I dag falder dommen over kommunen, efter søstre i årevis blev udsat for vold i hjemmet

For Mille Sofie Larsen og hendes søstre kan afgørelsen være med til at fjerne en kæmpe byrde, men det er ikke kun derfor, de kæmper.

Svigtede Odense Kommune i sagen, hvor fire søstre gennem adskillige år blev udsat for psykisk og fysisk vold af deres mor?

Det afgør retten mandag.

Der blev indsendt op mod 16 underretninger til kommunen fra 2005 og adskillige år frem. Først i 2020 blev fire søstre fjernet fra deres mor.

Søstrene mener, at der er begået klare fejl fra kommunens side i deres sag, hvilket har ført til et erstatningskrav over for Odense Kommune på 300.000 kroner til hver af de fire kvinder.


Det har kommunen afvist.

- Det er en ulykkelig sag. Uagtet at vi føler med de fire søstre, har vurderingen været, at Odense Kommune ikke imødekommer erstatningskravet, men nu afventer vi rettens afgørelse, siger Lærke Kibsgaard Rask, stabschef i Børn- og Ungeforvaltningen i Odense Kommune, til TV 2 inden mandagens afgørelse.

Mille Sofie Larsen, der er den ældste af de fire søstre, har svært ved sætte sine forhåbninger op inden afgørelsen.

- Jeg vil helst ikke håbe på for meget. Jeg håber bare, at vores historie er blevet udbredt på en måde, hvor de, der sidder med dommen, mener, at kommunen burde have vidst, at noget ikke var, som det skulle være, siger hun til TV 2.

Sagen kort

TV 2 har tidligere beskrevet, hvordan de fire kvinder i deres barndom kunne blive straffet for alt og ingenting.

Kvælertag, knytnæveslag og det, der var værre, var blot nogle af de metoder, som deres mor brugte til at kontrollere pigerne, der også blev udsat for psykisk vold i form af verbale tilsvininger og trusler om selvmord.

I november 2020 blev moren anholdt, og i februar 2021 blev hun idømt to års fængsel for blandt andet at have slået sine børn, presset nåle ind under deres negle, så de blødte, tvunget dem til at slikke gulvet og truet dem med at begå selvmord.

Ifølge dommen stod det på fra 1996 og frem til anholdelsen.

quote Børn er så uskyldige og har så stærk en tillid til forældre. Det er skræmmende, hvad børn egentlig kan leve i og tænke er normalt

Mille Sofie Larsen


Flere personer omkring pigerne har igennem årene forsøgt at råbe kommunen op. Blandt dem pigernes mormor og pigernes fædre, der kunne se, at alt ikke var, som det burde være.

- Efter min mening burde kommunen helt klart have reageret på de advarsler, der var undervejs, siger Mads Pramming, der er advokat og fører kvindernes sag, til TV 2.

Manipulation

Det er ikke sådan, at Odense Kommune slet ikke har reageret på de mange underretninger. I flere tilfælde har kommunen sendt repræsentanter på besøg i hjemmet. Det var dog ikke uanmeldte besøg.

I dokumentaren 'Farlige forældre' fortæller de to ældste søstre, Mille Sofie Larsen og Silje Ida Amalie Andersen, hvordan deres mor havde kaffe på kanden og nybagte boller klar.

Inden besøgene havde hun terpet med sine døtre ned til mindste detalje, hvad de skulle sige, og hvad de skulle gøre. Under besøgene vidste de, at hun sad på den anden side af døren og fulgte med i, om de gjorde, som de var blevet pålagt, husker de.

Selvom en af de besøgende socialrådgivere noterede, at pigerne virkede instruerede, er det morens minutiøse manipulation og instruktion, der bliver afgørende for sagens udfald, vurderer Mads Pramming.

- Spørgsmålet er, om dommerne mener, at moren havde instrueret dem så godt, at det skuespil, de lavede, var så godt, at man ikke kunne opdage det her.

Så meget på spil

For Mille Sofie Larsen og hendes søstre kan mandagens afgørelse, hvis den går deres vej, være med til at fjerne ”en kæmpe byrde”.

- Det vil betyde så meget. Vi ved godt – mine søskende og jeg – at de ting, vi har været ude for, ikke er vores skyld, men i og med at der ikke er nogen, der tager ansvar for den situation, vi har befundet os i, er det som om, at ansvaret ligger på vores skuldre.

Det er dog ikke kun for deres egen skyld, at de fire kvinder har valgt at føre sagen. De ved, at en domstol ikke kan give dem deres barndom og ungdom tilbage.

For dem handler det om at vise børn og unge i lignende situationer, at de ikke er alene, og at man godt kan tale højt, selvom man kan have en følelse af, at det er en selv, den er gal med.


- Det er det her med at hjælpe andre og gøre vores for, at andre børn og unge ikke skal ende i samme situation. Det har været rigtig vigtigt, og det er noget, vi har talt ekstremt meget om mine søskende og mig, siger Mille Sofie Larsen.

For kvindernes advokat, Mads Pramming, der har stået i spidsen for flere lignende sager som Tøndersagen og Slagelsesagen, er det her også en meget vigtig sag.

- Det, der bekymrer mig – ikke bare som advokat og repræsentant for de her piger, men også som borger – er, at hvis det her (Odense Kommunes håndtering, red.) er godt nok, så kan jeg godt få ondt i maven, for så kan det her jo ske igen og igen.

Ville gøre det igen

Når der mandag bliver afsagt dom, er det over halvandet år siden, at de fire søstre stævnede Odense Kommune.

Når Mille Sofie Larsen kigger tilbage på den periode, beskriver hun den som hård og fuld af en masse følelser, hun ikke har kunnet lægge låg på, fordi hun hele tiden har set frem mod, at der igen ville blive rippet op i sagen.

Mille Sofie Larsen kender selvsagt ikke udfaldet af den lange og hårde kamp endnu. Alligevel ville hun uden at tøve gå igennem det hele igen.

- Børn er så uskyldige og har så stærk en tillid til forældre. Det er skræmmende, hvad børn egentlig kan leve i og tænke er normalt. Jeg vil gerne tale til de børn og unge og fortælle dem, at det ikke er normalt.

Hun håber, at kommunerne vil kigge indad og se på, hvad de kan gøre bedre for at passe på børn og unge, uanset hvad udfaldet bliver, når rettens tre dommere kommer med afgørelsen.

Når der er faldet dom i sagen, har begge parter fire uger til at anke sagen.

Oversigt

    Oversigt