge at spare, hvis den danske joint venture kan udvikle et brugbart system til genbrug af vand.
Vand, der kan opsamles, renses og genbruges i rummet kan være kondensvand i kabinen, astronauters urin, spildevand fra toilet og teknisk vand.