Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Angreb på en politikers alder er i samme kategori som et angreb på køn eller etnicitet, siger en forsker. Opfør dig som en rollemodel, lyder budskabet fra en digital rådgiver til Søren Windell.
Ung.
Umoden opførsel.
Som om han stadig befinder sig i Venstres Ungdom.
Den Konservative Søren Windell lægger ikke fingrene imellem, når han i et Facebook-opslag beskriver Venstres Christoffer Lilleholt efter afslutningen på det dramatiske konstitueringsforløb i Odense.
At angribe Venstres 26-årige spidskandidat og rådmand Christoffer Lilleholt på hans alder møder kritik fra forsker Tobias Bornakke, der blandt andet beskæftiger sig med had-ytringer på sociale medier som Facebook.
- Angreb på en persons alder er i samme kategori som at angribe mennesker på deres køn eller etnicitet. Det er ikke noget den enkelte har nogen som helst indflydelse på. Og den slags placerer man i kategorien ”hadefulde ytringer", siger Tobias Bornakke.
Umoden, klovn, løgner: Åben krig i blå blok i Odense
Konservatives Søren Windell angriber Venstres Christoffer Lilleholt på Facebook. Angrebet kommer efter Lilleholt på tv har sagt, at Konservative har ladet sig betale for, at få nogle ekstra poster i byrådet i Odense.
Krigen om magten i byrådssalen i Odense Kommune flyttede onsdag aften fra rådhuset på Flakhaven til Facebook i cyberspace.
Samtidig er Konservative og Venstre kommet i åben krig. Således beskylder K-profilen Søren Windell Venstres spidskandidat, Christoffer Lilleholt, for at lyve for åben skærm i et interview med TV 2 Fyn.
I et opslag på Facebook skriver Søren Windell blandt andet:
"Venstres unge spidskandidat, Christoffer Lilleholt, siger nu på TV 2 Fyn, at vi kunne have fået en borgerlig borgmester efter valget i sidste uge. Argumentet er, at Venstre havde lavet en aftale med Enhedslisten og med deres hjælp kunne vi have haft borgerligt flertal".
Han tilføjer:
"Problemet er, at det bare ikke er sandt. Enhedslisten og Venstre var netop enige om, at de pegede på hver deres borgmester. Med den aftale accepterede Venstre, at der bliver oprettet to nye forvaltninger".
"Det er en meget umoden opførsel af Christoffer Lilleholt. Han forsøger at tage Enhedslisten til indtægt for at de ville støtte en borgerlig borgmester. Dét har jeg aldrig hørt Enhedslisten sige, og det ligner ingenting, at Lilleholt lyver på TV."
Søren Windell kalder desuden Christoffer Lilleholts opførsel for "umoden" og spørger hvorfor Christoffer Lilleholt ikke ringer til ham, "hvis Enhedslisten vil pege på en af os som borgmester?".
"Vi er nogle, der forsøger at gøre en forskel. Jeg forstår godt, hvis det nærmere ligner et cirkus set udefra. Men det er endnu værre end cirkus. For i cirkus ved man, at man bliver snydt af klovnen", skriver Søren Windell.
Hans opslag har affødt at hav af kommentarer. Blandt andre skriver det nyvalgte byrådsmedlem for Venstre Nicolai Busch Bæhrenz, at det "er en ubehagelig tone", som Søren Windell bruger, og at det er "under lavmålet", at "kalde Venstre for et cirkus, og Christoffer Lilleholt for en klovn".
Her replicerer Søren Windell kontant:
"... du er en god fyr, der er loyal overfor din leder. Det så vi, da du angreb Johnny Killerup efter ordre, og det forstår jeg godt".
Angreb for rullende kamera
Onsdag aften rettede Christoffer Lilleholt for rullende kamera på TV 2 Fyn et angreb mod Konservative.
Er du skuffet over, at Konservative ikke har bakket jer op om og skabe den her fælles opposition?
- I 20 år har både Venstre og Konservative altid valgt at skabe en borgerlig opposition. Og nu har de valgt at gå hen over midten og lade sig betale for at få nogle ekstra poster, sagde Christoffer Lilleholt og tilføjede:
- Det er jeg sådan set ærgerlig over, fordi jeg havde håbet på, at vi kunne skabe en borgerlig opposition, hvis vi ikke kunne vinde magten.
Christoffer Lilleholt konstaterede samtidig, at Venstre reelt er det eneste parti i byrådet i Odense, som er i opposition.
- Venstre er det eneste parti tilbage i Odense byråd, der er et reelt oppositionsparti, der reelt ønsker, at vi skal have en borgerlig borgmester i Odense, sagde han.
Konstitueringsaftalen blev lavet uden om Venstre og Enhedslisten og dermed aftalt mellem Socialdemokratiet, SF, Radikale Venstre, Konservative og Nye Borgerlige.
Fakta: Sådan er rådmandsposterne fordelt
Borgmester: Peter Rahbæk Juel (S)
Børn- og ungerådmand: Susanne Crawley (R)
By- og kulturrådmand: Søren Windell (K)
Social- og beskæftigelsesrådmand: Christoffer Lilleholt (V)
Ældre- og handicaprådmand: Brian Dybro (SF)
Klima- og miljørådmand: Tim Vermund (S)
Sundhedsrådmand: Tommy Hummelmose (K)
I kategorien "hadefuld ytring"
Han er partner i firmaet Analyse og Tal, som i foråret sammen med Trygfonden stod bag den hidtil største undersøgelse af had-ytringer på sociale medier.
Det konservative angreb fra rådmand Søren Windell kommer efter at Christoffer Lilleholt onsdag på TV 2 Fyn sagde, at det ikke lod sig gøre at få en borgerlig borgmester, fordi flere borgerlige partier valgte at bakke op om Socialdemokratiet.
Men at De Konservative skulle have svigtet deres borgelige blå ven i Venstre fik Søren Windell til at trække alderskortet overfor Lilleholt.
"Lilleholt lyver på tv. Når politikere på rådmandsniveau opfører sig som om, at de stadig befinder sig i Venstres Ungdom, er min grænse ganske enkelt nået," skriver Windell på sin Facebookside.
Rammer hele gruppen af unge
Det kan dog give bagslag at trække alderskortet, mener Tobias Bornakke.
- Når man på den måde tydeligt vælger at kritisere en politiker på hans alder og manglende voksenhed angriber man i virkeligheden en hel gruppe. Nemlig de unge og deres deltagelse i politik.
Man sender det signal til de unge, at de skal holde sig væk fra politik, for det er noget som de rigtige voksne skal tage sig af, siger Tobias Bornakke.
Også Katrine Thielke, digital rådgiver og forfatter til bøger om shitstorms og debatkultur på nettet, kritiserer Sørens Windells tone, som hun kalder hård og farlig for den politiske debat.
Aftale på plads i Odense: Den er endt med status quo - næsten
Der er kun få ændringer i den nye konstitueringsaftale, som politikerne tirsdag aften har præsenteret på Rådhuset i Odense.
En ny konstitueringsaftale er netop blevet præsenteret på Odense Rådhus. Det skete efter endnu en omgang med lange forhandlinger, der har kørt siden søndag.
Helt ukendt er den dog ikke. Det er nemlig kun endt med få ændringer i forhold til den konstitueringsaftale, som Socialdemokratiet, SF, Radikale Venstre, Enhedslisten, Konservative og Nye Borgerlige indgik på valgnatten.
- Jeg glæder mig over, at vi står tilbage med status quo efter uroen. Det har været et usædvanligt døgn, siger borgmester Peter Rahbæk Juel.
Men lidt nyt er der sket. Enhedslisten, der søndag valgte at springe fra den aftale, de ellers havde indgået på valgnatten med alle partierne i det nye byråd - pånær Venstre - står uden for.
Det samme gør Venstre fortsat. For Enhedslisten er det endt med en plads i Økonomiudvalget. Derfor ser man også den nye aftale som en forbedring.
- De to årsager, der gjorde, at vi forlod aftalen, har vi fået opfyldt. Nu er vi ikke i konstituering med Nye Borgerlige og har fået indflydelse via Økonomiudvalget, siger Reza Javid, Enhedslistens politiske ordfører og spidskandidat til Odense Byråd.
Partiet havde før aftalen fald søndag posten som 1. viceborgmester, men den ligger nu hos Nye Borgerlige.
Har været alle scenarier igennem
Ifølge partierne har det været nogle meget specielle døgn, der har ført dem hele vejen rundt i manegen.
Men også Nye Borgerliges Andreas Møller er trods besværet kommet ud på den anden side med en god mavefornemmelse.
- Jeg er både glad og stolt. Hvis vi havde set det på Netflix, havde vi tænkt, at det var alt for urealistisk. Men vi har fået et tæt og tillidsfuldt samarbejde efter forhandlingerne, og det tegner godt for den retning, vi i fælleskab vil hen mod, siger han.
- Alle scenarier har været i spil de seneste tre døgn. Jeg er glad for, at vi er landet der, hvor vi er.
Sådan er rådmandsposterne fordelt
Borgmester: Peter Rahbæk Juel (S)
Børn- og ungerådmand: Susanne Crawley (R)
By- og kulturrådmand: Søren Windell (K)
Social- og beskæftigelssesrådmand: Christoffer Lilleholt (V)
Ældre- og handicaprådmand: Brian Dybro (SF)
Klima- og miljørådmand: Tim Vermund (S)
Sundhedsrådmand: Tommy Hummelmose (K)
- Jeg synes, der er tale om, at det er decideret alders-chikane. Han går efter mandens alder, ikke bolden. Og det er lige præcis, hvad vi ikke har brug for, siger Katrine Thielke og fortsætter.
- Ved at skrive om sin politiker-kolleger på den måde, viser Søren Windell os, at han som politiker mener, at det er i orden at kommunikere sådan. Han glemmer måske, at han er rollemodel og at vælgerne ser det som om, at han legitimerer personlige angreb.
Søren Windell, fortryder ikke sit Facebookopslag:
-Jeg var vred i går aftes. Det skal man også have lov at vise. Der er jo også følelser med i det her, siger Søren Windell dagen derpå.
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!