Nyt vidne til misbrug: Vi var helt i metodistsamfundets klør
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Endnu et tidligere børnehjems-barn står nu frem og fortæller om tæsk, vold og seksuelt misbrug på Aaløkkegaarden i 50'erne.
- Vi var helt i metodistsamfundets klør. Vi var fattigfolk og retsløse.
Sådan lyder det fra 71 årige Jørgen Henning Bech Petersen, der boede på børnehjemmet Aaløkkegaard i Odense fra 1952 til 1954. Problemer med alkoholisme og psykisk sygdom i familien gjorde, at Jørgen Henning Bech Petersen og hans fire søskende flyttede ind på børnehjemmet, som han selv kalder "gården". Han var syv år gammel.
På Aaløkkegaard mødte han Frede Farmand. De to jævnaldrende drenge blev bedste venner.
- Vi var rigtig gode venner, nærmest som brødre, siger Jørgen Henning Bech Petersen, som ikke har set sin barndomsven i over 50 år.
TV 2/ Fyn fortalte tirsdag den 26. april Frede Farmands historie om seksuelt misbrug og tæsk på børnehjemmet Aaløkkegaard.
Tv-indslag fremkaldte erindringer
Dagen efter fulgte vi op med et indslag om, at flere historikere fandt Frede Farmands oplysninger interessante, og at de gerne ville høre fra andre, som kunne bekræfte oplevelserne. Det fik Jørgen Henning Bech Petersen til at reagere. Han genkendte sin gamle barndomsven, og så begyndte minderne at komme frem.
- Det satte et eller andet i gang. Jeg blev mindet om noget, der ellers var fortrængt. Men at Frede var blevet direkte misbrugt fire gange, det slog mig. Han havde fortalt om den ene gang i antydninger, da vi var børn. Men at det virkelig var sådan, som han beskriver det, så groft, og det tror jeg på, for der skete underlige ting, siger han.
Jørgen Henning blev aldrig selv seksuelt misbrugt, men han kan huske, at Frede Farmand fortalte ham, at der var foregået noget, som ikke var helt rigtigt. De to drenge var fortrolige.
- En dag fortalte han mig, at han havde været oppe og snakke med en læge oppe på førstesalen. Og det der lægebesøg havde altså været noget underligt noget, for han var blevet pillet ved og blevet bedt om at tage tøjet af. Han gav mig nogle detaljer om det, der antydede, at der altså var sket et eller andet seksuelt, fortæller Jørgen Henning Bech Petersen.
Vold en del af hverdagen
Søsteren, som også boede på Aaløkkegaard, blev ifølge Jørgen Henning Bech Petersen voldtaget af en af de store drenge. Drengen fik et par på hovedet og blev efterfølgende sendt på opdragelsesanstalt, fortæller han.
- Der var streng diciplin. Tæsk og sidde på plads, hvis der var den mindste smule slinger i valsen, siger Jørgen Henning Bech Petersen.
Personalet på Aaløkkegaard prøvede at skære ned på den fysiske afstraffelse ved at bruge en form for straf, som de kaldte "sidde på plads". Her blev børnene sat på en stol i et hjørne, hvor de ikke måtte tale med nogen i op til seks timer.
- Jeg fik nogle gammeldags sygekassebriller, sådan nogle med rundt stel, og de knækkede midt på, hver gang jeg fik øretæver. Der skulle de så til en loddemager, som kunne lodde dem. Og der var de det meste af tiden, siger Jørgen Henning Bech Petersen.
"Lad de retsløse få en chance i vores retssamfund"
Han står frem i dag, fordi han gerne vil bekræfte Frede Farmands oplevelser. Allerede dengang gik der, ifølge Jørgen Henning Bech Petersen, rygter om, at den mandlige assistent på Aaløkkegaard godt kunne lide drenge.
Han har også en forklaring på, hvorfor han ikke selv blev misbrugt af de voksne.
- Det var nok fordi, at jeg havde familie. Selvom den var truet. Det havde Frede ikke, så vidt jeg ved. Han havde ikke nogen til at beskytte sig på gården. Jeg var fredet, fortæller han.
Jørgen Henning Bech Petersen vil gerne støtte sin gamle ven og få sandheden frem om, hvordan børnene på Aaløkkegaard blev behandlet dengang.
- Lad os få det frem, så det aldrig kan ske igen. Lad de retsløse få en chance i vores retssamfund, siger han.