Vandværker flere steder i landet undersøges for rester af kemiske bekæmpelsesmidler.
Det sker, efter at to vandværker ved Odense torsdag har måttet lukke, fordi indholdet af pestcider var over grænseværdien.
Læs mere her:
* Målinger af drikkevand fra vandværker i Slagelse, Esbjerg og Odense har afsløret for højt indhold af pesticider.
* Pesticider er en fællesbetegnelse for en lang række kemiske bekæmpelsesmidler, der anvendes mod skadelige organismer i plantekulturer.
* Forskellige pesticider kan være målrettet ukrudt, bakterier, svampe, mider, orme, insekter eller gnavere. Giften kan ved sin direkte virkning eller gennem spredning i miljøet også påvirke mennesker.
* Ifølge Styrelsen for Patientsikkerhed er der ingen grund til at gå i panik. Koncentrationen af stoffet er langt under de sundhedsskadelige niveauer.
* To vandværker ved Odense er torsdag lukket midlertidigt ned, og beboere i området får vand fra et andet vandværk.
* Andre steder har man kunnet omdirigere vandet, så det bliver fortyndet, og indholdet af pesticid kommer under grænseværdien, oplyser Danva.
* Pesticidresterne stammer fra sprøjtegiften desphenyl-chloridazon. Stoffet har ikke hidtil været blandt de stoffer, som vandværker skal tjekke for.
* Det stammer fra et ukrudtsmiddel, der i dag er forbudt i Danmark. Fra 1960'erne og indtil 1996 har det dog været anvendt i forbindelse med produktionen af roer, rødbeder og løg.
* Grundvand er normalt mellem 20 og 300 år gammelt, når det bliver pumpet op, og derfor giver stoffet problemer nu.
* Ud over de tre fund er stoffet også blevet fundet i en drikkevandsprøve ved et vandværk i Bramming og i Dragør på Amager. Disse prøver var dog under grænseværdien.
* Hos vandselskabernes brancheorganisation, Danva, frygter man, at problemet ikke begrænser sig til enkelte vandværker, men at det kan være et landsdækkende problem.
* I den tyske delstat Baden-Württemberg er stoffet ifølge Danva fundet i over 80 procent af prøver de steder, hvor man har kigget efter det.
Kilder: Danva, Niras, Styrelsen for Patientsikkerhed og Gyldendals Store Danske.
/ritzau/