Pers hjemmeplejer er en skærm: - Det er jo det nemmeste
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
I 2026 skal 200 odenseanere helt eller delvist have besøg af hjemmeplejen via en skærm. Det vil give en besparelse på seks millioner kroner.
Der lyder en høj lyd fra tabletten på Per Henriksens sofabord. En gennemtrængende tone skærer igennem både samtale og den insisterende pippen fra de to undulater.
Det er 71-årige Per Henriksens hjemmeplejer, der ringer. Hun skal minde ham om hans insulin.
- Jeg var lidt sjusket med det i en periode og røg på sygehuset nogle gange. Jeg var jo nærmest ved at stille sutskoene, fortæller han.
Mens hjemmeplejeren kigger på, måler Per Henriksen sit blodsukker med et lille stik i lillefingeren. Fra tabletten lyder en nysgerrig stemme, mens resultatet analyseres.
- Hvordan går det med Børge, og hvad med ryggen?
Ryggen har det ikke for godt. Til gengæld trives hunden Børge, svarer Per Henriksen.
"Altid tid"
To gange om dagen ringer tabletten på sofabordet, og én gang møder hjemmeplejeren personligt op hos Per Henriksen. På sigt skal det sidste besøg også erstattes af skærmen.
- Det kan vi jo lige så godt. Det er jo det nemmeste, mener han.
Odense Kommune er den første fynske kommune, der har udskiftet nogle af hjemmeplejebesøgene med et virtuelt besøg.
I dag får 35 odenseanere hjemmeplejebesøg via en skærm, og forventningen er, at der i 2026 vil være cirka 200, som helt eller delvist får hjælp fra tabletten.
- Det er lige så trygt, som hvis de kom i egen person. Det er jo som om, de er her, og de har altid tid til at snakke lidt privat også, fortæller Per Henriksen.
De virtuelle hjemmeplejebesøg vil spare kommunen cirka seks millioner kroner, der i stedet skal bruges på at lave faste, udekørende plejeteams i kommunen.
Nej tak
Samtidig er det et tilbud, de ældre har lov at sige nej til.
- Jeg forstår godt, at det kan være angstprovokerende, hvis man er teknologisk udfordret. Derfor er det noget, vi tilbyder og ikke et krav, fortæller ældre- og handicaprådmand, Brian Dybro (SF).
Det anslås, at Odense Kommune i 2030 kommer til at mangle 400 medarbejdere, og her er skærmene et vigtigt redskab.
- På den her måde frigør vi ressourcerne til at komme ud til de mest svækkede og syge ældre, der har brug for hjælp, siger rådmanden.
Per Henriksens opkald er slut. Om et par timer lyder den gennemtrængende ringetone fra tabletten på sofabordet igen.