Trods skattestigning: Svage børn og unge kan blive ramt af sparekniven
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Børn- og Ungeforvaltningen i Odense Kommune har fremlagt et sparekatalog, som skal hjælpe politikerne med at finde besparelser for i alt 43,6 millioner kroner.
Selvom skatten er steget i Odense, skal politikerne i Odense Kommune igen ud og skære hårdt i kernevelfærden.
På børn- og ungeområdet kan det både komme til at gå ud over udsatte børn, skoler og pasningstilbud.
Rettelse
Børn- og Ungeforvaltningen fremlagde tirsdag et omfattende sparekatalog, der skal hjælpe politikerne med at finde besparelser for i alt 43,6 millioner kroner.
Sparekataloget rummer 34 sparespareforslag for 54 millioner kroner fordelt på fordelt på hovedområderne; dagtilbud, skoler, familie og velfærd, sundhed og forebyggelse samt reduktion i blandt andet ledelsen.
I det sidste forslag ligger, at der er afsat midler til en direktørpulje og en rådmandspulje og det foreslås, at begge puljer reduceres. (se hele sparekataloget her)
Forvaltningen foreslår blandt andet, at de specialiserede dagtilbudsindsatser Platanhaven og Enghaveskolens børnehave bliver skåret ned med ti procent.
Støtte til børn i sorg i søgelyset
Et årsværk foreslås fjernet fra famliebehandlerne i Tværfaglig Sundhed og Forebyggelse, der yder støtte til børn med manglende trivsel, børn i sorg eller børn med skilsmisseproblematikker.
Derudover er der forslag om at rykke forårs-SFO for børn med skolestart fra marts til februar, fjerne tilskuddet til forårs-SFO til privatskoler og skære ned på børnehusenes åbningstider.
På skoleområdet kan nedskæringerne ramme 10. klasserne, og så er tilskuddene til blå mandag, fodboldskolen og sportsklasser i fare.
Sparekniven står til at ramme ældre hårdt i Odense
Ældre- og Handicapforvaltningen skal spare til næste år. Hele 17 millioner kroner skal findes, og de står til blandt andet at findes på plejecentrene og hos medarbejdere indenfor forvaltningens område.
17 millioner kroner står til at skulle spares hos Ældre- og Handicapforvaltningen til næste år. Pengene skal blandt andet findes ved at halvere klippekortsløsningen på plejecentrene, men også omkring 60 stillinger skal spares væk.
- Man besluttede at effektivisere, så de tre forvaltninger, der har med mennesker at gøre, skulle arbejde bedre sammen. Det skulle gerne resultere i, at vi bruger færre ressourcer og færre medarbejdere, og at borgeren får en bedre sagsbehandling, siger Søren Windell (Konservative), rådmand for Ældre- og Handicapforvaltningen, til TV 2/Fyn.
- Det kan vi simpelthen ikke være bekendt
En af spareløsningerne er blandt andet en robot, der kan tage sig af mindre sagsbehandlinger, som fornyelser af bevillinger, hvor der så ikke behøver at sidde en medarbejder og udføre arbejdet manuelt. Det er en af grundene til, at der ryger medarbejdere som led i effektiviseringsplanen.
De mange medarbejdere, der risikerer at miste deres job, håber Søren Windell at kunne genplacere rundt om i Odense.
- Vi har en kæmpe udfordring på vores vikarområde, som vi bruger rigtig mange penge på. De ledige medarbejdere vi har ét sted, sender vi et andet sted hen, for vi mangler medarbejdere, siger Søren Windell.
- Dem, der bliver hårdest ramt, er både de ældre, men så sandeligt også medarbejderne, deres pres stiger bare. Det kan vi simpelthen ikke være bekendt, siger Søren Windell.
Klippekortsordning reduceres
Det koster på det menneskelige plan. Udover, at der forventes at blive nedlagt 60 stillinger, så står de ældres klippekortsordning på plejehjemmene også for skud.
- Den direkte finansiering af klippekortet kommer i kommunekassen, og det er 13,3 millioner bare på den. Når man tager den og samtidig kigger på demografi udviklingen - som betyder, at vi får flere borgere, vi skal tage os af, så koster det bare flere penge. Og de penge skal vi jo finde, siger Søren Windell.
- Det er min vurdering, at vi fortsætter med klippekortet, men i en reduceret udgave. Det ligger mig og de øvrige medlemmer i udvalget på sinde, så ældre stadigvæk kan gå til det de vil. Det er vigtigt for os, og det er prioriteret meget højt siger Søren Windell.
Der kommer endnu flere ældre
- Vi får flere og flere kunder i butikken, men vi får ikke penge nok til at løse de her udfordringer, siger Søren Windell.
Ifølge befolkningsfremskrivningen ved Danmarks Statistik, kan man se, at de ældre er den befolkningsgruppe, der vokser allermest. Det betyder, at der også i fremtiden kommer til at være et stigende antal ældre i kommunen.
- Det her, det tager vi meget seriøst. Vi har det også med i budgetforliget i år, at der skal kigges på demografien, så vi kan sikre, at der er midler til dem. Det her er borgere, der har arbejdet hele deres liv. De skal have en værdig pleje og omsorg. Det skylder vi dem, siger Søren Windell.
Den endelige beslutning om at gennemføre besparelserne træffes på næste udvalgsmøde, som er på tirsdag den 13. november.
7,5 mio. kr. kan hentes på dagtilbud
Dagtilbudsområdet kan pålægges en rammebesparelse, der kan reducere omkostningerne med 7,5 millioner kroner, selvom forvaltningen noterer, at det vil have negativ indflydelse på det pædagogiske arbejde.
Det såkaldte "Omprioriteringskatalog" sendes nu i høring frem til 19. november hos medarbejdere og forældrebestyrelser.
Derefter skal de syv politikere i Børn- og Ungeudvalget træffe endelig beslutning. Det vil ske på et møde 27. november, hvor det altså først her vil stå klart, hvordan pengene findes.