OVERBLIK: Pesticidrester lukker vandværker
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Vandselskabers organisation frygter, at for højt indhold af pesticider kan være et landsdækkende problem.
Vandværker flere steder i landet undersøges for rester af kemiske bekæmpelsesmidler.
Det sker, efter at to vandværker ved Odense torsdag har måttet lukke, fordi indholdet af pestcider var over grænseværdien.
Sprøjtegift i fynsk vand: Nu skal vandværker til pesticide-møde
Miljøstyrelsen indkalder drikkevandspanel efter fund af pesticider i blandt andet Dalumværket ved Odense, der måtte lukke torsdag.
Det danske drikkevand skal snarest drøftes i et panel med vandværkerne og Danva, deres brancheorganisation, Kommunernes Landsforening (KL), embedslægerne og Miljøstyrelsen.
Det oplyser Miljøstyrelsens vicedirektør, Mads Leth Petersen, som fredag vil indkalde parterne til et møde.
Dalumværket lukket
Drikkevandspanelet indkaldes, efter at Dalumværket ved Odense torsdag blev lukket, fordi der blev fundet for høj koncentration af sprøjtemidlet desphenyl-chloridazon. Stoffet er også fundet i for højt indhold i vand fra vandværker i Slagelse, Odense og Esbjerg.
- Der er ingen sundhedsmæssig risiko forbundet med fund i de koncentrationer, som der her er tale om, siger Mads Leth Petersen.
- Men vi indkalder drikkevandspanelet med repræsentanter for Danva, KL og embedslægeinstitutionen for at drøfte, hvad dette giver anledning til.
87 pesticidefund i danske vandværker
Siden 2012 er der 87 gange fundet drikkevand fra danske vandværker med pesticider over grænseværdien. Det skriver Ingeniøren efter en opgørelse, som forskningsinstitutionen Geus har lavet for Miljøministeriet.
Ifølge opgørelsen er der i nogle tilfælde tale om ganske små overskridelser af grænseværdien, som er på 0,1 mikrogram per liter. I det værste tilfælde fra Lejre var grænseværdien overskredet 32 gange.
Miljøstyrelsen beder vandværker tjekke pesticider på en liste, påpeger Mads Leth Petersen.
- Vi har en lang række stoffer, som vi fast måler på, siger Mads Leth Petersen.
Han forklarer, at målingerne foregår dels i grundvandsovervågningen, som forsyningsselskaberne måler på i det vand, de sender ud til borgerne, og dels i Miljøstyrelsens screeningsprogram.
Det skal sikre, at man landsdækkende kan tjekke et nyt eller gammelt stof. Det gjorde myndighederne lige inden sommerferien med stoffet desphenyl-chloridazon, oplyser han.
- Vi skal være opmærksomme på, om nye stoffer belaster vores grundvand, siger Mads Leth Petersen.
Læs mere her:
* Målinger af drikkevand fra vandværker i Slagelse, Esbjerg og Odense har afsløret for højt indhold af pesticider.
* Pesticider er en fællesbetegnelse for en lang række kemiske bekæmpelsesmidler, der anvendes mod skadelige organismer i plantekulturer.
* Forskellige pesticider kan være målrettet ukrudt, bakterier, svampe, mider, orme, insekter eller gnavere. Giften kan ved sin direkte virkning eller gennem spredning i miljøet også påvirke mennesker.
* Ifølge Styrelsen for Patientsikkerhed er der ingen grund til at gå i panik. Koncentrationen af stoffet er langt under de sundhedsskadelige niveauer.
* To vandværker ved Odense er torsdag lukket midlertidigt ned, og beboere i området får vand fra et andet vandværk.
* Andre steder har man kunnet omdirigere vandet, så det bliver fortyndet, og indholdet af pesticid kommer under grænseværdien, oplyser Danva.
* Pesticidresterne stammer fra sprøjtegiften desphenyl-chloridazon. Stoffet har ikke hidtil været blandt de stoffer, som vandværker skal tjekke for.
* Det stammer fra et ukrudtsmiddel, der i dag er forbudt i Danmark. Fra 1960'erne og indtil 1996 har det dog været anvendt i forbindelse med produktionen af roer, rødbeder og løg.
* Grundvand er normalt mellem 20 og 300 år gammelt, når det bliver pumpet op, og derfor giver stoffet problemer nu.
* Ud over de tre fund er stoffet også blevet fundet i en drikkevandsprøve ved et vandværk i Bramming og i Dragør på Amager. Disse prøver var dog under grænseværdien.
* Hos vandselskabernes brancheorganisation, Danva, frygter man, at problemet ikke begrænser sig til enkelte vandværker, men at det kan være et landsdækkende problem.
* I den tyske delstat Baden-Württemberg er stoffet ifølge Danva fundet i over 80 procent af prøver de steder, hvor man har kigget efter det.
Kilder: Danva, Niras, Styrelsen for Patientsikkerhed og Gyldendals Store Danske.
/ritzau/