Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Odense Zoo er kede af, at de skal vente en måned mere. Nu har de fået en fast dato på genåbningen, men der er hele tiden en uvished i et lille 'hvis'.
Der er stadig lange udsigter til, at dyrene i Odense Zoo får lov til at få besøg af gæster.
Torsdag aften fremgik det af pressemødet, at Odense Zoo ikke får lov til at åbne som et led i fase to. Til gengæld har de fredag morgen fået en fast dato for, hvornår de må åbne som et led i fase tre.
Odense Zoo får ikke lov at åbne:
- Det kan blive katastrofalt
Det bliver ikke muligt for alle zoologiske haver at lukke dørene op i fase 2 af genåbningen. Odense Zoo vil fortsat holde lukket for gæster
S-regeringen og Folketingets partier er enige om at åbne for zoologiske anlæg, hvor gæsterne kan transportere sig rundt i bil.
Det oplyser Statsministeriet.
Dermed er det langt fra alle zoologiske haver, der bliver en del af genåbningens fase 2. Det gælder også Odense Zoo til stor ærgrelse for administrerende direktør Bjarne Klausen.
- Jeg er selvfølgelig enormt skuffet over, at vi er blevet forhandlet væk. Det er rigtig skidt, fordi vi allerede har mistet påsken, siger han til TV 2/Fyn.
Store konsekvenser
Den zoologiske have i Odense har været lukket for gæster siden 18. marts. Og jo længere tid, der går, jo sværere bliver det selvsagt at få tjent de penge, der skal betale lønningerne, fortæller direktøren.
- Skrækscenariet er, at vi mister hele sommerferien. Det kan blive katastrofalt, fordi det er der, vi tjener de fleste af vores penge, siger han.
- Jo tættere på sommerferien vi kommer, jo mere skidt bliver det. Vi må håbe, at vi kommer med i genåbningen hurtigst muligt, for det får store konsekvenser.
Bjarne Klausen kan dog allerede nu sige, at Odense Zoo kommer ud med et underskud. Spørgsmålet er, hvor stort det bliver, lyder det.
Håber på en ny genåbning
Når den dårlige nyhed lige har fået tid til at bundfælde sig, vil den zoologiske have se på, hvad næste skridt er.
- Skuffelsen bliver afløst af nye kræfter, og så skal vi tage stilling til, hvad dælen vi nu skal gøre. Vi kan arbejde på at påvirke beslutningstagerne, og så håber vi, at der kommer en åbningsfase 2 1/2, siger Bjarne Klausen.
Statens Serum Institut har ellers tidligere vurderet de zoologiske haver som et initiativ med "lav smitterisiko". Men indtil videre er det altså kun anlæg som Givskud Zoo og Knuthenborg Safaripark, der kan slå dørene op i forbindelse med fase 2-åbningen.
Stor forvirring
Gennem den seneste måned har der været meldt flere ting ud angående en kommende genåbning af blandt andet Odense Zoo.
21. april lød det, at den fynske zoologiske have med Rigspolitiets accept ville åbne 1. maj. Det samme ville haverne i København, Aalborg og Givskud.
Men den beslutning skabte justitsminister Nick Hækkerup (S) og erhvervsminister Simon Kollerup (S) usikkerhed om allerede dagen efter.
- På nuværende tidspunkt er det således sundhedsmyndighedernes vurdering, at det, af hensyn til at undgå ukontrolleret smittespredning, vil være uhensigtsmæssigt at åbne forlystelsesparker og zoologiske haver, som hidtil har været lukket, lød det fra Simon Kollerup i et svar til Ritzau.
Beslutningen blev derfor ændret igen.
Se hele interviewet med Odense Zoo's direktør Bjarne Klausen her
- Vi er kede af, at vi skal vente en måned mere, det er helt klart, siger Bjarne Klausen, der er direktør for Odense Zoo.
Præcis forberedelse
Odense Zoo har haft travlt den sidste uge, hvor de har gået og forberedt sig til at åbne i næste uge.
- Vi har haft rigtig travlt op til den her præsentation af genåbningsplanen, fordi vi har forberedt haverne på at modtage gæster, så vi har sat masser af blå skilte op, hold til højre og så videre. Vi har gennemtænkt publikumsflowet, så vi kan sikre, at de holder afstand, siger Bjarne Klausen.
Udsigten til at kunne åbne op for gæster 8. juni giver Odense Zoo en mere konkret dag at se frem til, men det er ikke uden forbehold.
- Fordelen, hvis man kan sige, at der er en fordel i at få en fast dato, det er, at så kan vi forberede os helt præcis til den dato. Bestille mad og gøre klart i spisestederne og så videre, siger Bjarne Klausen.
Stod i måner og stjerner
Der har været meget forvirring omkring åbningen, hvor de tidligere fik at vide, at de kunne gøre sig klar til at åbne 1. maj.
Det kunne de så ikke alligevel, og nu havde de regnet med, at der ville komme grønt lys fra regeringen, så de kunne åbne som led i fase to.
Men selvom der er udsigt til, at de kan åbne i starten af juni, så er det ikke uden, at tvivlen nager dem.
Langelandsfortet:
- Nu kan vi se lys for enden af tunnellen
På Koldkrigsmuseum Langelandsfort er der en lille optimisme at spore, selvom der er lange udsigter til at genåbne først i juni.
Torsdag aften blev fase to af genåbningen af Danmark præsenteret, og i den var der ikke udsigt til at Koldkrigsmuseum Langelandsfort kunne åbne foreløbigt.
Men før vi fik set os om, kom der en melding om både fase tre og fire, hvor det fremgår, at blandt andet museer og zoologiske haver må åbne 8. juni.
- I aftes var jeg dybt frustreret. Det var dybt frustrerende at høre, at storcentre må åbne, men at et museum som vores stadig skulle være lukket, siger Peer Henrik Hansen, der er museumsleder på Koldkrigsmuseum Langelandsfort.
Lyset i tunnellen
Siden 11. marts har der været lukket på Koldkrigsmuseum Langelandsfort, og der har været en uvished hele tiden om genåbningen.
- I går vidste vi ikke, at vi ville få datoen 8. juni. Der var uvisheden så tydelig at mærke. Hvis det først blev på den anden side af sommeren, så ville vi som museum virkelig stå med håret i postkassen, siger Peer Henrik Hansen.
Fredag morgen kom meldingen om fase tre, og det har givet håb.
- Nu kan vi se et lys for enden af tunnellen, og det er ikke nødvendigvis et modkørende tog, siger Peer Henrik Hansen.
Ingen hjælpepakker
Selvom der er udsigt til, at der kan åbnes 8. juni, bliver det ikke helt omkostningsfrit. Åbningen er betinget af, at man overholder nogle restriktioner som afstand og afspritning.
Det giver udgifter til indkøb af sprit, opsætning af tavler og markeringer, der skal guide gæsterne på sundhedsmæssig forsvarlig vis. De udgifter kommer oven i et tab på allerede 400.000 kroner.
Museet er ikke privatejet, men kommunalt, og derfor kan de på nuværende tidspunkt ikke søge nogen af hjælpepakkerne.
- Jeg ved ikke, om vi frygter for overlevelse, men jeg frygter, at vi bliver nødt til at gentænke hele butikken for at få enderne til at mødes økonomisk, siger Peer Henrik Hansen.
I regeringens aftale om fase tre og de øvrige faser er der et forbehold om, at hvis epidemien blusser op igen eller at smittetrykket stiger, så kan faserne rulles tilbage.
- Vi kan åbne den 8. juni, hvis smittetrykket ikke forøges. Og det er jo det 'hvis', som er vores store udfordring. Vi var næsten sikker på, at vi skulle åbne på mandag. Alle sagde jo, at det stod i måner og stjerner, at vi skulle åbne, fordi smittetrykket er så lavt. Alligevel var der det her lille 'hvis', og den faldt så ikke ud til vores fordel denne her gang, siger Bjarne Klausen
I regeringens aftale om faserne af genåbningen af Danmark fremgår det, at alle faserne er med det forbehold, at hvis smittetrykket stiger eller epidemien blusser op igen, så kan faserne rulles tilbage.