Mandag i denne uge satte det svenske firma Voi 250 el-løbehjul på gaden i Odense. Allerede nu er Fyns Politi blevet kimet ned med rigtig mange klager fra borgere, der føler sig generet af de nye køretøjer.
Flere fynboer fortæller til TV 2/Fyn, at de har set fynboer køre på løbehjul i butikker og indkøbscentre, på gågader og fortove. De har set purunge fynboer ræse af sted, og de har set selfies med 20 kilometer i timen.
Men hvad må man overhovedet på et el-løbehjul – hvordan er reglerne?
Det kan du blive klogere på her.
- Når du kører på el-løbehjul, gælder de samme regler som for cyklister. Du må derfor ikke køre på fortovet eller på gågaden. Du skal følge cykelreglerne, og du skal køre på cykelstien, hvor der er cykelsti.
- Du skal være fyldt 15 år. (For Voi-el-løbehjulene i Odense gælder det, at du skal være 18 år gammel.)
- Du må ikke bruge håndholdt mobiltelefon, mens du kører på el-løbehjulet.
- Du må ikke have passager med på løbehjulet.
- Du skal køre med lys på hele døgnet. Du skal have en hvid eller gul lygte foran og en rød lygte bagpå. Lygterne skal sidde på løbehjulet og være tydeligt synligt på mindst 300 meters afstand.
- Elektriske løbehjul, der er tilladt i trafikken, må højst kunne køre 20 kilometer i timen med motorkraft alene. Løbehjul, der kan køre hurtigere end 20 kilometer i timen, er ikke tilladt i trafikken.
- Løbehjulet skal være forsynet med en rød refleks bagpå, en hvid refleks foran og gule eller hvide reflekser på hver side.
- Børn under 15 år må kun køre på elektrisk løbehjul i trafikken, hvis barnet er sammen med en voksen på 18 år eller derover, som har kontrol over barnets kørsel. På lege- og opholdsområder er der dog ikke krav om, at børn, der kører på elektrisk løbehjul, skal være sammen med en voksen.
- Promillegrænsen er 0,5 og der er nulgrænse for ulovlige stoffer.
- Der må ikke være noget sæde på løbehjulet.
- Løbehjulet skal være CE-mærket. Det må højst veje 25 kilo, være maksimalt to meter langt og 70 centimeter bredt.
Foto: Rådet for Sikker Trafik