Ros til psykiatrien i region Syddanmark for mindre brug af tvang
Artiklen er mere end 30 dage gammel
Region Syddanmark bruger fortsat mindre tvang i psykiatrien, og det udløser nu ros fra Sundhedsstyrelsen.
Psykiatrien i Region Syddanmark har nedbragt anvendelsen af bæltefikseringer og beroligende medicin gennem det seneste år. Resultaterne udløser anerkendelse i Sundhedsstyrelsens rapport Monitorering af tvang i psykiatrien, 1. juli 2016 – 30. juni 2017, som netop er offentliggjort. Der er dog stadig områder, hvor syddansk psykiatri har en udfordring.
Det fremgår af rapporten, at Psykiatrien i Region Syddanmark har opnået et fald i antal personer og i andelen af indlagte patienter, der bæltefikseres. Desuden ses et fald i antallet af langvarige bæltefikseringer over 48 timer samt et fald i anvendelsen af beroligende medicin med tvang.
En udvikling, Sundhedsstyrelsen betegner som positiv. Af rapporten fremgår også, at psykiatrisygehuset skal have vendt udviklingen, hvad angår korte og mellemlange bæltefikseringer samt brug af fastholdelser og af den samlede brug af tvang over for både børn, unge og voksne.
Syge børn i Region Syddanmark skal undervises hjemmefra med virtual reality
Kronisk syge børn døjer ofte med meget sygefravær, men det har en sygehuslærer måske fundet løsningen på.
Kronisk syge børn kan snart se frem til at deltage i undervisningen fra sygesengen.
Tina Reimann, der er sygehuslærer på Sydvestjysk Sygehus i Esbjerg, er nemlig ved at udvikle og afprøve en virtual reality-brille, der skal gøre det muligt for syge børn at være med i undervisningen, selv om de ikke selv er fysisk til stede.
Sammen med nogle projektudviklere har hun udviklet ideen ud fra den virkelighed, hun har mødt som sygehuslærer i 17 år.
- Vores kroniske patienter kommer til at underpræstere i forhold til deres potentiale.
- Og så er der en bekymring fra forældrene og dem selv om, hvordan det skal gå, når de for eksempel får at vide, at de skal tage ottende klasse om eller ikke kan blive indstillet til en prøve på grund af for meget sygefravær, siger hun.
Med virtual reality-brillen kan patienten orientere sig rundt i klasseværelset ved hjælp af et 360 graders-kamera, der er placeret i lokalet, og kan med et headset komme med opklarende spørgsmål og deltage i snakken, der foregår i klasseværelset.
- Den primære gevinst er, at de kan føle sig som en del af klassen. Så man ikke kun er beskuer, siger Tina Reimann.
Børn med kronisk eller langvarig sygdom kæmper ofte med et stort sygefravær i skolen. Og det giver ifølge Tina Reimann både fysiske, faglige og sociale konsekvenser.
Børnenes symptomer kan blandt andet forværres på grund af bekymringer.
- Deres krop reagerer voldsomt på, at de bliver pressede af ikke at kunne komme i skole, siger hun.
Tina Reimann regner med at kunne indsamle penge nok til at kunne købe ti sæt med briller og headset.
Hun satser på, at brillen er færdigudviklet til august, så hun allerede kan låne dem ud til skoler i Region Syddanmark til næste skoleår på lige fod med andre hjælpemidler.
- Bag fakta gemmer sig en stor indsats fra hele psykiatrisygehuset, og det får vi også brug for fremover for at komme i mål med de områder, hvor vi endnu ikke er på plads. Blandt andet må vi konstatere, at brugen af tvang over for vores yngste medborgere er steget. Den udvikling skal vendes, og det arbejder vi målrettet på. Samtidig arbejdes der på at fastholde og bygge videre på sygehusets gode resultater. At forebygge tvang kræver, at vi både på ledelsesniveau og hos medarbejderne helt tæt på patienterne kan tænke i at gøre vores arbejde anderledes, end vi plejer, siger Anders Meinert Pedersen, lægefaglig direktør i Psykiatrien i Region Syddanmark.
Fokus på nedbringelse af tvang
Psykiatrisygehuset arbejder fokuseret og med forskellige tilgange for at forebygge tvang. I 2017 er der indført bæltefrie afsnit på alle afdelinger, og der er, i samarbejde med kommuner og bosteder, fokus på forebyggelse og tidlig indsats.
Alt skal bidrage til, at Psykiatrien i Region Syddanmark holder kurs mod målet om at halvere al tvang i 2019 – et år før den nationale deadline.
Sundhedsstyrelsens rapport er en opfølgning på de partnerskabsaftaler, der blev indgået mellem Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse og de fem regioner med henblik på at halvere anvendelsen af tvang i 2020.
Du kan læse Sundhedsstyrelsens rapport her