Eksperter kritiserer K-angreb på Lilleholt: Det er skadelig alderschikane

Angreb på en politikers alder er i samme kategori som et angreb på køn eller etnicitet, siger en forsker. Opfør dig som en rollemodel, lyder budskabet fra en digital rådgiver til Søren Windell.

Ung. 
Umoden opførsel.
Som om han stadig befinder sig i Venstres Ungdom.

Den Konservative Søren Windell lægger ikke fingrene imellem, når han i et Facebook-opslag beskriver Venstres Christoffer Lilleholt efter afslutningen på det dramatiske konstitueringsforløb i Odense.

At angribe Venstres 26-årige spidskandidat og rådmand Christoffer Lilleholt på hans alder møder kritik fra forsker Tobias Bornakke, der blandt andet beskæftiger sig med had-ytringer på sociale medier som Facebook.

- Angreb på en persons alder er i samme kategori som at angribe mennesker på deres køn eller etnicitet. Det er ikke noget den enkelte har nogen som helst indflydelse på. Og den slags placerer man i kategorien ”hadefulde ytringer", siger Tobias Bornakke. 

I kategorien "hadefuld ytring"

Han er partner i firmaet Analyse og Tal, som i foråret sammen med Trygfonden stod bag den hidtil største undersøgelse af had-ytringer på sociale medier.

Det konservative angreb fra rådmand Søren Windell kommer efter at Christoffer Lilleholt onsdag på TV 2 Fyn sagde, at det ikke lod sig gøre at få en borgerlig borgmester, fordi flere borgerlige partier valgte at bakke op om Socialdemokratiet.

Men at De Konservative skulle have svigtet deres borgelige blå ven i Venstre fik Søren Windell til at trække alderskortet overfor Lilleholt.

"Lilleholt lyver på tv. Når politikere på rådmandsniveau opfører sig som om, at de stadig befinder sig i Venstres Ungdom, er min grænse ganske enkelt nået," skriver Windell på sin  Facebookside.

Rammer hele gruppen af unge

Det kan dog give bagslag at trække alderskortet, mener Tobias Bornakke. 

 - Når man på den måde tydeligt vælger at kritisere en politiker på hans alder og manglende voksenhed angriber man i virkeligheden en hel gruppe. Nemlig de unge og deres deltagelse i politik. 

Man sender det signal til de unge, at de skal holde sig væk fra politik, for det er noget som de rigtige voksne skal tage sig af, siger Tobias Bornakke.  

Også Katrine Thielke, digital rådgiver og forfatter til bøger om shitstorms og debatkultur på nettet, kritiserer Sørens Windells tone, som hun kalder hård og farlig for den politiske debat.

- Jeg synes, der er tale om, at det er decideret alders-chikane. Han går efter mandens alder, ikke bolden. Og det er lige præcis, hvad vi ikke har brug for, siger Katrine Thielke og fortsætter.

- Ved at skrive om sin politiker-kolleger på den måde, viser Søren Windell os, at han som politiker mener, at det er i orden at kommunikere sådan. Han glemmer måske, at han er rollemodel og at vælgerne ser det som om, at han legitimerer personlige angreb.

Søren Windell, fortryder  ikke sit Facebookopslag:

-Jeg var vred i går aftes. Det skal man også have lov at vise. Der er jo også følelser med i det her, siger Søren Windell dagen derpå.

Oversigt

    Oversigt